Makale Yaz
izmirprensi
Bu haberi yazdır
Haklı mağlubiyet
 Kas
04
 2015

Merhaba Arkadaşlar;

Dün akşam çok umutlu olduğumuz bir maçta istemediğimiz bir mağlubiyet aldık malesef. Aslında oynanan oyuna bakılırsa haksız bir mağlubiyet aldık ama bu kadar kolay iki gol yeyip 90+2'de boş kaleye kaçırırsan bu mağlubiyetinde haksız bir tarafı kalmıyor ne yazık ki.

Futbolun bizim bir türlü yapmayı beceremediğimiz üç temel kuralı var ve bunları dün akşam Benfica takımı çok güzel yaptı. Bunlar alan savunması, alan daraltma ve hızlı hücum yapabilme. Takımımız pas organizasyonu konusunda üzerine koyuyor bu bir gerçek ve taktire şaayan bir konu ancak Benfica takımı alan savunmasını ve alan daraltmayı o kadar güzel yaptı ki top ayağında olan oyuncumuza üç adamın saldırdığını gördüğümüz anlar bile oldu. Bu üç kuralı yapamamamızında bazı sebepleri var tabiki. Bununla ilgili nacizane fikrimide değerli renkdaşlarla paylaşmak istiyorum.

Birincisi alan daraltamamak. Bunun bence iki temel sebebi var. Birincisi ''kaliteli pres'' yapabilen bir forvetimiz olmaması ve oyunu okuyup hızlı düşünebilen ve hızlı hareket edebilen Schneider dışında bir oyuncumuzun olmaması. Özelllikle ''kaliteli pres'' diye belirtmek istiyorum ki presten kastım Umut gibi sağa sola boş boş koşmak değil. Top rakip defanstayken onun üzerine gidip topu nereye atıcağını anlayabiliyor ve oraya baskı yapıp rakibi hataya zorlayabiliyorsan, en basit örnekle rakip defansı kaleciye pasa zorlayabiliyorsan kaliteli pres yapıyorsun demektir. Bizim iki forvetimizdede bu özellik yok malesef. Adamın üzerine bodozlama dalıp iki pasta oyundan düşüyorlar. Forvetlerimizin kaliteli pres yapamamasının yanında sırtı rakibe ve topa dönükken top alamaması ve son vuruş yetersizliğinide ekliycek olursak, bunlar hücum gücümüzü ciddi derecede düşürüyor. Oyunu okuyup hızlı düşünmekten kastımda şu... Yine top rakipteyken topla oynayan adamın ne yapabiliceğini ve pas ihtimallerini sezip ona göre gard alamıyoruz ne yazık ki. Bu da diğer problemi doğuruyor... ''Alan daraltamamak''.

Aslında bu konuda Hamza Hoca'yı fazla suçlayamayız bence çünkü bu sadece Galatasaray'ın değil Türk futbolunun ortak sorunu. Aynı sıkıntı milli takımdada mevcut. Ama takımın başında Hamza Hoca olduğuna göre eleştirilen ve çözüm bulması gereken kişide kendisi. Sahaya yayılmada akordiyon gibi olamıyoruz bir türlü. Top rakipteyken takım halinde kapanan, bizdeyken de takım halinde açılan bir saha dizilişini bir türlü yapamıyoruz. Orta sahada baskı yiyince kolay top kaybediyoruz ve yine aynı yere geliyoruz.... Schneider dışında oyunu okuyup hızlı oynayabilen başka bir oyuncumuzun daha olmaması.... Selçuk kaliteli ve teknik bir oyuncu ama topa en az üç kez dokunmadan pas veremiyor ve bu da oyunun yönünü değiştirmede bizi çok yavaşlatıyor. Alan daraltamamazın diğer nedenide top rakipteyken nerede nasıl durması gerektiğini oyuncularımızın bilmemesi. Bu sayfalarca konuşulması gereken ayrı bir konu fakat bunu başka bir makalemde yazıcam.

Alan savunmasına gelicek olursak bununda sebebi aynı. Yani hangi oyuncunun nerede ve nasıl durucağını bilmemesi bizi set oyunu oynamaktan ve alan savunması yapmaktan alıkoyuyor. Akşam ki maçta Benfica bir ara kendi ceza sahalarını bırakın kendi yarı alanlarına bile yaklaştırmadılar bizi.

Ve hızlı hücum... Top ayağındayken en hızlı oyuncumuz Yasin fakat oynadığın yer şampiyonlar ligi olunca o bile oynayamıyor. Daha doğrusu oynattırmıyorlar. Bir yazımda bu kadromuzun lig için yeterli olduğunu fakat şampiyonlar liginde iş yapmayacağını yazmıştım. Avrupada gruptan çıkma adına gidebiliceğimiz tek yer Avrupa ligi. Şampiyonlar ligi seviyesine alışkın oyuncumuz çok az. Bizim yapmamız gereken ara transfer döneminde pres yapmayı iyi bilen ve özellikle sırtı rakibe ve topa dönükken oynayabilen bir santrfor almak. Hücum gücümüzü artırabilirsek Grosskereuts'unda dönüşü ile orta sahamızı toparlayabiliceğimizi düşünüyorum ama bir forvet almamız şart. Ocak ayında Hamza Hoca'nın topla antrenmanın yanında hangi oyuncunun nerede nasıl durucağını bilmesi açısından teknik-taktik antrenmanlarına daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. Yediğimiz iki basit goldede oyuncuların pozisyon hatası var çünkü

Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. İyi haftalar arkadaşlar...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...