Makale Yaz
Bu haberi yazdır
Takım Olmaya Çalışmak...
 Eki
21
 2012

Sarı Kırmızı Renklere Gonul Veren Herkese Merhaba ;

Gecen senenin sampiyonu, rakiplerin bile zevkle izledigi oyunu, efendiligi centilmenligi ile her zaman alkıs almıs takımın taraftarlarıyız. Bu bizim icin gurur kaynagıdır. Fenerbahceyi Kadıkoyde sahasına hapsetmek kanat oyuncularımızın verimsizligine orta alanad final pası atacak bir 10 numaramız olmamasına ragmen tarihi farkı kacıran bizdik.

Superfinal bitti bi sezonda iki kere sampiyon olduk. Bunun haklı gururunu yasadık. Ancak biter bitmez herkesin kafasında aynı soru isaretleri vardı. Takımın eksiklikleri ve transferler.

Sezon ortası bir Melo krizi yasandı. Sonra bir sekilde tatlıya baglandı. Kendisinin bonservisi zaten yuksekti buna degermiydi? Bizim izlediklerimiz ile degerdi diye dusunduk ama irdelemedik. Gecen sene 12 gol atmıs bir oyuncudan bahsediyoruz. Herkes onun savascı kimligine hayrandı. Ancak gercekleri takımın iyi gidisinden dolayı gormedik goremedik. Bunları gormek acıklamak bizim gorevimiz degil teknik ekibin analiz işidir.

Melo gecen sene toplamda 12 gol atmıs 10tanesi superlig 2 tanesi super final. Hicte azımsanacak bi olay degil. Ancak gecen sene sunu gormek gerekiyor. Takım inanılmadık kosuyor pres yapıyor ve takımda gol atmayan tek bir oyuncu yok. Melo orta alanda ileri donuk olarak oynuyor pozisyona gore geride donuyor ancak melo nun tum sezon yaptıgı asist sayısı sadece 1. Forvet mevkiinde oynayan Elmander ile gol sayısı aynı ama Elmanderin asistleri 9. Aynı mevkiide oynadıgı Selcuk gol sayısı 14 Asist 16. Defansımızın bel kemigi Ulfaluji ile asist sayısı aynı. Peki 10 numara kimin sırtında?

Takımından gecen sene sakatlık dolayısı ile ayrı kaldıgı zamanlarda bile en cok kosan oyuncularından Elmander Meloya bu alandada fark atmıs durumda. Melo 12 gole ragmen takımın en az kosanlarından. Pas hatalarıda keza aynı. Tabi bu sezona gore biraz daha mucadeleciydi melo cunku bonservisinin alınması gerekiyordu bunun icin cabaladı. Macları keske sıkılmasak bi daha izlesek beraber gorecegiz. Melonun asıl kimligini. Selcuk melonun pas hatalarını kapatmak icin hep yanında. Engin geriye yaslanıyor melonun arkasında durabilmek icin. Melo geriye gelemedigi herzaman engin geride hatta necati ve elmander geride. Orta alanda selcuk yorulunca sazı eline alması gereken 10 numara Melo ama onun yerine Elmander Baros giriyor devreye.

Sezon sonu geliyor. Sampiyonluk sarhosu olarak bunların analizi yapılmadan direk alınmak isteniyor. Melo sezon ici yaptıgı indirim yaparım kalmak icin sozu unutuyor bunun yerine zam istiyor ayrıca kardesine klup bulunmasını istiyor bunun gibi sacma seyler pesinde kosuyor. 4 Ay amerikada Galatasarayı dusunmeden tatilini yapıyor. 2.Hata burada yapılıyor. Sezonda mutlak ihtiyacımız olan 10 numara gercek bir 10 numara alınmıyor yine Melo ile yola devam ediliyor tabi yonetim riske girmemek icin kiralık olarak bir sezon daha devam diyor. Tabi arada Fernandes ile gorusuluyor Besiktas 12M euroyu kabul ediyor ancak alınmıyor. Melo takımın lideri gibi gozuksede takımın saatli bombası. Kısaca Melo transferi yuzunden en ihtiyacımız olan bolgelerden biri forvet arkası giden macı cevirecek bir 10numara alamıyoruz.

