Makale Yaz
tolga-ersari
Bu haberi yazdır
Kayıp Galatasaray
 Eki
06
 2013

Şampiyonlar Liginde Juventus’la 2-2 berabere kalan Galatasaray, Mancini ile çıktığı ilk lig maçında Akhisar karşısında 2-1 mağlup oldu.

Açık söylemek gerekirse son zamanlarda izlediğim en kötü Galatasaray’dı. Gerçekten de ben, sarı- kırmızlıları uzun zamandır bu kadar kötü görmedim.

Mancini, Juventus maçında takımı 4-2-3-1 dizilişiyle oynatmış ve Burak yedek soyunmuştu. İkinci yarıda da oyuna Burak değil, Umut Bulut girmişti. Mancini’nin Akhisar maçına nasıl bir dizilişle çıkacağı merak ediliyordu. Üstelik hem Melo hem de Selçuk oynamayacaktı. Engin’in de sakatlanması büyük şanssızlık oldu.

Maç öncesi kadrolar açıklandığında Drogba ve Burak’ın ilk on birde oldukları görülünce sarı- kırmızılıların yine çift forvete döndükleri izlenimi uyandı. Fakat maç başladıktan sonra Burak Yılmaz’ın sol çizgiye yakın oynadığı görüldü. Diğer kanatta ise Sabri vardı. Orta alan ise Ceyhun, Yekta ve Sneijder’den oluşuyordu. Böylece Mancini, Drogba ve Burak Yılmaz beraber oynasa da dizilişi 4-2-3-1 şeklinde yapmıştı.

Maçın başlamasıyla birlikte sarı- kırmızılı taraftarların hiç beklemediği kadar kötü bir Galatasaray izlemeye başladık. Galatasaray’ın o alıştığımız rakibe önde basan presinden eser yoktu. Akhisar defansı hiç zorlanmıyordu. Esasen maç boyunca da pek zorlanmadılar.

Drogba maç boyunca yine toplar indirdi, ancak etrafında bu topları toplayacak oyuncu yoktu. Fildişi Sahilli futbolcu, 67.dakikada kendi gayretiyle güzel bir de gol atarak görevini yine yerine getirdi. Ancak arkadaşları için bunu söylemek mümkün değil.

Burak Yılmaz, özellikle ilk yarıda ileride tek başına pek çok pozisyon yakaladı. Çünkü bu yarıda Drogba kimi zaman daha geride kalarak Burak Yılmaz’ı ön plana çıkarıyordu. Ancak Burak Yılmaz, kendine ait ofsayta düşme rekorunu bu maçta yine egale etti, hatta belki de yeni bir rekor kırdı. Burak kendini hiç geliştirmiyor. Özellikle ikinci yarıda çizgide etkisiz kaldı diye düşünülebilir, ancak ben Burak’ın başarısızlığının tek nedeninin kendisi olduğunu düşünüyorum. İnsan biraz dikkatli olur. Bir futbolcu, birbirine bu kadar benzeyen her pozisyonda ofsayta düşer mi? Bence Burak, kendisine verilen şansı iyi kullanamadı. Mancini, Terim’in yaptığı hatayı yapıp Burak’da ısrarcı olmak yerine Umut Bulut’u değerlendirmeli.

Esasen Mancini, kadro tercihlerini de gözden geçirmeli. Sneijder büyük bir futbolcu. Akhisar maçında da bence çok kötü değildi. Koştu, çabaladı, ancak bazen bunlar her şeye yetmiyor. Sneijder, Galatasaray oyun sistemine uymuyor. Fatih Terim döneminde Sneijder transferi Ünal Aysal’ın zoruyla yapıldı. Fatih Terim de Sneijder’e yer açmak için 4-4-2 sistemini ve oyuncuların yerlerini değiştirmek zorunda kaldı. Fatih Terim, bu sezona da 4-1-3-2 dizilişiyle başladı. Fakat Sneijder bu sezon da beklenileni veremedi. Galatasaray’ın bu sezon aldığı başarısız sonuçlarda Sneijder’in oyun sistemine uymaması etkili oldu. Mancini de bu sistemin omurgasını bozmadı. Ancak umarım Akhisar maçı bu anlamda Galatasaray için ‘’ bir musibet ‘’ işlevi görür ve Mancini, bu sistemden vazgeçer.

Üstelik Fatih Terim zamanında Selçuk ve Melo’nun birlikteliklerine son verilip, Selçuk’un sola kaydırılması hem Selçuk’u hem de Melo’yu etkiledi. Akhisar maçında ikisi de yoktu. Ceyhun ve Yekta ilk kez forma aldılar. Yekta, Drogba’nın golünde rakiplere güzel bir fake attı. Ceyhun da elinden geleni yaptı.

Buna rağmen Galatasaray çok kötüydü. Bunda Juventus maçının yorgunluğunun etkisi olabilir mi? Olsa bile tek başına bu kötü oyunu yorgunluğa bağlamak doğru değil. Pek çok futbolcu formsuz. Sol bek transferi yapılmadı, stoper transferi ise çok isabetli olmamış gözüküyor. Akhisar maçında yenilen goller yine evlere şenlikti.

Bence Mancini stoper tercihlerini Semih ve Gökhan Zan’dan yana kullanıp yabancı kontenjanını boşaltabilir. Bu durumda da bence Riera ve Bruma gibi önemli isimlere yer açılabilir. Ayrıca sarı- kırmızılılar alternatif oyun sistemlerini düşünmeliler. Bazı şeylerde ve bazı isimlerde ısrar etmek takıma zarar verir.

Mağlubiyet yönetime tepkiyi doğal olarak arttıracaktır. Milli maç arasından sonra içeride oynanacak Karabük maçı Galatasaray adına gelecek için daha doğru tahminlerde bulunmamızı sağlayacaktır. Çünkü o maçta hala bazı şeylerde ısrarcı olunup olunmayacağını daha net olarak göreceğiz.

tolgaersari@hotmail.com

https://twitter.com/tolgaersari

https://www.facebook.com/tolgaersari





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2015
  2014
  2013
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...