Makale Yaz
erhannn
Bu haberi yazdır
4-4-2 / 4-2-3-1
 Oca
29
 2013

Aslında bu yazıyı Kasımpasa macından sonra yazmayı dusunmustum kısmet bu gune ımıs.Sneıjder ve Drogba'nın gelmesine ragmen soyleyeceklerim degişmedi.

4-4-2 :

Oncelikle sunu belırteyim Umut ve Burak 4-4-2 sisteminin iki forveti degil. Her ikiside rakip stoperlerin "kucagında" butun mac boyunca selcugun onlara "şişireceg" uzun topları sabit sekilde bekleyip takımı adeta 9 kişi bırakıyorlar boyle olunca da biraz kapanıp kontraya cıkabilen her amator lig takımı bile Galatasaray'dan puan veya puanlar cıkartabilir. Bu tablo ile Galatasaray Anadolu takımları ıcın "cantada keklik" kıvamındadır.Ne yapacagı belli , nasıl oynayacagı belli, tedbir alınması kolay...4-4-2 oynayan efsane Galatasaray kadrosunun forvetlerini hatırlayın; H.Şükür - Arif. Arif surekli gezen, bir kanatta bir forvet arkasında surekli arayan, gezici forvet. Necatiyi hatırlayın orta sahadan top cıkartan, isabetli paslarla 3. bolgede organizasyon yapabilen, uzaktan sut kabiliyeti olan tam bir tamamlayıcı forvet. 4-4-2 boyle gezici bir forvetiniz yoksa, 2 tane sabit santrafor ile intihardan oteye gidemezsiniz. Kasımpasa ve onceki bircok kotu oynadıgımız macın en buyuk sıkıntılarından biri buydu. Elmander'de tamamlayıcı forvettir fakat cok formsuz idi, ta ki Bjk macına kadar. Iste bu yuzden Bjk macında oynadı ve formunun yukselisiyle ideal 4-4-2 kurgusuna yaklasıp etkili olduk. Eger Umut Burak olsaydı yine aynı kötü senaryoyu izleyecektik.

Sneijder ve 4-2-3-1 :

Sneijder'in gelisiyle cogunlugun mutabık oldugu sistem 4-2-3-1 oldu. Fena fikir degil. Fakat bu durumda da forvet arkasındaki 3 lu nun kanatlarındaki futbolcuları atak yonune gore forveti ciftleyen ve golcu kimlikleride olan futbolcular olmalı ,holosko gibi, ki tek forvetin kısırlıgını ortadan kaldırsınlar.Peki bizim burada oynatacagimiz muhtemel oyuncular yani Amrabat ve Hamit bunu yapabileceklermi? iste bu sistemin uygulamadaki en buyuk sıkıntısı.. Bu oyuncuların sezon bası ortalaması 8-10 gol olmalı ki ,Holosko simdiden 8, bu sisten işe yarasın. Peki bizimkilere bakalım: Amrabat 1 gol - Hamit 0 gol . Hadi amrabat alıstıgı sisteme daha yakın olan bu formatta daha golcu olabilecek ve daha iyi performans gosterecegine eminim fakat ya Hamit?Hic sanmıyorum.. Bence bir kanat oyuncusun olmazssa olmazı sürat ve kıvraklıktan cok uzak olan dolayısıyla sag kanadımızda cok ise yaramayacagını sezonbasından berı dusundugum Hamit boyle cok daha ofansif bir gorevi kaldırabilecek tarz bir oyuncu degildir. Bizi bekleyen en buyuk tehlikelerden biri bu sebeplerden dolayı Hamit'in ilk 11 de olması yada olmayıp arıza cıkarmasıdır..Yani 4-2-3-1 her nekadar ideal gozukse de hamit ile cok kısır olacaktır buna şimdiden hazırlayın kendinizi.(tabi Sneijder ve Drogba cok ekstra işler yapıp Hamit'in bu acigini kapatmaz ise)

Takım Planlaması :