Aynı hata forvettede yasandı diyemem. Ama analiz yapılmadıgı cok belliydi. Forvet sıkıntımız vardı. Necati benim icin cok onemli bir topcudur. Karakteri durusu herseyi ile 10 numaradır. Ancak yası ilerledigi icin ust duzey isler beklememek gerekiyor ve mutlaka transfer yapılmalıydı. İlk olarak Umut Bulut alındı. Karsıydım bu transfere cunku Umut bir gol kacırma makinası. Teknik yok, yanındaki adama pas veremez, bos kale bile kacırır ancak 90 dakika oyle bir kosarki son saniyelerde sanarsınki daha yeni oyuna girmis. Daha sonra beni heyecanlandıran isimler ortaya atıldı Matias Suareaz. 19 Gol 23 Asist ile forvete ve forvet arkasına hayat getirecek bir isim. Giden macı cevirecek bileklerine hakim kaprissiz super oyuncu. Hatta 10M da direten Anterlecth ile 8M ye anlasıldı. Avrupada istedigim iki oyuncudan biridir zaten. İlki Shaktar Doneskli Willian (iki sezondur acaba gelirmi keske yonetim bi yoklasa derim) ki bu ismi kimse tartısmaz, digeride Suarez. Ancak diger dedikodular Fatih hocanın inat ile istedigi 32 gol 9 asistli burak yılmaz alındı. Burak analizi hic yapılmadı. Kafa golu olmayan(!) gollerinin %90nı kontra atak ve karambol olan Trabzona gidene kadar Besiktas ve Fenerde basarı saglayamayan Burak. Tabiki gecen senenin gol kralı ancak Trabzondaki yapı tam Buraklıktı. Her top ona atılıyor o da takımın yıldızıyım diye dusunerek hep kendisini dusunuyordu. Ancak Galatasarayda bos kosu alanı cok az. Cunku Galatasaray Turkiye'nin en iyi takımı ve rakiplerin surekli geri yaslandıgı katı defans yapılan takımı. Aynı seyi Besiktas ve Fenerdede yasadı. Derbi maclar ve cok zayıf rakipler olmadıgı surece Burak Yılmaz stili oyun asla oynanmaz. Takıma geldiginden bu yanada zaten gecen sene yardımlasan forvetin ahengini bozmus durumda. Her topu kendisine istiyor. Takımın yıldızı olarak kendini gostermeye calısıyor. Fakat benim hic birsey beklemedigim Umut Elmander ile harikalar yaratıyor. Cunku takım oyunu oynamaya calısıyor 90dakika Elmandere ayak uydurarak karsı defansı boguyor. Yine cok kacırıyor pas veremiyor pozisyonu okuyamıyor ama didiniyor ugrasıyor. Kısaca Forvet sıkıntısı cozulmus gibi gorunsede Fatih hocanın bunu anlaması ve Elmander Umutu surekli yan yana oynatıp birbirine alıstırması lazım. Bu zaten belirli bir sey gozle gorunur okunur.

