Makale Yaz
cgrbrk
Bu haberi yazdır
Yeni Transferler Ne Kadar Doğru ?
 Eyl
03
 2014

Evet arkadaşlar yeni transferlerimiz hepimizin malumu.. Aylardır uğraştığımız Tarık, Napoli'den Goran Pandev ve gene Napoli'den Blerim Dzemaili.. Transfer döneminin kapanmasına saatler kala 3 transfer gerçekleştirdik peki bu hamleler ne kadar doğru ?

Öncelikle bu hamlelerin doğruluğunu tartışmadan transferi bu saate bırakmak yönetimin başarısızlığıdır. Sezon öncesi kampı çok önemlidir futbolda.. Bu oyuncuların tamamı kendi takımlarında bu kampı yaşadılar ama bilemiyoruz ne kadar iyi geçirdiklerini tabi bu süre de uyum süreci felanda aşılıyor neyse gelelim işin teknik-taktik bölümüne. Bir önce ki Selçuk'la ilgili makalemde Galatasaray'ın Selçuk-Melo bölgesine defansif yönü kuvvetli,kesici özelliği olan bir oyuncuyu transfer etmesi gerektiğini sebepleri ile birlikte yazmıştım. Bu açıdan Dzemaili iyi bir CV'ye sahip. İsviçre Milli Takımı ile de Dünya Kupası'nda ki performansı fazlasıyla tatmin edici. Bu bölge için iyi bir transfer. Ancak TFF'nin başımıza musallat ettiği ne olduğu belli olmayan yabancı vızırtısı yüzünden malesef ne Dzemaili ne Pandev akabinde Bruma'dan da tam olarak faydalanamayacağız. Muslera-Melo-Sneijder ve şuan ki performansı ile Chedjou.. Bu oyuncular 4 yabancı kotamızı dolduruyor geriye 1 seçenek var o da Prandelli'nin rakibe göre, kulvara göre vereceği bir karar. Dzemaili için şunu söyleyebilirim bu örnekle herkesin kafasında birşeyler oluşur diye düşünüyorum 3 sezon önce ki Lorik Cana'nın çok daha skora katkı sağlayan hali. Yani defansif yönü kuvvetli aynı zamanda skora direkt katkısı yüksek bir isim Dzemaili. Bu oyuncu Dünya Futbolu'nda box to box diye tabir edilen oyunun iki yönününde hakkını veren oyuncu tipidir. Hem Melo'nun alternatifi olması gerektiğinde Sneijder'i toparlayabilmek ve ortayı 3'lememiz açısından çok yerinde bir transferdir. Ayrıca bu adamın gelişi Selçuk'u da mutlaka rahatsız edecektir ve etmelidir de çünkü Selçuk bu performansı ile formayı Dzemaili'ye kaptanlık pazubandını da Sneijder'e vermek zorunda kalır. Dzemaili aynı zamanda joker bir oyuncudur. Kaleye çok fazla şut çeken bir oyuncu olan Dzemaili geçen sezon Serie A'da 24 maç 6 Gol ve 4 asistle oynadı. Defansif bir önlibero için çok yüksek bir rakam. Bir kere rakip için söylüyorum karşı takımda Dzemaili varsa topu ceza yayının oralarda boşta bırakmayacaksın veya sektirmeyeceksin bir anda golü görürsün kalende. Attığı gollerin tamamı ceza sahası dışından. Sneijder'den sonra buralardan iyi şut çıkaran önemli bir isme sahibiz artık.Piyasa değer 9,5 Milyon Euro olarak görünen bir oyuncuyu 2 Milyon 750 bin Euro'ya almak bence oldukça başarılı bir transferdir maliyet olarak başarılı bir hamle kesinlikle bravo Ünal Başkan !

Geçelim Pandev'e.. Şimdi burada ki en büyük soru şuydu Galatasaray açısından. Takımda 2 tane santrafor var ama ikiside striker özellikli oyuncular yani skorer. Böyle bir bitiriciliği yükek biri mi yoksa Forward dediğimiz yani ilerde top tutabilen, oyunu açan, 2'ye 1 yapabilen, ilerde ki (Burak) ve arkasında ki (Sneijder) hücum partnerlerine pozisyon hazırlayabilen bir mi alıncaktı. Bence ikinci tip Forward dediğimiz bir oyuncu lazımdı. Herkes Burak'a kzııyor ancak Burak'ı bu yıl pozisyona dahi sokamıyoruz ki. Bursaspor maçı Burak'a ilk yarı 5 defa top gelmiş hepsi de gol bölgesinden uzak yerler akabinde ilk aldığı tehlikeli topta mükemmel bir ustalıkla golünü attı ve kazandık. Oraya Falcao'yu da koysan durum değişmez. Yani bizim eksilkliğimiz son vuruş değil. Esas yapamadığımız Super Kupa'da çok barizdi Bursaspor maçında özellikle ilk yarı bu konuda çok zorlandık o da topu rakip ceza sahasında tutma ve Burak'a servis işi. Bunu Forward tipinde oyuncular yapabilir. Yani Elmander, Necati, Gekas tipi..

