"Derbinin favorisi çok net..."

Bir dönem Galatasaray'da da top koşturan spor yorumcusu Sergen Yalçın, Galatasaray ile Fenerbahçe derbisi öncesinde konuştu

Bir dönem Galatasaray'da da top koşturan spor yorumcusu Sergen Yalçın, Galatasaray ile Fenerbahçe derbisi öncesinde Habertürk Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Sergen'den derbi yorumları...

DERBİNİN FAVORİSİ ÇOK NET G.SARAY
Öncelikle nasıl bir maç bekliyorsun?

İlk olarak şunu söyleyebilirim; bence Galatasaray çok net favori. Hem bulunduğu konum, hem kadro zenginliği hem de derbinin Arena'da olması açısından G.Saray öne çıkıyor. G.Saray'ın bu avantajlarına Fenerbahçe'nin deplasman fobisini de eklersek derbi G.Saray'a bir adım daha yaklaşıyor. Derbiler genellikle 3 ihtimallidir. Ama bu derbi çok 3 ihtimalli gibi görünmüyor. Ben Fenerbahçe'nin kazanmasını pek kolay görmüyorum. Benim tahminim bu derbiden beraberlik çıkmaz. Galibiyet şansları yüzde 60-40 Galatasaray lehine.

FENERBAHÇE, ANADOLU'DA BİLE POZİSYON BULAMIYOR
F.Bahçe'nin deplasman fobisi oyuna nasıl etki eder?

Bir kere kadro kalitesi açısından Galatasaray'ın ciddi bir avantajı söz konusu. G.Saray zengin bir kadroya, oyunu baskılı ve önde oynayan bir yapıya sahip. Buna karşın Fenerbahçe sıradan Anadolu deplasmanlarında bile pozisyon bulmakta zorlanıyor. Hal böyleyken, belki de ligin en zor deplasmanında işlerinin pek kolay olmadığı ortada.

BU DERBİ, KARABÜK MAÇINA BENZEMEZ!
F.Bahçe'nin deplasman tablosundan söz ettik, buna karşın G.Saray'ın da iç sahadaki performansı kötü.
Evet, Galatasaray kendi evinde Eskişehir ve Gaziantep'e puan kaybetti, Karabük'e yenildi. Ama bu maçı normal maçlardan ayrı tutmak gerek. Derbi, o maçlara benzemez. Konsantrasyonuyla, agresifliğiyle, tribünüyle farklı bir Galatasaray olacak sahada. Özellikle de ilk yarım saatlik bölümde.

ASLAN 30 DAKİKADA MAÇI ÇÖZEBİLİR
Derbinin kilit noktası olarak öne çıkarabileceğimiz unsur nedir?

Galatasaray seyircisini de arkasına alarak maça agresif ve önde baskıyla başlayacaktır. İşte olayın kilit noktası burası. Fenerbahçe'nin o baskıya direnecek oyuncusu yok. Fenerbahçe öyle agresif oyunculardan kurulu bir takım değil. Ancak eğer Fenerbahçe oyuna ortak olmak istiyorsa, Galatasaray maça nasıl başladıysa aynı agresiflikte yanıt vermeli. Maçtan puan ya da puanlarla dönmek için ilk yarım saat oyunu tutmaya mecbur Fenerbahçe. Bunu da yapacak olan Meireles-Mehmet Topal ve Cristian üçlüsü. F.Bahçe genel olarak deplasmanda iyi pas yapabilen bir takım değil. Bu üçlünün takımın pas yüzdesini yukarıya çekmeleri olmazsa olmaz bir nokta. Alan daraltmaları, takım halinde oynamaları şart. G.Saray baskısına yanıt veremezlerse, top sürekli rakiple olursa sonuçta kendine güvenini kaybediyorsun ve bir yerde hata yapıyorsun.

BURAK, SOW'DAN DAHA İYİ DURUMDA
İki formda golcü arasında bir kıyaslama yapalım... Burak mı, Sow mu?

Tabii ki Burak... Sow da çok yetenekli. Her pozisyonda gol yapabilen bir oyuncu. Ama onun sıkıntısı takımla ilgili... Fenerbahçe takımının Sow'u daha iyi kullanmak için topu bitirici bölgeye getirmesi lazım. Ama Sow beklediği desteği alamıyor, özellikle deplasmanlarda çok yalnız kalıyor. Meireles ve Mehmet Topal rakip kaleye pek yaklaşan oyuncular değil. Burak'ın ise böyle bir sorunu yok. Gerek kanatlardan gerek orta sahadan destek alabiliyor. Ayrıca çift forvet oynama avantajına sahip. Müthiş bir form yakaladı. Son vuruşlarda neredeyse gol kaçırmadan oynuyor. Havadan, yerden, savunma arkasına koşulardan gol buluyor.

HAMİT ŞU AN YÜZDE 30'LA OYNUYOR
G.Saray adına tek soru işareti olarak Hamit görünüyor.
Ben Fatih Terim'in Hamit'te ısrar edeceğini düşünüyorum. Hoca ona inanıyor, ondan vazgeçmiyor. Evet Hamit çok kaliteli, bu tür maçları çok oynamış ve tecrübeli bir oyuncu. Ama artık Hamit'in de mutlaka beklentilere cevap vermesi lazım. Bir yerden başlaması gerek. Şu ana kadar yüzde 20-30'larda falan oynuyor. Hamit bu değil. Bunun çok daha iyisini oynayabilir.

FENERBAHÇE'NİN KULÜBESİ YOK!
Oyun kilitlendiğinde hangi kulübeden daha etkili bir hamle gelebilir?