Diger eksiklerimiz kanatlar. Gecen sezon Riera ve Kazım ile basladık kanatlarda. Kazımdan cektigimizi Aydından cekmemistik ki aydında zaten baktı Kazımdan daha istekli biraz calıstı takımda kaldı. Kazım bizim kolay kazandıgımız maclarda bile sahada yoktu. Fenerbahceyi 3 - 1 yenerken kafa vurusu harici sahada yanından gecen topa dahi kosmadı. Ancak Terim bu sezon yaptıgı aynı hatayı ozamanda yaptı. Surekli oynattı surekli uzerinde durdu. Ama olmayacak duaya amin denmez bunu unuttu. Zaten devre arasıda tribunlerin tek ıslıkladıgı topcu olarak klupten ayrıldı. Sag kanata Engin Baytar cok daha verimliydi ama yinede kanat sorunumuz vardı. Aynı sey sol kanat icinde gecerliydi. Brezilya liginin teknik ve en iyi kanat oyuncuları teklif edildi super yıldızlar onerildi ancak Fatih hoca burada buyuk hata yaptı ve kendi istedigi Rierayı takıma aldırttı. Sol kanat verimliligi sıfıra yakın seyretti. Zaten burayada cozum bulamayınca Emre Colak sola gecti bir nebze kıpırdadı ancak asla bir kanat oyuncu vasfı olmayan Emreninde orada saglayacagı verim okadardı. Bu sezon mutlaka saga ve sola transfer yapmamız gerekiyordu. Taraftar devre arasında Amrabatı cok istedi. Amrabatta bizi. sonunda 8M gibi garip bir rakama(!) aldık. Amrabat benim cok sey bekledigim bir topcu. Simdiye kadarda takımın girdigi cogu pozisyonda onun imzası var. Gununde olmasa bile attıgı paslar direk pozisyona sokuyor. Ancak yinede elestiriliyor. Eksikleri yokmu tabiki var calısarak giderecek. Fakat Melo Amrabata yakın oynamadıgı orta alandan sıfır yardım aldıgı icin tek basına kalıyor. Eeee daha ne yapılabilir? Arkada Hakan yardıma gelse zaten bisey yapamıyorlar o yuzden tek basına didiniyor. Fakat burası bana gore cozulmus bir sorun tek yapılması gereken guvenilmesi ve mutlaka yardım icin orta alan ayrıca sol beke takviye yapılması. Zaten Melo sıfır yardım ederken Hakan pas veremez ve surekli aksarken oraya Bastosu dahi alsak maximum bu kadar olacaktır. Sag kanat icin ise yılların aşkı Hamiti transfer ettik. Hamit benim kafamda hep bir soru isareti olarak kalmıstır. Cunku hızlı degil. Ancak deneyimi cok fazla nerede duracagını biliyor. Fakat cok cabuk yoruluyor vaz geciyor. Fatih hoca onu sag acık ve sag bek eboueyede alternatif olabilri diye istedi ancak okadar yavas bir oyuncudan bunları beklemek yanlıs olurdu. (bknz Hakan Balta) Galatasaray gecen senenin en cok pas yapan en cok top kapan ve en cok kosan ekibi. Kısaca bizim ihtiyacımız Amrabat gibi kosan diri topcu ama Hamit ısrarla transfer edildi. Su andada Hamit uzerinde gecen sene Kazıma yaptıgı gibi ısrar ediyor hocamız. Ancak hamit hangi bolgede olursa o bolge aksıyor. Ozellikle melo ile yanyana geldiklerinde orta alan tamamen dusuyor. Gecen seneki Eboue hamitin yavaslıgı ve hatalarından dolayı ileri cıkamıyor bindirme yapamıyor. Aydın saga gecince verim briaz artıyor ama nafile.

Gelelim defansa. Gecen sene fatih hoca ısrarla sabri ile basladıgı hermacta ya geri dustuk yada taraftar sac bas yoldu ancak Terim ısrarla Sabriyi sag bek eboue yide sol acık sol bek hatta on libero oynattı. Daha sonra taslar yerine oturdu ve sabri kadroya bile giremedi. Ancak fatih hoca bi ara benim normalde hayalimde bile goremeyecegim seyi yaptı ve "10 numarayı icimizden cıkaracagız" sozunu gercekten ciddi ciddi yapacagını gosterdi herkese. Sabriyi 10 numara pozisyonuna yerlestirdi. Neyseki bi yerden sonra bu inadından vazgecti. Ancak sabri ne kadar Galatasarayın topcusu olmasada Eboue yerine bir alternatiftir. Nedeni ise Eboue yerine Hamit oynarsa neler olacagını gorduk ve o kanat cok yavaslayacak. Sezon basında oraya bir transfer yapılmadıgından su anda cek cagremiz bu. Aynı sey sol kanat icin kesinlikle gecerli degil. Gecen sene sol bek sorunumuz yine vardı. Hakan aksıyor arada cok iyi oynasada aksayınca arka arkaya maclarda performansı dusuyordu. Fatih hoca 1 kere bile cagları denemedi en buyuk hatalarından biridir buda. Caglar ne zaman oynasa bana gore Hakandan iyiydi ama bunu gormek istemedi hoca. Su andada Amrabatın aksama sebeplerinin basında geliyor Hakan.

