Makale Yaz
berkecan
Bu haberi yazdır
Sabri, Sarbi ve Sabır Üzerine bir yazı
 Oca
10
 2012

Aslında üşenmeden bu yazıyı yazmak sanırım artık sabri konusunun her duyarlı galatasarylı için ne kadar kronik bir hale geldiğinin göstergesi.

Kısaca özetlemeye çalışalım, sabri sahada ne iş yapar?

Gerets zamanı ve daha öncesinde birazda daha sonrasına Cihan Haspolatlı vardı galatasarayın sağ bek'in de defansif orta sahadan devşirme sağ bek ama en azından sağ ayaklıydı, bir de Fenerbahçede defansif orta sahadan devşirme bir sol bek vardı bir zamanlar "Ümit Özat", ve birde futbolda mevki olarak nereye koyabileceğimi ve hangi ayağını birincil olarak kullandığını anlamadığım Sabri çok bilenlerin değimiyle devşirme sağ bek. Ama zaten bildiğimiz futbolda sabrinin oynayabileceği doğal bir pozisyon olmadığı için hangi pozisyondan devşirildiğini ben çözemedim.

Şimdi öncelikle çağımızın ağızlara sakızı total futbol 4-6-0 4-4-1-1 4-3-3 gibi futbol dizilişi geyiklerinde pratikte çok önemli olmasına rağmen teorikde çok da önemliymiş gibi telaffuz edilmeyen bek oyuncularından ne beklediğimizi bir sorguluyalım. evet iyi bir bek de hangi özellikler olmalı, kısaca yazalım;

Hızlı olmalı, Seri olmalı, Çabuk olmalı, iyi pas yapabilmeli, kademeye iyi girmeli, ilk toplara basabilmeli, ofsaytı bozmamalı, eskiden orta diye tabir edilen sıfıra kadar inip içeri verilen paslarda yetkin olmalı, adam eksiltmeli, geriye dönüşleri çabuk olmalı, güçlü ve diri olmalı, top onu değil o topu sürmeli, topsuz oyunda ve bindirmelerde etkili olmalı, ekstra olarak ise, direk skora katkı sağlamalı, frikik penaltı ve taç atabilmeli, gerektiğinde takımı geriden oyun kurararak yönetbilmeli.

Peki yukarıda ismi geçen 3 kişide yine yukarıda belirtmiş olduğum bek özelliklerinden hangileri var sizce.

Şöyle sıralayalım o zaman;

Cihan Haspolatlı : Hızlı değil, Süratli değil, Seri değil, Çabuk Değil, ilk toplara basamazdı, kademe anlayışı gelişmemişti, orta yapmayı beceremezdi, adam eksiltemez top süremezdi, geriye dönüşleri yavaştı ileri çok çıkmazdı, o topu değil top onu sürerdi, skora katkısı yoktu topsuz oyunu beceremezdi, taç frikik penaltı atamazdı, sadece diri ve disiplinli ve güçlü sayılırdı. peki neden senelerce milli takım ve galatasarayda sağ bek oynadı. cevap : bilmiyorum!!! hatta o dönemlerdeki teknik direktörlerden biri ile sohbet etme fırsatım olsa ona soracağım ilk sorulardan biri bu, maça çıkarken cihandan ne bekliyordunuz ne istediniz o sahada ne yaptı sizin istediğiniz hangi şeyi gerçekleştirdi de siz ondan memnunsunuz ve sürekli oynatıyorsunuz. benim göremediğim ama cihanda olan sağ bek özellikleri neler.

Ümit Özat : Hızlı değil, Süratli değil, Seri değil, Çabuk Değil, orta yapmayı çok beceremezdi, oyun anlayışı çok gelişmemişti ama yine de geriye dönebilirdi, kademeye girebilirdi, frikik atabilirdi, disiplinliydi, çalışkandı özveriliydi, az çok topu sürebilirdi. Yalnız cihan ve diğer devşirme beklerden bir farkı vardı. Çok çalışkan ve özveriliydi ve sağ ayaklı bir defansif orta saha olarak geçirdiği yıllardan sonra sol bek olarak oynadığı her yıl kendini geliştirdi ve kariyerinin zirvesindeyken hiç sol bek olarak sırıtmadı. Çünkü futbolu futbol anlayışı gelişim gösterdi ve saygıyı hakedecek bir gelişmeyle sol bek olarak kariyerini bitirdi.

Gelelim Sabri’ye

Sabri : Seri ve çabuk değil, futbol zekası 5 yaşındaki bir çocuğunkinden çok çok daha az, orta yapmayı geçtim 2 metre yanındaki adama yerden düzgün pas atamıyor, geriye dönebilecek gücü varken sorumsuz ve kendini üstün ve yetenekli gören ukalalığından geriye dönmüyor, binbir güçlük ve paslarla ceza sahasına yada sıfıra getirilen pozisyonu şut atacağı yerde pas vererek pas atacağı yerde şut çekerek, pas atacağı yerde atamayarak, şut çekmeye çalışıp çekemeyerek, ne yaptığını bilmez bi şekilde harcıyor, frikik atamaz, penaltı atamaz, o topu değil top onu sürüyor hatta o, dürttüğü top nereye giderse onun peşinden gidiyor, kademe anlayışı tam anlamıyla yok bir tane direk dikseniz sağ kanada sabriden daha iyi kademeye girer, kafa vuramaz ilk topa basamaz, bunların dışında adam takip etmez sadece bazen ediyomuş gibi yapar, pres yapmaz sadece amaçsızca koşar ve bide sahada herkese bağrıp çağrıp moral bozar kaybettiği yada dışarı attığı toplarlada takımın moralini bozar çabalarını hiç eder. Düşünün kaleciniz dahil 10 futbolcu ile yaptığınız 60 pasın sonunda 61. pas sabriye geldiğinde o topu taca attığını ve bunu ve benzerini oynadığı her maç en az 10 kere yaptığını, siz o on futbolcudan biri olsanız ne yaparsınız. Ama artı özellikleri yok mu var, hızlı ve 90 dakikaya yetecek ciğeri var.

 Şimdi yukardaki özelliklere baktığımızda galatasaryda ve milli takımda ki sabri ve galatasaratın en kötü döneminde sarbi ve yeniden yapılanan galatasaraydaki sabriye gösterilmesi istenen sabır. Geçmişten bugüne galatasaray’ın iyi, çok iyi, kötü, çok kötü olduğu dönemler oldu aynı şekilde milli takımımızında ama sabri her zaman aynı kötülük ve aynı yeteneksizlikle aynı becereksizlik, aynı düzensizlik ve aynı insanı delirten futboluyla galatasarayın ve milli takımın her döneminde topunu oynadı. Sırf galatasarayın iyi ve kötü gününde de sabri istikrarlı yeteneksiz talihsiz ve becereksiz futbolunu oynadı diye yeni yapılanan galatasarayda ona sabretmemiz gerekmiyor. Peki madem durum bu kadar vahim neden her teknik direktör sabriyi sağ bek oynatıyor, bunun nedeni sağ ayaklı ve defasif orta saha Ümit Özat'ı senelerce sol bek oynatmaları ile aynıdır.

Kaptan. Totti’dir, Hierro’dur, Popescu’dur, Bülent Korkmaz’dır. Sabri zaten bek özelliklerini bırakın futbolcu olabilecek temel özelliklere e yeteneğe sahip değilken galatasarayın kaptanı olması çok üzücü ve talihsiz bir durumdur.

Fatih terim senelerce ve benim yaşım kadar sahip olduğu futbol tecrübesiyle galatasarayın içindeki bu büyük kangrenli bölgeyi de vakti geldiğinde söküp atabilecek iradededir. Sadece kariyerinde hiç daha iyi oynamamış hiç iyi oynamamış sabrinin iyi oynaması için değil Fatih Terim’in Sabri’yi Floryanın kapısndan dışarı göndereceği güne kadar çok değerli Galatasaray taraftarının sabır göstermesi gerekmektedir.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...