Makale Yaz
sizofren
Bu haberi yazdır
20 Mayıs 2020
 Nis
26
 2020

Uefa, liglerin Ağustos ayından önce tamamlanmasını istedi. Aksi halde maçlar oynanmadan Avrupa Kupalarına katılacak takımları ülke federasyonları belirlese bile son karar Uefada saklı olacak.

- Lig, tamamlanmama şartlarına uygun mu?

- Karar adil mi? Şeffaf mı? Tarafsız mı?

İşte bu sorular, Uefa tarafından kabul görmezse ülke federasyonlarının belirlediği takımlar Avrupa Kupalarında mücadele edemeyecekler. Dolayısıyla Uefa, bütün ülke federasyonlarına Ağustosa kadar ligleri tamamlayın, aksi halde takımları Avrupa Kupalarına almayabilirim diyor. Şimdi üç günde bir maçlarla en sıkışık programa göre Ağustostan önce ligler nasıl tamamlanır geriye doğru sayım yaparak inceleyelim.

31 Temmuz Cuma           34. hafta

28 Temmuz Salı              33. hafta

25 Temmuz Cumartesi     32. hafta

22 Temmuz Çarşamba     Türkiye Kupası Final Maçı

19 Temmuz Pazar           31. hafta

16 Temmuz Perşembe     30. hafta

13 Temmuz Pazartesi      Türkiye Kupası Yarı Final Rövanş Maçları

10 Temmuz Cuma           29. hafta

7 Temmuz Salı                28. hafta

4 Temmuz Cumartesi       27. hafta

Demek ki, Ağustostan önce sezonun tamamlanabilmesi için maçların en geç 4 Temmuz Cumartesi günü başlaması gerekiyor. Fakat bundan önce futbolcuların kampa girip 1 ay boyunca beraber antrenman yapmaları şart. Beraber antrenman yapmadan önce ise 14 gün boyunca kamptaki odalarında kendilerini izole etmeleri gerekiyor. Evdeki sosyal izolasyonun geçerliliği kabul edilmemeli. Bunun kampla birlikte sabitlenmesi lazım. Kampa kimsenin girmemesi ve maç günü dışında da kamptan kimsenin çıkmaması gerekiyor. Bu tarihleri de geriye doğru saydığımızda şu sonuçlarla karşılaşıyoruz.

20 Mayıs - 2 Haziran arası kampta izolasyon süreci

3 Haziran - 3 Temmuz arası kampta antrenman süreci

4 Temmuz - 31 Temmuz arası maç programı

Dolayısıyla sezonun Ağustostan önce tamamlanabilmesi için futbolcuların en geç 20 Mayısta kampa girmeleri gerekiyor. Böylece 4 - 31 Temmuz arası 75 maç izleyebileceğiz. Bu süre içerisinde 1 tane pozitif vaka çıkarsa, bütün sezonun fişi çekilebilir. Bu yüzden muazzam tedbirler alınması lazım. Seyircisiz maçlarla beraber artık futbolcuları eldiven ve maçlara uygun maskelerle izleyebileceğiz. Eldiven ve maske takmaktaki amaç, birbirlerini korumaktan ziyade ellerin gayri ihtiyari ağıza ve burna gitmemesi adına futbolcuların kendilerini korumasının doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkması kuvvetle muhtemel bir senaryo. Hal böyleyken ve maçların koridorlarından, soyunma odalarına ve tuvaletlere varıncaya kadar muazzam tedbirler alınması gerekirken, alt liglerin oynanması pek mümkün gözükmüyor. 

Maçlar tamamlandıktan sonra Süper Ligden son üç takım düşebilir. Fakat alt liglerde düşme olmamalı. Sadece Süper lige çıkacak üç takım belirlenmelidir. Çünkü 1. Lig ve daha alt liglerde oynanacak yüzlerce maçı kusursuzca kaldırabileceğimizi hiç sanmıyorum. Buna göre normal statü uygulanıp lig sıralaması baz alınarak, Hatayspor ve Erzurumspor direkt Süper Lige çıkartılabilir. Süper lige çıkacak 3. takımın da şimdiki sıralamaya göre Bursaspor, Adana Demirspor, Akhisarspor ve Karagümrük arasında oynanacak play off maçlarıyla belirlenmesi, sanıyorum ki en isabetli karar olacaktır. Çünkü buradaki amaç, alt liglerde minimum maç oynatmak adına sezonları geçersiz kılmak ve sadece Süper Lige çıkacak 3. takımı belirlemek olmalıdır.

