Makale Yaz
sizofren
Bu haberi yazdır
Okan Hoca Kimi Örnek Almalı?
 Ağu
31
 2022

Örnek almamız gereken takım Benfica

Benfica, benim Şampiyonlar Ligindeki gizli favorim. Neden Benfica gibi oynamalıyız? Çünkü Galatasarayın elindeki futbolular özellik bakımından bu oyuna uygunlar. Yeter ki doğru taktikle birlikte bir teknik direktör dokunuşu olabilsin.

Okan Hocanın örnek alması gereken teknik direktör Roger Schmidt

Roger Schmidtin kariyeri bence çok açık. Gelecek sezon PSG yi çalıştırırsa kimse şaşırmasın. Nitekim iyi teknik direktör eldeki malzemeyi en iyi kurgulayan teknik direktördür. Roger Schmidtin elinde mesela 8 numara yokken Terim gibi 4141 oynatma gibi takıntıları yok. Geçen sene PSV yi 424 ve hızlı geçiş hücumuyla oynatırken, Benfica yı ise bu sene rakibi çaresiz bırakan 4213 ile oynatıyor. Futbolculara dokunuşunu direkt hissedebiliyorsunuz. Okan Hocadan ise henüz böyle bir teknik direktör dokunuşu göremedik. Mesela top sol kanattayken, Yunus ceza sahasına koşu yapmıyorsa, ben bunu Yunusa değil, teknik adamın eksik direktifine yazarım. Okan Hoca daha çok futbolcuların beraber oynama alışkanlığını kazanmasını istiyor. Fakat biz ondan sağlam bir kurguyla futbolcuya ve dolayısıyla da oyuna bizzat dokunmasını bekliyoruz. 

Yunus ve Seferoviç el freni

Okan Hoca futbolcuların oynama alışkanlığı kazanmasını beklerse yanlış yapar. Önce teşhisi iyi koymak lazım. Seferoviç Galatasarayın santraforu olamaz. Çünkü çok ağır. Şu ana kadar yanlış olan tek transfer Seferoviç gibi duruyor. Yunus ise belki de dar alanda en yetenekli futbolcu fakat ne zaman ceza sahasına girmesi gerektiğini ya da ne zaman savunma arkasına koşu yapması gerektiğini bilmiyor. Dolayısıyla teknik direktör de bu iki oyuncuya dokunmazsa, ön tarafta güçlü bir oyunun çıkabilmesi çok güç.

Mauro Icardiyi almayın, daha fazla transfer yapmayın.

Icardi yanlış transfer olur. Çünkü stoperlerle iç içe oynayabilecek bir futbolcu değil, daha çok geniş alan futbolcusu. Galatasaraya karşı kaç takım Türkiyede geniş alan bırakır? Ocak a kadar Gomisle maçlara çıkın. Gomis haftada bir oynanacak bir maçı 70 dakika rahat kaldırır. Çünkü Okan Hocanın da dokunuşu olursa, hem Mertens hem de Kerem, Gomise zaten yaklaşacaklar. Yani Gomis tek başına savaşmayacak.

Galatasaray ofansif yerleşmeyi nasıl yapmalı?

--------------------------Okan Koçuk---------------------------

----------------Nelson------------------Abdülkerim------------

Dubois------------Midtsjö-----------Torreira-----------Aanholt

-----------------------------Oliveira-----------------------------

------------Mertens---------Gomis----------Kerem------------

GÜÇLÜ BİR OYUN İÇİN Yunus, Seferoviç ve yabancı sayısı gereği özellikle iç saha maçlarında Muslera kesilmeli

Galatasaray orta sahada üç tane 8 numara ve kanatlarda da hareketli kanat forvetlerle oynamalı. Aynı futbolcu özellikleri Benficada da var. Oyun iyi kurgulanırsa, biz de Benfica gibi güçlü bir oyun oynayabiliriz. Eğer Muslera kesilmek istenmezse, bu taktirde Oliveiranın yerine Emre Akbaba da oynatılabilir. 

Ayrıntılı hücum opsiyonları

Oyun kurulumunda rakip stoperleri öne çekmek adına Gomis geri gelmeli ve kanat forvetler de top Galatasaraya geçtiğinde merkeze gelip Gomise yaklaşmalılar. Bir başka deyişle ofansif yerleşmede üç forvet, rakip stoper ve ön libero arasında konuşlanmalı. Eğer rakip tek ön libero oynasa bile sadece bu konumlanma gereği orta sahadan bir futbolcu daha geri gelmek durumunda kalacak. Böylece rakibin 6 futbolcusu sadece bu üç futbolcuyu kontral altında tutmaya çalışacak. Matematik yalan söylemez. Rakibin geriye 4 futbolcusu kaldı, Galatasarayın ise 7. Bu durumda Galatasarayın yıllardan beri kanayan yarası olan orta saha stoper paslaşmaları rafa kalkıyor. Kanat beklerinin de ileri çıkmasıyla Galatasaray orta sahayı 7 ye 4 rahat ve çabuk geçiyor. Rakip orta sahada merkezi mi kapatsın, kanatları mı kapatsın yoksa savunma ve ön libero arasına giren üç forveti kontrol altında tutmaya mı çalışsın? Kafası karışıyor.

