Ali Akman: "Liverpool'daki Fernando Torres'e hayranım"

Önümüzdeki sezondan itibaren Eintrach Frankfurt forması giyecek olan Bursaspor'un genç yıldızı Ali Akman'dan açıklamalar geldi

Önümüzdeki sezondan itibaren Eintrach Frankfurt forması giyecek olan Bursaspor'un genç yıldızı Ali Akman, Tam Saha'ya konuştu. İşte o röportaj...

Bursaspor ve Ümit Milli Takım formalarıyla attığı goller onu Bundesliga'ya taşıdı. Önümüzdeki sezondan itibaren Eintrach Frankfurt formasıyla izleyeceğimiz 18 yaşındaki golcü, 1.73'lük boyuyla boyundan büyük işler yapıyor. "Sahte 9" pozisyonunun kendi yaş grubu içindeki en iyilerinden birisi olan genç oyuncu, "Aklımda hiçbir zaman Türkiye'de kalmak olmadı. Yönümü hep Avrupa'ya çevirdim. Çünkü orada hem futbol hayatımın hem de özel yaşamımın daha iyi gelişeceğini düşündüm" diyor.

18 Nisan 2002 Bursa doğumlusun. Öncelikle aileni tanıyabilir miyiz? Bize futbol öncesindeki çocukluğundan bahseder misin?

Biz İnegöllüyüz. Annem de babam da İnegöl doğumlu. Babam Aydın Akman mobilyacıydı. Artık çalışmıyor. Annem ise ev hanımı. Evin tek evlâdıyım. Bütün çocukluğum İnegöl'de geçti. Babamlar üç kardeş. Ayhan amcamın dışında bir de halam var. Geniş bir aileye sahibim ve futbol öncesindeki hayatım, bu geniş ailesiyle vakit geçiren mutlu bir çocuk olarak geçti. Sürekli kuzenlerimle birlikteydim. Onlarla olduğum zaman çok mutlu olurdum. Arkadaşlarımla da çok vakit geçirirdim.

Öğrenim hayatınla ilgili bilgi alabilir miyiz? Hangi okullarda okudun? Hangi yabancı dil ya da dilleri biliyorsun? Ne seviyedesin?

Öğrenim hayatıma özel bir okulda başladım. Okulun en fazla önem verdiği ders İngilizceydi. Doğrusu, benim de o okulda en fazla öğrenmek istediğim şey İngilizceydi. Öğrenim hayatım boyunca hep İngilizceye konsantre oldum. Halen çalışmaya ve öğrenmeye devam ediyorum. İngilizce altyapıyı almam benim için çok büyük avantaj olmuş. Bunu A takıma ilk çıktığımda çok daha iyi anladım. İki-üç yıl önce çok iyi konuşamıyordum ama biraz daha pratik yapma şansı bulunca İngilizcem de daha iyi bir seviyeye geldi. Tabiî şimdi Almanca öğrenmeyi de çok istiyorum. Özel bir hocayla çalışacağım.

Futbol topuyla ilk olarak nasıl tanıştın?

Zaten emeklemeyi bırakıp yürümeye başladığım andan itibaren topa vurmaya da başlamışım. Annem, babam bana hep bunu hatırlatıyor. Ben onların yalancısıyım (gülüyor). Tanışmam herhalde biraz doğuştan. Genlerde olduğunu düşünüyorum.

Türk futbolunun önemli oyuncularından Ayhan Akman'ın yeğenisin. Onun futbolculuk dönemiyle ilgili nelere hatırlıyorsun?

Ben 2002 doğumluyum. Amcamın tam aktif olduğu yıllar. Ancak en iyi olduğu dönemlerde amcamı izleyemedim tabiî ki. Sonuçta çocuksun ve olan bitenin çok fazla farkında değilsin. Ama EURO 2008'i hatırlıyorum mesela. Zaten futbola bir merakım vardı, amcamın da işin iyilerinden biri olması beni biraz daha motive etti diyebilirim.

Amcan ve senin dışında ailende profesyonel olarak sporla ilgilenen birileri var mı?

Halamın oğlu benden önce İnegölspor'da futbola başlamış, bir ara Galatasaray'ın altyapısına da gelmişti ama futbolcu olamadı. Sonra ben geldim. Benden sonra amcamın çocukları Hamza ve Efe var. Onlar da Galatasaray'ın altyapısında. Ama tabiî şu an amcam gibi bir profesyonel yok ailemizde.

Amcanla nasıl bir ilişkin var?

Benim için çok özel bir durum. Amcamın futbol oynadığı yıllarda onu gördüğüm zaman heyecanlanıyordum. Çünkü o benim için bir idol gibiydi. "Acaba ben de amcam gibi olabilir miyim?" diye düşünüyor, o gözle bakıyordum. Ben futbolda ilerleyip amcam da bunu gördüğünde, bana her şekilde yardımcı oldu. Sürekli benimle birlikte. Amcamla aramızda kilit bir kelimemiz var, "Performans." Bu kelimeye odaklanmış durumdayız.


Sence dünya futbolunun Türklere olan bu ilgisinin sebebi nedir?

Bu ilgi artışının en önemli sebebi, ilk giden oyuncuların gösterdiği yüksek performans. Kulüpler yaptıkları transferlerin yanlış olmadığını görünce Türk futbolculara daha fazla ilgi göstermeye başladı. Bir yanda da oyuncularımız A Millî Takım'la da iyi işler yapıyor. Bu da ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Mesela bazı ülkelerin alt yaş grup millî takımları bizi yenebiliyor ama yaş ilerledikçe biz onlara üstünlük sağlamaya başlıyoruz.

Çocukken yenildiğiniz takımı büyüdüğünüzde yenmiş oluyorsunuz yani…

Evet, çok rahat yeniyoruz. Bunun en büyük sebebi onlara hep sistem dayatılıyor ve sistem oyunu oynuyorlar. Ama iş sorun çözmeye geldiğinde bunu yeterince yapamıyorlar. Fakat Türk oyuncularında durum böyle değil. Zaten hep kendimiz bir şekilde sorunları çözmek üzerine kafa yoruyoruz. Bu konuda Türk oyuncular işin içinden çok daha rahat çıkabiliyor.

Peki, kendine örnek aldığın futbolcu ya da futbolcular kimler? Hangi özelliklerini örnek alıyorsun?

Fernando Torres'i çok beğeniyorum. Zamanın Liverpool'unda onun stili çok iyiydi. Saçları uçuşurdu. Beni çok etkilerdi. Benim çocukluğuma denk geliyor. O zaman tam izleyemesem de sonrasında keşfettiğim Torres'e büyük hayranlık besledim. Bunun sebebi stili olabilir. Golleri çok iyiydi. Golleri beni çok farklı etkiledi. Tadına varamıyorsunuz ya bazı oyuncuların… Bu da olabilir. Ben tam 90 dakika izleyememiştim Torres'i… Sonrasında Atletico Madrid'de oynarken izledim. O zaman da zirve noktasında değildi. Sonra Agüero'nun çok büyük hayranıyım. Hem benim gibi kısa boylu hem de tek santrfor oynuyor ve müthiş oynuyor. Sahte 9'u en iyi uygulayan oyunculardan birisi. Inter'de Lautaro Martinez var, Lukaku ile birlikte oynuyor. Onun oynadığı mevki, benim en iyi oynayabileceğim mevkilerden bir tanesi. Ya o şekilde ikili ya da Agüero gibi tek oynayabilirim. Martinez'in de boyu kısa ama yaptığı işler çok büyük. O da False Nine olarak oynuyor. Torres, Agüero ve Martinez'in yanı sıra Roberto Firmino'yu da söylemeden geçemeyeceğim. Bir forvet gibi değil de 10 numara gibi oynuyor. Onun da oyun stilini beğeniyorum. Ondan da bir şeyler kapmaya çalışıyorum. Kimi oyunculardan neyi nasıl alabileceğime bakıyorum. Diğer oyuncuları da nasıl pozisyon alıyor diye izliyorum.

Amcan Ayhan Akman uzun yıllar Türk futboluna başarıyla hizmet etti. Sence boynuz kulağı geçer mi? Amcan bu konuda ne düşünüyor?

Amcam bu konuda çok net düşünüyor. Her gün konuşuyoruz zaten. "Beni geçecek misin? Soru işareti…" Ben de "Geçeceğim" diyorum… O da bana çok inanıyor ve destek çıkıyor. Geçeceğimi o da düşünüyor.

U15'ten U21'e Millî Takımlarımızda 40 kez forma giydin. Şu anda da Ümit Millî Takım kampında seninle birlikteyiz. Ay-yıldız dediğim zaman neler düşünüyorsun? Millî Takım oyuncusu olmak nasıl bir duygu?

Ay-yıldız dediğiniz an içime bir titreme geldi gerçekten… Burası çok farklı. Riva benim için inanılmaz bir yer. Burayı çok seviyorum. Millî Takım Tesisleri'nde olmak beni hep mutlu etmiştir. Üzerimizdeki bu arma çok önemli ve değerli. Bizler de en iyi şekilde hizmet etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Benim için en önemli şeylerden birisi Millî Takım formasını giymek, sahada taşımak ve en iyi şekilde hizmet etmek. Ailem de bu konuda beni çok destekliyor. Onlar da milliyetçidir. Çok değer veririz Türk Bayrağına… Babamın telefonunda benim Millî Takım formalı fotoğraflarım var. Bana hep, "Millî Takım formalı fotoğrafını at" der. Bizim için Millî Takım hep çok farklıdır. Neticede oynadığımız kulüplere hizmet edeceğiz ama Millî Takım bambaşka gerçekten. Amcamdan görüyordum. Bir gol atıyor, inanılmaz bir sevinç oluyor, bütün ülke ayağa kalkıyor. Ben bunu sağlamalıyım. Ülkemi en iyi şekilde temsil etmeliyim. Bu formayla çok büyük başarılar elde etmek istiyorum. Elimden geleni vermek istiyorum. O formayla sahada iki kişi oluyorsun, üç kişi oluyorsun. Bütün takım olarak iyi bir havadaysan, takım arkadaşlarınla iyi sarılıyorsan seni inanılmaz bir noktaya taşıyor. Bu duyguları hiçbir şekilde parayla satın alamazsın. Bu duyguları yaşama şansını Allah bize nasip ediyor. Bunun için şükredip en iyi şekilde temsil etmek durumundayız. Buna lâyık olmak bile inanılmaz bir duygu. Milli Takım formasıyla sahaya çıkıyorsun, milyonlar arkanda. Türkiye'de futbol aşkı çok farklıdır. O yüzden bir şekilde A Millî Takım'da başarılar elde edip, bu duyguları en iyi şekilde orada da yaşamak istiyorum. İnşallah Allah nasip eder.

Önümüzde 2021 Avrupa Şampiyonası var. Galler, İsviçre ve İtalya ile aynı gruptayız. Sence nasıl bir turnuva olur ve neler yaparız?

Bizim bu gruptan kesinlikle çıkmamız lâzım. Bir oyuncu için de Millî Takım'la bir yerlere gelmek çok farklıdır. İnşallah en iyi şekilde sonuçlar alıp, gruptan çıkacağız. İnsanımız da biz de başarıya açız. A Millî Takım forması ile bu başarıyı yakalamamız lâzım. Şu anki oyuncu grubu bunu başarabilecek seviyede. Dünya Şampiyonu olmuş Fransa'yı burada yendik, orada berabere kaldık. A Millî Takım maçlarını izlerken kadroya baktığım zaman mutlu oluyorum. Yüzüm gülüyor. Ağabeylerimin hepsi müthiş oynuyor.

Hobilerin ve fobiler neler? Bursa'da nasıl bir hayatın var? Almanya'da nasıl bir hayatın olacak?

Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi severim. Şu an onu da yapamıyoruz gerçi… Ailemle vakit geçirmeyi, bilgisayarda oyun oynamayı severim. Konsol oyunları oynamıyorum. Son bir senedir herkes gibi evdeyim malûm. Almanya'da da güzel bir şekilde vakit geçirmek istiyorum.

Bizim unuttuğumuz senin eklemek istediğin bir şey var mı? 

Riva'yı yine söylemek istiyorum. Evim haricinde beni en çok mutlu eden yer Riva. Millî Takım Tesisleri'nde çok keyifli ve mutluyum. Huzur var. Nefes alıyorum. Burası benim için çok farklı.

Webaslan'a devam... Webaslan Mobil Uygulamaları