Makale Yaz
jiraiya
Bu haberi yazdır
Bir Shaqiri'dir geliyor
 Oca
16
 2012

Son zamanlardaki futbolla takımımız kusursuz olma yönünde ilerlediğini gösteriyor bence, tabiki kötü oynanan günler olacak hatalar olacak ancak takımımız bir bütün olup birbirinin hatalarını kapatacak. Defans hata yapınca kaleci telafi edicek, forvetler gününde olmayınca orta saha gol bulup takımı kurtarıcak. Tam ilk yarının son döneminde oturmaya başlayan ideal ilk 11imize bir bakalım.

Kaleci: Muslera

Defans: Hakan, Semih, Ujfaluji, Eboue

Orta saha: Emre, Selçuk, Melo, Kazım

Forvet: Elmander, Baros

Herkesin uzun zamandır rahatlıkla gözlemlediği ve bas bas bağırdığı gibi şu an tek sorunumuz kanatlarda. Kanatlar çalışmayınca forvetler yalnız kalıyor, ortasahanın yükü Selçuk, Melo ikilisine kalıyor tamamen, defans kanatlardan rahat bir şekilde hücum görüyor; Selçuk ve Melo bu açığı kapatmak için biraz daha geriye dönük oynuyorlar ve ileriye dönük katkıları da oldukça azalıyor.

Kazım üzerine çok fazla yazmayacağım, sezon başından beri kendi kapasitesinin yarısında bile oynamadığını, çoğu zaman ayağını kıpırdatmadığını ve şansını fazlasıyla kullandığını düşünüyorum. Belki de tek alternatif olduğu için böyle. Yerine Yiğit alındı. Umarım kısa zamanda takıma uyum sağlar; genç bir oyuncu, Kazım'dan çok daha fazla şansı hakediyor bence. Kendisine bol şans diliyorum. Hem belki Kazım'ın da biraz yerinden kıpırdamasını sağlar.

Asıl kızgın olduğum oyuncu ise Emre. Altyapıdan yetişen, yetenekli, genç ve gerçek bir Galatasaraylı olduğu için en çok toleransı ve sabrı hakeden oyuncudur benim gözümde. Fakat o da şımarmayacak, elbette kötü oynadığı günler olabilir, olacaktır ama disiplininden ödün vermeyecek, uğraşacak. Sabri abisi gibi olacak. En kötü gününde bile takımı için sonuna kadar mücadele edecek. Belki ben yanlış yorumluyorumdur ama en son Karabükspor maçında Emre bir havalara girmiş gibi geldi bana. Çektiği birkaç güzel şut dışında bir artısını göremedim. Maç boyunca ortasahada Alex misali serbest şekilde dolandı, normalden daha az koştu, kanat oyuncusu olmanın gereklerini yerine getirmedi. Hatta bir pozisyonda sol kanat boşken Baros'un neden koşmuyorsun diye ellerini açtığını hepimiz görmüşüzdür. Ortasahada çok iyi pas yapan, topa iyi basan 2 tane oyuncumuz varken yine oralarda serbest dolaşan bir oyuncuya ihtiyacımız yok. Bizim hızlı bir şekilde ilerleyip sıfırdan forvetlerimize iyi paslar verebilen, oyunu kanatlara açıp Melo ve Selçuk üzerindeki baskıyı azaltabilecek oyunculara ihtiyacımız var ki bu ikili de ileri dönük güzel oyun kurabilsinler. Hatılarsanız Karabükspor maçında da bu ikili üzerindeki baskı azalıp da onlar rahat rahat pas verebilmeye, oyun kurabilmeye başladığı zaman pozisyonlara girebildik. Tabi her maçta rakip takımın 10 kişi kalmasını bekleyemeyiz bu işi kanatların yapması lazım. Neyse dediğim gibi sabrı hakediyor henüz genç bir oyuncu ancak onun da biraz daha yürekten oynaması lazım.

