Makale Yaz
okan-17
Bu haberi yazdır
Şike Konusunda UEFA ile TFF Anlaştı mı?
 Nis
19
 2012

Sevgili Galatasaraylılar, 3 Temmuz 2011 tarihi bir milat olabilecekken bakın nerelere geldik.

Şike süreci uzadıkça uzuyor, bu arada her geçen gün ortaya yeni iddialar atılıyor.

Bu günlerde de yine uyduranın bile kendi yalanına inandığı bir haber var gazetelerde, spor sitelerinde, tv ve radyolarda. 

"Şike soruşturması kapsamında UEFA ile birlikte çözüm arayışına giren Türkiye Futbol Federasyonu sona yaklaştı. TFF, Yunanistan'ın Olympiakos Volou takımına verilen cezanın Türk takımları için de uygulanması konusunda UEFA ile büyük ölçüde anlaşmaya vardı.Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; UEFA kriterlerine göre şike şüphesi dahi takımların bir alt lige düşürülmesi ve Avrupa'daki müsabakalardan men edilmesi cezasını gerektiriyor. Ancak TFF ise, bunun yerine Türk futbolunu rahatlatacak adımların atılması için görüşmelerini sürdürüyor.Üzerinde büyük ölçüde anlaşmaya varıldığı iddia edilen taslağa göre, şikeye adı karışan ya da şüpheli takımlar en az 3 yıl Avrupa kupalarından men edilecek. Ancak bu ceza hemen uygulanmayarak 5 yıl ertelenecek."

Koskoca Hürriyet Gazetesi bu haberi nasıl yapar, gazetecilik araştırmacılıktır ama bu haberi yapanlar sanırım buna ihtiyaç duymamışlar, gazetelerini satabilmek için yine kolayı seçmişler.

Kendi akıllarından geçen Feneri kurtarma planını pişirip pişirip masaya getirmeye de bıkmadılar bir türlü.

Şimdi gelelim asıl meseleye, haber doğru değil yanlış ama diyelim ki doğru olsun.

Yunanistan kulübü Olympiakos Volou geçtiğimiz sezon yaşanan bir şike olayı nedeniyle UEFA tarafından UEFA Avrupa liginden ihraç edilmişti. Sonrasında UEFA'nın resmi sitesinden yapılan açıklamada ise, tarih 11 Ağustos 2011 şöyle deniliyor; "dün yapılan UEFA Disiplin Kurulu toplantısında çıkan karara göre Yunan temsilcisinin UEFA Avrupa Ligi'nden ihraç edilmenin dışında daha önce 5 olarak belirlenen Avrupa kupalarından men cezasının 3 yıl olarak tescil edildiğini duyuruldu.UEFA yönetimini 18 Ağustos 2011 ve 25 Ağustos 2011 tarihlerinde UEFA Avrupa Ligi'nde play-off turunda Paris Saint Germain ile karşılaşması gereken Olimpiakos Volou'nun yerine kimin mücadele edeceğini ise önümüzdeki günlerde açıklayacağı belirtildi.Olympiakos Volou, Yunanistan'da patlak veren şike operasyonu kapsamında önce küme düşürülmüş, sonrasında tahkime başvuran takımın küme düşme cezası kaldırılıp lige eksi 10 puan ile başlamasına karar verilmişti. Olaylara karışan bir diğer takım olan Kavala'nın cezası ise eksi 8 puana düşürülmüştü.

Bu haberi uyduran gazetenin yazarı da işte yukarıdaki satırları sanırım anlamamış ve kendine göre de bir mizansen seçmiş.

İşte UEFA tarafından yapılan bu açıklamadan 13 gün sonra yani 24 Ağustos 2011 tarihli haber. "Yunanistan'da, şike yaptıkları gerekçesiyle lige eksi puanla başlamaları kararlaştırılan Olympiakos Volou ve Kavala futbol takımları, spordan sorumlu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı profesyonel spor komisyonunun (EEA) kararıyla 4. Lig'e düşürüldü. EEA'nın gerekçeli kararında, Olympiakos Volou ve Kavala takımlarının, şike suçlamasıyla ömür boyu spor müsabakalarına katılmama cezası alan kulüp başkanları Ahilleas Beos ve Makis Psomiadis ile bağlarını tamamen kopardıklarını kanıtlayamamaları üzerine, 4. Lig'e düşürüldükleri belirtildi. Olympiakos Volou ve Kavala takımları, şike yaptıkları gerekçesiyle kısa bir süre önce Futbol Federasyonunun (EPO) kararıyla küme düşürülmüş, ancak federasyonun tahkim kurulu tarafından tekrar birinci lige alınmıştı.

