Makale Yaz
ersaan
Bu haberi yazdır
Sinyor Prandelli ve Gereksiz Önyargımız
 Tem
03
 2014

Merhabalar,

 

Öncelikle Einstein'ın çok bilinen sözüyle başlamak istiyorum:"Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur".Ve rica ediyorum, bu makaleyi sizde önyargınızı bir kenara bırakarak okuyun.Eminim Prandelli'ye eskisi kadar kötümser bakmayacaksınız.

 

Sizi eleştirmek için söylemiyorum, bende önyargılı yaklaştım Prandelli'ye."Madem Prandelli'yi alıcaktınız, niye Mancini'yi tutmadınız?", "Hani Alman ekolünden olucaktı?" gibi gibi...

 

Sonra dur araştırıyım dedim.Doğruyu söylemek gerekirse Ünal Aysal'ın hakkını yemişim.Evet hala kesin şampiyon diyemiyorum, çünkü adam henüz İtalya dışına çıkmamış.Diğer liglere olan bakış açısı, Türkiye liginin kendine has tarzı gibi şeylere çok uzak.Ama yabancı bir teknik direktörlere anlaşıcaksak ismi geçen isimlerden en uygunu Prandelli.

Löw, Klinsman, Hitzfeld felan çok başarılı hocalar değil.Löw'ü bunun dışında tutabiliriz aslında.Hem Türkiye'yi tanıyor hem de somut olmasa da başarılara imza atmış bir hoca.Ama Löw gelmediği için bu isimler arasında tuttum.

Bu isimlerin geçmesi bile tamamiyle fiyaskoydu.Bana göre hiçbirinin Türkiye'de başarı sağlama imkanı yoktu.Hala öyle düşünüyorum.

Şimdi Prandelli'den bahsetmek gerekir.56 yaşında, 176 boyunda.Eşini 2007'de kanser yüzünden kaybetmiş.

İlk olarak Atalanta'yı geçici teknik direktör olarak çalıştırdı.3 yıl sonra Lecce'nin başına geçip kısa süre sonra kovuldu.Yarım yıl sonra Seri B takımı Verona'nın başına geçip ilk yılında takımı şampiyon yaptı ve Serie A'ya çıkarttı.İkinci sezonunda ligi 9. sırada bitirip görevden ayrıldı.O yıl küme düşen Venezia'nın başına geçti.İlk sezonunda takımı üst lige çıkarıp, ikinci sezon başarısız sonuçlar sonrasında kovuluyor.

Sonraki durağı Parma'ydı Prandelli'nin.İlk sezon takımı 5. yaptı.İkinci sezon skandallar içinde devam etmesine rağmen yine takımı 5. sırada tamamladı ve görevinden ayrıldı.Sonra Roma'nın başına geçse de eşinin hastalığı yüzünden takımdan ayrıldı.

2005 yılında Fiorentina'nın başına geçti.Bir sezon önce ikili averajla kümede kalan takımı Şampiyonlar Ligi ön elemelerine götürdü.Ancak şike skandalı yüzünden takımın 30 puanı silindi ve 9. sırada bitirdiler.Bir sezon sonra -15 puanla başladığı Fiorentina'yı 6. sıraya taşıyarak UEFA kupasına taşıdı.Sonraki sezon ilk 12 hafta yenilmeden başarılı bir grafik çizeerek ligi 4. sırada bitirdi.Aynı sezon takımı UEFA kupasın'da yarı finale yükseldi.Diğer sezonda 4. oldu ve İtalya Milli takımında gelen teklif üzerine Fiorentina'yı bıraktı.Son 4 yıldırda İtalya Milli Takımının başında.Euro 2012'de takımı Final'e çıkardı.Ve başarısız 2014 Dünya Kupasın'dan sonra görevinden istifa edip takımın başına geçti?

Şimdi sürekli sitede gördüğüm soruları cevaplandırmaya çalışacağım.

"Ne başarmış bu adam?"

-Hemen yukarıda yazdım, az çok bilgi sahibi olmuşsunuzdur.Ayrıca Şampiyonlar Ligin'de çok iyi işler başarmış, Bayern Münih'e hakem hatası yüzünden elendi.Hakem hatası olmasına rağmen deplasman golü yüzünden elendiğinide eklemek isterim.O yıl Bayern Münih Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu.

