Makale Yaz
gkhn8734
Bu haberi yazdır
Futbol Akademisi kurulmalı
 Ağu
05
 2016

Birçok Galatasaray'lının ortak düşüncesidir bundan eminim...

Star potansiyeli olan gençlerimiz var ama a takıma çıkınca kayboluyorlar.  Size bir kaç örnek;

Mertan, Murat Akça, Özgürcan, Efecan, Mülayim, Cafercan, Aydın Yılmaz ve adını hatırlamadığım bir çok genç kardeşimizi sayabiliriz.

Bu gençler yaşıtları ile kıyaslandıklarında çok üst düzey oyunculardı ve geleceklerinin çok parlak olmasını bekliyorduk. Malesef hepsi kayboldular.

Ülkemiz artık eskisi gibi değil dünya çapında daha çok tanılan ve daha iyi bir konumda.   Sneijder, Quaresma, Mario Gomez, Nani, Van persie, Baros, Kewell, Drogba, Anelka, Roberto Carlos ve adını hatırlamadığım bir çok dünya starı ülkemize geliyor. Artık +30 yaşından daha genç oyuncularda ülkemizi tercih etmeye başladı.

NE YAPMAK LAZIM?

Sınırsız yabancı oyuncunun oynayabileği bir ligimiz var. Futbol delisi bir halkımız var yapmamız gereken Galatasaray alt yapısını bir gençlik akademisine çevirmektir.

Bir çok dünya klübü çocuk yaşlarda oyuncuları  aileleriyle birlikte ülkelerinden alıyor ve akademilerine yerleştiriyor. Ailelerine iş imkanı sağlıyor ve yıldız adayı çocuklar küçük yaştan itibaren  ileride a takımlarına çıkacak takımın oyun yapısı felsefesi ve terbiyesi ile büyüyor. Ülkemiz bir futbol ülkesi klüpler birliği bir araya gelip devlete böyle bir şey yapmak istiyoruz çalışma ve barınma izni verir misiniz dedilerde onlar mı kabul etmedi?

GELELİM İŞİN MADDİ TARAFINA

Hadi bakalım yurt dışındna bir oyuncu transfer edelim.

Yöneticiler yurt dışına gidiyor onların masrafı + Vergiler + Bonservis bedeli + Oyuncuyu yetiştiren klübe yetiştirme bedeli + Menejerin komisyonu + İmza ücreti + Çoğu zaman oyuncuya ev ve araba vb ihtiyaçları.

Futbol akademisinden yetişen bir oyuncunun yetişkin bir oyuncu haline gelene kadar ki masrafı oyuncunun klübüne ödenecek yetiştirme bedeli kadar bile değil. Üstüne alt yapıdan yetişen bir oyuncu dışarıdan gelen bir oyuncuya göre daha az maaş ister gönül adamıdır. Alt yapıdan çıkan çocuk gelişimini tamamladığında hem çok iyi bir futbolcu ve hemde takımına bağlı bir genç olur. Galatasaray'ın çocuğuyum  yattığı yerden diyip şimdi gittikleri klüpde bizde aldığının 3 de 1 ini alanlardan bahsetmiyorum anladınız siz...

ÖRNEKLERLE GİDELİM

Bahsettiğim tarzda akademilerde kendi içinde ayrılır. Örnek vermek gerekirse;

İtalyan futbol akademileri başlarını İnter'in ve Milan'ın çektiği akademiler çok çok küçük yaştaki okul çağına gelmemiş çocukları fiziksel olarak incelerler, Kas yapısı ve vücud gelişimlerine bakarlar. İyiyse yeteneklerine bakmadan aır kendileri sıfırdan eğitirler.

Alman akademileri, genellikle okul yaşındaki çocukları bünyelerine katıp ilk önce futbolun temel mekanizmasını öğretirler ve onları geliştirmerline yardımcı olurlar mutlak disiplin kuralı ilet abi.

Gelelim en çok taktir ettiğim akademiye Barcelona'y.  Çocukları genellikle okul çağında bünyelerine katarlar ve çocuklara Barcelona A takımı oyuncusu gibi davranırlar. tüm oyun mantaliteleri ve sistemleri A takıma göredir. İnanmazsınız Yıldız teknik üniversitesinde ufak bir stad vardır belki bilirsiniz. Barcelona orada bir futbol okulu açmıştı. Oradaki çocukları bile A takım düzeyinde eğitmeye çalışıyordu. İşte olay budur. Dünya şampiyonu avrupa ve dünyayı dize getiren Barcelonın küçük sırrı bu.

Messi bile çocuk yaşta Arjantinden Barcelona'ya transfer olmuş Barcelona'nın alt yapısında gelişimini tamamlamıştı. Sonuç ortada...

NASIL OLACAK? Scout ekibi genişletilmeli, dünyanın bir çok bölgesinde futbol okulları açılmalı ve seçmeler yapılmalı, bu futbol okullarında ve seçmelerde başarılı olan gençler aileleri ile birlikte ülkemize  getirilmeli yerleştirilmeli ve alt yapıdan Gaalatasaray'ın sistemine uygun olarak yetiştirilmelidir. İnanın mali açıdan çok daha uyguna gelecek. Yüksek fiyatlara sattığı kendi bünyesinde yetiştirdiği oyuncularla dünyaları kazanan Porto yaptıysa bizde yapabiliriz. Bizim takımın belli bir sistemi yok her gelen hoca kendine göre bir sistem belirliyor nasıl olacak bu iş diyebilirsiniz. Buda ayarlanabilir birşey. Belki her gelen hoca sistemde değişiklik yapsada bizim takımın ruhu ve kimyasında hucum futbolu vardır. Pres ve hucüm Fatih hoca sağolsun. ÖZETLEMEK GEREKİRSE Scout ekibimiz uydudan ve televizyondan yabancı maç izlemek yerine dünyanın bir çok bölgesine dağılmalı ve oradaki küçük yıldız adaylarını keşfetmeli, alt yapıda uygun sistem içerisinde yetiştirmeli. Bunu yapmak için tesisler yenilenmeli hatta gerekirse büyütülmeli, alt yapı teknik ekibi geliştirilmeli ve en önemlisi Galatasary'ın birden fazla alt yapı takımı  ya ni pilot takımı olmalı. Gerekirse Barselona C si gibi Real Madridin Castilla'sı gibi takımlarımız olmalı. Trabzon'un bile Trabzon 1461 diye takımı var. Ayrıca pilot takım konusunda dünyanın değişik liglerinde bir çok takım ile anlaşabilinir. Örnek vermek gerekirse. Alt yapıdan bir oyuncu çıktı 18 yaşında. Yolla İsviçre ikinci ligindeki pilot t takımına, Yolla Norveç ligine, Yolla ispanya 3 ligin deki pilot takımına farklı tecrübelr edinsin sürekli oynasın. Takımımızın , kısacası yönetimimizin ileriye dönük kalkınma planı bu olmalıdır.  Yorum ve düşüncelerinizi merakla bekliyor olacağım saygılar.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...