Makale Yaz
sizofren
Bu haberi yazdır
Alanya Maçına 3 3 1 Taktiği
 Şub
17
 2021

Alanyasporu geriden yavaş çıkan düşük tempolu pas oyunuyla yani kendi oyunumuzla yenemedik. Fenerbahçe gibi önlem alarak geride bekleyip yenebilmek de pek kolay değil çünkü iyi bir kontra atak takımı değiliz. Alanyayı yenebilmenin en akılcı yolu oynayarak onları yenmeye çalışmak değil, ilk önce rakibi bozmak, rakibi bozduktan sonra hızlı oynamaya çalışarak rakibi yenebilmektir.

Alanyasporu geride bekleyerek bozamazsınız sadece önlem almış olursunuz bu da yetmeyebilir. Alanyasporun nedense otoriteler tarafından idrak edilemeyen en büyük esprisi öndeki üçlü presin arkadaki üçlü presle desteklenmesi. Aynısını biz de yaparsak Alanyasporun oyunu bozulur. Buradaki bütün mesele kazanılan topların sete dönmeden hızlı kullanılması ve öndeki baskı kırıldığında da kolayca geriye dönülebilmesidir. Bunun için de savunmanın geriye kaçmaması gerekiyor. Eğer iki bek de ileriye çıkarsa, dönen toplarda savunma geriye kaçar. Böylece takım boyu uzar ve takım geri geldikçe yorulur. Alanyaya karşı önde basarken, iki beki de ileriye çıkarmamalıyız. Bunlardan en fazla bir tanesi yakın prese katılmalı diğeri beklemelidir. 

Galatasarayın bu maçta temposu yüksek bir orta saha ile çıkması ve 3 3 1 ile önde basması gerekiyor. Yani öndeki üçlünün arkadaki üçlü ve topa en yakın kanat bekiyle kompakt olarak desteklenmesi gerekiyor. Önce stoperlere basılmalı. Eğer ilk baskı kırılırsa sadece Mustafa Muhammet önde kalmalı geri kalan 6 kişi ise geri dönüp tekrar ikinci baskıyı yapmalılar. Bu esnada arkadaki iki stoper ve bir kanat beki ise geriye kaçmamalıdır. Evet, bu maçta eğer pozisyon öyle icap ediyorsa, ofsayt taktiği yapabiliriz. 

Eğer bu şekilde basarsak, Alanya oyun kuramaz ve uzun top oynamaya mahkum kalır. Böylece Alanyanın kısa paslı oyunu bozulmuş olur. Alanya oynamaya çalışan bir takım. Oynamaya çalışıp oynayamadıkça, savunma geçişlerini yapmak artık pek kolay olmaz ve bu geçişlerde mutlaka hata yapacaklardır. Fakat onların hata yapmasını beklemeden bizim onları hataya zorlamamız gerekiyor. İşte asıl mesele de bu. Topu kazanınca biz yapacağız? Alanya oynamaya çalışmalı fakat oynayamamalı, savunma geçişlerini yapamadan da golü yemelidir. Bu yüzden asla düşük tempoyla pas çevirmemeliyiz. Topu kazanınca yapmamız gerekenler şunlar. Eğer 3. bölgede topu kazanmışsak, direk hücum ve kaleyi görünce şut. Eğer ikinci bölgede topu kazanmışsak, kanat oyunu, ceza sahasında ani çoğalma, orta ve dönen toplara tekrar baskı. Eğer kendi sahamızda topu kazanmışsak, Alanya henüz yerleşemeden savunma arkasına koşu, uzun top, dönen topa baskı.

Bu maçta orta üçlüde baskı yapabilecek temposu yüksek futbolcular oynamalı. Taylan ise mutlaka öne çekilmelidir. Başka türlü Alanyayı yenemeyiz. Çünkü düşük tempolu pas oyunu daha önceki maçlarda olduğu gibi Alanyanın ekmeğine yağ sürer. Bu maçta Etebo arkada, ilk toplara basması için ise Taylan ve Gedson önde oynamalılar. Sol kanatta Onyekuru kendi bölgesinde oyun kurmaktan ziyade ceza sahasına sürekli girip çıkacak Mustafaya en yakın futbolcu olur. Yani Onyekurunun Alanyanın savunma pozisyonunu bozacak serbest futbolcu olması gerekiyor. Bu yüzden Galatasaray ataklarını soldan ziyade sağ kanattan gerçekleştirmeli. Özellikle 2. bölgede kazanılacak topların hızlıca Yedline atılması, sağdan kesilecek ortalarda ceza sahasına Mustafayla beraber Onyekuru ve Gedsonun girmesi, dönen toplara ilk baskıyı ise Taylan, Etebo ve ters kanattaki Ömerin yapması gerekiyor. Yani maç boyunca görmemiz gereken en büyük senaryo bu olmalı ve evet, Yedlin, sağ önde yani Linnesin önünde oynatılmalıdır. Peki neden Yedin sağ önde oynamalı? Çünkü öne doğru hızlı koşu yapıp içeriye orta kesmeye ve yakın temas gelince de ayakta kalabilmeye daha uygun. Eğer pozisyon gereği bunu gerçekleştiremezse Linnese oynar. Linnes de sıfıra inmeden orta yapar. Önemli olan hızlı oynayabilmek ve ceza sahasında ani çoğalabilmek. Stoperde ise Lyundamanın Donka tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü Alanya baskı yedikçe özellikle kanatlara uzun atacağı toplarda Lyundamanın fizik gücüne ve Linnesin kademesine girmesine daha fazla ihtiyacımız olacak.

Dediğim gibi bu maçta onlar değil, baskıyı biz yapmalıyız. Çünkü görünen köy kılavuz istemez. Bu maçta baskıyı kim daha iyi yaparsa, maçı kazanma ihtimali de o derece artar. İnşallah kazanan biz oluruz. Çünkü Alanya virajından sonra önümüzde uzun fakat düz bir yol var. 

Sağlıcakla...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...