Makale Yaz
okytay
Bu haberi yazdır
Dört Dört İki
 Oca
03
 2013

Uzun zamandır yazacak bir şey bulamıyorum derken aslında yacak çok şey olduğunu farkediyorum futbol oynanmayan şu günlerde. Bizim takımımız hangisi merak ediyorum. Ordu'dan 3 yiyen mi? Cluj'a 3 atan mı? Daha İyi Oynayıp Manu'ya yenilen mi? Daha kötü oynayıp Braga'yı yenen mi? Fener'i 2-1'le evine yollayan mı? 1461 Trabzon'a boyun eğen mi?

4-4-2 böyle bir taktik arkadaşlar. Rakibiniz sizin üstünüze çalışırsa kolay çözer, ama rakip kendisine çalışırsa size boyun eğer. Braga maçı çok trajik bir örnekti. Braga kendisine çok iyi çalışmıştı, kendi taktiklerini çok iyi uyguladılar ve neredeyse tek kale yüreğimiz ağzımızda maç geçti. Ama bize önlem almadıkları yerlerden açıklar verip yenildiler.

Braga eğer o akşam 4-4-2'yi çözmeye çalışsaydı biz şu an UEFA Avrupa Ligindeydik.

Aynı şekilde eğer Fatih Terim 1461 Trabzon'un 4-3-3 mü 4-3-2-1 mi oynadığını çözebilmiş olsa şu an 3 kupadada mücadelemiz devam ediyordu. Aynı taktikle sürekli oynarsanız ve oynamak zorundaysanız  tek yapmanız gereken sürekli yeni transferler yaparak tahmin edilemez bir kadro sahaya sürmenizdir.

Selçuk'la Melo eski formunda değil diye eleştiriliyor ya... Aslında öyle değil. Rakipler artık Selçuk'la Melo'nun ne yapacağını ezbere biliyorlar. Hareketleri önceden kestirilebilir oldu.

Misal, Melo'ya baskı yaparsan %100 hata yapıyor çünkü kontrolsüz bir adam. Selçuk'un attığı pasları adam adama savunmayla değil alan savunmasıyla karşılarsan Selçuk'un sahada bir esprisi kalmıyor.

Transfer dönemleri bu yüzden çok önemli.

Rakiplerin yeni baştan öğrenmeleri gereken adamları kadromuza katmazsak her maçımız ezbere geçer. Elmander neden gol atamıyor sanıyorsunuz ki? Adamı çözdüler. Yoruyolar ilk yarım saat sonra bitiyor Elmander zaten.  Topa vuracak hali kalmıyor. Eboue neden geçen seneki gibi değil? Çünkü o ileri çıkarken açıyolar önünü yorulsun diye geçen sene hemen kesiyorlardı pasını verip geri çekiliyodu koca maçta anca 3-4 defa çıkabiliyordu rakip sahaya. Şimdi Hamitle birlikte hababam saldırıyor ve ne oluyor? Yoruluyor etkisi azalıyor.

Riera neden bu kadar yükseldi? Çünkü alışmıştı rakipler solbekte Hakan Balta'nın nasıl hatalar yapabileceğine. Ona göre çalışıyorlardı. Riera ise solbekte ne yapacağı kesitirilemeyen bir adam ve bu yüzden iyi oynuyor. Umut ve Burak neden çok gol atıyor? çünkü artık Elmander ve Baros'a alışan defanslar onları yeni baştan ezberlemek durumunda.

4-4-2 gibi standart bir taktikte önemli olan kendini rakibe ezberlettirmemektir. 10 maça aynı taktikle çıkıp 30 puan toplayabilirsin ama sezon 34 hafta. Geri kalan haftalarda rakipleri tarafından çözülmüş bir takımın yapacağı bir şey kalmaz. Avrupa'da bir çok takımın çöküşünün sebebi aynıdır. Mourinho'nun Real'i anca 1-2 sene yükselebildi. Tahmin edilebilir oldukları noktada, her maç tahminleri zorlayan takım Barcelona'nın gerisinde kaldılar. Barcelona kolay ezberlenebilir gözüken bir takım olabilir ama Messi, Xavi, Iniesta bunlar ezberlenmesi zor adamlar. Bu yüzden başarılılar zaten.

Bizim de bu tip adamlara ihtiyacımız var. Sneijder bence önemli bir oyuncu Galatasaray'ın sahadaki duruşunu değiştirecek "Hagi Etkisi" yapabilecek bir oyuncu. Alınabilirse Kaka ziyadesiyle öyle. İhtiyacımız var. Almamız gerek!





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2013
  2012
  2011
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...