Makale Yaz
Bu haberi yazdır
Galatasaray'da sil baştan
 Haz
27
 2016

İlk makalem ’de sabırdan bahsetmiştim. İlk makalem ’in başlığı ’da ‘SABIR’ zaten. Bugüne kadar (27.06.2016), makalem onaylanmamış olabilir o yüzden sizlerde ilk makalemi ‘mi okumamışsınızdır. Ben yine de yeni bir makalem yazmak istedim. Madem önceden sabırdan bahsettim o zaman şimdide sabırsızlıktan bahsedelim. Yani herkesin aslında istediği ama gerçekleşmesi zor olandan bahsedelim. Her şeyi sil baştan kuralım.

Yeni yönetim: Başkan’ı kim olur ya da yöneticileri kim olur bilmem ama sanırım çoğumuzun yönetim kadrosunda görmek istediği isimler Ali Dürüst, Abdürrahim Albayrak ve Haldun Üstünel’dir. Bu üç kişi zaten yönetimde yer alırsa, Galatasaray taraftarında büyük bir güveni olacaktır. Fakat başkan Dursun Özbek’in koltuğundan inme gibi bir niyeti olmadığı için, saydığım üç isminde Galatasaray’a geleceğini zannetmiyorum.

 

Yeni teknik heyet: bu konu hakkında bütün düşüncelerimi ikinci makaleme aktardım (Eskiye dönüş?). Bu konuyu burada tekrarlamaya gerek yok.

 

Yeni oyuncu kadrosu: ve gelelim en önemli bölüme; oyuncu kadrosu. Yaşlı, pahalı, formsuz ve kalitesizlerle dolu şanlı Galatasaray’ımızın oyuncu kadrosu bana göre şuan için ne Türkiye’de nede Avrupa’da iş yapamaz (zaten önümüzdeki sezon Avrupa’da yokuz). O zaman ilk önce bütün ‘profesyonel’ oyuncularımızı yazalım ve ona göre 2016/2017 sezonun kadrosunu sizlerle paylaşalım.

Galatasaray’ın oyuncuları (J. Denayer ve Emre Çolak’ın gittiğini düşünürsek):

 

Kaleciler:

F. Muslera

Cenk Gönen

Eray Işcan

Alperen Uysal

İsmail Cipe

 

Sağ bekler:

M. Linnes

Sabri Sarıoğlu (sözleşmesi bitti ama büyük ihtimal yeni sözleşme imzalayacak)

Tarik Çamdal

Salih Dursun

 

Sol bekler:

L. Carole

A. Telles

 

Stoperler:

A. Chedjou

R. Donk (ön libero olarak alındı fakat aslında stoper)

Serdar Aziz

Hakan Balta (sol bek olarak başladı fakat bundan sonra ancak stoper olarak kullanılır)

Semih Kaya

Koray Günter

Emre Can Coşkun

 

Orta Saha:

B. Dzemaili

J. Rodriguez

Wesley Sneijder

Selçuk İnan

Bilal Kısa (takasta kullanılacak büyük ihtimal ama daha kesin olarak gitmedi)

Furkan Özcal (takasta kullanılacak büyük ihtimal ama daha kesin olarak gitmedi)

Hamit Altıntop (sözleşmesi bitti ve ilk gitmesi gereken oyuncu, fakat mevcut yönetim Hamit’e yeni sözleşme önerebilir. Önerse de şaşırmam zaten)

Jem Karacan

Umut Gündoğan

Oğuzhan Kayar

İbrahim Demirbağ (altyapı oyuncusu, Avrupa’da gelecek için vaat eden 50 oyuncusundan birisi olarak seçildi)

Birhan Vatansever (altyapı oyuncusu, ön libero olarak oynuyor. Ümit milli takımda forma giyiyor. İbrahim’in aksine Avrupalıların ilgisini çekemezse ’de umarım Galatasaray’a çok faydalı olur)

 

Kanatlar:

Bruma

L. Podolski (forvet olarak da kullanılabilir ama kanat ona daha uygun)

L. Ontivero

Endogan Adili

Yasin Öztekin

Olcan Adin

Sinan Gümüş

 

Forvetler:

Umut Bulut

Sercan Yıldırım (Furkan ve Bilal gibi takasta kullanılması söz konusu)

İsmail Berk Ünsal

Volkan Pala

 

Yukarda tam olarak 41 oyuncu sayıyorum (belki unuttuğum isimlerde vardır). Kulübün maddi durumunu düşünerek ve 2016/2017 sezonu için Avrupa’da olmayacağımızı göz önüne alarak, bu 41 kişilik futbolcu kadrosunu 24’e kadar indirmek en ideal senaryo olur.

Üstelik bir kaç tane transfer daha yapılacağını düşünürsek bu sayı yükselecek. Peki, eğer her şeyi sil baştan yapacaksak, benim 2016/2017 için ideal kadrom nasıl oluşur?

Aşağıdaki isimleri yazdım ve yanında nedenini‘ de açıklıyorum.

4-2-3-1 sistemiyle oynayacağımızı düşünerek böyle bir ‘fantezi’ kadro aklıma geliyor:

Kaleciler:

- F. Muslera (tartışmaya gerek yok, dünyanın en iyi kalecilerinden birisi. Maliyeti yüksek olabilir ama gidişi bize daha pahalıya patlayabilir)

- Cenk Gönen (çok özel bir kaleci değil ama bir yedek olarak yeterli)

- Alperen Uysal (ümit Milli Takımı’nda kalecisi, üçüncü kaleci olarak hem Taffarel’den hem de Muslera’dan çok şey öğrenebilir)

 

Sağ bekler:

- T. Meunier (ismi daha öncede Galatasaray’la anılmıştı fakat transfer edilmedi. Uzun boylu (1.90), genç (24) ve fizik olarak çok güçlü. Avrupa Şampiyonasında gösterdiği performans iyi. Bonservis bedeli ödenmesi lazım (Club Brugge) ama kesinlikle sağ bek mevki ’sine ilaç olabilir)

- Koray Altınay (yedek sağ bek için yeterli olabilir. O da Meunier gibi uzun boylu (1.86) ve genç (24). Çaykur Rizespor ’deki sözleşmesi bitti yani bonservis ödemeye gerek yok. Gecen sezon ön libero olarak görev aldı ama sağ bek olarak daha faydalı)

 

Sol Bekler:

- Ali Adnan (Rize’deyken ilk sezonunda çok iyi performans sergilemişti, fakat ikinci sezonunda hayal kırıklığına uğrattı herkesi. Şuan Udinese’de oynuyor yani bonservis bedeli ödenmesi lazım. 1.85 boyunda ve henüz 22 yaşında. Sert bir sol ayağına sahip ve hem defans hem ofans yönünde takıma faydalı olabilir)

- L. Carole (başlangıçta şüphelerim vardı, fakat zaman geçtikçe kendisini biraz toparlayabildi. Takımda kalması her iki taraf içinde iyi olabilir. Boyu 1.82 ve yaşı 25)

 

Stoperler:

- Serdar Aziz (yeni geldi. Maliyeti yüksek olsa da iyi bir stoper ve genç (25). Boy olarak pek uzun değil (1.83) ama bunu hava hakimiyetiyle telafi edebilecek kapasitede)

- Koray Günter (artık şans verilmesi ve şansı hak eden genç bir oyuncumuz. İki buçuk senede kendisine yeterince şans verilmedi. Fakat şans verildiğinde potansiyelini gösteren bir stoper. 1.85 boyunda ve 21 yaşında)

- Emre Can Coşkun (kiralanıp gidiyor ama o da şans verilmeyen genç oyuncularımızdan bir tanesi. Ümit milli takımda oynuyor ve alt yapı oyuncusu olması bir artı daha. Daha çok genç (22) ve boyu 1.84)

- Hakan Balta (belki de Sabri’den sonra en çok eleştirilen oyuncu. Özelliklede son iki sezonda inanılmaz performans göstererek hepimizi yanıltı. Kariyerine sol bek olarak başlamasına rağmen artık gerçek bir stoper olduğunu söyleyebiliriz. İlerlemiş yaşı (33) bir dezavantaj olabilir, fakat tecrübesiyle genç oyunculara yardımcıda olabilir. Boyu 1.84, stoper ve gerekirse sol bek olarak oynayabilir)

