Makale Yaz
volkanuyan10
Bu haberi yazdır
Sneijder ve Sneijder'li Galatasaray
 Oca
23
 2013

Sneijder'in ismi, kariyeri ve yeteneği, daha transfer edilmeden gündemi meşgul etmeye yetti. Ortega, Guti, Quaresma gibi örneklerden yola çıkarak, bu transfere ön yargılı yaklaşmak yanlış olur; Hollandalı futbolcu Türkiye'ye gelen en kariyerli oyuncu. Yani, Sneijder'i yetenekli, büyük takımlarda oynamış ama kariyeri düşüşe geçmiş bir futbolcu olarak görmemek gerekir. Hollandalı; hep üst düzeyde tuttuğu kulüp kariyerinin yanı sıra, 2004'ten beri milli takımıyla hiçbir büyük turnuvayı kaçırmamış, finaller oynamaya alışmış, mental olarak da çok güçlü bir oyuncu. Yeteneği, karakteri ve istikrarı bu kadar üst düzey bir oyuncu olması sürekli yıldız üreten bir futbol ekolünün saha içi lideri ve kaptanı olmasının sebebi. Tabii, transfer denklemlerinin en önemli değişkeni 'insan' olunca, risk her zaman var oluyor, ama Sneijder'in şüphe edilemez yeteneği ve oyun zekası yanında, profesyonelliği de riski en az seviyede tutuyor; aylardır futbol oynamamasına rağmen fizik olarak hazır olması bunun en büyük kanıtı.


Peki, Sneijder takıma katılınca ne olacak? Galatasaray'ın saha içi düzeninde ne gibi değişiklikler olacak? Geçen sezonun şampiyon sistemi 4-4-2'nin bireysel performansların da düşüşüyle tıkandığı açıkça görülüyor. Yani onca takviyeye rağmen sarı-kırmızılıların oyun düzeninin geriye gittiği ortada; geçen sene Ocak'taki Galatasaray'la şu anki Galatasaray bir maç yapsa, şu an ki Galatasaray karşı kaleye bile gidemeyebilir.


Sneijder'li Galatasaray'da forvet sayısı muhtemelen bire inecek ama bunda endişelenmesi gereken forvet oyuncuları Burak, Umut ve Elmander'den çok kanat oyuncuları olacaktır; Fatih Terim olası bir 4-2-3-1'de kanat oyuncularından birini forvet özellikli oyunculardan seçebilir, tıpkı Şenol Güneş'in 2010-2011 sezonundaki tek forvetli düzeninde Umut ve Burak'ı bir arada kullandığı gibi. Çünkü, bu örnek o yıl çok başarılı olmuştu ve Fatih Hoca'nın sezon başından beri en sıkıntılı olduğu konu Emre Çolak, Amrabat, Hamit ve Aydın gibi çizgi oyuncularından beklediği istikrarı bir türlü bulamaması. Umut, Burak ve Elmander'in üçünde de sağ veya sol çizgide oynayabilme özelliği var.


Olası kötü senaryolardan Selçuk İnan ve Sneijder arasında rol paylaşımı sorunu olacağını da düşünmüyorum; ikisi de farklı mevki de, farklı tipte, her şeyden önce egoları futbolculuklarından küçük futbolcular. Oyun zekası bu kadar üst düzey ve saha içinde farklı roller oynayan iki ismin birlikte oynaması takımın pas trafiğine, oyun akıcılığına ve üretkenliğini üst seviyeye taşır. Ayrıca, kalabalıklaşan orta saha, ileri çıkmayı, uzaktan şut denemeyi ve ceza sahasına sürpriz çıkışları seven Selçuk, Melo ve hatta şans bulursa Yekta'nın karşı kalede etkinliğini arttırabilir. Bu sezon, geçen sezonun aksine ne Selçuk'u, ne de Melo'yu rakip ceza alanında sık göremiyoruz.


Sneijder'in gelişi Galatasaray'a çok önemli katkılar yapabilir ama takımın tüm sorunlarını kapatmaya yetmeyecektir. Sarı-kırmızılılarda, özellikle takımın savunma yönünde büyük zaaflar var; Riera'nın iyi niyetine rağmen sol bek sıkıntısı, Melo'nun performansı ve alternatifsizliği ile stoper mevkisinde kaliteyi arttıracak bir isim eksikliği açıkça görülüyor ve sonuçlara yansımaya devam ediyor.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...