Makale Yaz
tolga-ersari
Bu haberi yazdır
SNEIJDER GECESİ
 Eki
19
 2013

Galatasaray, yeni teknik direktörü Mancini ile Ali Sami Yen Spor Kompleksi T.T. Arena’da çıktığı ilk karşılaşmada Karabük karşısında zorlanmasına rağmen 2-1 galip gelmeyi başardı.

Galatasaray’da kanımca dikkat çeken iki olay vardı. Bunlardan biri Gökhan Zan’ın sakatlığı nedeniyle Bruma’nın tribüne gönderilmesi, diğeri de Mancini’nin Fatih Terim’in sistemini bozmayarak takımı sahaya 4-3-1-2 dizişiyle çıkarmasıydı.

Gökhan Zan’ın sakatlığında Dany kulübede yer alırken Bruma tribüne çekilmişti. Acaba Mancini, Dany yerine yerli futbolculardan bir alternatif düşünebilir miydi? Bu soruya evet cevabı verilebilir. Ancak İtalyanlar defans konusunda kesinlikle risk almazlar. Bununla beraber burada asıl sorun bu anlamsız yabancı kontenjanı. Bu anlamsız kontenjan Türk takımlarının Avrupa Kupalarında başarılarını olumsuz etkileyecektir. TFF’nin bu garabete bir an önce dur demesini diliyorum. Ancak bu federasyondan böyle bir karar çıkmayacağını da maalesef biliyorum.

Mancini, sarı- kırmızılıları sahaya 4-3-1-2 dizilişiyle çıkardı. Burada dikkat çeken, ortada sağ tarafta Ceyhun’un oynamasıydı. Fakat Ceyhun bu mevkide oynayamadı. Mancini, Ceyhun’a 69 dakika sabretti.

Maçın başlamasıyla Galatasaray’ın rakip kalede o alıştığımız presini göremedik. Sarı- kırmızılılar özellikle ilk 25 dakika çok tutuktular. Bu bölümde sahada istediklerini daha çok yapan konuk Karabük takımıydı. Gerçekten de deplasman ekibi, Galatasaray yarı sahasında etkili oldu.

Galatasaray ise ilk 25 dakika çok tutuk, kalan 20 dakikada ise idare eder bir haldeydi. 40.dakikada ise Sneijder ilk golünü attı.

İkinci yarıya Mancini’nin Ceyhun’la başlamayacağını düşünüyordum ama yanıldım. Bu yarıya da iyi başlayan takım Karabük’tü. Nitekim kale çizgisinden Semih’in çıkardığı bir toptan hemen sonra Karabük’ün beraberlik golü geldi. Bu golde Akpala, kafayı vurdu, Muslera çıkarttı. Akpala düştüğü yerden kalkıp tekrar vurdu ve gol oldu. Burada dikkat edilmesi gereken olay, Akpala düşüp kalkarken hiçbir Galatasaraylı futbolcunun müdahale edememesiydi.

59. dakikadaki kırmızı kart kararı doğruydu. Ancak bu karttan sonra sarı- kırmızılılar sayısal üstünlüklerini oyuna yansıtamadılar. Gerçekten de Galatasaray, hiç de bir kişi fazla oynuyormuş gibi bir görüntü vermedi.

Mancini, bu karttan sonra da oyuncu değişikliğine gitmeyerek hata yaptı. İtalyan teknik adam, ancak 69.dakikada Ceyhun’u Aydın Yılmaz ile değiştirdi. Bu, gerçekten de çok geç kalmış bir değişiklikti. Bu değişiklikten sonra Galatasaray’ın daha hareketli olmaya başladığını gördük. Sistemde de değişikliklere giden Mancini, 78.dakikadaki zorunlu Hakan Balta- Dany değişikliğinden sonra Aydın Yılmaz’ı sol kanada aldı. Hatta bu dönemde Galatasaray 4-1-3-2 dizişine yakın oynamaya başladı. Hatta Sabri de daha çok ilerideydi.

İşte bu değişiklikler ve artan baskı Galatasaray’ı daha çok rakip kaleye taşıdı. Sonuçta Sneijder, 83.dakikada mükemmel bir vuruşla sarı- kırmızılıları 2-1 öne geçirdi ve takımına üç puanı getirdi.

Sneijder, milli maçta iyi oynamış ve bir de gol atmıştı. Hollandalı futbolcu bu moralini Karabük karşısında da sahaya yansıttı. Sneijder’in yeri, Mancini’nin sisteminde de değişmedi. Ancak Sneijder bana, sanki saha içinde daha özgürleşmiş gibi geldi. Bu, her halinden belli oluyor. Hollandalı futbolcu, gerçekten de Karabük karşısında eskiye oranla daha çok sorumluluk aldı ve uzaktan şut denemelerinde bulundu. Nitekim kişisel becerisiyle müthiş bir galibiyet golü attı.

Burak Yılmaz, ofsayta düşmeye devam etti. Onda ki fark da, geriye yardıma oldukça sık gelmesi ve daha çok mücadele etmesiydi.

Maçın hakemi Galatasaraylı futbolcu gole giderken maçı bitirerek ilginç bir olaya imza attı. Ayrıca uzatma dakikalarında kenarda bir yerlere orta parmağını kaldıran ve daha sonra da Semih’i itip yere düşüren Lualua’nın sarı kart görmeden maçı bitirmesi de dikkatlerden kaçmadı.

Mancini, takımı tanıyacak. Umarım tanıdıkça da Ceyhun gibi hatalı tercihler yapmaz. 4-3-1-2’yi böyle durarak oynayamazsınız. Üstelik oyunu kanatlara yaymadan da gol atmakta sıkıntı yaşarsınız. İşte bütün bunlar Karabük maçında yaşandı. O nedenle Mancini’nin yeni düşünceler üretmesi gerekiyor.

Galatasaray, Çarşamba gecesi Kopenhag ile çok önemli bir maça çıkacak. Bence Kopenhag maçı, Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki geleceğini belirleyecek. İşte böyle önemli bir maç öncesi alınan galibiyet sarı- kırmızılılara moral olacaktır. Bununla birlikte Mancini’nin Kopenhag karşısında daha etkili çözümler üretmesi gerektiğini de belirtmek istiyorum.

Kopenhag karşısında Galatasaray’a başarılar diliyorum. Diliyorum sarı- kırmızılılar, Türkiye’yi alıştırdıkları Avrupa başarılarına bir yenisini daha eklerler.

tolgaersari@hotmail.com

https://twitter.com/tolgaersari

 

https://www.facebook.com/tolgaersari





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2015
  2014
  2013
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...