Makale Yaz
kayarkontrol
Bu haberi yazdır
Transferler
 May
31
 2014

Tabii ki en doğrusunu ve iyisini hoca ve teknik kadro yapacaktır, fakat bir taraftar gözü ile bende kendimce bir kadro planlaması yaptım, gidecek, kalacak ve alınacak oyuncuları, bütçeyi optimize edecek şekilde belirledim.

Bu planlamayı yaparken öncelikle elimizdeki en iyi ve banko 11 oynayabilecek ve takımımıza yakışan kalitede istenilen performansı her daim gösterebilecek oyunluları belirledim. Bu oyuncular:

1.       1.        Wesley 2.       Melo 3.       Selçuk 4.       Burak 5.       Semih 6.       Alex  7.       Muslera

 

Olarak belirledim. Burada da bir öncelik sıralaması olduğunu belirtmek isterim. Muslera hernekadar müthiş bir kaleci olsa da, yabancı kuralı gereği, bu sıralamada en altta bulunuyor. Alex ise potansiyel vaadediyor fakat ben bu sene bir numarasını göremedim, ama yine de bu yaşta, sezon ortası brezilyadan gelip sırıtmadan büyük takımda oynaması tecrübelerime göre iyi bir futbolcu olduğunu gösteriyor. Zaten gelip de harikalar yaratsaydı, ribery gibi hemen onu da babalar alırdı.

Yine bu bölüme ek olarak şunu belirtmek isterim, semihi aşağılara yazdım, çünkü stoper bölgesinin de oyuna en az etki eden, kaleciden sonra, bölüm olduğunu düşünüyorum. Yine bu bağlamda en geride oynamasına rağmen meloyu 2. Sıraya yazdım çünkü müthiş bir oyuncu. Keşke bir melo daha olsa takimimizda. Selcuk’ta bu sene formsuz olmasına ragmen yine de selcuk, selcuktur diyelim. Buraki ise teknik olarak yeterli bulmasamda, haticeye degil neticeye bakiyorum, ve skora katkısı oldugu surece sorun yok  diyorum. Zaten cok iyi ve isleyen bir takim kurdugunuzda, forvete beni bile koysaniz birçok gol atarim, ve beni de 2-3 yil icerisinde birilerine 3-5 milyona kaktirabilirsiniz. Evet futbol birazda boyle bir ticari oyun olabiliyor. Yani demek istedigim Burak sadece gol atarken satabileceginiz bir oyuncu tipi, birde cok gol atmasa bile para vermeniz gereken bir forvet tipi var, bunu birazdan transferler bölümünde anlatacagim.

Ek olarak, bu sene bazı oyuncular formsuzdu, örneğin selcuk gibi. Bence bu biraz da hocanin tarzindan kaynaklaniyor, soyleki, mancini devamli oyunculara vazifeler yukluyor, sistemi anlatiyor ve o sistem icerisinde oyuncuları fonksiyonları olarak tanimlamaya calisiyor. Halbuki selcuk, umut, burak bu adamlar fatih hoca varken sistem falan gormediler ki, belki hicbir hocada gormediler. Saldir kocum parcala taktigi ile oynadilar, aslinda zor olan bu sekilde bir oyun tarzi, cunku oyuncunun insiyatif alarak dogaclama yapmasi gerekir, halbuki mancini oyunculara her konuda ne yapmalarını soyledigi zaman ben oyuncularin hem kafasinin karistigini, hem de daha kotusu, kendilerine guvenlerinin azaldigini bir taraftar olarak cok net goruyorum. Bu konu ile ilgili hoca ile konusularak yönetim tarzinda tabiri caiz ise bir ince ayar yapması istenmesi yararlı olacaktir diye dusunuyorum.

Yine ek olarak belirtmeliyim ki, dikkat ederseniz bu banko olarak belirlediğimiz oyuncuların 4 tanesi yabancı, yani ilk 11 oynayabilecek sadece 1 adet yabancı transfer edebilme şansımız var. Diğer yabancılar yedek beklemek zorundalar. Yani başka bir deyişle, bu dört yabancı oyuncu ve yeni alınacak bir yabancı dışında kalacak / alınacak kişiler klübeye gidecekler.

Diziliş

 

Şimdi elimizde 7 tane banko oyuncu olduğuna göre, seneye de 5 + 3 devreye girecegine gore, öncelikle bu 7 oyuncuyu sahaya dagitalim. Çizgili olan kutular yabancı oyuncuları, mavilar forvet, griler orta saha ve sarilarda defans oyuncularını temsil ediyor olsun.

4-3-3 dizilişi ile ve de  4-4-2 ile dağıtırsak

Bkz. Resim1

Ön taraf

Öncelikle şunu belirtmeliyim, bizim bu sene problemimiz gol atamamaktı. O yüzden bana kalirsa once gol atma problemini cozmemiz gerekiyor. Zaten takim savunması anlaminda mancininin takimi ileri tasidigini dusunuyorum, bunu yedigimiz gol sayisindan da gorebilirsiniz.

Şimdi yukarıdaki dizilişleri incelersek bana kalırsa yapılması gereken şey öncelikle kanatlara yerli bir adam almak gerekiyor. Burada hajrovic, bruma ve amrabat var fakat üçüde yabancı. Bana göre tore yada olcan’ı almaliyiz, toreyi hem alamayacagimizi varsayiyorum, hem de bana gore oyun zekasi olcan’in gerisinde. Olcanı alirsak sola olcanı sağa ise brumayı koyabiliriz. Brumayı da hajrovic ve amrabat ile yedekleyebiliriz, yada hangisi formdaysa o oynar.

Fakat 4-4-2 de ise burak’in yanina koyabilecegimiz kalitede bir forvet yok, umut ile, mevlut ile bu is olmaz malesef. Hele 4-4-2 sisteminde hic olmaz. Bence bir tane yabanci forvet alinmali fakat bu forvet necati tipi orta sahaya gelip top alabilecek, topu saklayabilecek ve soguk kanli bir sekilde topu ileriye tasiyabilecek bir forvet olmasi lazim. Bunun yaninda 5 ila 10 gol atsa bile yeterli bir sezonda. Mevlutu alip ta, defansta yabancı ile oynamaya calismak bana gore yanlis olur, tekrar soyleyelim, bu takimin sorunu gol atamamak!

Yine bu dizilişte wesley yorulduğu zaman hajrovic veya bruma ile degistirilerek verim arttırılabilir.

Arka taraf

Yukarıda bahsettiğimiz sekilde eger ileriye bir yerli kanat, bir ve bir yabancı forvet koyulursa arkada yerli stoper gerekecektir. Bence besiktasin satis listesine koydugu ibrahim toraman aradigimiz defans oyuncusu olabilir. Şuursuz bir adam, bizim bülent korkmaz stili var, sert ve çabuk bir adam. Döndürmüyor ve herşeyden ötesi tecrübeli ve de melo gibi ruhuyla oynayan bir adam. Form tutar ve sakatlanmazsa çok katkı verir.

 

O zaman kadro aşağı yukarı şu şekilde oluşuyor

Bkz. Resim 2

YEDEKLER

4-3-3 OLURSA

1.      1.         AMRABAT  2.       HAJROVİC    3.       YABANCI FORVET

 

 

4-4-2 OLURSA

1.       1.        AMRABAT    2.       HAJROVİC      3.       BRUMA

 

Bu bağlamda bana göre yabancılar konusunda:

SATILACAKLAR:

1.       1.        CHEDJOU   2.       DANNY (İbrahim Toroman Takas olabilir)   3.       ELMO    4.       EBOUE

 

KİRALIK:

1.       1. LUCAS

ALINACAKLAR:

1.     1.          OLCAN ADIN  2.       İBRAHİM TORAMAN (veya iyi bir yerli defans)  3.       YABANCI FORVET

 

Kulübe:

Stoper:

1.      1.        Balta  2.       Koray

 

Bekler:

1.       1.       Balta    2.       Veysel   3.       Hamit

 

 

Orta saha:

1.       1.       Yekta   2.       Hamit   3.       Ceyhun

 

 

Forvet:

1.      1.         Umut   2.       Berk

       Kanat bölgesini yazmadım çünkü tüm yabancı yedekler zaten kanat.

 

Burada maliyet konuları ile ilgili olarak chedju kalsın yedek olsun, hajro veya amrabattan birini kiralarız demek mantiksiz olur, cunku bakin tekrar edeyim, kadroda yabancı stopere yer yok! Gerek de yok, gecen senenin en az gol yiyen takiminda Chedju kac kez forma giydi ilk 11? Gol atmamız gerekiyor.

Alınacak Oyuncular ile ilgili:

Yukarıda belirttiğim gibi bana göre en kritik 2 transfer Olcan ve yabancı forvet olacaktır. Olcanı alırız diye düşünüyorum çünkü fenerin işine yaramaz o bolgede , besiktasta ise tore var, o yuzden mantik olarak bizde kalacaktir ihale. Ama yine de ne yapip edip almaliyiz ters bir durum olursa, paraya kiymaliyiz. Hatta bence 1-2 milyon icin riske girmeyip, hem de kampa yetistirirsek o adam o 2 milyonu bize 1 macta cikartacaktir, rahat olmaliyiz.

Yabancı forvet ise cok kritik. Yasli olmamali, cunku bahsettigimiz gibi orta sahaya gelecek, top saklayacak, fizigi guclu olmali, dusmemeli fakat agir da olmamali. Dedigim gibi en kritik ozelligi top saklayacak ve oyun kurucu olacak, yani bir nevi wesley’in kankası olacak yukunu hafifletecek, wesley ile al-ver yapacak bir oyuncu lazim. Dikkat ederseniz bu paragrafta anlattığım özelliklerden hicbiri ne Burak’ta ne Umut’ta ne de Mevlutte yok.  Zaten bu yapıyı kurguladiginizda burak veya umutla oynamaniz arasında 4-5 gol farkeder.

Son bir söz de fiyat performans konusunda olsun. Şimdi siz şampiyonlar liginde kupa almak istiyorsaniz, kadronuzda da bu kupayı almiş veya en azindan finalini oynamış oyuncular oynaması lazım. Bu tezimin geçerliliğini, wesley ve drogba’nın gecen sene hem ligde, ozellikle de sampiyonlar liginde takima yapmiş olduğu katkılara bakarak anlayabiliriz. O zaman yapmamız gereken, zaman icerisine saglam bir planlama ile yas faktorunu de hesaba katarak bu kupayı almış oyuncuları tatlı tatlı kadromuza katmaktır. Bunlardan 6-7 tane olduğu zaman, yanına koydugunuz diger futbolcuların da hem performansları hem de piyasa degerleri otomatikman yukselecektir. Bu baglamda bu sene bu yabancı forvet transferinde hem aradigimiz teknik hem de kariyer ozelliklerine sahip oyuncuyu parasını cok da dert etmeden takima kazandirmamiz gerekiyor, bence 15-20 arası bir butce buna ayrilabilir. Zaten birtek olcan’a ve bu arkadasa para harcayacagiz ciddi sekilde, stoper ise dedigim gibi toraman ile cozulebilir, alinamaz ise 1-2 tane superligde bu ozelliklerde stoper mevcut, 2-3 milyon gibi alınacaktır diye tahmin ediyorum max. zaten satilacaklar da var, cheju en az 5 edecektir. 

Yonetilcilerimize kolayliklar diler, onumuzdeki donemin tum camiamiz icin hayirli olmasını temelli ederim.

Saygılarımla,

KK





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2017
 
Temmuz (1)
  2014
  2012
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...