Makale Yaz
ahmetaybar
Bu haberi yazdır
Transfer sezonu nihayet bitti
 Eyl
01
 2015

Merhaba arkadaşlar,

Transfer sezonu nihayet bitti, artık herkes elindeki kadrolar üzerinden değerlendirme ve planlama yapmaya başladı. Basın ve taraftarların büyük çoğunluğu Fenerbahçe ile de karşılaştırarak kötü bir transfer dönemi geçirdiğimizi düşünüyor ve Galatasaray için çok karamsar bir tablo çiziyor. Peki durum bu kadar vahim mi? Elimden geldiği kadar subjektif bir gözle bir durum değerlendirmesi yapmaya çalışacağım.

1) Fenerbahçe son iki sezonda çok az transfer yaptı ve yaşlı bir kadroyla oynadı. Köklü bir değişim onlar için kaçınılmazdı. Galatasaray ise son iki sezonda devre arası transferle beraber çok sayıda oyuncu transfer etti, bunların içinde Drogba ve Sneijder gibi süper yıldızlar olmasına rağmen birçok da gereksiz oyuncu edinildi.

2) Galatasaray, Hamza hoca ile beraber mevcut kadro içinden istikrarlı bir takım yaratarak geçen sezonu 3 kupa ile tamamladı. Buna rağmen bu takımın eksikleri olduğu aşikardı, özellikle sağbek, stoper, santrafor ve kanat bölgelerine transfer yapılması gerekiyordu. Bugün itibariyle baktığımızda santrafor haricinde diğer bölgelere gerekli transferlerin yapıldığını söyleyebiliriz. Sol kanata Podolski, stopere Denayer, sağbek veya sağ kanata Grosskreutz geldi. Orta saha ise Melo’ya ve Selçuk’a alternatif isimler Bilal ve Rodriguez alındı. (Jem Karacan’ın 18’e bile giremeyeceğini düşünüyorum). Solbeke de Telles’in alternatifi olarak Carole alındı. Son gün Melo ve Telles’in gitmesi bir çok kişi için sürpriz oldu, ama ben teknik kadronun buna hazırlıklı olduğunu ve gidenlerin yerinin dolabileceğini düşünüyorum. Buradaki en önemli sorun Melo’nun agresif, savaşçı ve takımı canlandıran özelliğinin yeni gelenlerde veya Selçuk ve Hamit’te olmaması olabilir. Ancak elimizde alternatiflerden daha uyumlu ve istikrarlı bir orta saha çıkabileceğini düşünüyorum, özellikle Rodriguez ve ön libero da oynayabilen Grosskreutz’un çok faydalı olmasını bekliyorum.

3) Basının ve tüm taraftarların (Galatasaray taraftarı dahil) fazlasıyla övdüğü, göklere çıkardığı Fenerbahçe’nin yeni transferleri ile oluşan “müthiş” “Türkiye liginin çok ötesinde” “iki farklı 11 çıkarsak ikisi de şampiyonluğa oynar” denilen kadrosu ve Galatarasay’ı karşılaştıralım. +, - ve = olarak not verelim.

Kaleci:  Volkan / Fabiano, ve Muslera / Cenk

Sağbek: Gökhan / Şener ve Sabri / Tarık

Solbek: Caner / Hasan ve Carole / Hakan

Stoper: Kjaer / Alves / Ba / Kadlec ve Chedjou / Semih / Denayer / Koray

Önlibero: Mehmet / Souza / Ozan / Meireles ve Selçuk / Rodriguez / Bilal / Hamit

Forvet Arkası: Diego ve Sneijder / Emre

Sağ Kanat: Markoviç / Volkan ve Yasin / GrossKreutz

Solkanat: Nani / Alper ve Podolski / Olcan

Santrafor Van Persie  / Fernandao ve Burak / Umut

Gelelim puanlamaya…

Muslera varken kalecilerde Galatarasay’a Fenerbahçeliler de dahil herkes + yazar.

Keza sağbek için Fenerbahçe’ye herkes + yazar.

