Makale Yaz
avrupa1905fatihi
Bu haberi yazdır
Kadıköy'de 4-5-1 ve kontraatak
 Eki
22
 2015

Galatasaraylı futbolcuların her şeyden evvel kafalarının oldukça sakin olması gerekiyor. Galatasaray telafisi olan bir maça çıkacak Kadıköy’de… Yense de, yenilse de, berabere kalsa da, uzun lig maratonunda hiçbir avantajı tepmeyecek. Yenerse tabi ki iyi olacak. Berabere kalsa da büyük avantaj elde edecek ama olası bir mağlubiyette de daha yolun başında olunduğu unutulmamalı.

Galatasaraylı futbolcuların baskı altında olması bizim hatamız. Futbolcuları özellikle bu tip büyük deplasman maçlarında rahat bırakamıyoruz.

  • Galatasaray gol yediğinde ‘yine olmayacak’ baskısı oluşuyor futbolcularda… Yine aynı şekilde Galatasaray öne geçtiğinde ise, sanki her an gol yiyecekmiş gibi bir telaş oluyor. Bu yüzden futbolcuların öncelikle kafalarının rahat olması gerekiyor. Bir futbol müsabakası gözü ile bakılmalı. Gol atılır, yenir, asla oyun disiplininden taviz verilmemeli.

Kadıköy de hangi diziliş ve hangi ilk 11 ile sahaya çıkılması gerekiliyor

 Bu çok önemli bir husus. Galatasaray evvela Kadıköy’de atak ve açık futbol oynamamalı. Fener sahasında bireysel oyuncu potansiyelinin çok olmasından ötürü daha baskılı oynuyor. Özellikle bu tür maçlarda seyircisini de arkasına alıp, sonuca gidebiliyor.

Galatasaray, çok iyi bir alan savunması yapmalı ama alan savunması yaparken de, boşluk bırakmamalı. Ayrıca alan savunmasını, adam adama değil de, ikiye bir pres halinde yaparsa, Fener’in pozisyon bulması güç olacaktır. Fenerbahçeli futbolcular topu ayağına aldığında, karşısında 2 kişilik Galatasaraylı futbolcuyu görmesi gerekiyor. Yani binevi 2’ye 1 pres…

  • Galatasaray, Benfica maçında olduğu gibi topu alan Fenerbahçeli futbolcuya uzak kalmamalı. Fener’de hiçbir adam da boş kalmamalı. Aksi halde Fenerbahçe için maçı kazanmak zor olmaz. Galatasaray’ın çok iyi kapanması gerekiyor. Galatasaray önde pres de uygulamamalı. Fener takımı, Galatasaray’ın 50 metrelik alanına girer girmez, ne yapacağını şaşırıp, topu geri oynamalı. Fener takımı ayağa iyi pas yapıyor ama bu yıl görüyoruz ki, %80’e %20 üstün futbol oynadığı maçı kaybedebiliyorlar. Yada berabere kalıyorlar… Bu çok önemli bir husus.

Erman Toroğlu’nun meşhur bir lafı var; ‘Karşı takım %99 topla oynamış. Sen %1 ile oynamışsın. %1 ile oynayan takım, %99 ile oynayana 3 atmış ve yememişse, ne anladım topla oynamaktan.’

  • Fenerbahçe’nin eksiklerini iyi inceleyelim.

Fener takımının stoperleri rakip takım için evlere şenlik. Her an hata yapabilir gibi oynuyorlar. Tam bir el bombaları desek yeridir. Kırmızı karta çok yakınlar. Savunma arkasına top kaçırabiliyorlar. Daha da önemli olan bir husus, Fener takımı baskı kurduğu zaman rakip takım doğru kapanıyorsa eğer, sonuca gitme ve oyunu açma anlamında başarılı olamayabiliyorlar.

  • Fener takımının en ciddi eksikliği de, tüm hakları ile rakip yarı alana geçmiş ve gümbür gümbür oynarken, rakip takım topu alıp çabuk çıkıyorsa, Fener takımı geriye dönene kadar, rakip golü atmış ve sevinmeye başlamış oluyor.

Galatasaray, Fener’e doğru kapanmalı. Aldığı topları da çok hızlı bir şekilde, kontraya yığmalı. Kenarlara ve ön tarafa çabuk ve doğru bir oyun, Galatasaray’ı sonuca götürecektir.

