Makale Yaz
astronomy
Bu haberi yazdır
Hatalar ve Yapılması Gerekenler Üzerine...
 Oca
19
 2013

Hatalar ve Yapılması Gerekenler Üzerine...

Merhaba arkadaşlar;

Devre arası ile başlayan ve Kasımpaşa maçı sonrasına kadar olan bitenler hakkında bir değerlendirme yazıya dökeceğim. İnşaallah editör onayından geçer de sizlerle düşüncelerimi paylaşma fırsatı ve sizlerin düşüncelerini öğrenme şansı bulurum.

Lig, Kupa ve Şampiyonlar Liginde takımımızın oynadığı tüm maçları izlemiş bir taraftar olarak, devre arası geldiğinde;

Cris'in yaramıza merhem olacak stoper olmadığını,

Sol bek ihtiyacımızı Riera'nın gideremeyeceğini,

Kanat akınları/aksiyonları zenginleştirmeleri için transfer ettiğimiz Hamit ve Nordin Amrabat'ın beklediğimiz katkıyı veremediğini,

Selçuk - Melo ikilisinin geçen seneki performans ve verimliliklerinden uzak olduklarını,

Burak, Elmander ve Umut'tan oluşan forvet hattımızın tarzı birbirine benzer forvetler oldukları için birbirini tamamlayabilen oyuncular olmadıklarını, gördüm.

Geçen sezondan, Fatih Terim ile geçirdiğimiz geçmiş sezonlardan ve farklı takımlardan örnekler vererek bir sonuca ulaşmak istiyorum.

Geçen sezon tecrübesi, kalitesi, topu oyuna sokabilme yeteneği ile defansa liderlik eden Ujfalusi ve partneri hızlı-gözünü budaktan sakınmayan-mücadeleci yapısı ile Semih, birbirini tamamlayan bir ikiliydi. Geçmişte B. Korkmaz – G. Popescu ikilisi, bugün Pique – Puyol ve Pepe – S. Ramos ikilisi aynı tarz stoper birlikteliklerine en güzel örnekler. Bu sezonki en büyük talihsizlik Ujfalusi’nin sezon başı sakatlığıydı. Sol bek transferi için uğraş verilirken bir anda rota stoper transferine döndü ve transferin son günü Cris transfer edildi. Cris, defansa lider olacak ve Semih – Dany ikilisi kendisine eşlik edecek diye beklenirken, Cris formu/hataları ile klübeye demir atmaktan öte gidemedi. Devre arası Cris’in sözleşmesi feshedildi. Ujfalusi’nin antremanlara başlaması olası stoper transferini muallakta bıraktı ama diğer taraftan H. Balta’nın stoper oynatılması hala stoper ihtiyacımız olduğu izlenimi oluşturdu. Ujfalusi’nin sakatlığının nüksetmesi ve 2. kez ameliyat olması ve iyileşme sürecinin 4-6 hafta olarak açıklanması sonrası, sözleşmesinin dondurulmasını veya feshedilmesini beklerdim. Çünkü iyileşme süreci ile bitmeyen bir süreç bu, antremanlara başlaması, form tutması da bu sürece dahil edildiğinde bu süreç aylar sürebilir. Ujfalusi’nin sözleşmesini dondurduktan/feshettikten sonra kalitesi, tecrübesi ve bilinen üst düzey performansıyla takımın defansına liderlik edecek bir stoper transfer edilmeliydi. Tarife uyan stoper yabancı bir oyuncu olurdu sanırım. Ama en azından eldeki alternatifleri arttırmak adına G. Zan’ın yaşı, sezon sonu bitecek sözleşmesi de hesaba katılarak, özellikle milli takımda gösterdikleri uyum, liginde ve Avrupa ligindeki performansıyla Ömer Toprak ve Serdar Aziz geleceğe de yatırım olarak görülebilir, transfer edilebilirdi.

