Makale Yaz
avrupa1905fatihi
Bu haberi yazdır
Önde Pres Yaparsak Bu İş Olacak
 Eyl
01
 2014

Galatasaray; Pandev, Dzemaili ve Tarık’ı kadrosuna kattı.

Peki, Galatasaray’ın oyun şablonu, sistemi ve taktiği ne olacak doğrusu merak konusu. Stoper eksikliği olan Galatasaray, ön liberoya bir transfer yaptı. Doğrusu çoğu kişi, hem ön libero da, hem de stoper de oynayabilecek alternatif bir futbolcu transferi bekliyordu.

Barcelona’dan Song takviyesi olmuş olsa, Galatasaray stoperde de, ön liberoda da iyi bir alternatif oluşturabilecek iyi bir takviye gerçekleştirirdi ama olmadı.

  • Chedjou, kapalı kutu. Gökhan Zan, artık güven vermiyor. Koray Günter’den bir Semih Kaya yapabilir miyiz oda belirsiz. Hakan Balta ise çakma stoper, arkaya çok top kaçırıyor. Özellikle Avrupa da kabus olur bu savunma…

Sağ beke bakarsak, bir yıl öncesine kadar iyi bir Eboue vardı. Şimdi Veysel mi oynar yoksa Tarık mı diye düşünüyoruz. Doğrusu, Tarık transferi bence doğru bir transfer oldu. Fenerbahçe Alper’i kaç paraya aldı bakmak lazım. Galatasaray kontenjan sıkıntısın da Tarık’ı almak zorundaydı. Nitekim öyle de oldu. Tarık sağ bekte olduğu kadar, sol bekte de oynayan bir isim. Telles’in yokluğunda, Hakan olacağına Tarık olacak. Tarık’ın sağ bekte yokluğunda ise Veysel olacak. Durum bunu gösteriyor.

Tutarsa, çok iyi olur. Fakat stoper de durum ne olur belirsiz. Chedjou, Melo ve Dzemaili üçlüsü ligde kontenjan sıkıntısı varken aynı anda oynayamaz.

Prandelli nasıl bir çözüme gider bilinmez. Sürekli ilk 11 değiştirmekte, doğru bir seçim olmaz. Ben kendi fikrimce ilk 11 için, Galatasaray’ın ligde ve Avrupa da nasıl oynaması gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

En başta şunu söylemek gerekir ki, Selçuk İnan biraz kızağa çekilmeli. Dzemaili ve Melo banko oynatılmalı.  Bu yüzden de 5 yabancı oynatmak zorunda olan Galatasaray, savunmayı tamamen yerlilerden kurmalıdır.

Defalarca kez, Koray Günter’i hazırlarken, Semih’in yanına yerli ve hazır bir isim gelsin diye yazdım. Derdimi anlatamadım.

Galatasaray savunma hattını, sol bekte Tarık, sağ bekte ise Veysel, stoper de Koray ve Semih dörtlüsünden oluşturmalıdır.

Böylece kalede Muslera’nın olmazsa olmazlığını düşündüğümüzde, ön tarafa 4 yabancı daha yazabileceğiz.

 Melo ve Dzemaili’yi ön libero yazdığımız da, 2 yabancı hakkımız daha kalıyor. Birisi olmazsa olmaz Sneijder… Geriye de sadece 1 yabancı hakkımız kalıyor.

  • Sol açık Pandev, sağ açık Olcan, ilerde ise Burak ile beraber saha da 5 yabancı oynatıyoruz. Maalesef, Pandev takviyesi gerekli bir takviye olmadı. Galatasaray’ın tipik kanat olan santrafor tiplemesine değil, gerçek bir santrafora ihtiyacı vardı. Galatasaray’ın güçlü, ön tarafta top tutabilen, arka tarafı rahatlatan, hava hakimiyeti olan, süratli ve adam geçen bir santrafora ihtiyacı vardı. Yani, Demba Ba profilinde bir takviye olması gerekirken, Galatasaray, Olcan varken, Bruma varken, Emre Çolak varken, Yasin’i almışken, gidip bir çizgi oyuncusu daha aldı. Pandev iyi bir futbolcu fakat, Galatasaray’a lazım olan isim değildi.

