Makale Yaz
bin-dokuz-yuz-bes
Bu haberi yazdır
Temel Sorunlarımıza Alternatif Çözümler
 Ağu
27
 2020

Geçen sene en temel sorunumuz geçiş futbolunda yetersiz kalmak ve ceza sahasında çoğalamamaktı. Eksiklerimizi aslında 4 maddede sıralamak mümkün.

1- Ceza sahasında çoğalamamak, ceza sahasına dönüşümlü olarak girip çıkmakta yetersiz kalmak, Falcaoya yakın desteği sağlayamamak.

2- Kanatların final aksiyonlarında etkisiz kalması. Ceza sahasında olmaları gereken yerde ya kanatta kalmaları ya da kanattan orta sahaya kayarak gereksiz orta saha kalabalıklığı içerisinde yer almaları. Falcaonun yine tek başına bırakılması.

3- Geçiş futbolunda yavaş kalmak, orta sahada gereksiz paslaşmalar sonucunda rakibin kendi sahasına çekilmesine olanak tanımak, buna karşın rakip ceza sahasında çoğalamadığımız için oyunun orta alanda sıkışması. Demode futbol.

4- Bir çok maçta Belhandanın Emre Akbabaya tercih edilmesi.

Tek başına 4. madde bile aslında bizim için çok önemli bir opsiyondu. Çünkü geçiş futbolu Başakşehir gibi takım halinde yapılamadığında bazen Talisca, Emre Akbaba gibi özel futbolcularla da hatlar arasındaki bu geçişi yapmak mümkün olabilirdi.

Peki, madem geçen seneki temel sorunlarımız bunlardı o halde yeni sezonda neleri değiştirmeliyiz?

Öncelikle ceza sahasında çoğalabilmek ve Falcaonun ileride yanlız kalmaması için opsiyonlar

1- Diagne desteğiyle çift forvete dönülmesi

2- Emre Akbananın Falcao ile önlü arkalı oynaması.

Başka opsiyonumuz maalesef yok. Çünkü Babeli ve Taylanı biraz ayrı tutarsak, ne orta sahada ne de kanatlarda dönüşümlü olarak ceza sahasına girip çıkacak futbolculara sahip değiliz. Ömer, Arda, Feghouli, Belhanda henüz netleşmese bile Lemina ve Seri hep topla oynayıpta ön plana çıkan futbolcular. Topsuz oyunda mesela bir Khedira gibi geriden gelip ceza sahasında bitiverecek futbolcular değil. Aslında Babel de topla oynayan bir futbolcu fakat topsuz oyunda da ceza sahasındaki çoğalmaya direkt katkı sağlıyor.

Terimin çift forvet oynatacağını hiç sanmıyorum. Bu durumda aslında demode futboldan kurtulabilmenin işaretlerini de bir önceki paragrafta vermiş bulunuyorum. Emre Akbaba ve Taylan geçiş futbolunun olmazsa olmazları. Ön liberoya Lemina alınırsa iyi olur. Alınamazsa burada Donk oynar. Seri zaten hiç alınmamalı. Bir kanadın da hızlı olması lazım. O da Emre Kılınç. Alternatifi de Sekidika gibi gözüküyor fakat oyun vizyonunu geliştirmesi gerekiyor. Belhandayı zaten hiç saymıyorum. Arda, Feghouli gibi futbolcular da Babelin yedeği olurlar. Tabi Ömer Bayram da önlü arkalı sol kanat için iyi bir alternatif. Babel, ilk yarıda hayalet Belhanda, hiç ortalarda olmayan Feghouli ve Nzonzi ile oynadı. Arkasında da Nagatomo vardı. Şimdi Emre Akbaba ile beraber oynasın bakalım nasıl farklar yaratacak? Orta sahaya takviye yapılsın ya da yapılmasın Taylan bu pozisyonda kendisine daha fazla yer bulmalı. Çünkü diğerlerinden farklı bir futbolcu. Topsuz oyunda daha üstün meziyetleri var ve geçiş futboluna uygun. Ceza sahasına dönüşümlü olarak girip çıkıyor. Kumaşı var fakat bugüne kadar hep yanlış futbolcularla beraber oynatıldı. Adem Büyükünde tabi ceza sahasındaki çoğalma için iyi bir alternatif olduğunu vurgulamak isterim.

Geçiş oyununa uygun futbolcularla ileride çoğalabildiğimiz taktirde ligi göğüsleriz. Aksi halde demode futbol ve hüsran bizi bekler. 

Şu anda ön liberoya Leminayı alsak kanımca yeterli olur. Fakat Taylanın özellikleri itibariyle kadroda başka alternatifi yok. Bu yüzden bu bölgeye de Khedira tarzı bir futbolcuyu kadromuza katabilirsek harika olur.

Özetle demode futboldan kurtulabilmek için hatlar arasındaki geçişi kolaylıkla yapabilecek futbolcuları tercih etmemiz lazım. Hem kanattan hem de göbekten ceza alanında çoğalabilmemiz gerekiyor. Bir kanadın topu tutan, diğer kanadın da hızlı olması önemli bir faktör. Fakat her ikisinin de ceza sahasında çoğalmaları ve final aksiyonlarını başarıyla yerine getirmeleri daha da önemli. Emre Akbabanın da artık Falcaoya yakın oynatılması ve Belhandaya gösterilen şans ve sabrın en az 10 katının kendisine gösterilmesi gerekiyor.

Geçen seneki hatalarımızdan ders alıp, çok fazla paralar harcamadan bir kaç küçük dokunuşla takımın çehresini baştan aşağıya değiştirebilmemiz mümkün. Feghouli, Belhanda, Seri, ve Arda gibi futbolcularla orta alanda sadece gereksizce paslaşır dururuz. Ceza sahasına kimse girmez ve Falcao yine ileride tek başına bırakılır. Böylece demode oyun bu sene de tekrarlanmış olur. Bu yüzden bu futbolcular illa oynayacaklarsa bile skora göre sonradan tercih edilmelerinde yarar var. Fatih Terim eğer bu futbolcuların üzerine takımı inşa etmeye kalkarsa, kendi bacağına sıkar ve maalesef kendi sonunu da hazırlamış olur.

Söylediğim bu son cümle inşallah gerçekleşmez. Fakat gerçekleşirse ki Terimi tanıyoruz, büyük ihtimal yine bu futbolcular üzerine kadroyu kurmaya çalışacak ve böylece yine aynı hatalara düşecek ve akabinde gelecek başarısız sonuçlarla belki de istifa etmek durumunda kalacak. 27 Ağustos 2020 umarım önceden söylenmiş bu acı gerçeğin tarihi olmaz.

Terim artık değişmeli. Eski tekrarlarından vazgeçmeli. Pasla oyunu tutmak yerine artık akan oyunu tercih etmeli. Liverpoolun yıllar sonra gelen başarısının ya da Bayer Münihin rakiplerini adeta eze eze yenmesinin sırrı işte bu geçiş oyununda fark yaratmalarında saklı. Çünkü futbol artık paralel oynanmıyor. Dikine oynayıp, geçişleri kolay yapabildiğin ve rakip ceza sahasında da bir anda çoğalabildiğin ölçüde iyi takımsın artık. Çağdaş futbolun yanında Guardiola felsefesi fark yedi. Barcelonanın oyun miadı bile artık demode kaldı. İstatistiklerin koca bir yalan olduğu da ispatlanmış oldu. Çünkü rakibi çaresiz bırakmayan pas futbolunun artık hiç bir esprisi kalmadı.

Sağlıcakla...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...