Altyapıda revizyon devam ediyor

Galatasaray'da Başkan Ünal Aysal ve Teknik Direktör Terim'in her fırsatta dillendirdiği 'altyapıda revizyon' tüm hızıyla sürüyor.

Galatasaray , 6+0+4 kuralının da etkisiyle bu sezon transfer dönemini sakin geçiriyor. Öyle ki A takıma sadece Aurelien Chedjou ve Erman Kılıç takviyeleri yapıldı. A2 takımında ise çok farklı bir görüntü hakim. Altyapıya şu ana kadar 4 transfer gerçekleştiren sarı-kırmızılılar, 8 oyuncu ile yollarını ayırdı.
 
 BİR YILDIZ ADAYI DAHA
 
 Teknik direktör Fatih Terim'in kadroda düşünmediği Mehmet Batdal'a karşılık İstanbul Büyükşehir Belediyespor'dan İbrahim Demirbağ'ı alan Cimbom, Auxerre altyapısında yetişen 1995 doğumlu İbrahim coşun ve Denizlispor A2 takımından 1996 doğumlu Necmettin Tekdemir'i kadrosuna kattı. Altyapıda son hamle ise Ocak 2011'de Bursaspor altyapısına katılan 17 yaşındaki golcü Oğulcan Çağlayan oldu.
 
 "Geleceğin Ibrahimovic'i" olarak adlandırılan ve Inter ile Ajax'ın da peşinde olduğu genç yıldız adayı, yetiştirme bedeli karşılığında FLorya'nın yolunu tutmaya hazırlanıyor. Terim'in alınmasını istediği Oğulcan için Ankaraspor'a 300 bin TL'lik yetiştirme bedelini ödememek için profesyonel sözleşme imzalatmayan Bursaspor, 6 ay sonra 18 yaşına girecek ve bu tarihte yetiştirme bedeli 30 bin TL'ye düşecek Oğulcan'dan beklemesini istedi. Bu gelişmeler üzerine genç yeteneğin ailesiyle temasa geçen Galatasaray, Bursaspor ile de görüşmelere başladı.
 
 ÜST ÜSTE AYRILIKLAR
 
 Florya'ya adeta genç yetenek yağarken, yeni sezon öncesi çok sayıda ayrılık da yaşandı. A2 takımı oyuncularından Okan Derici, beklentileri karşılayamayınca FC Rot Weiß Erfurt ile sözleşme imzaladı. U18 takımından Mert BAŞ'ın yeni adresi BAL takımlarından Erdekspor oldu. A2 takımından Ozan Arif Önal, Erzurum BŞB ile sözleşme imzaladı. Altyapıdan yetişen Emre Yüksektepe (Bandırmaspor), sözleşmesi biten Ahmet Kesim (Aydınspor 1923) ve Deniz Yanılmaz (Tepecikspor) da bu kervana katıldı. Uğur Ayhan (İstanbulspor) ve Serkan Göksu (Yeni Malatyaspor) ise kiralık gönderildi.
 
 YENİDEN YAPILANMA HAMLESİ
 
 Yıllardır Terim ile birlikte çalışan Müfit Erkasap'ı altyapının başına getiren yönetim kurulu, tesislerin ve sahaların yenilenmesi için de önemli bir bütçe ayırdı.
 
"Altyapımızda yeniden yapılanma var. Altyapıyı kökünden değiştirmek zorundayız. Bunun için gerekirse dışarıdan, mümkünse Türkiye 'den altyapı hocalarını getireceğiz" diyen Başkan Ünal Aysal, Haziran Ayı Divan Kurulu Toplantısı'nda ise "Galatasaray’a bırakmak istediğimiz en büyük miras, bütün branşlarda çok iyi bir altyapıdır. Dönemimizde elde ettiğimiz şampiyonluklar kadar altyapıya yaptığımız yatırımlarla da hatırlanmak isterim. Doğru yoldayız ama katetmemiz gereken daha çok yol var. Bu uzun vadeli bir yatırım kalemidir" sözleriyle altyapıya verdikleri önemi vurguladı.