Galatasaray malesef takım planlamasını cok iyi yapamamıstır. Ozellikle yas konusunda. Soyle bir bakalım: Eboue 29 Riera 30 Selcuk 28  Melo 29  Hamit 29  Sneijder 28  Drogba 34.(kızmayın ama veteran takımı gibi) Simdi isimler her ne kadar kagıt ustunde cok kaliteli gorunse de kimse bu orta sahadan ve bu takımdan o 2000 lerdeki presli baskılı oyunu beklemesin cunku bilimsel olarak mumkun degil bir kere. Bu yas tablosu ancak kupaları kazanmıs yapacagını yapmıs ve duraklama surecine girmis bir takımın yas ortalamasıdır. Yanı 2 sene onceki Chelsea gibi. Ve omru en fazla 1 yada 2 senedir. Bu yukarda yazdıgım futbolcuları 2 sene daha yaslanmıs dusunebiliyormusunuz takımın yas ortalaması kac olacak?? Dolayısıyla bizim takımımız surekli en ust konsantre ve hazırlık ile mac kazanacaktır hani kotu oynadık ama cok kostuk gibi bir olayımız bundan sonra biraz zor.Bu yuzden en kotu ihtimalle onumuzdeki sezon basında takıma dinamizm, hırs, aclık kazandıracak genc oyunculara ihtiyac vardır en azından Melo ve Hamit'in yerine ki bu baglamda ozelliklede Turk olmalarından dolayı Alper Potuk ve Kerim Frei 'in transfer elzemiyeti ortaya cıkıyor ve genc bir sol bek tabiki.Uzun lafın kısasi Galatasaray, takım planlamanın dogrusu olan 2000 li yıllardaki gibi tecrubeli generallerin etraflarini genc aç oyuncularla susleyip iyi bir karma ortaya cıkartamamıstır. Suan Galatasaray'da hepsi general hepsi olmus oyuncu Hatta bu seneki en buyuk sıkıntımızda bu; orta sahada Emre ve Engin'in presi ni kaybettik Hamit'in hantallıgını kazandık buda takım presi ve direncini cok etileyecek onumuzdeki surecte.

Sol bek demisken; takım planlamasındaki en buyuk hata dır 2 sezondan beri bariz bir sol bek ihtiyacimiz varken alınmaması. Daha sezon basında defalarca yazdım bizim H.Baltayı Ş.L. de avp. takımlarinin civa gibi kanat oyuncularinin karsısında dusunemiyorum , dusundukce kalbim sıkısıyor diye.. Veee korktugum oldu sezon basında bir sol bek transferi yapmadık ve su anda cakma bir sol bek ile " iadre " ediyoruz. Bekledim devre arası alırlar diye ama oyle gorunuyorki su anda da boyle bir transfer gerceklesmeyecek. Ama sen Ş.L. de ust turları dusunuyorsan basari istiyorsan takımındaki bariz eksik bir bolgeyi kapatmamakla cok buyuk bir planlama yanlısı yapıyorsundur. Acilen bu duruma bir care bulunmali bunun adi plansızlıktır.Koskoca Galatasaray, kadrosunda oynatacak bir sol bek olmadıgı icin sol acıgını sol bek yapıyor bence abesle istigal..

Sozlerimi en azından seneye gormek istedigim 11'i birde ben  yaparak sonlandırayım

4-2-3-1:

Muslera

Eboue  Semih (Serdar Tascı veya Toure veya Ömer) Carlinhos

Alper Potuk Selcuk  

Kerim Frei   Sneijder   Amrabat   

Drogba(Burak)

Cok uzun oldu ama Galatasarayı gorunen eksiklerine takım iyiyken bile biraz dikkat cekebildiysem ne mutlu bana onemlı olan kotu gunde elestirmek degil iyi gunde bile eksikleri gorup irdeleyebilip bunlardan ders cıkartmaktır.

Herkese  Tesekkur ederim.

Saygilarimla.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2015
  2013
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...