 

Orta Saha:

- G. Medel (ön libero olarak orta sahada gereken savaşçı. Belki teknik anlamda Melo kadar olmayabilir, ama hiç pes etmeyen her zaman mücadele eden ve sert oynamasına rağmen kirli oynamayan bir oyuncu. Inter’in sözleşmeli oyuncusu fakat pek fazla sure almadığı için transfer edilebilir. 1.71 boyunda ve 28 yaşında. Buna ’da Şilili Pitbull diyebiliriz, zaten gerçek lakabı Pitbull)

- Birhan Vatansever (altyapı oyuncusu, 19 yaşında, 1.80 boyunda ve ön libero. Belki herkes benimle ayni fikirde olmayabilir Birhan konusunda ama benim şahsen güvendiğim birisi)

- Nuri Şahin (yıllardır Türkiye’ye yazılan ama bir turlu gelmeyen gurbetçi Nuri artık Türkiye’ye gelebilir. Son sezonlarda performansı duşmuş olsa da, sakatlıklardan dolayı, kalitesi tartışmasız. Orta sahada oyun kurucusu olarak takıma çok katkı sağlayabilir, özellikle Medel gibi bir oyuncu yanındaysa. Dortmund onu satmak için kolaylık sağlayabilir. 1.80 boyunda ve 27 yaşında. Solak ve Alman ekoluna sahip bir oyuncu)

- İbrahim Demirbağ (altyapı oyuncusu, solak, henüz 17 yaşında. Hem oyun kurucusu hem de forvet arkası oynayabilen genç yetenek. Zaten Avrupa’da en iyi 50 genç oyuncusundan birisi olarak seçilmesi, onun takıma ne kadar faydalı olabileceğini gösteriyor. Yeter ’ki şans verilsin ve kendisini geliştirsin)

- Wesley Sneijder (medyanın en çok göndermeye çalıştığı oyuncu. Maliyeti yüksek ve yaşı da ilerlemiş (32). Fakat onun gibi bir oyuncuyu bir daha Galatasaray’da görebiliri miyiz? Formsuz olduğu bir gerçek ama formda olan bir Sneijder sizce Türkiye ligini alt üst etmez mi? Kesinlikle takımda tutmamız gereken ve takımı onun etrafında kurmamız gereken bir klas oyuncu. Formda ve morali yüksek bir Sneijder her takım için faydalı olabilir. Üstelik etrafında iyi oyuncularda olunca, arkaya yaslanıp rahatça maçlarımızı seyredebiliriz)

- Oğuzhan Kayar (Ünal Aysal’ın transferlerinden bir tanesi. Birçok taraftar onu beğenmezse ’de, ben şahsen çok beğeniyorum. Solak olması ve daha çok genç (21) olması bir artı. Fakat kendisini geliştirmesi lazım ve bunu en iyi Sneijder’le birlikte antrenman yaparak yapabilir)

 

Sağ Kanat:

- Sinan Gümüş (artık onun vakti geldi. Daha çok oynayarak kendisini geliştirecek. Henüz 22 yaşında ve 1.79 boyunda. Solak ama sağ tarafta oynamayı tercih ediyor. Robben tarzında bir oyuncu ama o seviyeye ulaşması için kendisini daha çok ama çok geliştirmesi lazım)

- Emrah Başsan (o da Sinan gibi solak ve en verimli yeri sağ tarafta. 24 yaşında ve 1.77 boyunda. Antalyaspor’la olan sözleşmesi bitti yani bonservis ödemeye gerek yok. Gecen sezon sakatlıklarla ve formsuzlukla boğuştu ama şahsi fikrim Sinan kadar potansiyelli olmasa da onunla iyi bir rekabet savaşına girebileceğini düşünüyorum)

 

Sol Kanat:

