Makale Yaz
sizofren
Bu haberi yazdır
Üç Şeye İhtiyacımız Var
 Nis
06
 2023

Galatasarayın, Başakşehir karşısında oynadığı oyunu, bir Şampiyonlar Ligi takımına karşı oynadığını hayal ettim. En az 5 lik 6 lık, gerisini söylemek istemiyorum, oyun bu şekilde bitti.

Rakip ne zaman göbeği kapatsa, Galatasaray orta sahada hep bir kişi eksikmiş gibi gözüküyor. Sürekli kanatlardan oynayamazsınız, araya da oynamalısınız ve bundan önce futbolcular aralara da kaçmalılar ki hücumda bir çeşitlilik olsun. 

Nelssonun geriyi toparlayan ne kadar önemli bir stoper olduğu da dün akşam çok net bir şekilde anlaşıldı. Nelsson için 40 milyon eurodan aşağıya gelecek olan hiç bir teklif kaideye bile alınmamalı bence.

Geride Nelsson olmadığı zaman, ortayı iyi kapatan ve akıllı çıkan her rakip bizi zorlar. Bu tarz oynayan rakiplere karşı orta alandaki üstünlük oyun kurulumunda değil, ikinci bölgede olmalı. Bunun için de aslında sistematik olarak iki seçeneğiniz var. Ya öndeki ikiliden taviz verip bir orta saha futbolcusunu oyuna alacaksınız (bu durumda kanatların ikisi de hücumcu olabilirler yani klasik 433 gibi) ya da öndeki ikiliden taviz vermek istemiyorsanız, iki kanadın da savunma pozisyonunu itina ile alan yapıda olmaları lazım yani klasik 442 gibi. 

4231 ara formunu hiç saymıyorum. Çünkü Mesutlu Real Madridten sonra bu sistem artık tarihe karıştı. 10 numara futbolcular yetişmiyorlar. Var olanlar da zaten kanatlarda oynatılıyor.

Galatasaray maç boyunca bunların ikisini de yapmadı. 424 le maça çıktı. Çünkü ne Kerem ne de Zaniola savunma yapabilen kanat futbolcuları değiller. Bu yüzden rakip orta sahayı rahat geçerek Nelsson un da olmayışıyla birlikte savunma arkasına rahat sarktı. 

İlk yarıda bütün resim çok net görüldüğü halde, ne Nelsson, ne de Rashitsa, ikinci yarının başında oyuna alınmadı. Oysaki Kaan Ayhan ın duran toptan gol atması, onu oyundan almaya engel olmamalıydı. Maçın ilerleyen dakikalarında Abdülkerimin sakatlanması ve o dakikaya kadar Gomisin de oyuna alınmayıp, son değişikliğin Gomisle yapılması istendiği için Boey stopere, Rashitsa ise sağ bek pozisyonuna geçti. Zamanında yapılmayan değişiklikler, oyunu nereden nereye getirdi.

Şampiyonlar Ligindeki takımlar da savunma pozisyonunu Başakşehir gibi alacaklar. Özellikle İstanbulda. Okan Hocanın dersine iyi çalışması lazım. 424 oyunun son 10 dakikasında risk alınabilecek bir sistem. Okan Hoca tek santraforlu 433 ü hiç denemediği için (aslında denese Kerem daha çok ön plana çıkabilecek, yani orta sahada Torreira, Oliveira ve Midtsjo yu birlikte oynatsa fakat bunu yapmıyor) o halde 442 yi hakkıyla oynatması lazım.

Önde çift forvet oynatıp, kanatlara hem Keremi hem de Zaniolayı koyamazsınız. Çünkü top rakibe geçtiğinde ikisi de savunma pozisyonunu itina ile alabilecek futbolcular değil. Torreira geriyi kontrol etmek durumunda. Bu tabloda kendinizi orta sahada Midtsjonun yerine koyun. 70 metrelik bir genişlikte yalnızları oynarsınız. Nitekim adam nereye gitse karşısında en az üç Başakşehirli vardı ve hep yalnız kaldı. 

Yunus ve Barış da savunmaya yardım edebilen kanatlar değiller. Savunmaya yardım eden ve klasik 442 oynayabilecek elinizde tek bir futbolcu var. O da Rashitsa. Galatasaray çift forvet oynadığında Rashitsa mutlaka sahada olmalı. Aksi halde orta sahada hep ikili kalırsınız ve bu da akıllı çıkan rakiplere karşı yeterli olmaz. Ki zaten Boey Rashitsa uyumu ligin en iyi sağ kanat uyumunu yakalamış vaziyette. Bu uyum neden bozulmak istenir, bunu anlayabilmek de çok güç.

Galatasarayın diğer kanada da Rashitsa tarzında bir tane daha futbolcuyu bulabilmesi lazım. Bu durumda Galatasaray kolaylıkla geçilemeyen çok daha güçlü bir orta sahaya kavuşabilecek. Fakat şu anda eldeki kadroda böyle bir futbolcu yok. E çift forvetten de taviz vermek istemiyorsun. O halde Başakşehir gibi takımlara karşı hem çift forvet hem de kanat forvet oynatmak yerine en azından kanatta orta saha menşeli bir futbolcuyu da alternatif olarak oynatabilmelisiniz. 442 nin hakkı bu şekilde daha çok verilir. Orta sahada daha iyi paslaşır, rakibi iyicene geriye yaslarsınız ve dönen topları da daha rahat alırsınız. Bu isim de bence Oliveira olmalıdır. Yani Galatasaray çift forvet oynayacaksa, kanatlarda oynayabilecek en iyi hamle Kerem ve Zaniola değil, Rashitsa ve Oliveira olabilirdi. Tek forvet oynasa (fakat sezon başından beri hiç oynatmadı) o zaman Kerem kanat forvet hüviyetinde kanatta da oynayabilir ve çok daha verimli olabilirdi. Keremin geçen senenin seviyesine bir türlü gelememesi tamamen sistemsel bir durum.

Zaniola da zaten kanat ya da açık değil. Klasik forvet arkası ve bence Mertensin yerine oynamalı. Çünkü sırtı dönük daha iyi top alabiliyor. 433 te belki açık da oynar. Hatta Keremle birlikte kanatta da oynatılabilirler. Fakat bu durumda da orta sahayı üçlemek lazım. Görüldüğü gibi oyunda her zaman dengeyi gözetmek gerekiyor. Galatasaray dün akşam çok dengesiz oynadı. Sistemsel olarak futbolcuları doğru yerde oynatabilme konusu bence bu kadar zor olmamalı. Umarım Okan Hocaya, Galatasarayı dengeli oynatması konusunda ciddi nitelikte ders olur bu maç. 

Henüz şampiyon olmadık. Fakat en güçlü aday biziz. Ben aslında Şampiyonlar Ligini düşünüyorum. Şampiyonlar Ligi için ihtiyacımız olan üç şey var. Zaniolayı İcardinin arkasında ve yanında oynamaya alıştırmak, kanada Rashitsa tarzında bir tane daha dengeli bir futbolcuyu bulabilmek ve çok ciddi teklif gelmediği sürece de Nelssonu satmamaktır.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...