Makale Yaz
efsane05
Bu haberi yazdır
istifa ile saptirilmak istenen gercekler
 Şub
03
 2012

Bu sike olayi kamoyuna aciklandigi ilk günden bu güne gelisen durumu özetleyelim. FB li yöneticilerin TFF baskani sayin Aydinlar ile fikir alis verisi sirasinda M.A.Aydinlar in FB li yöneticilere, "bakin benim cok iyi bir FB li oldugumu biliyorsunuz, fakat durum cok vahim, elde okadar cok bilgi ve belgeler varki" yanitini veriyor. Aradan bir kac gün sonra, elde yeterli belgelerin bulunmamasindan ve ayni zamanda iddianameninde henüz aciklanmadigindan dolayi, takvim aynen isleyecek, FB  direkt olarak TS ise elemeler usulü ile sampiyonlar ligine gönderilecek, süper ligin baslama tarihi ertelenmeyecek, belirlendigi tarihte baslayacaktir aciklamasi yapiliyor.

Gine birkac gün sonra uefa nin da devreye girmesi ile son anda FB nin yerine sampiyonlar ligine TS gönderiliyor süper ligin baslama tarihi bir ay sonraya erteleniyor. Lig basliyor iddaname aciklaniyor ve FB ile birlikte sikede adi gecen bir cok kulübün sike yaptiklari ihtimali ortaya cikiyor. Sike yaptiklari ihtimali diyorum zira heniz hukuki sürec tamamlanmamistir.

Iddianamenin aciklanmasindan sonra kayit ve belgeler TFF nin ilgili kisiler tarafindan inceleniyor ve delillerin, adi gecen kulübler icin sike yaptiklarina yeterli oldugu  onaylaniyor. Gündeme TFF nin artik bir karar vermesi geliyor. TFF ölcüyor biciyor, tekrar toplaniliyr, tekrar ölcme bicme fakat bir türlü yapilmasi gereken yapilmiyor.

Gündem FB ile birlikte olayda adi gecen diger kulüblerin bir alt kümeye düsmesi. Cünkü yasalar bunu emrediyor. Sike yapan, tesebbüsde bulunan, tesvik eden bir alt kümeye düsürülür maddesi var yasada. Aman efendim böyle bir karar alinirsa yayinci kurulusu zarar eder, anlasmanin iptalini ister, türk futbolu büyük zarara ugrar mantigi ile 58. maddeyi degistirerek cezalarin hafifletilmesi fikri ortaya atilir.

Mevcut yasayi uygulamayip 58.maddeyi degistirmeye kalkar isek uefa tarafindan ceza alabiliriz ikazi yapan G.Saray`a ates püskürülüyor. Bu maddenin degistirilmesi diger klüb yöneticiler tarafindanda desteklenince, bunun bedelini agir öderiz bu klübleri kurtarma operasyonudur, bunu kabül etmemiz mümkün degildir, gerekirse klübler birliginden cekiliriz diyen GS ile TS klüblerine cephe aciliyor ve o zaman sizde (GS ile TS) kendi aranizda kardes kardes oynarsiniz diyerek dalga geciliyor.

G.Saray`in bu tutumunu ciddiye alan TFF, uefa yöneticileri ile görüsüyor ve uefa dan ; ``varsa böyle bir durum gerekeni yapin yoksa gerekeni yapariz `` cevabi vererek bir yandanda G.Saray`i hakli duruma düsürüyor. Artik bir seyler yapilmasi gerektigina inanan TFF derhal klübler birligini topluyor ve 58. maddenin degismesi icin önerge hazirliyor. Daha sonra sayin M.A .Aydinlar`in verdigi ifade dogrultusunda  bu durumdan en cok memnun kalan taraf FB tarafi oldugu anlasiliyor. ( Zira sayin Aydinlar in 26 ocakta yapilan oylama sonunda yaptigi konusmada;"aldigimiz karardan dolayi sevinclerinden takla atma durumuna gelen kisilerin hemen disari ciktiklarinda farkli aciklamalar yapmalari, samimi olmadiklarini gösterir" aciklamasini yapmistir ).