- Bruma (Sinan gibi artık onunda vakti geldi. En az bir sezon boyunca sürekli oynayıp gerçek potansiyelini görmek lazım. Ağır sakatlık geçirdi gelişmesi durdu, kiralandı ama fazla oynamadı. Fakat ben Bruma’ya güveniyorum. Sol kantta oynayıp içeriye giren bir oyuncu. Daha 21 yaşında yani kendisini geliştirebilecek yaşta. Kısa boyu (1.73) ve yetersiz fiziği onun dezavantajları olabilir fakat kendisini o anlamda geliştirirse o zaman onu durdurmak zor olacaktır)

- L. Ontivero (bir Ünal Aysal transferi ve şans tanınmadan hep kiralanan bir oyuncu daha. Amerika’da oynadığı maçları seyrederseniz ne kadar yetenekli olduğunu görürsünüz. Ne yazık ki Türkiye’de yetenekten daha çok kilosuna bakıldığı için bide Ünal Aysal tarafından transfer edildiği için şans verilmeden gözden düştü. Solak, 21 yaşında ve 1.67 boyunda. Her iki kanatta ve forvette oynayabiliyor ama kanatlarda daha verimli. Sol kanatta Bruma’yla her rakip oyuncusunu delirtebilir)

 

Forvet:

- Edin Dzeko (Galatasaray’ın sistemine göre en ideal forvet. Güçlü, uzun (1.92) ve topu saklayabilen bir forvet. İlerlemiş yaşı (30) ve yüksek maliyeti yüzünden zor bir transfer fakat eğer alınabilirse nokta transfer olur, Roma satmak isteyebilir. İki ayağını da iyi kullanan ve hava hakimiyeti yüksek bir oyuncu)

- Emre Güral (bonservisi yok, solak, 1.87 boyunda ve 27 yaşında. İyi bir yedek olarak oyuna girip faydalı olabilir)

- Oğulcan Çağlayan (birçok insana göre geleceği çok parlak olan bir oyuncu. Bende bir kaç kere izleyebildim ve her ne kadar az görmüş olsam ’da, yetenekli bir oyuncu olduğu belli oluyor. Diğer forvetlere göre daha kıvrak ve hareketli. Henüz 20 yaşında ve sağ ayağını çok iyi kullanan bir oyuncu. Yanılmıyorsam Galatasaray’ın altyapısına dahil edilmişti ama Fatih Terim gidince sanırım o da gitti. Gecen sezon Kayserispor’da kiralık oynadı. Bonservisi Kayseri Erciyes’te)

Muslera

Cenk

Alperen

------------------

Meunier

Koray A.

Serdar Aziz

Emre Can

Koray G.

Hakan

Ali Adnan

Carole

------------------

Medel

Birhan

Nuri

Ibrahim

Sneijder

Oğuzhan

-------------------

Sinan

Emrah

Bruma

Ontivero

Dzeko

Emre Güral

Oğulcan

------------------

 

Önümüzdeki sezonun ‘fantezi’ kadrosunu sizlerle paylaştım. Tabi ’ki bu kadroyu kurmak hem para hem de kabiliyet ister (ikisi ’de mevcut yönetimde şuan bulunmuyor).

Fakat gidecekler listesine bir göz attığımızda aslında gereken gelirlerde sağlanabilir. Tabi oyuncuları iyi pazarlayabilirsen.

 

Gidecekler listesi:

Eray Işcan

İsmail Cipe

M. Linnes

Sabri Sarıoğlu

Tarik Çamdal

Salih Dursun

A. Telles

A. Chedjou

R. Donk

Semih Kaya

B. Dzemaili

J. Rodriguez

Selçuk İnan

Bilal Kısa

Furkan Özcal

Hamit Altıntop

Jem Karacan

Umut Gündoğan

L. Podolski

Endogan Adili

Yasin Öztekin

Olcan Adin

Umut Bulut

Sercan Yıldırım

İsmail Berk Ünsal

Volkan Pala

 

Gidecekler listesinde 26 tane oyuncu bulunuyor.

