Makale Yaz
veratisx
Bu haberi yazdır
Transfer, Yönetim ve Gelecek nasıl olmalı?
 Oca
09
 2020

Uzun zamandır yazamıyorum, o yüzden biraz uzun bir yazı olacak. Bir çoğunuz yazının uzunluğunu görünce okumaktan vazgeçecek. Ama amacım bu yazının yönetimden birilerine ulaşarak doğru yol haritasının nasıl olması gerektiğini anlatmak. İddia ediyorum ki şu transfer işini bana verin beş sene içerisinde yüz milyon Euro kar ederim. Bunu okuyan herkesin sallama dediğini duyar gibiyim. Peki o zaman yazının tamamını okuyun bakalım olur mu? Olmaz mı? Siz karar verin. Yazının sonunda da şimdiden alınması gereken dört yerli oyuncu oyuncu önereceğim. Keyifli okumalar.

Hatalar ve yapılmayan doğrular:

Kurumsal iletişim:

Öncelikle bizde transfer sürecini anlatalım. İmparator transfer sezonunun bir başında bir de sonunda konuşur, geri kalanını yöneticiler medya sürdürür. Malum süreç böyle olunca işler istediğimiz gibi gitmez. Diagne ve Falcao transferinde olduğu gibi süreç o kadar kötü yöneltilir ki, zarar kaçınılmaz olur. Peki ne yapmalı? Psikoloji bilgisi olan spor dünyasını tanıyan bir kurumsal iletişim uzmanı alınmalı ve tüm transfer açıklamalarını o yapmalı. Gerekirse iki günde bir basın açıklaması yapıp gündemi değerlendirmeli ve doğru olmasa da medyayı ve futbol piyasasını Galatasaray’ın lehine şekilde manipüle etmeli.

Örneğin Diagne olayında tribünden tutunda, şampiyonluk kutlamasına katılmamasına ve transfer sürecine kadar doğru idare edilmeliydi. Tribünden gelen tepkiler ultrAslan yardımıyla durdurulmalı, ne olursa olsun gerekirse zorla şampiyonluk kutlamasına katılımı sağlanmalı ve sezon bitişinden sezon açılışına kadar satılmayacak algısı oluşturmalıydı. Manipülasyon bu sporun olmazsa olmazı. Falcao ismi ortaya atılsa bile, basına imkanların zorlandığı ama maliyeti ve kulübün tutumu nedeniyle vazgeçebileceği ayrıca alternatif isimler üzerinde durulduğu algısı verilmeli tok alıcı rolüne girilmeliydi.

Yakın zamandaki iki majör hatadan örnek verdim. Yoksa birçok örnek daha var, Gomis’in satışından Emre Akbaba transferine kadar bir sürü hatadan bahsedebiliriz. Bu tip süreçler öyle yönetilmeli ki basın ve sosyal medya istediğiniz yönde hareket etmeli. Fakat bizde konuşmaması gerekenler konuşur, konuşması gerekenler sustuğu için zararı biz ödedik. Bu gidişle ödemeye  de devam edeceğiz.

Piyasayı yükseltmek:

Bu oyun içerisinde rekabet hem saha içerisinde hem de saha dışında yaşanır. Bu işin doğalında var. Örneğin rakibiniz birine teklifte bulunuyorsa almayacak olsanız bile devreye gireceksiniz. Belki iki üç transfer çalımı yemiş olarak medyaya yansıyacak ama rakibinizin üçe alacağını beşe aldıracaksınız. Ve bunu planlı bir şekilde yapacaksınız. Zamanla rakipleriniz hangi transferi gerçekten istediğinizi hangisinde fiyat yükseltmek istediğinizi birbirinden ayıramayacak duruma gelir. Bu sizin avantajınıza olacaktır. Ve bunu yine kurumsal iletişim uzmanız bazen yorum yok diyerek bazen de ilgimiz var diyerek yapacak. Bazen süreci uzatmak için transfer teklifi alan o bölgede oyuncularımız var ayrılan olursa düşünebiliriz diyecek. Örnekleri uzatabilirim, ortamı istediğiniz yönde sürdürecek hamleler çok.