Solbek de Caner çok iyi ancak Carole’dan da izlediğimiz kadarıyla Caner’a yakın bir performans bekliyebiliriz, alternatiflerinde fark yok, puanlama için Fenerbahçe’ye yarım + veya biraz taraftar gözüyle bakınca da = verilebilir.

Stoper’ler için her iki takımda aynı gibi duruyor, = olarak değerlendirilebilir.

Önlibero mevkisinde her iki takım mevcut durumdan memnun değil, Fenerbahçe’de oyun kurabilecek iki yönlü futbolcu eksiği görülüyor, Ozan bunu kapatabilecek kapasiteye sahip, ancak henüz sahne almadı. Galatasaray’da oyun kurucu olarak Selçuk, Hamit ve Bilal yeterli ancak savaşçı agresif defans yapabilecek oyuncu eksikliği olabilir. Burada da Rodriguez’in nasıl oynayacağı çok kritik. Buraya Grosskreutz ve hatta stopper’lerden takviye yapılabileceğini düşünüyorum. Sonuçta iki takımda burada birbirlerine üstünlük sağlayamıyor, puanlama için = verilebilir.

Forvet arkasında Sneijder ile Diego’yu karşılaştırmaya gerek yok, direkt Galatasaray’a + yazabiliriz. Üstelik Fenerbahçe’de Diego’nun yerine oynayabilecek ikinci bir forvet arkası yok. Galatasaray’da en azından Emre ve Bilal var. Tabii Fenerbahçe, Diego’suz yani forvet arkası olmadan 4-4-2 de oynayabilir. Bence bu Galatasaray için geçerli değil, Galatarasay bu kadroyla her zaman 4-2-3-1 oynamalı.

Kanatları değerlendirsek, Nani ve Podolski’nin farklı özellikleri olmasına rağmen birbirine yakın performans göstereceklerini düşünüyorum. Diğer kanat oyuncularıyla değerlendirildiğinde Yasin vs Volkan ve Markoviç vs GrossKreutz,  = puanlama verilebilir.

Santrafor mevkisinde Fenerbahçe’ye +. Van Persie  / Fernandao ikilisi Burak / Umut ikilisinden daha iyi. Ancak tek başına Burak’ı Fernandao ve Van Persie ile karşılaştırırsak, Burak’a bu konuda çok büyük haksızlık edildiğini düşünüyorum. Burak’ı Van Persie’nin en iyi zamanıyla karşılaştırmak doğru olmaz, ancak Van Persie’nin  geçmişe göre daha düşük bir performans sergileyeceğini öngörmek gerçekçi olacaktır. Drobga da eskisi gibi değildi, ancak Türkiye’de müthiş işler yaptı. Van Persie de çok iyi işler yapacaktır, ancak Burak’ın Galatarasay’da yaptıkları veya yapacaklarından çok daha fazla olmayacaktır. Transfer konusunda Galatarasay yönetiminin en büyük hatası süper yıldız olmasa da Burak’ı zorlayacak Umut’u kadro dışı bırakabilecek bir santrafor almamış olmasıdır. Bu arada elimizde Sinan Gümüş gibi potansiyeli yüksek genç bir oyuncumuz var, belki transfer yapılmamış olması bu oyuncumuzun önünü açar ve bir oyuncu kazanmış oluruz

Sonuç olarak takımımız hem ilk 11’imiz hem de alternatifli kadrolarıyla değerlendirildiğinde Fenerbahçe’nin, Beşiktaş’ın da kadrolarından daha kötü değildir. Hatta birden fazla mevkide oynayabilecek çok yönlü oyuncu sayısı da daha fazla. Harcanan paralarla karşılaştırıldığında elimizdeki kadro iyidir, ortalığı yakıp yıkacak bir tavır sergilemenin gereği yoktur. Halen eksiklerimiz var, ama rakiplerimizin de var. Önemli olan takım olarak uyumlu olabilmek ve bir sistem takım yaratabilmek, Hamza hoca ekibiyle birlikte bunu yapabilecek kapasiteye sahip. 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2015
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...