Galatasaray santrafor mevkisi için, işi yine zora soktu. Pandev tek forvet oynarsa, Burak sağ çizgi de, Olcan sol çizgi de oynayacak. Galatasaray, iyi çalışmalı. Prandelli’nin işi çok zor.

Defans hattı da, yazdığım gibi olursa, işler yine karışık. Galatasaray böyle oynamaya mecbur. Ya da Dzemaili kızağa çekip, Selçuk ile devam diyecek. O zaman Bruma sol çizgiye gelir, Pandev’de ön de tek başına oynar. Burak kulübeye geçer. Sağda da Olcan ile devam ederiz…

Tabi bir de Sneijder var…

Lakin kontenjana zarar vermiyor çünkü;  Muslera-Veysel-Koray-Semih-Tarık- Melo-Dzemaili- Sneijder-Olcan-Pandev ve Burak ilk 11’i, 5 yabancı olarak gözüküyor.

Galatasaray’ı lig için düşünürsek, eğer oyun şablonunu bir an önce oturtamazsa ve Prandelli de Mancini gibi sürekli böyle nasıl oluyormuş bir deneyeyim diye düşünürse, zorlu deplasmanlar da ve derbi maçlarda sıkıntı çekeceğe benziyor.

Gelelim Avrupa’ya…

Galatasaray Avrupa da, her yabancısını oynayacağı için sıkıntı yaşamaz.

Chedjou iyi olursa Semih’in yanında Avrupa da yola devam… Olmazsa, Melo stopere geçer. Çözüm çok.

Muslera- Tarık-Chedjou-Semih-Telles, Galatasaray’ın savunma hattı olur… Melo ve Dzemaili, ön libero da yola devam eder.

Galatasaray, solda Bruma, sağ da Olcan, göbekte Sneijder iler de Pandev ile Avrupa da taktiğini hazırlar.

Eğer hücum bazında yetersiz kalınırsa, Prandelli Chedjou yerine stoper de Melo’ya şans verip, Dzemaili’nin yanına Selçuk’u yazabilir. Fakat karışık olan bir olgu da şu ki, Melo stoper oynayacaksa, Galatasaray ön tarafta top tutabilmeli.

Bu yüzden, Pandev takviyesine ben hiç anlam veremiyorum. Pandev, Kuyt’un sol ayaklı olan versiyonu… Galatasaray neden lazım olanı değil de, olmayanı aldı anlamış değilim. Birkaç sefer izleyip görmemiz gerekiyor.

Umuyorum ki, Galatasaray taktiğini ve sistemini iyi kurar ve bir an önce hazır bir görüntü yakalar.

Galatasaray, Bruma, Melo ve Olcan gibi süratli oyuncuları olmasına rağmen çok yavaş futbol oynuyor. Prandelli, öncelikli olarak takıma hızlı futbol oynatmalı.

 

  • Bunu yapabilmek için de, önde basan, top rakipte iken alan savunmasına geçmek yerine durmadan prese dayalı bir futbol oynayan bir yapı düşünmek gerek. Galatasaray tek santrafor oynayacak bu belli çünkü Sneijder var. Sneijder varken, özellikle de lig de bu savunma kurgusu ile 2 santrafor oynamayı düşlemek resmen intihar olur.

Tek santrafor oynayacak Galatasaray, mutlaka önde pres yapıp rakibi çıkarmamayı düşünmeli… Aksi halde, bu savunma kurgusu da ciddi sıkıntılar yaşayacaktır.

Rakibi çıkarmamak için önde muhteşem bir pres yapan, topu çabuk oynayan ve ayağa iyi pas yapan bir Galatasaray görmek ümidiyle…

Tüm Galatasaraylılara sevgilerimle…

 

 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...