Gelelim bu güne, sabahtan beri neredeyse her yerde bu haberle karşılaştım, ilgimi çekti; her açıklamasında sıfır toleranstan bahseden, Juventus, Marsilya, Olympiakos Volou gibi takımlara bile tolerans göstermeyen UEFA nasıl olurda bizim bir dediği bir dediğini tutmayan, elindeki belgeleri görmezden gelen, tahkim kurulu raporunu bile değiştiren, elindeki kitapta yazan kuralı uygulamaktan aciz bir federasyon ile işbirliği yapabilir diye düşündüm.

Bunda bir bit yeniği vardı ama neydi, yukarıdaki olayları biliyordum ama kendi yalanına inananlar beni de bir anlık çelişkiye düşürdüler.

Acaba dedim, 4. lige düşürüldüğü yazılan Olympiakos Volou takımı yeniden Yunanistan süper ligine  mi alındı?

Sonra kısa bir araştırma herşeyi görmeye ve anlamaya yetti.

Fransa'da Marsilya 1 şike ve 1 şikeye teşebbüsten, İtalya'da Juventus 2 teşvik ve 1 şikeden, Yunanistan'da da Olympiakos Volou 2 teşvik ve 3 şikeden böylesine ağır cezalar alırken, UEFA bunlara dahi sıfır tolerans uygularken nasıl olacaktı da bize kıyak geçecekti.

Yunanistan süper ligi 2011-2012 sezonu yazdım google'a ve bakın neler çıktı karşıma, bu sezon Yunan süper liginde Olympiakos Volou takımı ile Kavala takımları yer almıyordu. 

Hemen ikinci sıradaki liglerine baktım, Yunanistan B Ethniki liginde de bu iki takım yoklar, daha da meraklandım, C Ethniki liglerine baktım sürpriz değil, orada da yoklar. Sonra sırada Delta Ethniki isimli ligleri geliyordu, sanırım 3. Lig olmalı diye düşündüm bu lig de tam 10 grup var. Orada da gruplara girdim 1. Grupta Kavala takımını gördüm. Ligde oynadığı 20 maçta 11 galibiyet, 3 beraberlik almışlar ve 32 puanla 6. sıradalar. 3 puan x 11 galibiyet eder 33 puan, 3 de beraberlik eder 36 puan ama Kavala'nın puanı 32 bu demek oluyor ki, lige eksi 4 puanla başlamışlar.

Diğer gruplarda Olympiakos Volou'yu aradım durdum ama bulamadım. Olympiakos isimli takımlar var ama Volou yok, sanırım 4. lig dedikleri yerdedir ama ben internette o ligi bulamadım.

İşte uzun lafın kısası, UEFA şimdi oturacak hem sıfır tolerans diyecek hemde 5 şike, 3 şike girişimi, 5 teşvik girişimi ve 1 teşvik suçlamasıyla önüne dosyası gelen Fenerbahçe'yi sırf bizim TFF anlaşalım, uzlaşalım dedi diye düşürmeyecek.

Her şeyden geçtim de, yukarıdaki haber ne olacak, "TFF, Yunanistan'ın Olympiakos Volou takımına verilen cezanın Türk takımları için de uygulanması konusunda UEFA ile büyük ölçüde anlaşmaya vardı." Haberi doğruysa bu anlaşmaya göre Fenerbahçe nerede oynayacak? Bizim Delta Ethniki ligimizde yok.

Şaka bir yana 3 Temmuz 2011 gününden bu yana durmadan konuşulan ama bir türlü somut adımlar atılamayan bu olay nasıl son bulacak?

Anlaşılan birileri bizimle kafa buluyor.

Haydi hayırlı akşamlar.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...