Burdan su anlam cikiyor: Düsme korkusundan kurtulan FB baskani  Nihat Özdemir ; "58.maddenin virgülüne dahi dokunulsun istemiyoruz. Yarim puanimizin dahi silinmesine karsiyiz. Eger varsa sucumuz bizi düsürün, yoksa biz cekiliriz." gibi aciklama yaparak adeta FB ye yapilan bu kiyagi bir sekilde örtbas etmeye calisti. Akli sira, varsa sucumuz bizi düsürün , neyse cezamiz cekeriz dedik fakat TFF böyle karar verdi diyerek ileriye dönük kendilerini savunacak bir malzeme yaratmaya kalkisti. Bununlada yetinmeyip ;  uefa nin"varsa böyle bir durum gerekeni yapin, yoksa gerekeni yapariz" demesiyle G.Saray`in da nedenli hakli oldugu gercegini gördügü halde, sacmaliga devam ediyor Nihat efendi : "G.Saray`a ne oluyor, neden bu kadar bagiriyor. Biz bu halimizle bile onlarin degerinden 3 misli daha fazlayiz"…. Insan biraz olsun utanir o sözleri söylemeye. Insan önce kendisine sorar. Ne demisti  G.Saray ? 58. Maddeye dokunulmasin. Varsa sucu olan kulüb yada kulübler mevcut yasa neyi öngörüyorsa aynen uygulansin. Basindan beri bunu dedi G.Saray be adam. Simdi aynisini sende söylemiyormusun, 58.maddeye dokunulmasin diye. Üstelik ikiyüzlülük yapiyorsun. Bundan bir kac ay evvel   58.madde degistirilmez ise türk futbolu iflaz eder diyende sensin, simdi düsürülmeyecegini anlayinca, 58.maddenin virgülüne dahi dokunulmasin diyende sensin.

Bu arada, dügün degil bayram degil enistem beni niye öptü misali ; "fenerbahcemiz" diyen Yildirim Demirören` e sözlerim olacak. "uefa kim oluyor, uefa aldigimiz karara nasil karisir, gerekirse 3-5 yil avrupa kupalarina katilmayiz, G.Saray kendini sütten cikmis ak kasik gibi görmesin". Bu sözler  BJK baskani Yildirim Demirören`e aittir. Aslinda bu sorulari G.Saray yöneticilerinden biri kalkip cevap vermesi gerekirdi ama olmadi. Ben siradan bir taraftar olarak Y.Demirören`in tüm sorularina ynit veriyorum.

Soru 1: Uefa kim oluyor ?

Yanit : Uefa , kirli yollar ile kazandigin, aklanmak icin sadece kupayi iade etmeyi yeterli buldugun, fakat o kupayi kazanmandan dolayi halen icinde bulundugun ve top oynadigin, ( uefa avrupa ligi ) organisasyonun patronudur.

Soru 2: Uefa aldigimiz karara nasil karisir ?

Yanit : Uefa TFF nin aldigi yada alacagi karara karisamaz. Fakat karar alindiktan sonra uefa, gelisen sonuclar dogrultusunda kendine göre karar alma yetkisi vardir iste bizde onun kararina karisamayiz.

Soru 3: Gerekirse 3-5 yil avrupa kupalarina katilmasak ne olur?

Yanit : Nitekim böyle bir durumda uefa nin muhatabi TFF dir. TFF türkiyeyi temsil ettiginden söz konusu olan o ceza bütün türk takimlari icin gecerli olacaktir. Birinin isledigi suctan bir baskalarida cezalandirilmaz asla. Dünyanin hicbir yerinde böyle bir kural yoktur Türkiye`dede böyle bir kural olmasi düsünülemez.

Soru 4: G.Saray ak sütten cikmis ak kasikmi ?

Yanit : Varsa bildigin cik acikla, kanitla isbat et, nerde ne yanlis yapmissa G.Saray, gerekli islemler bu kulüb icinde yerine getirilsin. Yok hayir, varsayimlar süpheler yada tahminlerin ile bu konusmayimi yapiyorsun, iste onun adina iftira denir iftira. Hele hele böyle bir iftirayi koskoca bir kulübün baskani sifati ile yapiyorsan , ilk saygisizligi baskani oldugun kulübne yapmis olursun. En azindan kulübüne saygili olmaya calis.

26 ocakta yapilan toplanti sonunda bir kac günlügüne dinlenmeye cekildi TFF baskani sayin Aydinlar. Bu sürec icerisinde istifa edecegi söylentileri yapildi. Nitekim dün istifa etmeyecegini ve görevine aynen devam edecegini bildiren sayin Aydinlar , bugün istifa ettigini acikladi. Herzaman iyi niyetli oldugunu, türk futbolunun icinde bulundugu batakliktan en zararsiz bir sekilde cikmalari icin gayret sarf ettigini dile getiren sayin M.A.Aydinlar icin kamoyu ne düsünür bilmem ama benim düsüncem acik ve net.