Bu kurgudaki en önemli detay oyun kurulumunda rakibe sayıca üstünlük sağlamışken hızlı oynamak ve Kerem ile Mertensin merkeze geldikten sonra sabit kalmamaları ve sürekli hareket halinde olmalarıdır. Rakip defansın dengesini bozabilmek için hızlı oynamak ve hareketli olmak şart. Hem Kerem hem de Mertens özellik olarak ceza sahasına girip çıkmayı seven ve yer değiştiren futbolcular. Fakat bu yer değiştirmeler spontene olmamalı, önceden çalışılmış bir kurguyla yapılmalı.

Hücum opsiyonlarında savunmanın dengesini bozabilmek adına hem merkez hem de kanat hücumları iç içe olmalı. Rakip hangi alanı kontrol edeceğini bilememeli. Opsiyonlar topun bulunduğu alana göre yapılmalı. Mesela top sağ taraftaysa, Dubois ileri çıkar, Mertens merkezden ya kanada doğru ya da ön direğe doğru koşu yapar. Kanada koşu yaparsa, geri kalan iki forvetten biri araya oynanabilmesi adına merkezde durur, diğeri ise arka direğe koşu yapar. Bu direkt hücumda en iyi opsiyon kullanılır. Mertens topu kanatta almış ve sıfıra inmişse, Kerem ve Gomisle birlikte geriden Oliveria ve bir orta saha daha ceza sahasına girerler. Sıfıra kanat bek tarafından inildiği taktirde ise Mertens ve Oliverira ceza sahasına girer. Böylece en az dört futbolcu ceza sahasında ani çoğalır. Direkt hücumda merkeze doğru araya yani yay önüne oynanması durumunda ise geri kalan iki forvetten biri ceza sahasına diğeri ise ters tarafa doğru koşu yapar. Fakat bu koşular aynı anda yapılmaz. Sıralı koşu yapılır. Amaç defansın dengesini dağıtmak ve en iyi opsiyonu bulabilmek.

Benfica direkt hücumu, kontra ile değil, yerleşik defansa karşı yapıyor. İster kanattan isterse merkezden oyun kurulsun, fark etmez, sürekli hızlı top çeviriyorlar ve sıralı koşu yapıyorlar. Hepsi önceden çalışılmış ve bilinçli uygulanıyor. Kim, hangi opsiyona göre neyi ne zaman yapacağını biliyor. Eğer dikine hücumda başarılı opsiyon bulunamamışsa, oyunu açmak adına geri dönülüyor. Yani stoperlere oynanma amacı oyunu diğer kanada açabilmek. Geri dönüldüğünde ikinci bir set oyunu yine direkt hücum hedeflenerek gerçekleşiyor. Başrolde yine hızlı paslaşma ve bilinçli yer değiştirmeler var.

Okan Hocadan beklentim

İşte ben de Okan hocadan bu tarz dokunuşlar görmek istiyorum. Futbolcuların sadece oynama alışkanlığı kazanmasını beklersek, güçlü bir oyun elde edebilmek ancak Selçuk - Melo gibi çok güçlü bir uyum sonucunda ortaya çıkabilir. Oysaki ben sadece iki futbolcunun değil, sahadaki 11 futbolcunun da aynı dili konuştuğunu görmek istiyorum. Bu durum ise ancak doğru futbolcu seçimi, doğru bir kurgu ve çok çalışmayla başarılabilir.

Dediğim gibi önce teşhisi doğru koymak lazım. Seferoviç ve Yunusla güçlü bir oyun oynayamayız. Oyun bireyselliğe döner. Sürekli birilerinin ön plana çıkmasını bekler dururuz. Okan Hocanın bir an evvel buna karar vermesi gerekiyor. Okan Hocanın Galatasaraya güçlü bir oyun oynatabilmesi için Benficayı detaylı analiz etmesini ve Roger Schmidti örnek almasını gerçekten çok isterim. Nitekim gelişimin yaşı yok. Okan Hoca Terim gibi egosuna yenilmemeli. Terimin miras bıraktığı o can sıkıcı orta saha stoper paslaşmaları dolayısıyla kendisini eleştirirken, günün futboluna ne kadar kapalı olduğunu anlatmaya çalışmıştık. Okan Hocayı ise bu noktada gelişime açık ve egosuz görüyorum. Daha doğrusu görmek istiyorum. Temennim budur.

Saygılar





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...