Makale Yaz
aslan850
Bu haberi yazdır
Mancini gitsin Demirören kalsın..!
 May
04
 2014

"Hocayı tutup takımı değiştirmek mi daha mümkün ve başarı ihtimalli, yoksa takımı tutup hocayı değiştirmek mi daha mümkün ve geleceği açık?"

 

 Bence, uzun vadede kesinlikle hocayı tutup gerekirse bir kaç oyuncuyu göndermek çok daha geçerli bir ihtimal.Siz her dönem işinize gelmeyen hocaya destek olmayıp işinize gelenle oynayacak kadar mızmız bir oyuncu topluluğuna sahip olursanız orda başarı olmaz ya da başarınız daimi olamaz.Fakat çok uzun yıllar bir takımın başında kalmış hocalara bakın Ferguson,Lucescu vs bunların takımlarının uzun vadede çok daha başarılı olduğunu görürsünüz, her sene hoca değiştiren takımlara oranla daha başarılı oldukları istatistiki bir gerçektir.

 

 Benim Mancini'nin başarılı olması için yerli oyuncular gönderilmeli gibi bir iddiam kesinlikle yok, hatta aksine, yerli oyuncular kazanılmalı.Fakat her kazanım sırt sıvazlayarak, hadı koçlarım, aslanlarım, canlarım diyerek ya da maaşlarına zam yapmakla olmaz.Bazen avrupalı kafasıyla yedek bırakmak, kadro dışı bırakmak, hatta para cezası vermek de gereklidir. Dahası bu mantaliteyi kulübe aşılamak uzun vadede faydalıdır.Böylece oyuncular idmanlarda x hoca geliyormuş diye dedikodu yapıp heyecana kapılmaz sırtı sıvazlanacak diye.Mancini bu hususlarda basiretsiz kaldı kabül ediyorum ve yönetim de destek çıkamadı kendisine.Zira yönetim de maalesef aynı şekilde bu konuda ve GS'a zarar verme pahasına aynı inadına da devam etmekte üstelik..

 

 Siz Türkiye'de istediğinizi yazın, istediğiniz kadar yetersiz argümanlarla Mancini'nin yeterliliğini tartışın,İngiltere'de son 3-4 yılda yazılmış futbol kitapları hep Mancini'den "taktik bilgini, kazanmaya aç, işkolik" bir adam diye bahsederler.Siz istediğiniz kadar gidip cımbızla Nasri'nin Mancini hakkında söylediklerini çekip alın, sizin aksinize İngiliz basını Nasri'nin Cezayir asıllı bir oyuncu olarak yeteri kadar avrupalı olmadığını yazar ve yeteri kadar profesyonel olamadığından, potansiyelini harcadığından bahseder.Zira Mancini de sürekli bunu söylediği için Nasri köpürür.Bu çok süper yıldız sandığınız Nasri'nin Pellegrini ile bu sene top oynamışlığı mı var sanıyorsunuz?

 

 Balotelli diyorsunuz bugün açıklamalarında "tekrar Mancini ile çalışmak isterim" diyen bir adam ki Mancini idmanda bayağı tartakladı kendisini ona rağmen saygısı malumdur.Dzeko yine öyle, "Mancini'yle tekrar GS'da oynamak mı neden olmasın?" dedi geçen ay ve Dzeko'da Mancini'yle sorunu olan futbolculardan diye bilinir.Dünyadan bir haber olduğunuz için önünüze yabancı düşmanı yerli gazetecilerin sunduğu haberleri yersiniz ancak.Mancini bu güne kadar neleri ne kadar yapabildi bunlara odaklanamazsınız.