Pandev'e gelince tam bu özellikte bir isim. Bi kere adam hücumda her yerde oynayabiliyor. Tek Forvet, İkinci Forveti kısmen pivot ve kanatlarda oynayabilme özelliği var tıpkı Dzemaili gibi joker bir oyuncu. Bu tip oyuncular çok önemlidir hocalar için. Pandev,Sneijder-Eto'o üçlüsüne bir de Milito'nun performansı eklenince Mourinho'nun Inter'i 2010'da Ş.Ligi kupasını kaldırmıştı. O sistemin en önemli 2 parçası artık Galatasaray'da.. Prandelli kesinlikle takımı iyi analiz etmiş ve önemli transfer hamleleri gerçkeleştirmemizi sağlamış onu kutlamak lazım. Pandev ligimizin 2 yıldır tozunu attıran Gekas'ın her açıdan 1-2 tık üstü bir oyuncu. Yani bu adam: Zeki, çabuki top tekniği yüksek, fiziksel olarak güçlü, joker, fırsatçı, iyi şut atabilen aynı zamanda solak ve tam bir takım oyuncusu. Sneijder takımda 2'ye 1 yapacak adam bulamıyodu artık buldu  Pandev, Burak ve Sneijder'e çok pozisyon hazırlaycaktır emin olun. Gol-Asist sayısı tahminime göre dengeli olur çok skorer bir oyuncu değil. 8 gol 9 asist gibi bir ortalama ile ligi bitirir. Piyasa değeri 8,5 Milyon Euro.. Şu özellikte bir Türk olsa Pandev ve Eskişehirspor'un oyuncusu olsa minimum 10 Milyon isterler !Ünal Aysal'ı birkez daha tebrik etmek lazım 31 yaşına yeni girmiş bir oyuncuya ki bu oyuncu çok meziyetli bir oyuncu "0" bonservis ve 1+1 yıllık sözleşme !!

Gelelim Tarık'a.. Bu adamı artık herkes tanıyor aylardır peşinde koşuyoruz. 4 Milyon 750 bin oyuncunu maliyeti malesef bu durum kazık yediğimizin resmidir. Bu yabancı kuralının bir dezavantajı da bu ! Sıradan bir yerli futbolcu 2-3 Milyon Euro'lardan başlıyo artık gerçekten çok yazık ! Türk Futbolu böyle mi gelişecek ? Yine de herşeye rağmen 6 Milyonlardan 5'in altında bir fiyata almakta önemlidir diyebiliriz. Neyse Tarık transferinin maliyeti bu şekilde ise çok yüksek. Ancak yince tıpkı Pandev-Dzemaili gibi bir joker daha kazanmış olduk hem de yerli olması çok avantaj. Sağ-Sol beklerde oynayabilen Tarık oldukça sprinter bir oyuncu boyunun kısa olması dezantaj olarak görülebilir. Top tekniği oldukça yüksek sağbekte daha iyi olduğunu söylemek lazım. Yani Veysel-Hakan'dan birinin yerine mutlaka oynayacaktır diye düşünyorum. Benim beğendiğim bi futbolcu ligin ilk haftası çok iyi değildi aklı transferdeydi belli ki.. Umarım baskıyı kaldırır ve potansiyelini yansıtır bunu başarırısa EURO 2016 ve 2018 Dünya Kupası'nda Milli Takım'da Gökhan'dan formayı rahatlıkla kapar.

Genel olarak 3 iyi transfer yaptığımızı düşünüyorum. Pandev-Dzemaili ikilisinin Milan'dan gelen teklifi reddedip bizi tercih ettiğini de söyleyelim. Ayrıca bu 3 oyuncuya toplam 7 Milyona yakın bir bonservis ücreti ile transfer etmek geciken bir transfer olması sebebiyle başarısızlık olduğunu söylemiştik ancak maliyet olarak çok başarılı transferlerdir. Tarık tek başına maliyetli bir transfer diyebiliriz ancak 3 oyuncunun genel maliyeti olarak bakarsak gayet başarılı ! 4. Yıldız yolunda bizi daha güzel günler bekliyor..





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...