Makale Yaz
Bu haberi yazdır
10 numara şart mı ?
 Ara
10
 2012

Henüz ilk yarı bitmeden ve kritik 2 maçımız varken,bir anda tranfer dedikoduları patlamaya başladı.Terim;Diego ile Sneider bana önerildi ama ben Kaka'yı istedim dedi ve bugün tüm manşetlerde;Kaka-Sneider-Diego 3'lüsü var.

Bu gibi tartışmaların bir fener maçı öncesi yapılması çok yanlış olsada bir kere taraftarın kafasına girdiler,daha doğrusu artık taraftar;bir 10 numara alınması gerektiği konusunda ikna oldu,ısrar ile 10 numara tarzı futbolcu ister oldu.

Peki 10 numara tarzı bir oyuncunun oynayacagı sisteme geçersek ne değişir ? Lincoln-Elano-Misimoviçler ile bu sistemi sıkça denedik ama başarılı olamadık.Çift santrafor sistemine geçtiğimiz vakit ise Şampiyon olduk.Bu sene işler kötü gidince,4-4-2 karsısında,4-5-1 oynayan rakiplere karsı Galatasaray ortasahada 1 kişi eksik kalıyor gibi açıklamalar gelince ve Galatasaray hücumda çoğalamayınca bir anda 4-2-3-1 sistemine geçiş için tekrar kollar sıvanmış durumda.

Peki 10 numara tarzı oyuncu ne yapacak ? koşmayacak-pres yapmayacak sadece skor'mu  üretecek ? Artık futbol değişti,koşmayan bir oyuncunun skor üretmesi çok zor.Çünkü rakipler bize karşı zaten defans futbolu oynuyor ve çok kosup tüm alanları kapatıyorsa,senin rakibin direncini kırman icin 10 numara tarzı oyuncuya değil,hızlı futbol oynamaya ihtiyacın var.Avrupa takımları artık hızlı futbol oynuyor,dolayısıyla bizimde bu futbola geçiş yapmamız lazım,sahada yatan bir 10 numaraya artık posizyon dahi vermiyorlar.

Bugün Avrupa'da başarılı olan takımlara bakıyorum,bu tarz oyuncular pek kalmadı,yani santrafor arkası olman,koşmaman,pres yapmaman anlamına gelmez.Herkes gibi sende koşup-mücadele edeceksin.Süper ligde rakiplerimiz bize fazla alan vermiyor dedim ve sürekli sert oynuyorlar.Dolayısıyla koşmayan,mücadele etmeyen ve sertliğe eğilimli olmayan oyuncuların bu ligde tutmasıda çok zor.Lincoln-Misimovic-Elano örnekleri var işte.

Bu 3 oyuncuyuda hemen hepiniz takip ediyorsunuzdur.Sonuçta Avrupa futbolunda isim yapmış oyuncular;

Kaka;Kesinlikle koşmayan,mücadele etmeyen bir oyuncu değildi.Zamanında dünyanın sayılı koşan topçularındandı.Messi-Ronaldo yokken Kaka vardı ve dünyanın en büyük futbolcusuydu.Üst üste sakatlıklar Kaka'yı fizik-kondisyon olarak bitirdi.Bilmem Real Madrid'i takip ediyormusunuz ama ben ediyorum ve Kaka'nın bize geldiginde tıpkı Hamit'in yaşayacağı sorunları yaşayacağını düşünüyorum.Yani fizik-kondisyonunun iyileşmesi için en az yarım sezon oynaması lazım ki,bir sonraki sezona hazır olsun.Yarım sezonda çok büyük işler yapamaz,dediğim gibi sadece fiziğini toparlar ve kuvvetlenir,ondan sonraki senelerde ise tekrar eski kimliğine bürünür.Koşar-Mücadele yapar ise süper ligi yıkar.Peki Kaka'nın maliyetini karşılayabilirmiyiz ? Çok zor.Real Madrid'de 9 m euro'ya oynuyor ve Rus takımları,bu tür yıldızlar için uçuk yıllıklar verebiliyor,dolayısıyla Kaka,hayaldir.