 

 Terim döneminde 2.5 sene boyunca oynadığımız 100'e yakın maçta kupalar, lig vs 5 gol atmışlığımız 6 gol atmışlığımız yok. Mancini göreve geldikten 4 ay sonra içerde iki kere 6 deplasmanda bir kere 5 attı ve bu maçlarda GS daha da atabilirdi.Bir çok maçta savunmayı kapadı, az ve zor gol yiyen bir takım yaratabildi.Sneijder açıklama yaptı bizzat Hollanda'da. "Mancini ile hücumda daha hareketli bir sistemde oynuyoruz" dedi.Sen neyi okudun dünyadan bir haber biri olarak? yerli basının sana uydurduğu "sol açık oynadığım için mutsuzum" üfürüklerini o yüzden Terim döneminde herkesin "ayakta duramıyor" diye eleştirdiği Sneijder sol açık kötü oynadığından GS'ı neredeyse sırtında taşıyor.Terim döneminde 4-3-1-2'de 10 numara mükemmel oynuyordu da ondan yine bu yerli basın sabah akşam eleştiriyordu kendisini.Hayır balık hafızalısınız ve 6 ay öncesini unutuyorsunuz. Zaten 10 numarada oynayan Sneijder'in döküldüğünü Mancini ile sol öne, geniş alana çıkan Sneijder'in daha verimli olduğunu ve bunu da bizzat Hollanda'da kendisinin söylediğini görmek istemiyorsunuz, ya da göremiyorsunuz çünkü satılmış Türk basını size bunu sunmuyor.

 

 Son Chelsea mağlubiyeti ardından yerle yeksan olan, moralman çöken takım üzerinden yaptığınız teknik taktik analizler sizi doğruya götürmez.Ha bu moral çöküşün sorumlularından biri tabiki Mancini'dir bunu eleştirebilirsiniz.Gerçek bir lider bu çöküşlere izin vermemelidir dersiniz anlarım ama sonunda Uefa kupası geldiği 1996-2000 döneminde liderliğini herkese ispatlayan Fatih hoca'nın 2003-04'te böyle bir dönemi olmuştu hatta bu sene en son arenada ki R.Madrid maçı sonrası yaptığı açıklamada ''Sebebini ben de bilmiyorum son dönemde ne yaparsak olmuyor maalesef futbolda böyle dönemler vardır tek diyebileceğim tüm GS'lılardan özür diliyorum'' ve yine Mourinho'nun bile Chelsea'den ayrıldığı sezonda böyle bir durum olmuştu.Takımlar moral olarak çökmüştü ve gerçekten de ne yapsalar olmuyordu.Birinin başında Terim diğerinin ise Mourinho vardı.Yine de Mancini bu konuda eleştirilmelidir tabi.Ancak sistem olarak, değiştirebileceği şeyler olarak Mancini belli sinyaller vermiş bir adamdır. Arda daha geçen günlerde açıklama yapıyor, "Mancini büyük bir hoca zaten geleceği planladığını açıkladı e o halde ne konuşuyoruz.Önce sabretmek lazım, seneye değerlendirmek lazım" diyor.. 

 

 Bir de en garipsediğim şeylerden biri "9 milyon ne ki?" söylemi.Yerine getireceğin adamın başarısızlık ihtimali yokmuş gibi bir saçmalık bu.Yahu 9 milyon vereceksin bir de yerine getireceğin adama vereceksin sana bir hoca değişikliği patlayacak aşağı yukarı 20 milyona.Bu basit matematiği de bilmeden tutturmuşsunuz bir 9 milyon para mı? diye.Yerine gelen adam ayda 2 milyar maaş mı alacak? o da isteyecek 3 senelik sözleşme yılda ortalama 3'ten eder 9 yani toplamda 18-20 milyon civarı.. 