Tabiki bu kadar sorun varken kanatlarda Shaqiri gibi bir oyuncu tam istediğimiz özelliklerde. Genç olması ise en büyük artısı, Ronaldinho ya verilecek paradan daha fazlasını hakediyor bence. Yalnız ortada bir sorun var. İdeal 11i de yukarda bu yüzden yazdım. Halihazırda sahada 6 yabancı var. Tamam güzel uzun maraton, biri dinlenirken öbürü oynayacak. Tamam da 15 milyon euro yedek kulübesini güçlendirmek için mi verilecek. Gerçi kanatların şu anki durumuyla zaten ilk 11 oynayacağı garanti ama bu sefer kimi çıkartıcaksın kulübeye?

Muslera ve Ujfaluji olasılık dışı neredeyse her maçta alternatifleri olmadığını gösteriyorlar. Ufuk belki zamanında sabredilseydi olabilirdi ama şimdi Muslera varken...

En olası Eboue yerine Sabri gibi duruyor ama tam Afrika Kupası'na gitmeden önceki gibi formda bir Eboue'yi yedekte oturmak cinayetten farksız. Her şeyi yapan ve neredeyse hata yapmayan bir Eboue kesinlikle sahada.

Elmander ya da Baros? Bu ikili böyle anlaştığı sürece ikisinden birini çıkarmak imkansız. Elmander ile Baros'un oyun stilleri farklı ve birbirlerini tamamlıyorlar. Elmander kesinlikle 4-4-2 oyuncusu baskısını yapacak, diğer forvete yer açacak, pas dağıtımı yapacak. Baros da Elmander varken verimini arttırıyor ona yer açılıyor fırsatçılığını konuşturuyor, ara koşularını daha rahat yapıyor. Elmander kenara alınıp 4-5-1 e dönülebilir, bu sistem için mükemmel kanat oyuncuları lazım. Tek forvetin her şekilde beslenmesi gerekir. Muhtemel bir 4-5-1 orta sahasında Engin de olacaktır yeni kanat oyuncuları ile beraber bu sorun aşılabilir. Fatih Terim'in ilk aklındaki sistem de buydu zaten ama çalışmayan 2 kanat ve formsuz bir Baros ondan sonra bu sistemin adamı olmayan Elmander tutmadı malesef. Ayrıca bu kadar çok koşan, sahada basmadık yer bırakmayan ve futbolun gerektirdiği her şeyi yapan Elmander'i kenara almak mümkün değil. Baros yerine Sercan için daha çok var Baros'un yaptığı katkıyı yapabilecek düzeyde değil malesef. Çok üst düzeyde bir hücum gücü Baros tek ihtiyacı güzel paslarla beslenmek. Ayrıca Baros'u yine yedeğe çekmek bu sefer iyi oynuyorken yedeğe çekmek demek onu kaybetmek demek.

Melo yerine Engin aslında düşünülünce en mantıklı seçenek gibi duruyor. Fatih Terim Engin'e çok güveniyor ve oynatabilmek için her fırsatı deniyor. Engin de iki tarafı keskin bıçak gibi, evet çok iyi hücum yönü var ve takımı hücuma iyi taşıyor ama bunu yaparken çok gereksiz top kayıpları da yapıyor ve defansif anlamda eksik bırakıyor. Kanatlar bu konuda hiç yardımcı olmayınca daha da batıyor bu eksiklik. Çalışan kanatlar olunca belki bu sorun olmaz. İleri rahat pas verebilen ve formda bir Melo ise Engin'e formayı herhangi bir şekilde kaptırmaz. Tabi bonservis sorunu var belki de Juventus fiyatı düşürmüyordur ve 13 milyon euro da fazla geliyordur bunları bir şeyler sonuçlanmadan bilemeyiz.

Kısacası şöyle bir şey var ki uzun yıllardır ilk defa kadromuzdaki tüm yabancı oyuncular gerçekten çok iyi anlaşarak çok iyi bir şekilde oynuyorlar, formalarını hakediyorlar. Shaqiri gibi çok ihtiyacımız olan bir oyuncuyu alırsak da çok fazla para verdiğimiz bu yabancılardan birini kulübede oturtmak zorunda kalıcağız. Bizim yapacağımız tek şey ise İmparator'a güvenmek.

Saygılar





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2012
 
Ocak (1)
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...