Sayin Aydinlar`in niyeti ne türk futboluymus nede baska sey, esas niyeti, FB basta olmak üzere adi gecen diger kulüblerin isledikleri suclari bi sekilde örtbas etmeye ve cok az bir ceza ile cezalandirmakmis asil hedefi. Bununda gerceklesmeyecegini anlayinca birakip kacmak zorunda kaldi. Egri oturup dogru konusalim. Bu durumda TFF baskaninin istifa etmesi demek, icinde bulundugumuz sorunu dahada cikmaz hale sokmak anlamina gelimezmi ? Bir taraftan uefa bir an önce cözüm yolu bulun diye israr ederken, diger yandan Playy Off dan önce bir karar alinmasi gerekliligi varken dar olan zamanimizi tamamen daralmasina neden olunmadimi ? Tek düsüncesi türk futbolu olan bi insan, önünde bulunan mevcut yasayi uygulamak yerine,görevinden istifa ederek, türk futbolunu daha bir kaosun icine itekler, cikilmasi dahada zor olan batakliga sokarmiydi ? Oysa yapacagi tek bir sey vardi. Iddianamede adi gecen kulüb yada klüblerin varsa suclari, onlara mevcut yasalari uygulayacakti. Fakat yapmadi. Ilk günden bu güne kadar gecen sürec icerisinde yasanan olaylara bu istifa kararinida ekledigimizde; ayin Aydinlar`in aslinda söylediginden farkli bir amaci oldugu ortaya cikiyor malesef.

Istifasini gerektiren sebebede katilkmak mümkün degil. Hakarete veran elestirilere maruz kalmis. Hakaretleri kabul etmiyoruz fakat bulunmus oldugu mevki malesef bir cok elestirileride bereberinde getirir. Hele hele yapilmasi gerekeni birakipta, bir suc islendikten sonra suca iliskin olan maddeyi degistirmeye kalkisirsan o elestirilerin dozuda artar.

Birde söz konusu olan mektup varmis, henüz yeni ögrenmis, uefa ikili oynuyormus falan. Neymis efendim, aslinda FB yi sampiyonlar ligine gönderilebilirmis. FB simdi tazminat davasina hazirlaniyormus. Olay o kadar saptiriliyorki, ya bizler cok safiz yada saf oldugumuz düsünülüyor. Gelisen olaylari takip ediyorum, sanki FB ile ilgili hukuki sürec sonlanmis, FB nin sucsuz oldugu mahkemece ispatlanmis ve FB cephesi karsi ataga kalkiyor.

Gelin durumu tersinden okumaya calisalim. FB nin sampiyonlar ligine men edildigi gün, hala iddianame hazirlanmamisti henüz. Bunu gerekce göstererek FB sampiyonlar ligine gönderiliyor. Sampiyonlar ligi maclari basliyor. Aradan gecen bir kac hafta sonra iddianame hazirlanarak mahkeme süreci basliyor. TFF, iddianameye ait kanit kayit ve belgeleri incelemeye aliyor. Inceleme sonunda iddianamede adi gecen kulübler icin bu belgelerin yeterli oldugu yani, bu kulübler bu kanitlara göre sike yapmislardir karari veriyor. Sonra sözkonusu olan kulüblere ne sekilde ceza verilmesi gerektigi tartisiliyor. Kimi taraf küme düsmeleri gerektigini vurgularken, diger taraf puan silme cezasinin daha uygun olacagini belirtiyor. Diyelimki halen FB sampiyonlar liginde oynamaya devem ediyor. Diyelimki 26 ocaktaki verilen önerge kabul oluyor ve TFF, FB ile birlikte adi gecen kulüblerden puan siliyor. Sonuc olarak FB suclu kabul ediliyor. Yoksa neden puani silinsin. Bu durumda sikeyle sampiyon oldugu     TFF tarafindan kesinlesen bir kulubü uefa nin sampiyonlar liginede hala tutacagina inanmak mümkünmü.

Bu sefer uefa FB yi sampiyonlar liginden ihrac etmeyecekmiydi.  Uefa nin  "baskani ve asbaskani sikeden dolayi ceza evinde tutuklu olan bir kulubü sampiyonlar liginde kabul edemeyiz" ikazina ragmen FB yi sampiyonlarligine gönderen TFF e, uefa ceza vermeyecekmiydi. Belki su an bütün bu gelismeleri degilde, uefa  dan bilmem kac yil almis oldugumuz   cezayi konusuyor olmayacakmiydik.

Ne zamanki olayla ilgili hukuki sürec tamamlanir, mahkeme FB nin sucsuz oldugu kararini alir, iste o zaman FB hakli olarak hem sampiyonlarligine gönderilmediginden hemde adinin kötüye cikarildigindan dolayi tazminat davasina basvurur. Lütfen,  gercekler saptirilarak yeni gündem yaratilamaya calisilmasin.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2017
 
Temmuz (1)
  2016
  2015
  2014
  2012
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...