 

 Bu aşağı yukarı 20 milyonu oyuncu yatırımına harca, borçlar tehlikeli durumda senin takım olarak oyunculara verdiğin maaş beşiktaş'ın oyuncularına verdiğinin 3 katı! geçen inceledim Jones-Fernandes-Almeida önümüzdeki ay gidiyor ve bu üçünü çıkar en çok maaş alan adamlar 1.3'ü geçmiyor.Onlar da Sivok vs onlar da gidecek.Sende ise Chedjou'lar, Hamit'ler,G.Zan'lar oynamayan müzmin sakatlar dünyanın parasını götürüyor zaten.Bakın hiç oynamayan Drogba 6,Hamit 4,G.Zan 1.1,Chedjou-Eboue 2.5'tan 16.1 milyon euro sadece bu 5 müzmin sakata veriyorsun yahu. 5'inin ligin ikinci yarısında oynadığı maç aşağı yukarı 4! bu 5'ini de Mancini almadı zaten.Mancini'ye aldıkların Salih'ler, Veysel'ler,Umut'lar 500 bine en fazla 1 milyona oynuyor.

 

 Herkes bonservislere bakıyor da kimsenin maaşlara baktığı yok.Afedersiniz ama bu şekilde oynayan özellikle yerlilerden Galatasaray'dan ayrılsa dünya üzerinde hangi takımda 2 milyon € üzerinde para alabilir?Oynamayanlara 16 milyon kısmen oynayan ve her maç oynayanlarla beraber yapılan zamlardan sonra 25-30 milyonu buluyor maaş ödemeleri yönetim yanlıştan döneceği yerde birde fazladan zamla ödüllendiriyor sahadaki futbolu inanılır gibi değil.Takım şampiyonlar ligine gitmeden futbolcuların sözleşmelerini bedellerini arttırarak uzatmak GS'a ihanettir.Geçmişten gelen (Yeniçeri) futbolcuya dayalı düzeni ödüllendirmektir.Bunun başka bir açıklaması olamaz..

 

 Onun içindir ki yıllık haybeye giden maaşlar yüzünden Mancini Astori'yi istiyor, Dany'i gönderiyor aldığın adam Burdisso.Mancini "Burdisso'yu ben izledim çok beğendim alın" dedi mi sanıyorsunuz?Dany'i gönderdi, Ranocchia ya da Astori alınır diye olmadı Telles'in takım arkadaşı Doria ismini verdi ve orta sahaya Guarin ya da Guarin ayarı oyuncu istedi ve istediği Telles dışında kimse alınmadı.Chedjou sürekli sakat, Gökhan zan müzmin sakat son günler "kimseyi alamadık Burdisso'yu alalım mı?" dediler adama ve adam da "alın" dedi.Peki çok beğendinden mi alın dedi?

 

 Devre arası sıkı çalıştılar, Ajax, Celtic maçlarını hatırlayın, ben çok net hatırlıyorum. 2 yarı başında 6-0'lık Bursa maçını, 3-0'lık Eskişehir maçlarını hatırlayın.Ertesi maç ne oldu? Antalya 2-2! neden? savunma rezil.Neden Chedjou sakat, Gökhan sakat,Hakan cezalı mı ne... sonuç Burdisso en önemli deplasmanlardan birinde haydi ilk 11'e geleli 15 gün olmamış... Transferin son gününde ancak alındığı için kampa katılmamış vs. suçlu kim? evet Mancini değil mi? zira en kolay o suçlanıyor.

 

 Bruma'nın sakatlığı falan da ciddi şanssızlıklardı.Kadro derinliği zaten yeteri kadar iyi değil ve 3 kulvarda bu takım uzun yıllardır ilk kez yarışıyor.Son 10 yılda GS'ın 3 kulvarda birden ilkbaharı görmüşlüğü var mı? fenerbahçe yarıştı geçen yıl neyi aldı? sadece Türkiye kupasını.Kocaman geçen sene başarısız mıydı? yoksa fenerbahçe'ye avrupa kupalarında tarihinin en başarılı sezonlarından birini mi yaşattı? Arsenal bunu her sene yaşıyor yahu.Her ilkbahara 3 kupada birden umutlu giriyorlar her baharda kadro yetersizliği yüzünden üçün birini bile alamıyorlar ama sırf bu yarışmacılık için Wenger'e teşekkür edip gelecek sezon yine takımı ona emanet ediyorlar neden? zira istikrarı seviyorlar.Bizde Juventus'u elemeseydik de avrupa ligi'ne gitseydik, final oynasaydık isteyenler dolu neden? vizyonu o kadar da ondan çünkü mahallede fb'li arkadaşlarına caka satacak ya... Yahu avrupa ligi nedir? Sevilla, Valencia yarı final oynuyor bugün.GS bu takımları bu yıl normal zamanında iç dış yer geçerdi.

 

 Üç kulvarda gitmek hem mental, hem fizik olarak hiç kolay değil.Geçen sene ilk turda kupada elendik misal ve bence Terim en doğrusunu yaptı bu konuda.Türkiye kupası nedir yahu? ne ehemmiyeti var, gerçek anlamda ne kazandırıyor sana? Ersun Yanal da en iyisini yaptı bu yıl Biliç de.Biliç kupada Bruma gibi Töre'yi kaybetseydi yarışabilir miydi 2.'lik için? kupa dediğiniz şey hem Aydın hem Bruma'yı sildi kadrodan çünkü Türkiye'de hala patates tarlaları gibi sahalar ve kasap futbolcular dolu da ondan..

 

 Bu arada burası tabi ki İngiltere değil GS - Arsenal çok başka takımlar ama Mancini'nin de daha 6-7. ayı arkadaş önümüzdeki yıldan itibaren art arda maçlar kazanmayacağını nereden biliyorsun? Ben şuradan biliyorum bakın sizin için yazayım. "Roberto Mancini 11-12 sezonunun son haftalarında sürekli aynı kadroyu sahaya çıkararak City'i şampiyonluğa taşıdı.Önemli oyuncuları takım dışında bıraktığının farkındaydı ama başarılı olan ilk 11'inin yakaladığı ivmeye ihtiyacı vardı.Hatta takımın geri kalanına verdiği mesaj şu sözlerle geliyordu, -Sizin için kolay olmadığını biliyorum ama bunu yaparsak hepimiz şampiyon olabiliriz.Siz de en az diğerleri kadar üzerinize düşeni yapmış olacaksınız sonunda da şampiyonluk madalyası kazanacaksınız ve en önemlisi de bu!-'' Bu satırlar nereden? Türk basınından değil tabi ki. Türkçe'ye "Futbolun dahi liderleri" diye çevirilen İngilizce bir kitaptan.İngiliz'in deha olarak görüp sayfalarca analiz ettiği adama sen kibrit çöpü kadar futbol bilginle yetersiz diyeceksin öyle mi?Satılmış Gazete sayfalarından TV programlarından hakaretler yağdıracaksın ve kendine Gazeteci diyeceksin ya taraftara ne demeli? İlahi adalet öyle bir zamanda tecelli etti ki G.Birliği maçının 89.dk'sı oynanıyor takım tüm hatlarıyla yükleniyor taraftarlıktan bi haber Pegasus tribünlerinde kendini bilmez bir grup ''Mancini istifa'' diye haykırıyor 3 dk.sonra gol geliyor ve aynı grubun yüz ifadelerini görseniz inanamazsınız işte şark kafasının toplumumuzda edindiği yer bu kadar kalıcı.İsterse 100 yıl geçsin, toplumumuzun genlerine işlenen bu özellik silinmez.Bilmiyor muyuz, takım yenilince üzüldüğünden çok; ona buna söveceği, sevmediklerine saldıracağı için sevinenler var.Bu zihniyet o kadar oturmuştur ki, Atatürk 50 yıl fazla yaşasa dahi bir şey değişmezdi.Böyle şeylerin aşılması malesef çok daha uzun yıllar gerektirmekte ve benim hiç umudum yok bu anlamda..

