Makale Yaz
forevercece
Bu haberi yazdır
Elimizden Uçan Fırsatlar...
 Şub
05
 2013

13 yıl önce çok başarılı olan bir takımımız vardı bizim. O takımın temelleri seneler öncesinden kurulmuş Hakan Şükür'ler Bülent Korkmaz'lar Sua Kaya'lar yetiştirilmişti. Sonra Fatih Terim geldi takımın başına. Her sezon istikrarlı bir şekilde Türkiye'de şampiyon olunup Avrupa'da başarı hedeflendi. Genç yetenekler transfer edildi ve alt yapıdan çıkarıldı. Emre Belözoğlu, Okan Buruk, Ümit Davala, Fatih Akyel, Hakan Ünsal, Ergün Penbe, Hasan Şaş gibi. Daha sonra bu oyuncuları her bölgede kontrol edebilmek için Taffarel, Popescu ve Hagi gibi dünyanın kabullendiği yıldız oyuncular kadroya dahil edildi. Biraz sabır ve fazlasıyla disiplin örneği gösterilerek özlenen tarihi başarılar geldi.

Şimdilerde bu başarılar yeniden hedefleniyor. Takımın başında yine Fatih Terim var ve istediği transferler yapılıyor. Ancak hepimizin gözüne batan bir eksiklik var... Alt yapı problemi. Yıllardır ne yaptıysak oyuncu çıkaramıyoruz. Arda Turan ve birazda Semih Kaya haricinde elle tutulur bir futbolcu yok ortalarda. Bu Türk futbolunun problemi aslında, eskiden yetişen yeteneklerin hiçbirinin benzeri yok ortalarda. Bülent Korkmaz gibi bir stoper, Tugay Kerimoğlu gibi çalışkan ve yetenekli bir orta saha, Hakan Şükür gibi bir dev, Arif Erdem gibi yaratıcı bir forvet hiç çıkmadı piyasaya. Uğur Uçar'ı denedik olmadı, Anıl Dilaver, Özgür Can, Cafer Can ve daha nicesi. Şimdilerde Emre Çolak'dan medet umduk. Yeteneği olan ama o yeteneklerini kullanamayan daha doğrusu kullanmak konusunda azimli olmayan bir genç delikanlıdan...

Gelecek sezon yabancı oynatma sayısı 5'e düşürülecek. Yani Türk oyuncuların daha da fazlalaşması lazım. E söz konusu Galatasaray ise bu yerli oyuncularında yetenekli olması lazım ama böyle oyuncular ya bulunmuyor ya da yetenekli oyuncu sıfatına yaklaşan oyuncuları kulüpleri bir dünya yıldızı fiyatına elden çıkarmak istiyor.

Neden yetişmedi bu genç yetenekler peki!!!

Neden alt yapı bu kadar problemli???

Sorunun cevabını özet geçeyim size arkadaşlar... Ben 14 sene amatör liglerde top koşturdum. Çok iyi takımlarda da oynadım. Gençlerbirliği gibi altyapısı başarılı olmaya yakın bir kulüpte yetiştim. İlk transfer olduğum kulüpte maç kazanırsak ödülümüz 70'lik idi ve kaybedersek cezamız ahiret sopası ya da defalarca tokattan geçiyordu. Kulübün başarılı olması için bir takım işkenceler antrenman diye bize yaptırılıyor ancak kendimize bir şeyler katabilmek için hiçbir eğitim almıyorduk. Etrafımda futbol oynayan yüzlerce arkadaşım vardı ve hepsinin futbol eğitim sistemi bunun gibi ya da buna yakındı.

Soruyorum size böyle bir ülkeden futbolcu yetişmemesi doğal değil mi? Evet, Galatasaray gibi büyük camialarda böyle bir sistem yoktur buna eminim ancak bütün yetenekli gençler de Galatasaray gibi kulüplerin tesislerinden içeriye giremiyor kimse onları farkedemiyor bu da bir gerçek.

Ben spor okulunda okuyorum ve bir zamanlar oynadığım amatör kulüplerde antrenörlük yapıyorum. Sistemi değiştirmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince, artık herşey farklı! Ancak ne kadar iyi niyetli çalışsak da halen Türkiye'nin dört bir yanında "torpilli" diye nitelendirdiğimiz gençler önde geliyor. İstemesek de oynatıyor ve öncelik veriyoruz. Buna karşı çıktığım birçok kulüpte işimden kovuldum ancak kendi sistemimi de benimsettiğim yerler oldu.

Bu ""torpil" işine bir son veremezsek bu sürekli böyle gidecek. Buna bir dur diyelim. Kendi çevremizden gençleri bile "ben seni şuraya gönderirim tanıdık var oynarsın" diyerek gönderdiğimiz yerler oluyor. Biz bu hataları yapmaya artık bir son verelim. Yeteneğin önünü açmazsak bu iş en küçük amatör kulüpten başlayıp Galatasarayımız gibi büyük camialara zarar vermeye devam ediyor.

Tek ricam duyarlı olmanız. Bir tek kişiyi bile etkileyip bir tek gencin önünü açabilirsem ne mutlu bana... Bunu yapmak umarım size de mutluluk verir.

Sabredip okuduğunuz için binlerce kez teşekkür ederim.

Saygılar...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...