Sezon sonu Danny transferi yine beni sasırtan bi baska transferdir. Zaten anlamda geremedim. Alternatif yedek alınacaktı aslında iyi oldu ama madem ihtiyacımız vardı alındı neden G.Zan kadroda tutuldu? Neden esas acil ihtiyac olan sol bek transferi yerine ilk danny yapıldı? Su anda ise Danny tam bir can yelegi oldu. MAximum ile oynasada bu takım icin cok yetersiz ancak Ulfaluji yoklugunda sonradan acil olark alınan Crisden seri ve diri. Cris transferinede asla anlam veremedim o ayrı.

Kısaca : yapılan transferlerden cris haric (o da zorunluluk) hepsi yurticinden yapılmıs super lig dusunulerek atılmıs adımlar. Ancak sadece Umut ve Amrabat dogru yapılıs transferler olarak gorunuyor. Terimin hersene yaptıgı oyuncu cıkarma cabası bu sezon ise yaramıs gorunmuyor.

Son 6macta gordukki giden macı cevirecek oyuncumuz yok. Melo ise tam bir fiyasko. Selcugun verimini dusurdu sagda hamite yakın oynayan selcuk melo ve hamit arasında olunca defansa iyice dondu ve takımı ortadan ileri tasıayacak oyuncu kalmadı. Forvet ihtiyacımız yok ama fatih hocanın burak ısrarından vazgecmesi gerekiyor. Bu takımın forveti Umut Elmanderdir. Burak ne zaman ayak uydurur bu duzene ozaman 11 e girebilir benim kanaatim. Devre arasında mutlaka ama mutlaka Eboueye bir alternatif yerli isim ve hakan yerine bir isim transfer edilmelidir. Ayrıca Melo ile radikal bir karar alınarak yollar ayrılmalıdır. Devre arasında iyice zorlanacak olan Besiktastan Fernandes alınmalı eger alınamıyorsa Melodan bosalan yer icin 20m gibi bir butce acılarak Willian gibi macı cevirecek bir transfer yapılması sarttır. Sag acık olarak su anda Aydın Hamitten cok daha verimlidir.

Fatih hocanın artık dusunmesi ve hak edene formayı vermesi lazım. Hamit oynayamıyor ne kadar bu formayı yakıstırmasamda hatta toprilli oldugunu bildigim kapasitesinide yetersiz gorsemde Aydın hamit yerine oynamalı en azından Emre colak ile degismeli forma giymelidir. Melo yerine devre arasına kadar Yekta yada Emre colak oynamalıdır. Ayrıca hakan yerinede artık caglara sans verilmelidir.

Galatasarayda transfer bitmez dedi yonetimimiz aslında su anda goruluyor bitmemesi gerekiyor. Cunku bu takımın acil olarak 10 numaraya ihtiyacı var taraftarı artık heyecanlandıran 1 - 0 malup oldugumuz macı cevirecek bir 10 numaraya ihtiyacı var. Mutlaka Eboue ye alternatif ve hakan yerine oyuncuya ihtiyacı var...

Umarım bunlar devre arasında yapılır yoksa gecen sene takım olma cabası adına yaptıgımız butun olumlu seyler ucup gider....





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...