Makale Yaz
gokhantekin
Bu haberi yazdır
Eksik büyük takım emareleri
 Ağu
24
 2016

Başlığımızdan da anlaşılacağı üzere '' BÜYÜK TAKIM '' diye addediyorsak oyunumuzunda ''BÜYÜK'' olması gerekir. Bunun olması için bu yazımda önemli gördüğüm oyun içi dokunuşlardan bahsedeceğim.

'' BÜYÜK TAKIM '' hüviyetinde olan takımların en belirgin özelliği topun daha çok söz konusu takımda kalması ile rakibi yoran, hata yapmasını sağlayan ve bunun için sürekli hücum ile skor elde etmesidir.  Bu argümanın ortaya çıkması için saha içine bir kaç dokunuş yapılması gerekir. Sırayla değinecek olursak ;

1. DURUŞ

Türk futbolunun en büyük sorunu olmakla beraber izlediğim maçlarda CİMBOM' unda en büyük eksikliklerinden biridir. Örneğin ; orta sahadaki oyuncularımız (ki başında SELÇUK İNAN gelir ) beklerden top alırken vücudun normalde sahayı tarayacak şekilde  olması gerekirken pası atan beke dönük bir göz alanı tabikide beyne o bekten başka birine geri pası atabileceği çağrışımı yollamıyor dolayısıyla buda yavan oyunu getiriyor. Bence hocanın ilk çalıştırması ders budur çünkü bu sorun diğer bütün sorunları meydana getiriyor. Bunu yazımın diğer kısımlarında daha iyi kavranacağını göreceksiniz.

2. TEK PAS

Yine önemli gördüğüm sorunlarımızdan biri olan tek pas eksikliği takımın hızını ve oyun hakimiyetini engelleyen bir durumuda beraberinde getirmektedir. Şöyle ki oyuncularımızın geneli KONTROL - PAS şeklinde oynadığından , oynadığımız oyunun tahmin edilebilirliği kolaylaşıyor ve önlem alınabilmesi daha da kolaylaşıyor. Tek pas oynayacak bir takımın bütün oyuncuları mutlaka duruşlarını opsiyonlarını artıracak şekilde düzenlerler. SELÇUK İNAN' dan bahsedeyim. Pası alıyor ve yapacağı o kadar kolay tahmin edilebilir ki verdiği pasın hiç bir önemi kalmıyor. Kritik pas kriterine giren her pas yüksek ihtimalle tek pas ile gelen bir pastır. Takıma bol bol ayak içi ve '' kolay kontrol edilecek pas atma '' dersi verilmelidir. Son maçta beğensemde TOLGA CİĞERCİ 'in verdiği pasların şiddeti ayarsızdı. Orta sahada oynayan iki isim TOLGA ve SELÇUK. Birinin pas durumu ayarsız, diğeri çok ağır bir şekilde oynamasından dolayı pasları ekstra değil. Elbette bu orta saha ile BRUMA ve SİNAN etkisiz gözükür. Orta saha bu oyuncuları tek paslarla rakipleri ile birebir bırakabilir ama bunu yapmak yerine onlara verdikleri 1-2 saniye gecikmeyle paslarla onları 2-3 kişini markesine bıraktılar. Bunun giderilmesi gerekir.

3. OYUN FORMATI

4-2-3-1 oynadığımız söyleniyor ben buna katılmıyorum. Takımımız saha içinde tamamen 4-3-3 ile oynuyor. SNEİJDER orta saha ile defans arasında top alıyor. Bu durum öndeki BRUMA,SİNAN ve EREN'i etkiliyor çünkü onlara pasla besleyecek olan kişi SELÇUK İNAN'ın yapması gereken işi yapıyor. SNEİJDER'in son zamanlarda etkisiz olmasının sebebi tamamen budur. Koşu mesefesinde problem görülmüyor. SNEİJDER topla orta saha ile forvet arasında buluşmalıdır. O zaman etkisini tüm takıma yayar. Yine konu aynı kişiye gelecek SELÇUK İNAN. Maalesef SNEİJDER e en fazla servis yapması gereken kişi kaçak savaşarak idare ediyor. Bu yüzden JOSUE veya DİARRA takıma monte edilerek SNEİJDERi rahatlatacak bir opsiyon konabilir.

4. OYUNCU SEÇİMİ

RİEKERİNK çok iyi bir hoca diye düşünuyorum. Bazı eksiklikler yok mu elbette var. En iyi hocalarda da sorunlar olabiliyor. Burda eleştiri getireceğim nokta şudur. SELÇUK, HAKAN, LİNNES yerine acilen JOSUE, SERDAR,CAVANDA alınmalıdır. SERDAR'ın girmesiyle defans bölgesi daha fazla hızlı kazanacak ve ilk hamle yeteneği çok kuvvetli olan SERDAR ın girmesiyle orta sahada rahatlayacaktır. HAKAN'a saygım var ama KARABÜK maçı tekrar gösterdi ki el freni gibi davrandığı yetmiyormuş gibi birde geri dönüşlerde çok ama çok geri kalıyor arkasına çok adam sarkıtıyor. Buna acilen bir müdahale edilmelidir. CAVANDA hali hazırda sakat. 1-2 haftaya oynayacak duruma gelecektir. CAVANDA' nın takıma girmesiyle sağ kanatta SİNAN daha rahat hareket edecektir. LİNNES veya SABRİ geri dönüşlerde problem yaşayan isimler. CAVANDA ise kendi kulvarını çok rahat kapatırken stoperlerin arkasına sarkıtılan toplardada oldukça faydalı oluyor. Bu özelliği az pozisyon vermemizi sağlar. Son olarak SELÇUK-JOSUE değişikliğinde orta sahamız dinamizm kazanacaktır. Bu durum takımın tamamına sirayet edecektir çünkü JOSUE yapı olarak diyagonal paslar atmayı seven bir isim. Dolasıyla takım 2. SNEİJDER kazanacaktır. Bundan en fazla BRUMA ve SİNAN yararlanacaktır.

5. KOMPAKTLIK EKSİKLİĞİ

Takımımız iyi koşuyor olmasına rağmen forvet-orta saha , orta saha- defans arası çok dengesiz görünuyor. Bunu sağlamak için defansın biraz daha öne çıkması sağlanmalıdır ve oyuncular arasındaki mesafeler uyumlu bir hale getirilmelidir. Yoksa bu adaletsiz mesafe dağılımı tüm oyuncularımızın faydasız koşu yapmasıyla kendilerini yormasıyla neticelenecektir. Bunun acilen takıma empoze edilmesi gerekir.

Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim RENKDAŞLAR...

Saygılar...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2016
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...