Fenerbahçe'nin kulübesinde oyuna girebilecek Krasic, Sezer ve Stoch görünüyor. Ben Krasic'in formda olduğunu düşünmüyorum. Ne oynayacağı belli değil. Stoch zaten sorunlar yaşıyor, onun da ne vereceğini kestiremezsin. Geriye Sezer Öztürk kalıyor. Son maçlarda biraz kıpırdanmış olabilir ama Sezer henüz böyle maçlara alışık bir oyuncu değil. Bu nedenle F.Bahçe'de ilk 11'in işi halletmesi, kulübeye bırakmaması gerek. Çünkü kenardan gelip işi çözecek oyuncu yok. Fenerbahçe adına kulübe yok gibi bir şey! Galatasaray'da ise önemli bir zenginlik göze çarpıyor. Elmander başta olmak üzere, Emre Çolak, Aydın Yılmaz, Engin Baytar hem oyunun gidişini değiştirebilecek hem de skoru çözebilecek oyuncular.

TERİM, KOCAMAN'DAN ÇOK DAHA ÖNDE
Teknik adamların form durumlarını kıyaslarsak?

Tabii ki Fatih Terim... Hem form durumu olarak hem kalite olarak Fatih Terim çok daha önde. Sonuçta Türk futbol tarihinin en önemli teknik adamlarından biri Fatih Terim... Buna karşın Aykut Kocaman henüz o seviyede değil. Teknik direktör farkı olarak şunu da işaret etmeliyiz; Terim çok daha cesaretli bir hoca. Maç içinde her türlü hamleyi yapıyor, risk alıyor, oyunun sürekli içinde. Fenerbahçe ile buna karşın tek formatta oynuyor. Girecek oyuncular belli, çıkacak oyuncular belli. Aykut Kocaman da maç içinde risk almayı çok seven bir yapıda değil.

0-0 GİDEN HER AN F.BAHÇE'YE YARAR
Peki 30 dakikadan sonrası?

Fenerbahçe eğer ilk bölümde kalesinde gol görürse, oyunu çevirmeleri çok zor. 0-0 giden her dakika F.Bahçe'nin lehine işler. Çünkü Galatasaray'ın en büyük zaafı kalesinde pozisyon vermesi. Derbide de skor 0-0 devam ettikçe G.Saray açık vermeye başlayacaktır. Caner, Sow, Kuyt, Cristian çabuk oyuncular. Bu dörtlü Galatasaray kalesinde pozisyon bulabilir. Ancak eğer G.Saray'dan erken bir gol gelirse, maç çok enteresan bir hal alabilir! Takım ve tribünler havaya girer ve farklı bir atmosfer ortaya çıkar.

CRİSTİAN'DAN ALEX OLMAZ!
Fenerbahçe adına kilit oyuncu Cristian Baroni... Şu takım yapısında Fenerbahçe'nin en önemli oyuncusu o. Fizik olarak güçlü bir oyuncu. Her yerden topa vurma özelliğine sahip. Dripling yapıyor. Fenerbahçe eğer Arena'da oyuna tutunacaksa, Cristian‘ın mutlaka ve mutlaka standart deplasmanlardan çok daha iyi performans vermesi gerekiyor. Ancak bir noktayı ayırmak gerek. Cristian, şu anda Alex'in pozisyonunda oynuyor. Ama Cristian'dan Alex çıkmaz, bu olamaz! Çünkü Alex'in sahibi olduğu o özel yeteneklerin hiçbirisi yok. Çabuk düşünme, golü hissetme, gol bölgesine gitme, doğru yere pas atma, pas kalitesi gibi faktörlerle Alex çok farklı bir noktada.

ORTA ALANA KARŞI FORVET
Maçı çok kısa bir şekilde değerlendirecek olursak Fenerbahçe'de orta alan, Galatasaray'da hücum oyuncuları maçı çözebilir. F.Bahçe istediği sonucu alacaksa, mutlaka Cristian-Meireles-Mehmet Topal üçlüsünün iyi olması şart. Bunlar vasat kalırsa F.Bahçe kaybeder.

MELO MAÇIN YILDIZI OLABİLİR
Galatasaray'da Danny'yi ben çok beğeniyorum. Çok formda. Amrabat formda, Burak'ı zaten anlatmaya gerek yok! Ancak ben çok farklı bir isme dikkat çekmek istiyorum. Felipe Melo... Belki bu sezon bekleneni verebilmiş değil ama bu derbi tam ona göre. Atmosferiyle, agresifliğiyle Melo'nun istediği bir maç. Brezilyalı bu maçın yıldızı olabilir.

KADROLARDA SÜRPRİZ HAMLE OLMAZ
Teknik adamlardan bir sürpriz gelir mi?

Fenerbahçe'nin kadrosu belli. Galatasaray'da ise tek forvet mi çift forvet mi soruları gündemde. Açıkcası ben kadrolarda bir sürpriz olacağını sanmıyorum. Galatasaray çift forvete alışmış bir takım. O yüzden Fatih Terim bir değişikliğe gitmez. Umut Bulut-Burak ikilisiyle başlayacaklardır. Terim, öne geçilen maçların son yarım saatlik diliminde bir forvet çıkarıp orta alanı güçlendiriyor. Kaldı ki bence de mantıklı.

KUPA MAÇLARININ ETKİSİ OLMAZ
Kupa sınavlarının maça etkisi nasıl olabilir?

Ben kupa maçlarının derbiyi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. G.Saray, Şampiyonlar Ligi'nde tur atladı. Oldukça moral buldu. Zaten görüntü itibarıyla Türkiye Kupası'nı öyle çok ciddiye alır bir havada değiller.
Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları