
19
2015

Geçtiğimiz sezon gelen Lig ve Kupa şampiyonlukları elbette büyük başarılardır. Bunun aksini hiç kimse iddia edemez. Ama bu başarılara bakıp eldeki kadronun – yabancı sınırlamasının olmadığı - gelecek sezonda ve özellikle de Şampiyonlar Liginde başarılı olabileceğini düşünmek herhalde gerçekçi olmaz.
Şampiyonlar Liginde geçtiğimiz sezon 6 maçta 5 mağlubiyet ve 1 beraberlik alan Galatasaray, yediği 19 gole sadece 4 golle karşılık verebilmişti. Grubunu 1 puanla sonuncu sırada tamamlayan Galatasaray’ın üzerinde yer alan takım Anderlecht’ti, 8 gol atmış 10 gol yemişti ve 6 puanı vardı. Galatasaray, Şampiyonlar Liginde oynadığı 4 maçta 4 gol yedi, ki bu maçların sonuncusunda kenarda Hamzaoğlu vardı.
Kulübün mali durumu göz önüne alındığında, Galatasaray her sene Şampiyonlar Ligine katılmayı sürdürmek ve her defasında orada en azından gruplardan çıkacak başarıyı göstermek zorunda. Bu hedefe ulaşabilmek için kadronun seviye atlatılarak güçlendirilmesi zorunlu.
Henüz transfer döneminin başındayız. Zaman ilerledikçe neler olacak, bilmiyoruz. Ancak şu ana kadar aldığımız işaretlerin, idari ve teknik yönetimlerin bu zorunluluğun farkında oldukları hissini oluşturmadığını söylemek zorundayız. Örneğin, basında Hamza Hamzaoğlu’nun şöyle ifadelerini okuyoruz; “Mevcut kadroyla da Avrupa’da başarılı olabileceğime inanıyorum”, “İlk on bire 4-5 transfer yaparsak takımdaki istikrarı bozarız”, “Belki 1-2 transfer yapabiliriz”, “Çilekleri kendimiz yetiştireceğiz”, “Burak ve Umut’un yanına bir forvet önceliğimiz var, bu yabancı da olabilir, yerli de”, “Stoper ihtiyacımız var, orada Dany’i de kullanabiliriz”...
Hocanın, elindeki kadroda, geri dönen kiralık oyuncularda ya da kendisinde (ve ekibinde) neyi görerek bu iddialı ifadeleri kullandığını bilemiyoruz. Bir başka deyişle, aynı malzemeyle sonuç neden farklı olacak, bunu anlayamadık. Herhalde bunu sadece sezon öncesi hocayla geçirilecek bir kamp dönemiyle açıklamak aşırı iyimserlikten öteye geçmez.
Hamza hocayı bilmiyorum ama Galatasaray’ı sezon boyunca izlemiş tarafsız her futbol izleyicisi, bu takıma en azından bir sağ bek, (Melo ayrılırsa) bir orta saha, bir sağ/sol kanat ve bir de (skor yüzdesi yüksek) forvete ihtiyacı olduğunda hemfikir olur. Üstelik eğer Şampiyonlar Liginde başarılı olmayı hedefliyorsak, bu oyuncuların tamamının üst düzey oyuncular olması gerekir. Yani, hocanın dediği gibi “mevcut kadroya 1-2 takviyeyle” veya “forvete yerli de yabancı da alabiliriz” gibi bir stratejiyle istenen sonuçlar alınamaz.
Diğer taraftan, daha uzun vadeli bakarsak, Şampiyonlar Ligine katılmayı sürdürmek için Süper Ligde şampiyon olmak gerekiyor. Çünkü seri başı olma hakkını yitirdiğimizden artık seri başı takımlara karşı oynanan ön elemelerden geçme olasılığımız çok azalmış durumda. Galatasaray’ın, yabancı sınırlamasının olmayacağı bir sezonda böylesine muhafazakâr bir transfer stratejisi ile Fenerbahçe’ye karşı üstünlük sağlaması da güç bir iş olacaktır.
Birkaç ilginç eklemeyle yazımızı sonlandıralım.
Dursun Özbek ve ekibi taraftarın duygularını (yani kamuoyu algısını) yönetmekte oldukça başarısız oluyor. Bu konuda böylesine başarısız olan bir yönetimi en son Adnan Polat döneminde görmüştük.
Kulübün mali durumu ortadayken, bonservissiz oyunculara yönelmek son derece mantıklı bir ekonomik hamleydi. Bu oyuncuların listesine artık transfermarkt.com.tr gibi sitelerden bile erişilebiliyor. Bu listede yer alan örneğin Gignac, Ayew, Dani Alves gibi oyuncular, belirttiğimiz eksikleri giderebilecek üst düzey oyunculardı. Anladığımız kadarıyla Galatasaray’ın transfer listesine de girdi. Ancak Gignac ve Ayew – her nedense – Galatasaray’ın yerine çok daha küçük kulüpleri tercih ettiler. Alves de kulübünde kaldı. Bu listede yer alan Konoplyanka da büyük bir sürpriz olmazsa Sevilla’ya transfer olacak.
Bu imzaları gerçekleşmesini engelleyen nedenler büyük olasılıkla maddiydi. İmza parası mı düşük geldi, maaşlar mı bilemiyorum. Ama önemli fırsatlar kaçtığı kesin. Transfer konusu her gündeme geldiğinde Hamzaoğlu tarafından ortaya atılan “takım içi maaş dengesi”, “ekonomik koşullar” gibi nedenler de, örneğin Sabri’ye yapılan %83 zamma bakılınca haliyle tutarsız kalıyor.
Maddi gücü olmayan Galatasaray’ın elinde kalan alternatiflerin çoğunun bonservis problemi bulunuyor. Bu da, transferde kulübün gücünü daha da azaltmış durumda.
Gerçek şu ki, bu durum çoğu taraftarın nezdinde açık bir transfer beceriksizliği gibi görünüyor. Ortam böylesine gerginken alelacele Bilal Kısa transferinin açıklanması da tam bir iletişim beceriksizliği oldu!
Bir de tabi Cüneyt Tanman faktörü var. Kaptana saygımız sonsuz, yanlış anlaşılmasın. Ama taraftarı heyecanlandıran her ismi saniyesinde açıklama yaparak yalanlamak, piyango bileti almış adama daha o dakikada “kesinlikle sana çıkmayacak” demeye benziyor! Bırak da taraftar birkaç gün hayalini kursun bari be kaptan!
Son olarak, Hamzaoğlu’na çok önemli iki uyarı yapalım;
1. Takımın gücüne veya kendisine gereğinden fazla güvenirse, kariyerinde – zaman zaman Fatih hocanın da yaşadığı – beklenmedik düşüşler yaşaması kaçınılmaz olur. Buna çok dikkat etmeli. Çünkü üst düzey futbol, üst düzey oyuncularla oynanır.
2. Takım lideri, ekibinin duygularına hükmeder ama duygusallıkla yönetmez. Bu bana göre Hamzaoğlu’nu bir üst seviyeye taşıyacak en önemli fırsat alanıdır. Hocanın takımını gerçekçilikle, mantıkla ve bilgiyle yöneten bir lider anlayışına evrilmesi gerekiyor. Filancaya ayıp etmeyelim, falancayı kırmayalım, ötekinin hakkını yemeyelim şeklinde bir anlayış, lidere çok ciddi hatalar yaptırır. Bunun örneğini son Başakşehir maçında Yasin’i oyundan aldıktan sonra birçok maçta yaşadığı ikilemlerde gördük, transfere yaklaşımında da görmeye devam ediyoruz.
Bir uyarı da Galatasaray yönetimine; Hamza hocaya Lider Koçluğu / Mentorluk aldırmak, hocayı kulüpte gelecek yıllarına taşıyacaktır. Bunu mutlaka ama mutlaka yapmalısınız.

- Kargalar ne kadar yaşar? İslam dininde karga ne anlama gelir? (03 Şubat Cuma)
- Çeyrek ne kadar? Çeyrek altın fiyatı kaç TL? Çeyrek altın fiyatı bugün! Büyük değişim yaşanıyor (03 Şubat Cuma)
- Bursa Bülbülü filmi konusu nedir?Bursa Bülbülü oyuncuları kimler? (03 Şubat Cuma)
- Rüyada altın görmek ne anlama geliyor? 8 kısa maddede Altın rüya tabiri (03 Şubat Cuma)
- Steam ücretsiz oyunlar 2023! Bu oyunları kaçırmayın, üzülürsünüz! Ücretsiz steam oyunları (03 Şubat Cuma)
- 2023 resmi tatiller takvim! 2023 yılında resmi tatiller hangi günler? Resmi tatiller hangi güne denk geliyor (03 Şubat Cuma)
- Kediler neden kusar? Kedi kustuktan sonra ne yapılmalı (03 Şubat Cuma)
- Futbolda ofsayt nedir? Ofsayt nasıl anlatılır? (03 Şubat Cuma)
- Kravat nasıl bağlanır? En kolay kravat bağlama yöntemi (03 Şubat Cuma)
- Cemre düştü mü? Kış cemresi ne zaman düşer? Cemre düştü ne demek (03 Şubat Cuma)
- Rüyada kedi görmek en anlama geliyor? Kedi rüya tabiri (03 Şubat Cuma)
- Evde çilek reçeli nasıl yapılır? Kimsenin bilmediği farklı çilek reçeli tarifi (03 Şubat Cuma)
- Kırmızı şarap lekesi nasıl çıkar? Kurumuş şarap lekesi çıkarma için gerekenler (03 Şubat Cuma)
- Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? En hızlı şekilde ateş düşürme (03 Şubat Cuma)
- Kedileri uyutma yolları! Kedim uyumuyor sürekli miyavlıyor diyorsanız yapmanız gerekenler (03 Şubat Cuma)
- Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir? Balkonda limon ağacı yetiştirme yöntemleri (03 Şubat Cuma)
- Cunup abdest nasıl alınır? Gusül abdesti nasıl alınır? (03 Şubat Cuma)
- Bir ampül ayda ne kadar elektrik yakar? Led ampul ne kadar elektrik yakar? (03 Şubat Cuma)
- Mucize formül! Duşakabin lekeleri nasıl geçer? Duşakabin kireç ve su lekesi nasıl çıkar? (03 Şubat Cuma)
- Televizyon ne kadar elektrik tüketir? Televizyonun günlük elektrik masrafı (03 Şubat Cuma)
- Buzdolabı ne kadar elektrik tüketir? Buzdolabının günlük elektrik masrafı (03 Şubat Cuma)
- EYT emekli maaşı hesaplama, EYT maaş hesaplayıcısı (03 Şubat Cuma)
- Halis Ağa deliriyor, tarih yazan sahne! Yalı Çapkını bölüm fragmanı! Yalı Çapkını yeni fragman! (03 Şubat Cuma)
- Baş Ağrısını Dindirmenin İlaçsız 10 Yolu (03 Şubat Cuma)
- Spotify Aile Hesabı Nasıl Oluşturulur? İşte en kısa yolu... (03 Şubat Cuma)
- Ülke puanı kaç oldu? UEFA ülke sıralamasında kaçıncı sıraya yükseldik TÜRKİYE) (03 Şubat Cuma)
- Puan sıralaması UEFA Ülkeler katsayıları (03 Şubat Cuma)
- Ülke puanı sıralamasında Türkiye 2022 (03 Şubat Cuma)
- Türkiye, UEFA ülkeler puan sıralamasında kaçıncı sırada? (03 Şubat Cuma)
- UEFA Ülke Puanı Sıralaması Güncel 14 Ekim 2022 (03 Şubat Cuma)