 

Yazdığım 24 kişilik kadroda; 9 tane yeni isim var (T. Meunier, Koray Altınay, Ali Adnan, G. Medel, Nuri Şahin, Emrah Başsan, E. Dzeko, Emre Güral ve Oğulcan Çağlayan)

 

6 tane oyuncuda kiralıktan dönmüş olacak (Alperen Uysal, Emre Can Coşkun, Birhan Vatansever, Oğuzhan Kayar, Bruma ve L. Ontivero)

 

Üstelik 4 tane oyuncuda altyapı statüsünde oynayan oyuncular(Alperen Uysal, Emre Can Coşkun, Birhan Vatansever ve İbrahim Demirbağ).

Bu kadar değişikler takıma negatif etki sağlayabilir, fakat bu genç kadroya biraz sabır gösterilirse ilerde büyük başarılara imza atacaklarını düşünüyorum. Muslera, Hakan Balta, Sneijder ve Dzeko hariç diğer 20 oyuncu 30 yaşın altında.

2016/2017 kadro fikirlerim bu şekilde. Daha öncede yazdığım gibi bu kadroyu kurmak kolay değil hatta imkansız bile diyebiliriz ama insan hayal ediyor işte.

Zaten doğru dürüst oyuncu satamayan yönetim nasıl 26 tane oyuncu zarar etmeden gönderebilir ki?

 

Son olarak kulübümüzün borçları hakkında bir şeyler yazmak istiyorum.

Bizler zaten Galatasaray’ı bildi bileli hep borç içinde olduğunu gördük. SMS kampanyaları ve bileklik kampanyaları pek faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Oyuncular maaşlarını alamadıkları için kulübümüzden kaçtılar. Yıllardır Avrupa’nın en yüksek gelirine sahip 20 takımdan bir tanesi olmamıza rağmen borçlar yükseldi ve şimdide gelirler düştü ve giderler yükseliyor. Bu nasıl olur onu sizler daha iyi bilirsiniz.

Fakat ayni anda yıllardır ‘arazi’ kelimesini kullananlar nedense bu ‘araziden’ hiç faydalanmıyorlar. Madem kısa vadeli düşünen insanlarız, madem bugünü kurtarmak için çabalıyoruz o zaman saçma sapan bileklik satmak yerine bu ‘arazileri’ en iyi fiyatlara satıp borçları indiremiyor muyuz?

Eğer bu arazilerden faydalanmayacaksak neden Galatasaraylılar hep Riva, Mecidiyeköy, Florya ve Galatasaray Adasından bahsediyorlar? 40 yıl önceki Riva arazisi nasılsa şimdi halen ayni. Mecidiyeköy’de sözde bir otel yapılacaktı ama para olmadığı için inşaatı durdu. Şaka gibi değil mi? Halen Florya’da antrenman tesislerimiz var. Herkes şehir merkezinden çıkıp daha ucuz bir yere yerleşmesine rağmen biz halen Florya’dayız. Ve Galatasaray Adası; şuan bir (yanılmıyorsam) Fenerlinin kiraladığı ve işlettiği bir ada. Üstelik adam çıkmak istemiyor anladığım kadarıyla.

Peki, bu ada Liselilerin bedava parti vermesi hariç, ne faydası dokunuyor Galatasaray için?

Sat kardeşim sat. Sizler Galatasaraylıların itibarını nasıl sattıysanız, o zamanda bu ‘arazileri’ sattın. Eğer satamıyorsanız ya da satmak istemiyorsanız o zaman anlattın nedenini. Eğer araziler Galatasaray’a ait değilse o zaman bunu açık ve net bir şekilde herkese bildirin. Bildirin ki vatandaş boş yere hayal kurmasın.

Son olarak sadece zarar yapan ve Galatasaraylıların ilgisini çekmeyen şubeleri/branşları tek tek kapatın. Evet, birçok sporcumuz ve işçilerimiz için iyi olmayacak fakat Galatasaray’ın geleceği için radikal kararlarda almamızın gerektiğini kimse inkar edemez. Madem sabırlı insanlar değiliz o zaman hemen her şeyi sil baştan yapalım ve Galatasaray tarihine yeni bir sayfa açtıralım.

 

Saygılar,





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...