 

 Türk futbolu olarak verimimiz zaten düşük belini çevirene kadar mevsimlerin değiştiği futbolculara milyon avrolar veriliyor.Bağzı şeyler değişmeli derken aslında demek istediğim,Türk futbolu ve takıma çöreklenmiş şark zihniyetinin her uzantısını kazımak gerekiyor.Bu futbolcular takımın sahibi değiller ama öyle davranıyorlar.Bugün 2-0 geriye düşmemizde de, 3-2 öne geçmemizde de payın çoğu futbolcuların.Mancini çok doğru değişiklikler yapmış olsa da, oyuncular o değişiklikler olmadan da oyunu çevirebilecek bir potansiyele sahip ama hep diyorum, içeride 6 atıp dışarıda oynamayan oyuncuların suçu hocada değildir..

 

 Lucescu zamanında da oldu bu.2'nci Terim zamanında özellikle Uefa kupası'nı kazanan oyuncuların diğerlerini dışladığı çok iyi biliniyordu.Gerets bunları kıllandırmamak için 2. sezonunu batırdı.Kalli'nin ayağını nasıl kaydırdıklarını,Uğur Uçar'ın ettiği hadsiz lafları,takımdaki gruplaşmayı,Galatasaray'ı adam gibi takip edenler hatırlar.Rijkaard, belki doğru isim değildi, ama nasıl yollandığını ve takımın nasıl sabote edildiğini hatırlayanlar mutlaka vardır ve bugün zaten iş doruk noktaya ulaşmış durumda.Kritik nokta tamda burası bu yeniçeri sistemi devam edip Mancini'nin kellesi de alınacak görünen o ve bu kısır döngü kaldığı yerden devam edecek nasılsa bizim Uefa kupamız var yeter de artar bile...

 

 Eğer bana deseniz ki Mancini'yi gönderip 20 milyonluk bir yatırımın altına Mourinho ile ya da Simeone ile, Kloop ile gireceğiz tamam da Mancini'yi gönderip getireceğin adam kim olacak? Lucescu'ya saygım çok çok büyük ama adam 70 yaşında ve çok önemli bir kaza geçirdi üstelik,seneye Feldkamp gibi hastalanıp Ankara deplasmanlarına soğukta maçlara çıkamazsa ne olacak mesela? Heynckes için bile geçerli bu durum ve malesef emekli olduğunu da açıkladı geçen yıl.Simeone - Kloop gibi genç ve aç adamlar tamam peki bu adamlar şu aşamada GS'a gelirmi?üstelik saçma sapan rakamlarla yabancı kısıtlaması olan çağdışı zihniyetin yönettiği Ülke futbolumuzun şike ve ahlaksızlıklarla tavan yaptığı dönemde gelirlermi? mümkün değil ama geldiler diyelim taraftarımız gereken sabrı göstereceklermi?mümkün değil ama gösterdi diyelim yönetim istediği oyuncuları transfer edebilecek mi?bu adamlar eski çalışkanlığında olmazsa? bunlar risk değil mi?Hiçbir şey düşünmeden, herkese yaptığınız gibi, kısa vadedeki her başarısızlığa, 6 ayda bir "Gitsin" diyorsunuz.Neden gitsin? tek suçlu o mu? oyuncular çok mu iyiydi? gruplaşma yokmuydu?sahada yeterince mücadele ettiler mi?sakatlıklar olmadı mı?alternatifler GS seviyesinde oyuncular mı? transferlerde istediği oyuncular alınabildi mi? bunları sorgulamak hiç yok.Varsa yoksa gitsin...

 

 Böyle 16 milyon müzmin sakatlara,Sercan,Yiğit vs.gibi aşağı yukarı 15 milyon kötü transferlere ve 20 milyon da hoca değişikliklerine her sene harcama yapın da senede 60-70 milyon borç edinin.Sonra yeni gelen GS başkanı Almaguer'leri alınca.Başkan hiç almasaydın dersiniz...

 

 Unutulmaması gereken birşey daha Kasımpaşa faciasını hatırlayın eyyamcılar kralı hakemin daha maçın başında skoru tayin etmesini yaşadık hep birlikte ve bu olay ne kadar konuşuldu bu ülkede? yine hatırlayın takım iyi giderken aradaki puan farkı azaldığı haftalarda fb'nin şikeden yargılanan hapis yatmış yöneticileri ve M.Uslu denen şahıs apar topar basın açıklaması diye hakem sunumu yaptılar doğruluk dürüstlükten gem vurup sözde görüntülerle de destekle hakemleri ve tff'yi tehdit ve şikayet ettiler yine kendilerini her fırsatta destekleyen yayın organlarına ve taraftarlarına ve sonrası yaşananlar malumunuz..Hala bu ligin dürüst ve sahada yapılan mücadeleyle olduğuna inanıyorsanız yapacak hiçbirşey yok geçmiş olsun!..

 

 Bugün yerli gazete ve spor sitelerine bakın ne demek istediğimi anlayacaksınız bir galibiyeti bile bize haram ediyorlar Galatasaraylı usta! gazeteci Levent Tüzemen abimiz skandal bir habere imza atıyor iddiasına göre Hajrovic Belçikalı bir kebapçı tavsiye etti diye transfer edilmiş ah be Levent abi fena çuvallamışsın Belçika ne alaka?İsviçre desen bi derece yutturma şansın var haberi ama Belçika olmadı işte ve diğer başlıklar ve haberler aynen şöyle;Burak Mancini'yi eleştirdi,Melo rakibine kafa attı ahlaksız çirkef futbol katili! derhal gönderilmeli!,Başkan olaya el attı oynatacağı kadroyu Manciniye söyledi!,Mancini takımı aldığımda 9'uncuydu sayemde şimdi 2'nci dedi! vs.bi dolu uydurma haber ve GS düşmanlığı ve herseferinde bunları afiyetle yiyoruz,gaza geliyoruz gelmeye de devam edeceğiz hiçbirşey değişmeyecek bu Ülkede...

 

 Ve son olarak geçen yıl fb'nin yaptığı ve bu yıl bjk başkanı fikret orman'a devrettiği GS'ın yoluna taş koyma projesi bütün hızla devam ediyor.Biz planımızı 5+0+3'e göre yaptık diyor bjk başkanı peki irdeleyelim şu planı 5+0+3=8 eder ve 6+2'de 8 eder yani sonuç olarak 8 yabancı futbolcu eder peki hangi gerizekalı tribünde oturtacağı 3 tane yabancı futbolcuya yatırım yapar ve planını 5+0+3 gibi dünyanın en saçma formülüne göre organize eder?ama işin ucunda GS'ı karıştırmak GS düşmanlığı söz konusu ise bunlar her türlü planı yaparlar tabi ki orası kesin.Peki bütün bunlara daha hocasının arkasında durmayı beceremeyen ve arkasında 30 milyonu aşkın koskoca GS camiasının başta Başkanı olmak üzere yöneticileri ne gibi önlemler alırlar?geçtiğimiz yıl olduğu gibi kayıtsız kalmaya üzerinde hiçbir ağırlığı olmayan tff'nin dayatmalarına,GS düşmanlarının kafalarına göre karar almalarına satılmış medya'nın satılmış haberlerine karşı ciddi önlemler alabilecek masaya yumruğunu vurabilecekler mi?Yoksa sadece resmi sitede cılız bir kınama yazısıyla kamuoyu'nun takdirine bırakmaya devam mı edecekler hep beraber göreceğiz...evet bütün suç Mancini'de aslında biz mükemmel bir futbol ülkesiyiz futbolcularımız dürüst işlerine sadık ve dünyanın en yeteneklileri,yöneticilerimiz inanılmaz başarılılar, Türkiye'nin şikeyle,ırkçılıkla uzaktan yakından alakası yok,Türk hakemleri dünya çapında,Türk basını ve medyası tarafsız ve biz taraftar mükemmeliz..Mancini gitsin Demirören kalsın Türk futbolu ve GS kurtulur böylece...

 

Saygılarımla,





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...