TFF nin tez zamanda bu takvimi duyurması ve futbolcuların da en geç 20 Mayısta kampa girme zorunluluğunu açıklaması lazım. Kulüpler de artık tüm bu takvimi öngörebilmeli ve 20 Mayısı beklemeden kampa girmeliler. Kampa ne kadar erken girilirse, izolasyon süreci o kadar erken bitecek ve antrenman hazırlıkları da o kadar erken başlayacaktır. Sıkışık bir program uygulanacağını düşündüğümüzde, bu maçları kaldırabilmek adına antrenmanları erken başlatmak son derece önemli. 

Ben şahsen Feghouli, Mariano ve Falcaonun bu sıkışık programı kaldıramayacağını düşünüyorum. Çünkü liglere ara verildi, tekrar eski tempolarına ve form seviyesine dönmeleri hiç kolay olmayacaktır. Liglere bu kadar ara verildikten sonra artık Feghouli, ancak 2021 sezonunun 2. yarısında form tutmaya başlar. Falcao sakatlıklarla boğuştuktan sonra henüz tam olarak kendine gelememişken ondan da mükemmel bir performans beklemek son derece hayalci bir yaklaşım olur. Marianonun ise tempo sorunu var. Bu üç futbolcunun yetersizliklerinde Linnes, Adem Büyük, Andone ve Emre Akbabaya çok büyük işler düşecek. 

Kulüplerin futbolcuların maaşlarından feragat etme isteklerini ise anlayamıyorum. Sadece şimdiki alacakları ötelenebilir ve maçlar tekrar başlayıp yayın haklarından gelirler geldiğinde ödemeler o zaman gerçekleşebilir. Futbolculardan indirim talep etmek, yönetici olarak bir küçüklüktür. Sonuçta kalan 8 maç şampiyon olabilmek adına o kadar önemli ki, yöneticiler, şampiyon olunduğu taktirde neler olabileceğini hayal etseler futbolculara böylesi bir indirim teklifinde bulunmaktan imtina ederlerdi.

Yönetimin aslında futbolculara şunu demesi lazım. Bu zor süreçte ödemelerinizi yapamıyoruz, biraz sabredin. Ligler tekrar başladığında ve sezonu şampiyon bitirdiğimizde şampiyonluk primi dahil bütün ödemelerinizi eksizsiz bir şekilde yapacağız. Kimse mağdur olmayacak, bilakis şampiyon olduğunuz için sizi ödüllendireceğiz demesi lazım. Bir futbolcu için kulüp, devlet gibidir. Bilmem anlatabildim mi? Eğer kulüp, şampiyon olacağı taktirde kazanacağı paraları gözardı ederek, futbolcuları anti motive edip onların haklarına göz koyma yolunu seçerse, futbolcu kulübüne küser. Ya da zoraki bir mecburiyetle evet demek durumunda kalır. Halbuki kulüpte bugün para yoksa, yarın olacaktır. Bu gerçeği bildiği için kendisini kullanılmış hisseder. İçinden, bugün veremiyorsan yarın verirsin der. Hiç mi psikoloji okumadınız? Bu nasıl vizyonsuzluktur ki şampiyon olduktan sonrasını bile hayal edemiyorsunuz. Küçük prensin dediği gibi (teşbihte hata olmaz) -Siz istiyorsunuz ki çöllerin ortasında susuz bıraktığınız insanlar, size gül bahçesi sunsun- Bu durumda futbolcudan nasıl maksimum verim alacaksınız? Futbolcu kulübüne yani kendi devletine nasıl güvenebilecektir? Yapılacak tek şey ötelemekken, yönetimin futbolcuları şampiyonluk yolunda anti motive etmesi ve kendisini de komik bir duruma sokması hiç hoş bir tablo değil.

Tekrar ana konuya dönersek, Ağustostan önce sezonun tamamlanabilmesi adına en geç 20 Mayısta bu süreci başlatmak artık kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Alınacak daha geç bir tarihte mutlaka kusurlar belirecek böylece süreç de iyi yönetilememiş olacaktır. Eğer bu periyod daha ileri bir tarihte başlatılırsa, sıkıştırılmış maç takviminde peşi sıra futbolcu sakatlıklarına varıncaya dek bir çok problemle karşılaşabiliriz. Ayrıca maçlar seyircisiz olacağı için iç saha, dış saha ayrımı da ortadan kalkıyor. Bu yüzden bütün takımların Antalya gibi tek bir şehirde toplanması oldukça önemli bir konu. Çünkü üç günde bir yapılacak maçlardaki ulaşım sürecindeki bütün sorunlu halleri ortadan kaldırmak korona risklerini de minimalize etmek açısından almamız gereken muazzam tedbirlerin başında geliyor.

En geç 20 Mayısta bu sürecin başlatılması dileğiyle..

Saygılar..





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...