Makale Yaz
anagramme-futbol
Bu haberi yazdır
Kolbeinn Sigthorsson Kimdir? Scouting Raporu Neler Anlatıyor?
 Ağu
30
 2016

Kolbeinn Sigthorsson ismini, Kolbeinn Sigthorsson kimdir sorularını, bundan sonra her gün duyacağız, fakat bu adamın Galatasaray için çok önemli özelliklere sahip ve tabiri tam olarak caizse "sudan ucuz" olacağını söyleyerek başlamak gerekiyor. Muadillerinin el yaktığı ve "deli para" diyebileceğimiz rakamlara gittiği bugünlerde, böylesine bir adamı "ucuza kapatmak" gerçek manada büyük bir iş olacaktır. O halde şimdi neden bunları dediğimize bakalım, bu adamın böyle sokak jargonuna yaklaşır şekilde anlatılmasını sağlayan özel istatistikler nelermiş onları görelim.

Öncelikle 14 Mart 1990 doğumlu bir oyuncu ve henüz 26 yaş 5.5 aylık kendileri. Nantes ile 2020 yılına kadar sözleşmesi var, 1.86 boyunda ve 84 kilosu ile epeyce yerinin hakkını veren bir tip. 2 Temmuz 2015 günü 5 yıllık sözleşme ile Nantes'a 14 milyon lira civarı bir ücrete transfer olmuştu. Geçen sezon 26 Ligue 1 maçında ancak 3 gol atabilmiş ki yediği sarı kart dahi daha fazla (4). Fakat çevresi, oynadığı ortam ve takımın kabiliyeti, bu tip fizikli ve nokta santrafor tarzındaki oyuncuları çok etkiliyor. Böylesine oyuncuların yanlarındaki kanatlar ve arkalarındaki 10 numara iyi olmazsa, neredeyse boşu boşuna oyunda kalmış oluyorlar. Bundan dolayı da Nantes gibi takımlarda olması zaten çok zordu.

Şimdi Kolbein Sigthorsson ile ilgili en önemli alan olan istatistik ve scout programının ne dediğine bakalım. Bu adamın scout raporunu anlatırken, hem Juventuslu Zaza, hem Arsenal'in transfer ettiği Lucas Perez hem de Beşiktaş'ın kiraladığı Aboubakar üzerinden de çıkarımlar yapacağız. O halde Sigthorsson üzerinden başlayalım. Oyuncu için scout raporu potansiyeline 100 üzerinden 75.60 veriyor. Şu andaki performansının ratingini ise 72.80 olarak gösteriyor. Uluslararası sınıfın 73'ten başladığını söyleyelim ve böylece bu oyuncunun "Uluslararası Oyuncu" sınıfında olduğunu anlamış olalım. Ki zaten sınıflandırmada da sadece bir üstü olan Dünya Sınıfı" kalıyor. Zaza'nın potansiyelinin 81.40 ve şu anki durumunun 78.00 olduğunu, Lucas Perez'in potansiyelinin 79.80 ve şimdiki rakamlarının 76.40'ta olduğu söyleyebiliriz. Ayrıca Beşiktaş'ın transferi Vncent Aboubakar da halihazırda 75.00 rating ile geliyor ve potansiyeli 80.30 olarak gösteriliyor.

Bu rakamları biraz daha ileri götürelim ve belki de bir futbolcuyu alırken işimize en çok yarayacak olan +/- performansına bakalım. Basketbol ile haşır neşir olan ve özellikle de NBA takip eden dostlarımız bu +/- performansları çok iyi bilir. Takıma yaptıkları katkı ve o oyuncu saha içindeyken takımın skoru dikkate alınır. Bunu da öyle bir şey olarak düşünelim ve başlayalım. Kolbein Sigthorsson için bu rakam 137'de. Bunun anlamı çok yükseğin hemen altı. 1 yıl önce Juventus'un 70 milyon liraya aldığı ve birkaç gün önce West Ham'ın bir yıllık kiralama bedeli olarak 18 milyon lira ödediği Zaza'da bu rakam 130.59. Yine Arsenal'in Deportivo'dan 27 Ağustosta 70 milyon liraya aldığı Lucas Perez 131.24 verimlilik puanı ile geçen sezonu geçirdi. Beşiktaş'ın yeni kiralık transferi Kamerunlu Aboubakar'a ise bir yıllık 8.5 milyon lira kiralama ücreti ve 10 milyon lira maaş verilirken, onun geçen sezonki takıma sağladığı yararın puanı 133.64'te kaldı. 

Bunları ben desem, burada Aboubakar'dan Lucas PErez ya da Zaza'dan daha iyi futbolcuyu Galatasaray neredeyse bedavaya getirdi desem, sanıyorum ki kimse bir daha beni ciddiye dahi almazdı, ancak sadece birkaç bilgi çok işimize yarıyor. Birkaç rakama daha göz atalım isterseniz ve daha da altını doldurarak gidelim. 

Kolbeinn Sigthorsson için inanılmaz bir istatistik göstereceğiz ve bir konunun tamamen netleşeceğini açıkça göreceğiz. Bu adam 2 ay önce oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası içerisindeki 5 maçta maç başına 8.2 hava topu alabilme başarısı gösterdi. Bunun öylesine büyük bir rakam olduğunu anlamak için, diğer rakipleri neler yapmış diye bir iki bakış atmak yeterli olacaktır. Örneğin İngiliz savunmacı Chris Smalling 8 hava topu ile Sigthorsson'un ardından bu alanda ikinci konumda. Ancak 3.nün bir diğer İngiliz savunmacı Gary Cahill olduğunu ve onun da 5.8 alabildiğini söylemek, herhalde işin büyüklüğünü ortaya koyacaktır. Mario Mandzukic 5'te kalabildi veya hava hakimiyeti ile bilinen Sergio Ramos da ancak ortalama 5 kez hava topu kazanabildi. Geçen sezon en kötü döneminde Nantes'ta dahi ortalama 4.5 hava topu alabilen Sigthorsson varken, az önce bahsettiğimiz Zaza sadece 0.9, Beşiktaşlı Aboubakar da ortalama 1 alabilmişti. Mario Gomez geçen sezon Beşiktaş'ta sadece 1.7 hava topu galibiyeti ile oynamıştı. 

Hava topunda şu anda dünyanın en iyi forvetlerinden biri değil, dünyanın en iyi oyuncularından birini almıştır Galatasaray. Bunun rakamlarla sabitlendiğini gördük. İlerleyen zamanda istatistiklerle ve elimizdeki somut verilelerde çok daha fazla analiz yapacağımız ve Kolbein Sigthorsson ile ilgili epeyce olumlu şeyler söyleyeceğimizi biliyorum.

Galatasaray'ın forvet hattında Eren Derdiyok'un gelmesi ile beraber bir anda hava toplarında egemenlik başlamış iken, şimdi Sigthorsson ile hava toplarının büyük oranda Galatasaray'ın silahı olacğaı kesin. 

Not: Eren Derdiyok geçtiğimiz yıl maç başına 4.1 hava topu başarısı yakalamıştı. Süper Lig'de sadece maç başına 5 hava topu kazanabilen Bruno Alves, Eren'den daha iyiydi. 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...