Takım planlaması:

Her zaman söylerim, takım planlamanızda sağlam bir on biriniz olacak. Üç dört tane de ne verim alacağınız beli oyuncular, geri kalanı ise genç ve gelecek vadeden oyunculardan kuracaksınız. Örnek vermek gerekirse otuz yaş üstü bir oyuncunun rotasyonu yine otuz yaş üstü bir oyuncu olamaz. Malum kulüp ekonomilerimiz bunu kaldıramaz. Ayrıca kaleci rotasyonunuz ise bunun tersi olmalı genç yedek kaleci öncelikle yedek kalacak kalecinize yanlış olur. Nezihi’yi genç kuşak hatırlamaz, adam yedek kaleci olarak kariyerini bitirdi. Stoper konusunda ise iki genç oyuncu olmaz. Biri mutlaka tecrübeli olmalı. Ya da ikisinden biri kesici ise diğerinin pozisyon bilgisi yüksek olmalı. Malum film repliği geliyor aklıma iki taklacı güvercini çiftleştirirseniz doğacak yavru yere çakılacaktır. Transferde liginizi tanımanız önemli. Türkiye ligi fizik gücü yüksek ve temaslı oynanıyor. İki pırpır kanat ve güçlü bir pivot forvetle başarısız olma şansınız yok. Bu sebeple alacağınınız oyuncular temaslı oyunda başarılı oyuncular olmalı. Forvetiniz ise sırtı dönük oynayabilmeli.

Transfer:

Madde 1. Menajerler tarafından önerilen hiçbir transferi yapmayın.

Madde 2. Oyuncunun bonservisine değil yıllık ücretine dikkat edin.

Madde 3. Bir takımda son transferi olan en fazla üç ya da dört oyuncu olur. (Yıldız oyuncular.)

Madde 4. Doğru oyuncuları doğru zamanda transfer edin. (Scout transferi.)

Madde 5. Üst limit belirleyin ve kim olursa olsun aşmayın.

Madde 6. Zor olsa da farklı statüdeki oyuncular için aynı tip sözleşme imzalayın. (Benim önerim üç tip, genç-a takım-yıldız) Aradaki farkları imza parası ile kapatabilirsiniz.

Madde 7. Transfer sürecinde ederinin üstüne çıkan hiçbir oyuncuyu almayın.

Madde 8. Aynı şekilde ederini bulan her oyuncuyu satın.

Unutmayın ki bu oyunun ürünü futbolcudur. Oyuncu satışından para kazanamayan hiçbir kulüp yönetilemez.

Peki şimdi ne yapmalı?

Malum al sat nedeniyle kim gidecek? kim gelecek? Hepsi muamma. Diagne olayında olduğu gibi Belhanda değersizleştirildi. Sezon başında olan Feghouli ilgisi yok. Babel’lin kiralık gitmesi muhtemel. Seri ayrılmayı düşünüyor. Nzonzi alacaklarını alıp ayrılma dedinde. Nagatomo ve Mariano fesih sürecinde. Andone sakatlıktan dönecek mi? Diagne ortada kaldı. Ederi olan tek oyuncu Boss sakat. Stoper arıyoruz. Linnes, Saracci ve Onyekuru ilk yarı futbol oynamadı.

Durum oldukça kötü olsa bence o kadar da içinden çıkılmayacak durumda değil.

Önemli olan zararın neresinden dönülürse kardır mantığı. Madde madde anlatayım.

Madde 1. Mariano ve Nagatomo sözleşmeleri fesih edilmeli.

Madde 2. Babel kiralık gönderilecekse takımda kalmalı. İngiltere’den talip olduğu söyleniyor. Bonservis almadan göndermem.

