Makale Yaz
ratherpinc
Bu haberi yazdır
60. madde , Culio meselesi ve acı gerçekler...
 Mar
27
 2012

Son dönemlerde Galatasaray haberleri hepimizin dikkatini çekmişken, dün (26 Mart) tarihinde yeni bir malzeme sunuldu gündeme. Galatasaray maçında her ne kadar istemese de oynamak zorunda olduğunu dile getirdikten sonra, Culio'nun kiralama sözleşmesi feshedilmişti. Ve spor medyası bir nevi bayram etti, İBB - Beşiktaş maçının dolduramadığı boş bir pazartesi gününü doldurma fırsatıyla.

Konuyla ilgili detaylı bilgisi olsun olmasın, spor hukukunu bilsin bilmesin, kim varsa konuşmaya, yorumlamaya, ortalığı sulandırmaya başladı. İddialar başladı ve devamı da bu zihniyet tarafından kolaylıkla dile getirildi. Sözleşme feshi sonrası atılan iddiaları şu şekilde sıralamak mümkün:

- Galatasaray ve F.Terim, Culio'nun aklını çeldi.

- Galatasaray bu sezon böyle çok iş yaptı. (Diğer transferlere atıfta bulunularak)

- Ve son olarak, Emenike transferi olayıyla ilişkilendirme / karşılaştırma boyutu.

- Son vahim boyut, TFF talimatnamesine göre, cezalar verilebilir.

Gün içerisindeki tüm bu iddiaların hepsi de, doğal olarak Türk Futbolu'na paha biçilemez derecede katkısı bulunan bir programda ele alındı. Üstelik Orduspor Başkanı da nerdeyse tüm program boyunca yayında kaldı. Son olarak, Galatasaray cephesi daha fazla sessiz kalamadı. Ali Dürüst ve Fatih Terim de cevap haklarını kullandı.

26 Mart'ın özetini bu şekilde yapmak mümkün. Gelelim bu iddiaların ne kadar dayanaksız, suni ve yıpratma niyetli oldukları konusuna. Gerek Terim ve Dürüst'ün son açıklamaları, gerekse futbol gerçekleri ile tüm bu iddiaları inceleyelim.

Akıl çelme: Fatih Terim'in Culio hakkındaki düşünceleri, konuyla ilgili ilk ve düne kadarki tek açıklamasından beri herkes tarafından bilinmektedir. Arda'nın gideceğini bilseydik, Culio'yu asla göndermezdik demişti kendisi. Bir basın açıklamasında söylendi bu sözler ve gayet samimi niteliktelerdi. Bunun dışında, oyuncuyla hiçbir telefon görüşmesi yapılmadığı ısrarla söylenmiştir. Bu noktada, bu akıl çelme iddiasının en önemli ve acınası derecedeki defosu ortaya çıkmaktadır. Terim, dilerse arayıp oyuncuyla zaten görüşebilir. Pratikte olmasa da, teoride hala Galatasaray oyuncusudur kendisi.

Bu sezon Galatasaray bunu çok yaptı: Zaten dillerdeydi Y. Gökoğlan ve Necati transferinin yanısıra Amrabat muharebesi. Etik değil denildi, yine Emenike olayı ile kıyaslandı. Transfer sezonunun maçların oynandığı dönemde açık olmasının tek sorumlusu Galatasaray değil, TFF'dir. Böyle bir dönemde de doğal olarak böyle oyuncu alınır. Başka yolu yoktur. Bu iddia'da böyle en başından çürümüştür. Gündeme gelmiş olması bile taraflı medyanın art niyetidir. 

Emenike olayı: Gelinen diğer suni gündem boyutu, şike soruşturmasında yer alan Emenike transferi ile ilişkilendirme çalıştırmaları oldu. Bu tezi anında çürüten gerçek, Culio'nun Galatasaray oyuncusu olduğu gerçeğidir. Emenike ile Fenerbahçe arasında böyle bir bağ mevcut değildi.