Galatasaray’ın Kadıköy’de sahaya 4-5-1 dizilişi ile çıkması gerektiğini düşünüyorum.  Kalede her zaman ki gibi Muslera yer almalı. Eğer Denayer hazırsa, Hamza hoca hiç düşünmeden sağ beke monte etmeli. En formsuz Denayer’in, Sabri’nin en iyisinden bile fazlası var. Denayer  hazır değilse, sağ bekte tek alternatif Sabri… Sol bekte de Carole alternatifsiz tek isim… Stoper kurgusunu bozmamakta yarar var. Hakan ve Chedjou en doğru karar olacaktır.

En ciddi konu da, orta sahada ki 5’li kurgu… Galatasaray pozisyon vermek istemiyorsa, Hamza hoca orta sahaya iyi kapatmak zorunda. Selçuk- Bilal veya Selçuk Jose ikilisi, defansif açıdan Arena’da belki yeterli gözüküyor olabilir ama bu tür maçlarda son derece eksik kalıyorlar. Hamza hoca 3’lü ön libero kurgusu ile maça başlamalı.

Bilal, Selçuk ve Jose 3’lüsünü aynı anda sahaya sürmek, Fener’i oynatmamak için en doğru tercih olur. Hem alınca oynayan, hem dağıtan, hem de Fener takımı gelirken pres bazında bu 3’lü orta saha akıllı bir tercih olacaktır.

Sol açıkta Sneijder yer almalı. Galatasaray takım halinde iyi olursa, Fener’in sağ kulvarında yer alması neredeyse kesin gibi gözüken Nani ve Şener ikilisi, Sneijder’in sol tarafta olmasından ötürü Carole’nin de doğru bindirmeleri ile etkili özelliklerini fazla kullanamayacaktır. Orta saha da Bilal ve özellikle de Selçuk, Galatasaray’ın pas alışverişini üstlenirler. Jose’de geriye daha yatkın oynarsa, Galatasaray göbekte sıkıntı çekmez.

Sağ açıkta da, Hamza hocanın mutlaka Yasin ile başlaması gerekiyor. Bireysel özellikleri ve topla rakibin üstüne gitme konusunda kaliteli bir futbolcu. Sıfıra inip, içeriye doğru toplar çıkarabiliyor. Ayrıca maç içinde pozisyon değiştirebilen de bir futbolcu. Üstelik hızlı ve çabuk bir futbolcu. Kontraya çıkacak Galatasaray’ın sol ve sağ kulvarı Sneijder ve Yasin’den oluşursa, Galatasaray topu her kaptığında öne çabuk oynama anlamında başarılı olacaktır.

  • Burada üstüne basa basa söylemek istediğim mevki de, hocanın forvet tercihi olacak. Mutlak süratle Umut’un yerine, ön tarafta tek Podolski’yi bırakmakta yarar var. Hem şutları, hem önde top tutması, hem de kenarlara verdiği destek ile, Umut’dan saha içinde daha yararlı olduğu aşikar. Bitiricilik ve oyunu okuma adına da, Umut’dan kat kat iyi bir isim…

Hamza hoca zaten doğru kapanıp, çabuk çıkacak Galatasaray’da Umut’u bitirici olarak öne koyarsa bile bile lades olur. Galatasaray Podolski’yi ön tarafta tek bırakırsa, Fener takımının arka taraftan öne çıkmak isteyen futbolcuları da ister istemez tedirgin olacaktır.

  • Sneijder, Podolski, Yasin 3’lüsü ile, Bilal, Selçuk, Jose 3’lüsü, Galatasaray’ın Kadıköy’de hem geride, hem de ileride çoğalamama sıkıntısını çözecektir.

Galatasaray akıllı oyununun yanı sıra, mümkün olduğu kadar da kaleye bol bol şut gönderip, oyuna ağırlığını koymak zorunda. Galatasaray’ın savunmasını ele almazsak, ön tarafta oynayan futbolcularının tümü her yerden topa iyi vuran futbolcular. Bu da çok önemli hususlardan birisi… Belki Jose’yi dışardan kaleye şut atarken fazla izlememiş olabiliriz ama geri kalan isimlerin tümü dışarıdan şut atan futbolcular…

Ümit ediyorum ki, Pazar günü doğru ilk 11 ve doğru oyun anlayışı ile Kadıköy’den güzel bir sonuç alırız.

Maç öncesinde görmek istediğim ilk 11’i, isim isim ve üstüne basa basa tekrar ısrarla yazmak istiyorum;

  • Muslera, [Denayer] Sabri, Chedjou, Hakan, Carole, Jose, Selçuk, Bilal, Sneijder, Yasin, Podolski !!!




Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...