"Mancini ile Prandelli arasında ne fark var?"

-Ekşi sözlükte bir yazarın yazdığı yazının bir kısmını aynen yazıyorum."mancini pahalı ve yıldızlarla dolu kadroların hocasıyken, prandelli atalanta gibi mutevazı bir takımı başarılı hale getirmiş, 2012'de italya'yı gönüllerin takımı haline getiren, sistem adamı olmaktan çok sistemleri değiştiren adam olarak tanınan birisi."

"Hani Alman ekolünden bir hoca ile anlaşılacaktı?"

-Prandelli klasik bir İtalyan Hoca değil.Mancini'ye göre daha fazla hücüm futbolu oynatır ve genelde çift forvetle sahaya çıkar.Alman ekolüyle benzerlikleri var.

"Takımda kimleri tanıyor?"

-Melo'yu Melo yapan Prandelli diyebiliriz.Melo, Galatasaray şampiyon olursa kilit oyuncu olur.Prandelli'nin gelişiyle performansı artıcaktır.

"Takımdaki futbolcularla arası nasıl?"

-Balotelli'yi adam eden hocadır.Gerisini siz düşünün.Şuan takımdaki herkesi adam eder ve futbolcularla arası iyidir.

"Kişiliği nasıldır?"

-Eşinin hastalığı sebebiyle çalıştırdığı takımı bırakabilicek kadar vefalı bir hocadır.De Rossi'yi ligde yaptığı bir hareket yüzünden milli takıma almayıp ceza veren bir hocadır.Buna rağmen De Rossi Prandelli'yi öve öve bitermemişdi.Bazen her şey yetenek değil, kişiliktir bence.

"Bu takımı Mancini'nin kadrosuyla nasıl başarıya ulaştırabilir?"

-Mancini takımda isimlerden tam verim alamıyor ve taktik oturturamıyordu.Selçuk İnan'dan verim alamaması, her maç 3-4 farklı taktik denenmesi gibi.Ama Prandelli kadroyu çok verimli kullanan bir hoca.Çok değil 2 yıl önce, Euro 2012'yi hatırlayın.Kalede emektar Buffon, orta sahada bu turnuvadan sonra sempati oluşturduğumuz hatta "başbakan" lakabını taktığımız yaşlı Pirlo, forvette kronik sakat Cassano ve deli çocuk Balotelli ile muhteşem bir iş başardı.

"Ne başarabilir?"

-Şampiyonlar Ligin'de yarı final'de oynatabilir, ligde 3.'de olabiliriz.Çünkü bana göre bu konu kapalı kutu.Ki bazı şeyler sadece hocayla alakalı değil, yönetim yüzünden, mali durumlar yüzünden, medya yüzünden, şansızlık yüzünden şampiyonluğu kaçırabiliriz ama ben takımı şampiyon yapma konusunda çok olumlu düşünüyorum.Düşük bütçeyle büyük işler başarabilir.Belki söylemek için çok erken ama eğer Türkiye'ye adapte olursa, ilk yıl es kaza şampiyon olamasa bile takımda kalmasından yana olurum.

 

Şimdi sevgili Galatasaray taraftarı, bu makaleyi okudunuz ve Prandelli'ye olan önyargınızı kırdınız.Ya da ben öyle düşünüyorum.Öyle olmasa bile artık Prandelli Galatasaray'ın teknik direktörü.Bu sebepten dolayı Prandelli'yi desteklemek zorundayız.Mancini geldiğinde yaptığımız hata gibi, "İmparator Fatih Terim" diye bağırmamalıyız.Bende yaptım bu hatayı.

Sistemini takıma oturtana kadar, en az 10 lig maçı, sabretmeliyiz.Sosyal medyada rakip takım taraftarlarının "çok iyi oldu, şampiyon olucaz" gibi sözlerine kulak asmadan Prandelli'nin arkasında olalım.

Okuduğunuz için hepinize teşekkür ederim.

 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2014
  2013
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...