Transferin son günlerinde herkes sol bek transferi Carlinhos’u beklerken Ujfalusi’nin sakatlığı sonrası mecburi stoper transferi gelmişti. Bu demek oluyor ki sezon başından beri takımın bir sol beke ihtiyacı var. Ara transfer döneminin başlamasıyla birlikte yeni sol bekin gelmesini bekliyoruz hala. Lakin hala müsbet/kesin bir gelişme hala yok. Braga, Manu ve hatta dün akşam oynanan Kasımpaşa maçı gösterdi ki sol bek transferi zorunludur. Sol bek için Eboe tipi/gibi hem defansif hem de ofansif olarak kaliteli – güçlü – tecrübeli oyuncu transferi şart. Riera, asıl mevkisi olmadığı için kademe anlayışı zayıf, dün akşam yenen 2. golde sarı kartı olduğu için müdahale etmekte çekindi, maçın en kötü ve değiştirilmemesi “bence” hata olan E. Çolak müdahale etmek yerine geriye çekilince kalemizde golü gördük. Riera için bir detay daha vermek istiyorum. Riera, hazırlık maçları ve dün akşam oynanan maçta izlediğim kadarıyla sol açık olarak çok daha verimli olabilir. İmparator’un dün oynanan maçta “bence” en büyük hatası E. Çolak!ı oyundan alıp, H. Balta’yı oyuna almamasıydı.

Sağ bek konusunda da değinmek istediğim birkaç husus var. Dün oynanan maçta 2. yarı A. Yılmaz’ın oyuna girmesiyle zor anlar yaşamasına rağmen Sabri iyi bir maç çıkardı. Maçın ilk yarısı sayılı Galatasaray ataklarında ve golde Sabri hep pozisyonun içindeki oyuncuydu. İmparator, maçın 2. yarısı Hamit’i oyundan almak yerine sağ beke alıp Sabri’yi sağ açıkta oynatabilirdi. Sabri’nin en az A. Yılmaz kadar şansı hak ettiğini düşünüyorum.

En azından Eboe’nin yokluğunda kariyeri boyunca çok kez forma giydiği mevki olan sağ bekte Hamit denenebilir/oynatılabilir. Sağ açık olarak verim alınamadığı aşikar, en azından yüzü rakibe dönük oynadığında pas yeteneği ile defanstan oyun kurma konusunda da faydalı olabileceği kanısındayım.

Sol açıkta şu an en iyi alternatif Riera gibi görünüyor. Formsuz – güçsüz, topu ayağına her aldığında kendi ekseni etrafında dönmeyi adet haline getiren E. Çolak, sırtı dönükken, top ayağındayken sadece rakiple itiş-kakış yapan boğuşan ve sağına çekip orta yapmaktan başka bir aksiyon gösteremeyen Amrabat, bu iki oyuncuyla kıyaslandığında şu an yeterince güçlü ve maç formu kazanmış durumda olan Riera. Ayrıca, Riera defansif anlamda yapması gerekenleri sol bek oynadığı maçlarda daha iyi kavradı ve tecrübe etti.

Orta sahanın merkezindeki Selçuk – Melo ikilisi geçen sezon gösterdikleri performanstan uzaklar. Buru durum, fiziksel - mental formsuzlukları yanında geçen sezon birlikte oynadıkları kadrodan farklı bir 11 ile sahada olmalarından kaynaklanıyor. Elmander – Necati ikilisi orta sahaya daha fazla destek veren, topla oyun ve pas konusunda Burak – Umut ikilisinden daha daha etkiliydi/verimliydi. Ayrıca E. Baytar, Riera ve E. Çolak kanatlarda görev aldıkları maçlarda orta sahanın merkezine daha çok yardımcı/destek oldular. Aynı katkıyı Hamit – Amrabat ikilisinden göremedik.