'FATİH TERİM GENÇ ASLANLARINI ARIYOR' PROJESİ

Fatih Terim, iki yıl önce göreve geldiğinde, altyapı ile ilgili olarak, "Mevcut jenerasyonlarda sıkıntılı olduğunu. Bir süre 95-98 doğumlu oyuncuların yaş kategorisinden kaliteli oyuncu gelmeyecek.

Galarasaray, bu yıl 'Fatih Terim Genç Aslanlarını Arıyor' adını taşıyan projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında Terim, Florya Metin Oktay Tesisleri'nde Futbol Akademisi Genel Direktörü Müfit Erkasap ve Fatih İbradı'nın katılımıyla bir toplantı düzenledi.

Tecrübeli çalıştırıcı, genç oyunculara yönelik, "Altyapı ile ilgili dev bir projenin küçük bir parçasını sizlerle paylaşmak istiyoruz çünkü Galatasaray’ın özellikle futbolda gelişmesini, tavanla birleşmesini bir an önce sağlamamız gerekiyor. Burada size çok ihtiyacımız var. Yeni sistemin bir parçası olmak zorundayız, zorundasınız. Futbol okulları sadece ekonomik amaç taşımamalı, teknik amaç da taşımalı. Oradan akademimize, akademimizden de yukarı doğru bir sirkülasyon sağlanmalı. Bunun için beraberce yeni bir çalışma yapacağız. Futbol okullarından bundan sonra daha fazla oyuncunun Akademi’ye geleceğini düşünüyoruz" açıklaması yaptı.

ALTYAPIDA HEDEF

Basına kapalı yapılan Şubat Ayı Divan Kurulu Toplantısı'nda ise alt yapı revizyon planıyla ilgili 1,5 saat süren bir sunum yapan Terim, "Kurucumuz Ali Sami Yen'in dediği gibi altyapıda ve devamında hedefimiz Türk takımlarını değil, Avrupa'nın elit kulüplerini geçmektir. Gelecekte çok yüksek maliyetli transfer yapmadan, başarıyı kovalayacak bir altyapıyı oluşturmayı amaçlıyoruz. Altyapıdaki oluşum ile gelecekte Avrupa'nın elit kulüpleriyle yarışabilecek düzeye geleceğiz. Avrupa devlerinin altyapı yıllık bütçeleri 10-15 milyon dolar, bizde ise 1.8 milyon dolar. Düşük maliyetle yıldız oyuncu bulan kulüpler 35-40 kişilik scout ekipleriyle çalışıyor. Galatasaray sadece 4 kişilik scout ekibi oluşturabildi" ifadelerini kullandı.

READING İLE DEV ORTAKLIK

Galatasaray, Şubat ayında Premier Lig kulübü Reading ile 'kardeş kulüp' anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında, oyuncu takibi ve transferlerde nasıl bir yol izleneceği konularında bilgi paylaşımı yapılacağı açıklandı. Fazla futbolcuların iki kulüp arasında paylaşılacağı ve Galatasaray'ın İngiltere ’de takip etmek istediği oyuncular için fikir alışverişinde bulunulacağı belirtildi.

UEFA ZAFERİNDE İLK 11'İN YARISI ALTYAPIDAN

Sarı-kırmızılılarda UEFA Kupası'nın kazanıldığı 1999-2000 sezonunda, A takım kadrosunda altyapıdan 7 futbolcu bulunurken, bunların 6'sı sürekli forma giyiyordu. İlk 11'in vazgeçilmezleri Bülent Korkmaz, Fatih Akyel, Suat Kaya, Okan Buruk, Emre Belözoğlu ve Tugay Kerimoğlu, yurt içi ve Avrupa'da elde edilen büyük başarılarda önemli pay sahibi oldular. O dönemde kulübede oturan tek isim Kerem İnan'dı. Şu anda ise Galatasaray kadrosunda yer alan 27 futbolcudan sadece 4'ü altyapıdan yetişti. Semih Kaya sürekli 11'de görev yaparken, kaptan Sabri Sarıoğlu, genç kaleci Eray İşcan ve Emre Çolak ise çoğunlukla yedek bekliyor.
Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları