Denge oyunları

Türkiye'nin haftalardır beklediği derbiye sayılı saatler kaldı. İki ezeli rakip, G.Saray ve F.Bahçe TT Arena'da karşılaşacak.

Türkiye'nin haftalardır beklediği derbiye sayılı saatler kaldı. İki ezeli rakip, G.Saray ve F.Bahçe  TT Arena'da kozlarını paylaşacak. Zorlu mücadele öncesi Sabah Gazetesi yazarlarına iki soru yöneltildi.

"Derbi nasıl sonuçlanır?", "Dev maçın kader adamları kimler olur?" Tabii ki derbilerde önceden sonucu kestirmek çok güçtür. Ancak sorulara verilen cevaplar, sonucu belirleyecek faktörleri ortaya koymak açısından büyük önem taşıyor. Saha avantajı, iki takımın oyun anlayışı, teknik adamların anlık taktiksel değişikliklerle üstünlük kurma çabaları ve birbirlerine kuracakları tuzaklar derbiye damgasını vuracak faktörler olarak ön plana çıkacak. Kısacası denge oyunlarında ayakta kalan taraf istediğini almaya daha yakın olacak.

Levent Tüzemen

Kompakt tuzak!
"Terim'li G.Saray'ın, Kocaman'lı F.Bahçe'ye karşı uzun yıllar sonra yakaladığı ciddi bir psikolojik üstünlüğü var. G.Saray için bu derbiyi kazanmak psikolojik üstünlüğü perçinlemek adına önem taşıyor. Ancak G.Saray, bu sezon başını sık ağrıtan "Kompakt" oyun tarzını akıllı uygulayan bir F.Bahçe bulacak. Fatih Hoca, derbi analizini Fener'in lig maçlarına göre değil, Avrupa'daki dış saha performansına ve oyun tarzına göre yapmalıdır. Show, F.Bahçe'nin hücumdaki şifresidir. Sow'un kafa karıştırma adına iki kenara geldiğinde boşalttığı bölgeye Kuyt, Meireles ve Baroni "Sürpriz golcü" olarak giriyorlar. G.Saray savunması bu tuzaklara düşmemeli. G.Saray adına başarı anahtarları: 1- Öfkelenmemek. 2- Dikkatli olmak. 3- Duran toplarda doğru pozisyon almak ve ön direğe atılan kornerlere önlem almak. G.Saray'da Muslera, Melo, Selçuk, Eboue ve Umut, F.Bahçe'de ise Gökhan Gönül, Meireles, Kuyt, kaleci Volkan ve eğer oynarsa Sezer ön plana çıkar."

Ahmet Çakar


Berabere bitebilir
"G.saray ağırlıklı bir oyun olur. Fazla pozisyon yaşanabileceğini düşünmüyorum. Berabere biteceğine ihtimal veriyorum. Çünkü G.Saray oyun üstünlüğünü aldığı maçlarda bile ceza alanında çok fazla gol pozisyonu bulamıyor. Buna karşılık sezon başından beri takım savunmasında ciddi zaafları var. Bundan dolayı da maçın sanki gollü beraberlikle biteceğini yüksek ihtimal olarak düşünüyorum. G.Saray'dan Dany ve oynarsa Hamit, F.Bahçe'den Kuyt ve Bekir maçın kader adamları olur."

Metin Tekin

Futbolun büyüsü
"Sonucun ne olacağı sorusunun cevabını bilmiyorum demek futbolun büyüsünün devam ettiğini de gösterir. G.Saray'ın TT Arena'da (Belki geçen hafta Sivas maçı böyle oynanmadı ama) tamamen oyunu ele alan önde basan ve maçın kendi sahasında oynandığını rakibine hissettiren bir anlayışı sahaya koymaya çalışacaktır. F.Bahçe, ya oyunu kendi eline geçirmeye çalışacak, ya da G.Saray bu işleri yaparken kendi tuzağını hazırlayacaktır. Tabii ki değişkenler (kırmızı kart vb) oyunu başka bir yöne taşıyabilir. G.Saray'da Selçuk İnan ve Hamit'in performansı çok belirleyici olacaktır. F.Bahçe de ise Baroni ve Sow'un kader oyuncuları olacağını düşünüyorum. Ve bunlara sürpriz oyuncu Bekir eklenebilir."

Rıdvan Dilmen


Ev sahibi avantajlıdır

"Derbinin sonucu ne olur?" diye 10 yıl önce sorulsa, 'Maç ortada, üç ihtimalli' gibi klasik ifadeler kullanırdım. İstatistiğe bakınca yine üç ihtimalli ama artık zaman zaman istatistikler öyle olmadığını gösterse de Üç Büyükler'in aralarındaki maçlarda ev sahiplerinin biraz daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Sezon başında Galatasaray İnönü Stadı'nda direkt favoriydi. O günkü Beşiktaş, bugünkü Beşiktaş değildi. Oyunu hatırlayın. İnönü, Arena, Kadıköy ev sahiplerine biraz avantaj sağlıyor; bu doğal. Maça G.Saray'ın saldırgan, agresif başlayacağını, önde baskı kurmak isteyeceğini düşünüyorum. Fenerbahçe'nin de topa sahip olma oranını lehine çevirmek için başlayacağını düşünüyorum. Aslında iki takımın temel özellikleri bunlar. İki takımın bir başka özelliği de pozison vermeleri. Bu maçlarda en önemli silah, girdiğiniz pozisyonu atma yüzdenizin yüksek olmasıdır. Bizler yorum yaparken hep 11'e 11 olarak değerlendiriyoruz, ama erken kartlar (sarı veya kırmızı) dengeleri bozabiliyor. Bu yüzden maç öncesi yorumlar maçın daha başında farklılaşabilir. Maçın kader adamları iki takımın stoperleri olur."

Ömer Üründül


Atılacak bir gol...

"Fenerbahçe'nin bu tip maçlardaki deplasman stratejisi ev sahibi Galatasaray'ın istemediği bir ortamdır. Çünkü Fenerbahçe, kontrollü oyun ile birlikte alan daraltan savunma kurgusu uyguluyor. Galatasaray da bugüne kadar bilhassa kendi sahasında bu tip rakiplere karşı yoğun baskı kurmasına rağmen sıkıntılar yaşadı. Tabii ki unutmaması gereken önemli şeylerden birisi de atılacak bir golün değiştireceği oyun düzenidir. Galatasaray, skor avantajı yakalarsa istediği saha içi ortamını da bulmuş olur. İbre tamamen kendisine döner. Aksi takdirde Fenerbahçe istediklerine yaklaşır. Her zaman vurguladığım gibi bütün dünyada olduğu gibi derbilerde kendi sahasında oynayan takım mutlaka bir adım öndedir. Kader adamları ise Fenerbahçe adına Volkan Demirel ve Cristian, Galatasaray adına ise Amrabat ve Semih Kaya olur."
Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları