Deprem bölgesinde toprağın şekli nasıl değişti?

Kahramanmaraş merkezli depremler çok büyük bir yıkıma yol açarken, depremlerin yeryüzü şekillerinde değişikliklere yol açtığı da gözlendi. Hatay'da yarıklar oluşurken Kahramanmaraş'ta bir dağda da kütle hareketi meydana geldi. Prof. Dr. Haluk Özener, Jeoloji Mühendisi Okan Tüysüz ve Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Bilimci Ahmet Ercan konuyla ilgili açıklamada bulundu.

7.7 ve 7.6 büyüklüğünde merkez üssü Kahramanmaraş olan 2 deprem 10 ilde çok büyük tahribata yol açarken, yer şekillerinin de değişmesine neden oldu. Kahramanmaraş'ta oluşan fay kırığı havadan görüntülendi. Hatay'ın Altınözü ilçesindeki bir zeytinlikte 200 metre genişliğinde bir yarık ortaya çıktı.

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bulunan bir dağda dumanların yükselmesi ve dağdan aşağı siyah bir maddenin aktığının gözlenmesi ile deprem sonrası dağda bir kütle hareketinin meydana geldiği anlaşıldı. Peki bu kadar büyük depremlerden sonra, coğrafi şekillerin değişmesi normal mi?

Haberglobal'e konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremlerden sonra bölgedeki yer şekillerinin değişmesinin çok normal olduğunu söyledi. Özener "Böyle büyük depremlerden sonra yanal atımlı faylarda, fayın 2 tarafı göreceli olarak birbirine göre yer değiştiriyor" dedi. Sahada 3 metrelik veya 4 metrelik atımların gözlemlendiğini söyleyen Özener "GPS (uydu) taraması ile Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde 5 metrelik fay atımları var. Bu büyüklükteki depremlerde gayet normal" ifadelerini kullandı.



Gözle görülen en belirgin yer şekli değişmesi de Kahramanmaraş'ın Tevekkeli köyünde görüntülendi. Fay hattı kırığının kilometrelerce uzunluğunda devam ettiği havadan çekilen görüntüler ile ortaya çıktı.

Yeryüzündeki bir diğer belirgin değişim ise Hatay'da gözlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan bir zeytinliğin ortasında yaklaşık 200 metre genişliğinde, 400 metre uzunluğunda ve 50 metre derinliğinde yarık meydana geldi. Bölge sakinleri, eskiden bölgede traktör sürülebildiğini, şimdi ise bölgenin göçtüğünü, bölgeye iş makinelerinin bile giremeyeceğini ifade etti.

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bulunan bir dağda kütle hareketi de bir diğer deprem sonrası görülen yeryüzü şekli değişikliği. Prof. Dr. Okan Tüysüz bunun bir deprem nedeniyle oluşan heyelan olduğunu söylerken, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da olayın basit bir kütle hareketi olduğunu belirtmişti. Tatar, "Gözlemlerimize göre, olay depremle fitillenen ve depremler sonrası çok sık gördüğümüz basit bir kütle hareketinden öte bir şey değil" ifadelerini kullanmıştı.

Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları