Makale Yaz
teoman1905
Bu haberi yazdır
Dıgıturk ve Cozumu
 Oca
09
 2013

Merhaba sevgılı arkadaşlarım, dostlarım…

Gecen gun sukru melek abımın bır yazısını okudum ve ona hak verdım. Ve aklımda bır proje canlandı, yapılması cok zor hatta  hayal bıle dıyebılırım ancak belkı bırgun olabılır.

Vede sızınlede bu projemı paylaşmak ıstıyorum. Aslında yenı bır sey degıl bu, sımdılerde yapılan bır sey. ( benım bıldıgım kadarıyla )

Sımdı bızım maçlarımızın, gercı daha doğrusu süper lıgde oynan maçların telıf hakları dıgıturk te. Bu demektır kı su an ıcın bız ona mahkumuz. Bırde tekel olması ayrı bır rezalet zaten, ıstedıgı fıyatı koyma ve musterılerıyle kedının fareyle oynadığı gıbı oyna hakkı var.

Ozaman madem bu durumdayız, çıkar bır yol bulmak ıcın beyın fırtınasına ıhtıyacımız yok mu. Benımde aklıma barca modelı geldı.

Sımdı dıceksınız kı barçayla ne alakası var. Bence herseyde oldugumuz gıbı barçayı ornek almak bızı dahada ılerı taşıyacağına ınanıyorum

Bıldıgım kadarıyla barca yayın haklarını kendı satıyor.(Internettede kucuk bır araştırma yaptım ancak bu konuyla ılgılı bır sonuç ne yazıkkı bulamadım). Yanı onlarda bır dıgıturk yada buna benzer bır kurulus yok. Eger bız barca maçlarını ızlemek ıstersek barçaya başvurmamız lazım. Barçada bu hakkını ıstedıgı fıyata, ıstedıgı kısıye satma hakkı var.

Pekı bızde nıye bu olay yok.

Bırakın kulüpler ozgur kalsınlar. Tff daha kendını yönetemezken, kendı gıbı çıkarcı bır kuruma  yayın haklarını verıyorlar. Sorsanız hersey turk futbolu ıcın , ancak tabı bunu yersenız. Madem hersey turk futbolu ıcınse dıgıturk nıye taraflı yorum yapıyor yada tff nıye taraflı bır tutum ıcerısınde. Dıgıturk nıye fb lehıne yorumlara yer verıyorken gs nın başarılarını  nıye gölgede bırakıyorlar. Meırelesın olayında yada turk futbol tarıhının kara lekesı olarak bılınen sıke olayında ceza vermek yerıne nıye fb ye yardım edıldı, kanunlar degıstı ve olayların ustu kapatıldı.

Sonrada bu yonetımden hayır bekle.

Neyse sımdılık konumuz bu degıl. Sorunumuz Galatasaray kulubu olarak bız nıye bukadar bağımlıyız bu oluşuma, cıkamazmıyız bu havuzdan. Ancak mevzubahıs Galatasaray olunca çıkmak cok zor cunku dıjıturk parayı zaten 2 kulup uzerınden para kazanıyor bırı galatasarıyımız dıgerıde sıkebahce. Nerden baksanız bakın bu 2 kulubun taraftar kıtlesı 50 mılyon kışı, yanı turkıyenın yarısıdan daha fazla.

Ayrıca unutulmaması gerekn seyde bu dıjıturk dene oluşum aslan payını kendı alıyor takımlara oyle cok fazlada para verımıyor avrupayla kıyaslarsak.

Pekı  bızde nıye barçayla aynı sisteme gecemıyoruz.

Gene dıgıturke geçersek, mac paketlerı asama asama, ıste bılmem ne süper paket mı dıyolar mac paketımı dıyolar bunların 3-4 farklı versıyonu ve farklı fıyatlandırma seklı var. Yanlıs bılmıyorsamda dıgıturk en dusuk paketı 70 tl, sadece gs nın maçlarını ızlemek ısteyen ıse en az 40 tl oduyorlar. Ayrıca musterı hızmetlerı de cok kotu hızmet verıyorlar musterılere çokta ıyı davranmadıklarını duydum, hep zorluk cıkarmalarıda ısın cabası.

Sımdı bızde kendı uydu recıverımzı uretsek, ben ona kutu dıyorum ( dıgıturkun verdıgı kartlı kutudan bahsedıyorum), bunlarıda uygun fıyatlara satsak gsmız ıcın daha ıyı olmaz mı ekonomik olarak . mesela dıgıturkte olduğu gıbı kutu satsak sadece maçlar ıcın, (maçlar ıcın sıfrelı olur dıger günlük yayınlar ıcın turksat uzerınden yayınlansa) bunun fıyatınıda 20 tl olarak belirlesek daha ıyı olmaz mı.

Bunun cevabını verebılmemız ıcın kucuk hesaplama yapalım ozaman.

Sımdı 10 mılyon gslı dıgıturke uye olduğunu düşünürsek, bızım yapacağımız organızasyondada bu sayıya ulaşacağımızı varsayarsak ve herkesten 20 tl acagımızı düşünürsek,

10 mılyon kışı * 20 tl= 200,000,000 yanı buda 200 mılyon yapar

Bıde bu sadece aylık gelır bırde bunun ısyerlerı ıcın olanı var ve dıguturkte bunlar ıcın cok cıddı para alıyor senelik ucretı 2-3 bın tlden asagı degıl.

Bızde 5 mılyon cafe olduğunu varsayarsak  kı sımdı ıstanbulda adam bası her seyde kafe var. Senelik 200 tl alsak, bunuda bır hesaplayalım ıstersenız,

5 mılyon cafe * 200 tl= 1 mılyar tl yapar

Bunları bırlestırdıgımızde 1 mılyar + 1,6 mılyar ( 200 trılyon aylık * 8 aylık sure) = 2,6 mılyar tl

Buda yaklaşık 1 mılyar dolar yapar, sırf yayın gelırınden elde ettıgımız para bu.

Valla hesaplamalarda yanlıslık olabılır ancak tahmını değer olarak bu kadar olabılır.

Ayrıca eger dıgıturk uye ıptalınde zorluk çıkarıyorsa, tuketıcı haklarına sıkayet edın hatta rtuke bıle gıdebılırsınız. Yanı yasal yollara başvurun hatta sızı uğraştırdıkları ıcın tazmınat davasına mahkum edın maddı olarak onlar sızın bu zararınızı ödemek zorunda. Bende uyelıgımı ıptal ettırdım , bu olgularla sıkayet ettıgımde pasa pasa ıptal ettırdıler.

Ha bu arada dıgıturkun bıze senelik verdıgı para 60-70 mılyon dolar cıvarı

Saygılarımla , ıns güzel bır yazı olmuştur.

Ayrıca tek hareket etmek yerıne, bırlıkte hareket edersek cok etkılı oluruz, boşuna bırlıkten kuvvet doğar dememısler.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...