Amrabat ve Hamit konusunda ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Çünkü bu iki oyuncunun birçok farklı mevkide kullanılması mümkün. Kayseri Spor ve Psv’de hücumda her iki kanatta ve merkezde hatta forvet arkasında oynayan sağ ayaklı Amrabat’ın çizgi kenarında hareket alanının kısıtlandığını düşünüyorum. Sağ açıkta hatta tek forvetli bir düzende forvet arkasında çok daha etkili olacağını düşünüyorum. Sağ açıkta beklenen verimi veremeyen Hamit için sağ bek ve ön libero gibi pozisyonlar düşünülebilir. Hatırlarsanız, sağ içte Sabri’yi bile denemiş fakat pozitif bir katkı alamamıştı İmparator. C. Gülselam kiralık verildi. Hırsını/öfkesini kontrol edemeyen, ne yapacağı belli olmayan, formsuz E. Baytar ve sahada yer bulduğunda elinden geleni yapmaya çalışan Yekta haricinde bu mevkide alternatif tek isim Hamit’tir. Bu sebeple orta sahanın merkezine hem bugün hem de yarınları düşünerek Alper Potuk transfer edilebilir. Genç, kaliteli, standartları olan uzun yıllar klübe hizmet edebilecek bir oyuncu.

Forvet oyuncularımıza gelince; birebir oyunda becerikli/etkili bir forvet yok maalesef. Burak, rakip önde defans kurmadığı sürece yani defans arkasına koşu yapacak mesafe bulamadığı takdirde etkisizleşiyor. Aynı durum Umut için de geçerli. Hattı zatında rakibiniz önde defans kurmuyorsa, geride kalıp sizi bekliyorsa defans arkasına pas atacak mesafeyi bulamadığınız için o tip pas atma girişiminde dahi bulunmuyorsunuz. Bu tip geride ve kalabalık defans yapan rakipler karşısında şut açısı bulmak da zorlaştığı için forvetlerin duran top ve ortalar dışında gol bulma şansı yok denecek kadar az. Hem ayakları hem de kafasıyla son vuruş ustası diyebileceğimiz kadar üst düzey bir forvete de sahip değiliz. Elmander, geçen seneki formundan uzak. Sakatlığı bitti düzelme/iyileşme/gelişme gösteriyo ama hala geçen sezonki performansından/formundan uzak. Son maçlardaki performansı fena değil. Rakip defans içinde topsuz oyunda en iyi forvet Elmander. Sırtı dönük top aldığında, top dağıtma – pas trafiğinde de en iyi forvet Elmander. Galatasaray forvetleri birbirini tamamlayan tipte forvetler değil. Dünya futbolunda artık tek forvetli sistemler daha çok tercih ediliyor olsa da hala çift forvetli sistemle oynayan birçok takım mevcut ve bu iki oyuncu birbirini tamamlayan özelliklerde seçiliyor. Buna en güzel örnek; Hakan Şükür – Arif Erdem. Bu da demek oluyor ki Galatasaray’ın sıradışı, üst düzey, ayağına topu aldığında rakibe korku salan, birebirde çok ama çok iyi, rakip yarı sahada her bölgede top kullanabilen, son vuruşları mükemmel bir forvete ihtiyacı var. Baros, faydalanılmadan maaşı ödenen bir futbolcu. Bir şekilde bu dönemde klüple ilişiği kesilebilir, yabancı kontenjanı açılır ve o forvet oyuncusu alınabilir.

Sol Bek: Carlinhos.

Stoper: Ömer Toprak, Serdar Aziz veya yabancı bir stoper.

Orta Saha: Alper Potuk.

Yiğit Gökoğlan, Ceyhun Gülselam, Sercan Yıldırım kiralık olarak gönderildi. Furkan Özçal, E. Baytar gönderilebilir. Baros ve Ujfalusi’nin bu sezon sözleşmeleri son buluyor, klüple ilişkileri kesilir. Çağlar Birinci gönderilebilir. Kiralık olan Umut ve Melo ile sezon sonu yollar ayrılır. Gelecek sezon için Melo ve Umut’un boşalttığı kontenjanlar için pasta her türlü meyve ile süslenebilir.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...