Makale Yaz
onrgky
Bu haberi yazdır
Dev Derbi
 Ara
15
 2012

Merhaba sevgili okurlar.

Derbiye yaklaşık olarak 26 saat kaldı ben bu yazıyı yazarken. Herkes nefesini tuttu ve bu kalan 26 saatin geçmesini bekliyor. Ülkemizde biliyorsunuz ki, birçok derbi analisti(!), birçok teknik direktör(!) var. Şimdi onların yazma ve atıp tutma vaktidir artık, zira Fatih Hoca ve Aykut Hoca basını takip ederek dev derbinin şablonunu oluşturuyorlar. Herkes merak ediyor heralde sonuç ne olacak diye, çocuğu, yaşlısı, genci, emekçisi, patronu... Herkes eşit bu savaşta zira iki takım, iki asırlık çınar çarpışacak hem de Arena'da! Zemin tarih öncesi "gerçek" arenalara taş çıkartır nitelikte hem de...

Galatasaray geçen hafta kaybettiği 1461 Trabzon kupa maçından sonra, "ki 1461'lileri tebrik etmek boynumuzun borcu, ellerinden geleni yaptılar ve alabileceklerini düşündüklerinden fazlasını aldılar." hırsla ve coşkuyla saldıracaktır. Bu kaçınılmaz, sonuçta geçen sene 3-1 biten derbi de sarı-kırmızıların önünde bir örnek teşkil ediyor. Fatih Hoca'nın klasik şablonunu bozacağını hiç sanmıyorum zira Braga maçından önce "tek forvetle çıkıp, geri çekilme psikolojisine girmek istemiyoruz" diyen ta kendisi değil miydi? Şimdi artık ezeli rakip karşılarında ve üztelik Alex'siz! Hemen her Galatasaray'lının istediği buydu değil mi? Alex'siz bir Fenerbahçeyi seyircisi olmadan kendi evinde ve kendi seyircisiyle ağırlamak? İşte size fırsat ey Aslanlar...

Galatasaray'ın oyun şablonu klasik 4-4-2 üzerine kurulu olacak kuşkusuz. Kaleyi Muslera, defansı Eboue, Semih, Dany ve kanattan bozma bek Riera dörtlüsü savunacak. Orta sahada ise Amrabat - Hamit kanatlarda, Selçuk (Pardon Xelcuk) ve Pitt Melo orta alanda görev alacak. Forvet ise, kuşkusuz Burak ve Umut ikilisinden oluşacak. Bu onbir, yeterli bir onbir Fenerbahçe karşısında kanımca. Ama kızarıp da 10'a, 9'a düşmemek kaydı ile tabii.

Fenerbahçe de kanımca kendi şablonunu bozmayacaktır. Klasikleşmek için çabalayan "Volkan-Gökhan-Bekir-Yobo-Hasan Ali-Mehmet Topal-Meireles-Cristian-Caner-Kuyt-Sow" ilk onbiri ile sahada olacaklarını düşünüyorum. Ama yedekten gelen Özer son performansı ile bu hafta ilk onbir sürprizi olabilir mi? Orasını derbi saati öğrenmek olası.

Fatih Hoca'nın saldırgan oyun tarzına Fenerbahçe nasıl yanıt verecek, işte bu sonuç için kilit bir nokta. Eğer Aykut Hoca geri çekilmeyi veya baskıyı kırıp sonra saldırmayı düşünürse, tabela Galatasaray lehine beklenenden çabuk değişebilir zira Galatasaray mutlak taraftar desteğini arkasına aldığı bir derbide saldırıp oyunu domine etmek isteyecektir. Üstelik bu Fenerbahçe derbisi ise. Fenerbahçe yaratıcı oyuncu "pozisyonu" boşalan ve dolması bu Pazara kadar mümkün olmayan(!) bir durumda. Bu Alex'sizlik sarı-lacivertliler adına baskı altına girmek demek olabilir. Zira derbilerde en güvendiği isim olan kaptan artık yok. Bu durum, yıllarca kendisinden gol yemiş bir Galatasaray'ı olumlu yönde motive edebilir.

Volkan ve Muslera maçın kritilk oyuncularından. Bunda kuşku yok. Defans hattında ise, iki takımda da ne zaman ne yapacağı belli olmayan oyuncular mevcut. Hem Bekir hem de Dany skora direkt etki edebilecek hatalara açık oyuncular. Riera kanat bindirmelerinde ne kadar etkili olsa da, defans konusunda hala devşirme, hala pozisyon hatası yapabiliyor. Eboue ise, Fenerbahçe'yi oldukça zorlayabilir. Hasan Ali'nin bindirmelerinin önüne geçebilir. Kanatlarda Amrabat sisteme uyum sağlamaya başladı ki bu pozitif bir durum. Ama Hamit hala eksik ve formsuz. O kanat bir tek Eboue ile yürümez Hamit'in mücadele etmesi kaçınılmaz. Selçuk ve Melo, pozitif bir motivasyon yakalayarak maça damga vurabilecek isimler zira karşılarında aynı kalitede bir tek Meireles var. Burak gol atar mı? Neden olmasın ama Umut bence Fenerbahçe için esas tehlike. Çünkü hem hareketli hem kolay(!) düşmeyen bir oyuncu.

Fenerbahçe cephesinde ise, dikkat edilmesi gerekn konuların başında "Bekir" sorunu geliyor. Evet mücadele eden bir oyuncu ama ne yazık ki Fenerbahçe seviyesinde değil. Yobo yine çok yük alacak sırtına. Gökhan eğer gününde olursa Riera'ya sahayı dar edebilir. Hasan Ali ise Eboue'ye dikkat etmekten pek bindirme yapamayabilir. Orta sahada Fenerbahçe rakibine oranla daha geride. Cristian bir "Alex" değil ve Mehmet Topal Türkiye'de tekrar "çapa" rolü üstlenmeye başladı. Meireles en kaliteli kumaş orta alanda. Onun çabası yeterli olmazsa, Galatasaray kolay ele geçirir üstünlüğü. Caner sinirlerine hakim olursa sol kanat kolay düşmez bir de Kuyt faktörü var tabii. Ona dikkat etmeli Galatasaray. Çok tecrübeli ve "büyük" maç kültürüne sahip bir oyuncu. Sow'a gelince, Fenerbahçe deplasman fobisine girerse yalnız kalması kaçınılmaz ama hücumda çok yetenekli ve güçlü bir silah.

Yedek kulübelerinde kazanan taraf Galatasaray. Zira hem Engin gibi maçı çevirebilecek bir askere hem de Aydın gibi hızlı, yıpratıcı bir oyuncu var kenarda. Daha formunu bulan Yekta ve hazır kıt'a Elmander'i saymadım bile. Fenerbahçede ise, mutsuz Stoch ve formsuz Krasic dışında etki edebilecek yegane isim belki de emektar Semih. Özer'in şans bulması zor. En azından ilk 45'te.

Genel olarak toparlamak gerekirse, taraftar ve teknik adam tecrübesi Galatasaray'ın arkasında, üstelik kadrosu daha oturmuş ve daha zengin Aslanların.

Kanarya'ya gelince; eğer korkarlarsa, tarihi fark bile yiyebilirler. Saldırırlarsa çok pozisyon verebilirler ki, yine fark oluşabilir. Kısacası Fenerbahçe'nin işi Galatasaray'a göre daha zor. Bu aşikar...

Ve bir skor tahmini; Galatasaray 3-1 Fenerbahçe

Mutlu akşamlar. 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2013
  2012
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...