Makale Yaz
bilgeturk
Bu haberi yazdır
4.Yıldız mı 4.lük mü?
 Ağu
29
 2014

Galatasaray Selçuk İnan'ı bonservis bedeli ödemeden transfer ettiğinde şüphesiz Türkiyenin en iyi orta saha oyuncu Galatasaraya gelmişti. Bu transfer tüm camida ve taraftarlarda heyecan ve mutluluk yaratmıştı. Bu transferin ne kadar önemli oldğu daha ilk sezonda anlaşıldı. Selçuk İnan geldiği ilk sezonda takımı bir şef gibi yönetiyor, frikikten inanılmaz goller atıyor, asist yapıyor, etkili duran toplar kullanıyordu. Selçuk İnan'ın bu etkili performansı Galatasaraya  Süper Lig Şampiyonluğunu getiriyordu. Bir sonraki sezon Galatasaray aurelien chedjou, Nordin Amrabat ve Burak gibi önemli transferlerle lige başlıyordu ancak önceki yıl oynanan futbol adeta mumla aranıyordu. Gelen transferler takıma uyum sağlamadı. Sezonun devre arasında Droğba ve Sneijder gibi iki dünya yıldızı takıma katıldı ve bu iki yıldızın performansıyla Galatasaray yeniden şampiyon oldu. Bu iki rüya sezonun arkasından Fatih Terimle yollar ayrıldı ve takımın başına Mancini getirildi. Galatasarayda kötü gidişata teknik direktör değişikliği de engel olamadı ve ligde Fenerbahçe şampiyon oldu. 

Galatasarayda geçen sezon yaşanan çöküşün etkileri bu sezon da devam edecek gibi görünüyor. Galatasarayın kronikleşmiş hatalı kadro planlaması yetmezmiş gibi bir de TFF'nin 5+3 yabancı oyuncu kuralı var elimizde. Galatasarayın sergilediği kötü görüntünün tek sebebini sadece 5+3 kuralına bağlamak son derece hatalı bir değerlendirme olacaktır. Galatasaray 6+0 yabancı kuralında da sorun yaşadı 6+2+2 yabancı kuralında da sorun yaşadı. Bunun sebebi tamamen hatalı kadro planlamasıdır. Bunun sorumlusu da şüphe yok ki teknik heyet ve yönetimdir. Bu kuralların bilinmesine rağmen yerli oynatmak zorunda kalınan yerlere alternatifli transferler yapılması gerekirdi. Örnek verecek olursak 5 yabancı kuralının varlığı bilinmesine rağmen Telles, Bruma, Hayroviç, Ontivero transfer edildi. Bu transferler yapılırken kadroda bulunan yabancı oyuncuların kontratlarının ne zaman biteceği belliydi. Yönetim buna rağmen maliyetli yabancı oyuncu transferine yöneldi ve büyük bir kadro planlaması hatası ortaya çıktı.

Yabancı oyuncuların fazlalığı ve verimsizliği yanında yerli oyuncuların düşük performansı Galatasarayın 4. yıldız mücadelesinde ne kadar uzakta kalabileceğinin sinyallerini vermektedir. Galatasaraydaki kadro planlaması hatası saha içerisinde oynanan oyuna da doğrudan etki ediyor. Mevkilerdeki oyuncuların sürekli değişmesi, kadro istikrarının sağlanamaması takım içi uyumu ve oyun kalitesini olumsuz etkiliyor. Olcan adın transferi nedeniyle Sağ kanatta nispeten bir istikrar sağlanmış gibi görünüyor ancak Veyselin beğenilmeyen performansı nedeniyle Tarık Çamdalın o bölgeye transfer edilmesi durumunda yeniden o bölgede de birlikte oynama alışkanlığı bozulacaktır. Şayet Tarık Çamdal transferi sağ bek için yapılacaksa çok büyük hata olacaktır. Bu transfer sol bek için yapılacaksa her ne kadar Tellesten iyi olmasa da yabancı kuralı nedeniyle doğru bir transfer olabilir. Ancak sol bek için transfer yapılacaksa orjinal bir yerli sol bek alınması gerekirdi. İshak Doğan yerli sol bekler içerisinde kalburüstü görünmekteydi ancak Galatasaray bu oyuncuyu almadı ve bana göre ileriki sezonlara da etki edecek büyük bir hata yaptı. Hem top tekniği hem mücadele gücü yüksek olan, fizik avantajı nedeniyle yan toplarda ve kademelerde önemli avantajı bulunan İshak Doğan mutlaka alınmalıydı. 

Gelelim Burak ve Selçuk konusuna... TFF tarafından uygulanan 5+3 yabancı kuralı nedeniyle stratejik olarak çok önem kazanan bu iki oyuncu malesef kariyerlerinde gerileme dönemine girmiş görünmekteler. Selçuktaki geçen sezon ortaya çıkan düşüş malesef bu sezon da devam edecek gibi görünüyor. Eski Selçuktan eser kalmadı. İlk Geldiği sezonda takımı şef gibi yöneten kişiyi artık sahada göremiyoruz. Hücumda attığı golleri ve etkili pasları görmeyi çok fazla beklemiyorum. Burak Yılmaz konusu ise apayrı bir muamma...Futbol yapısı gereği hedef forvet olma ihtimali bulunmayan bir oyuncu üzerine sistem kurulmasını anlamakta güçlük çekiyorum. Burak'ın hedef forvet olma özellikleri olmadığı gibi mücadele yönü de oldukça zayıf. Bu nedenle teknik adamın tüm sistemini Burak üzerine kurması halinde  Galatasarayın bırakın 4. yıldızı 4.lüğü bile alması çok zor görünmektedir. Bu nedenle Galatasarayın mücadele gücü yüksek, rakip stoperleri dağıtan, isabetli ve etkili vuruşları olan, ilerde top tutabilen ve geriden gelen oyunculara pozisyon yaratabilecek bir forvet transferi yapması gerekmektedir. Haberlerde adı geçen Podolski, Campell, Mevlüt, Marceloa Cirino Da Silva gibi oyuncular kesinlikle bu özelliklere sahip değil. Elmander, Soldado, Jonas(en kötü ihtimalle), Mario Mazdukic, tarzı forvet oyuncusu bulmak ve transfer etmek Galatasarayın kötü gidişini durdurmanın tek yoludur. 

Son olarak hiçbir zaman karar verme noktasında olamayacak olsam da gönlümden geçen galatasaray kadrosunu sizlerle paylaşmak istedim. Benim kadromda defans ve 2 önlibero mücadeleci oyunculardan, kanatlar ve forvetler ise yetenekli oyunculardan kurulu olacaktır ve 4 transfer gerektirmektedir.

Kaleci: Sinan Bolat(Yabancı kuralı nedeniyle Mecburen)

Defans: Veysel, Semih, Ömer Toprak, Tarık Çamdal

Ortasaha: Olcan, Alex Song, Melo, Bruma

Forvet: Soldado, Wesley Sneijder

 

 

 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2017
  2016
  2014
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...