Madde 3. Seri’nin gitme durumu varsa belli bir miktar karşılığı biz 1,5m Euro ödemiştik, 750b-1m arası paraya serbest bırakılmalı.

Madde 4. Nzonzi transferin son gününe kadar kadro dışı bırakılmalı, gitmezse de takıma katılmalı. Eğer yabancı sayısında sıkıntı çıkarsa kadroya alınmamalı.

Madde 5. Andone ve Boss’un lisansları çıkarılmamalı.

Madde 6. Diagne tek kuruş ödemeden geri alınmalı. Çünkü takımın savunmadan pasla çıkamadığında uzun top alacak forvetimiz yok. Hatırlarsanız bütün aut atışlarımız Babel’e yapılıyordu. Rakip takım önde baskı yaparsa tüm toplar rakibe gidiyordu. Ayrıca Falcao tek forvet olarak hayatında hiç başarılı olamadı. En başarılı dönemlerini çift forvet olarak yaşadı.

Madde 7. Emre Mor ile sözleşme fesih edilmeli, Emre Taşdemir ve Jimmy Durmaz Kayseri radarında ise ikisi ve bir miktar para ile Mensah alınmalı.

Madde 8. Saracci’nin tutmaması durumunda rotasyon olarak şu anda kulüpsüz olan Atila Turan alınmalı.

Madde 9. Mert Çetin için şartlar zorlanmalı.

Transfer gelirine göre de savunmaya ve orta sahaya takviye yapılmalı.

Peki kimi almalı?

Emre Akbaba’yı ilk oynadığı sezondan sonra alınmalı diyen, Emre Kılınç’ı iki yıldır konuşan, Vedat’ı Gençlerbirliği’ndeyken alınmalı diyen birisi olarak şimdiden alınması gerekenler diyorum; çünkü birkaç sene beklerseniz çok iyi paralara dahi alamayacaksınız.

Berat Ayberk Özdemir: Adı basına çok yansımadı ama bu sezon sonu yada en geç seneye adını çok duyacağız. 21 yaşında ön libero ve orta saha oynayabiliyor. Bence çok iyi oyuncu. Mutlaka alınmalı.

Emre Demir: Kayserispor ve 15 yaşında ilk on bir oynuyor. Aşağı yukarı herkes biliyor. Ama şunu kimse söylemiyor, eskisine takılacağımıza bence yeni Arda’ya takılıp mutlaka almalıyız. Çünkü Arda’dan bile daha iyi olacak potansiyele sahip.

Ali Akman: Yakından takip ettiğim bir oyuncu. Bursaspor’da ve 17 yaşında. Bana kalırsa geleceğin milli takım forveti. Şu anda sakatlığı var diye biliyorum ama sakat olsa da olmasa da şimdiden alınmalı.

Ravil Tagir: Yeni dönem Altınordu ürünlerinden. Gelecekte Çağlar abisi gibi farklı yerlerde izleyeceğiz. Çok iyi bir pasör stoper. Ayrıca sol ayaklı 16 yaşında.

Şimdi bir çoğunuz diyecek ki bunlar daha çocuk. Koskoca Galatasaray’da oynarlar mı? Eğer Barcelona, City ve birçok Avrupa takımı bu yaşlarda oyuncuları oynatabiliyorsa biz niye oynatmayalım? Bir de şöyle düşünün bu oyuncuların tuttuğunu ve iyi performans gösterdiğini. Kaç paraya satarsınız? Doğru oyuncuya doğru yatırım yaparsanız bu işte kaybetme şansınız yok.

Yüz milyon Euro kar ederim derken bundan bahsediyorum.

Neyse sevgili dostlar Galatasaray’la kalın, hoşçakalın…

@verazone

 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2021
  2020
  2018
  2017
  2016
  2014
  2013
  2012
  2011
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...