 

Sneider;Quresma gibi İnter kariyeri bitmis olan bir futbolcu.Fizik olarak büyük yıpranma yaşıyor ve gece hayatını cok sevdiği sürekli olarak belirtiliyor.Sneider'e verilecek 15 m euro bonservis ve yıllık 6 m euro'dan 4 yıllık sözlesme.Tutmaz ise büyük bir enkaz alırız ve takımı tek basına krize sokmaya yetebilecek bir enkaz olur.Hiç gerek yok..

Diego;Terim zaten Diego bizde oynayamaz gibilerinden bir açıklama yapmıştı,Lincoln-Elano-Misimovic'ten ne farkı var ? yok.Diego kesinlikle takıma büyük katkı sağlayacak bir oyuncu değil.

Tekrar diyorum,bizim sorunumuz 10 numara tarzı oyuncumuzun olmayısı ve 4-4-2 oynamamız değil.En büyük sorunumuz,hızlı futbol oynayamamak.Artık Avrupa'da çok koşan,mücadele eden ve hızlı futbol oynayan takımlar başarılı oluyor.B.Dortmund'un kadrosunda çok büyük yıldızlar yok ama adamların her oyuncusu çok koşup,hızlı futbol oynayabiliyor.Dortmund'da ölüm grubundan birinci olarak çıkabiliyor.

Artık teknik kapasite ve yetenek tek başına yetmiyor.Messi-Ronaldo bile koşuyor,mücadele ediyorsa,herkes edecek,aksi takdirde adım atamayacaklarını kendileride biliyor.

Bu sezon ortasahada beklenilen direnişi yapamadık,çünkü;gerçek bir ön liberomuz yok,Melo ve Selcuk ofansif karakterli oyuncular ve gecen sezonki gibi tempolu oynayamıyorlar.Geçen sene daha dirençli bir ortasahamızın olmasının bir diğer nedenide;Engin-Emre gibi çok koşan ve geriye yardım eden kanatlarımızın olmasıydı.Hamit ve Amrabat bu iki oyuncuya göre daha ofansif kalıyor.

Kaliteli bir ön libero; temposu cok yüsek,rakibin oyununu bozan,sürekli geriye yardım eden,dinamo bir ön libero,bence bizim transferde ilk tercihimiz olmalıdır.Böylece Selcuk daha rahat ileri çıkabilir ve belkide aradıgımız gercek 10 numara Selcuk olur.Tabi sadece kaliteli ön libero almamız ile Selcuk başarılı olamaz.Temposunda düşüş oldugu ortada,devre arasında çok iyi çalışmalı ve eski temposunu geri kazanmalı.

 Maç kazandırabilecek bir santrafor alınmasını çok isterim;Nasıl bir santrafor ? Ceza sahası icinde veya cevresinde topla her bulusması tehlike olacak..Rakipten kolay sıyrılıp,kaleci ile baş başa kalacak bir santrafor..Yani ceza sahası icinde topu aniden sağa veya sola çekip kaliteli şutlar çıkartabilecek bir santrafor..Kaka'mı,Demba ba'mı deseler,gözüm kapalı Demba ba derim.

Şimdi 10 numara transferi ile ortasahamız daha mı dirençli olacak ? Takım daha mı çabuk oynayacak ? Bu iki sorun çözülecekse,10 numara tarzı oyuncu alalım ve sistemi değiştirelim.Daha doğrusu sisteminde fazla bir önemi yok.Önemli olan takım halinde koşan ve hızlı oynayabilen bir takım yaratmak,önemli olan takım olabilmek.Böyle bir takımı yaratırkende,koşamayan-mücadele etmeyen oyunculara ucuk paralar verip kadroya katmamak gerekiyor.Bence bu konu çok ciddi bir konu.Takım iyi analiz edilmeden,Başkan Çilek sözü verdi diye transfer yapılmamalı.

 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2018
 
Şubat (1)
  2016
  2013
  2012
  2011
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...