TFF ceza verebilir: Son iddia ise bende hayretler uyandırdı. İddia edilene göre, Culio hadisesi sebebiyle Fatih Terim, Culio ya da diğer Galatasaray mensupları, TFF disiplin talimatının 60. maddesi sebebiyle ceza alabilirdi. Beni en çok üzen, daha önce bir noktaya kadar eleştirdiğim spor medyası mensuplarının, okuduğunu anlamakta dahi aciz olduğunu görmek oldu bu noktada. Görün bakalım disiplin talimatının 60. maddesi ne demekte:

MADDE 60 – MÜSABAKAYA KATILMAMAK

(1) Bir futbolcunun hukuka veya spor ahlakına aykırı bir şekilde müsabaka hazırlıklarına veya müsabakaya katılmaması ya da katılmasına engel olunması yasaktır.

(2) Anılan yasağı ihlal eden

(a) Futbolculara üç aydan bir yıla kadar müsabakadan men cezası,

(b) Kulüp yöneticilerine üç aydan bir yıla kadar hak mahrumiyeti cezası,

(c) Diğer kişilere üç aydan bir yıla kadar müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya hak mahrumiyeti cezası verilir.

Anladınız mı? Zor bir metin mi sizce? Bu maddeye göre Culio ceza alır mı? Maddede açıkça belirtilen, maç antremanına veya maça katılmadığı zaman ceza alınabileceği. Culio, maça çıkmayacağını söylememiştir. Söylese dahi, ceza alabilmesi için bunu eyleme dökmesi gerekmektedir. Peki, Galatasaray yöneticileri ya da Fatih Terim'e ceza verilebilir mi? Elinde böyle bir seçenek varken Culio'nun Galatasaray'a karşı oynayamasını engelleyecek bir maddeyi kiralama sözleşmesine eklemeyen, rakibiyle arasında 7 park puan bulunan (ki rakibi Trabzonspor deplasmanına konuk olacak) bir takım, neden Culio'ya bizim maçımızda oynama desin ki? Mantık ve disiplin talimatnamesinin bu ilgili (!) maddesine göre, bırakın cezayı, konunun bu olayla bağlantısı dahi yoktur. 

Sözleşme boyutu: Satın alma opsiyonu Orduspor'a aittir. Oyuncuyla anlaştığı sürece, bonservis bedelini ödeyerek Culio'ya sahip olabilir. Yine de, bunu yapmadan önce, her ne kadar sözleşmenin aslını görmesek de, Orduspor, Culio ile sözleşme imzalamıştır. Fakat, Ali Dürüst'ün de belirttiği üzere, bu sadece iyi niyet sözleşmesidir. Orduspor, bonservis ücretini ödedikten sonra, bu sözleşmeyi yenilemek zorundadır ki, yapılan önceki sözleşme, TFF'ye bile gönderilmemiştir çünkü yasal bağlayıcılığı yoktur. Özetle, şu an bir sözleşme olsun ya da olmasın, Orduspor, bonservis bedelini ödedikten sonra Culio ile geçerli bir sözleşme yapmak zorundadır. Galatasaray'ın, bonservis bedelini aldıktan sonra bir yetkisi yoktur bu noktada. Lakin, Culio istemezse, yeni sözleşme yapılmaz ve yine Galatasaray'a geri döner.

SONUÇ

Bu yazıda, elimden geldiği kadar bazı noktaları açıklamaya çalıştım. Her bir iddiayı gerek yasal metinlerle, gerekse mantıklı gerekçelerle, sadece ve sadece bir kaç satırda çürütmeyi başardım. Bu gerçek, bizi iki farklı sonuca görürebilir:

a) Ben bir şey çürütmedim. Spor, hukuk bilgimin yanısıra, mantığım bu olayı kavramakta yetersiz,

b) Bahsini ettiğim bu iddialar, benim düşündüğümden daha boş, art niyetli ve reyting odaklı.

Gelin buna siz karar verin...

 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...