Makale Yaz
9orkem
Bu haberi yazdır
Mancini ezik mi?
 Şub
27
 2014

Çeşitli Avrupa ülkelerinde çalışmış olan Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, İngiliz basınını daha çok özel yaşamla ilgilenen magazinsel bir tarza olduğunu, İtalyanlar'ın ise maç öncesindeki taktik diziliş ve kadro ile ilgilendiğini söylüyor. Ancelotti Türkiye'de çalışsaydı, muhtemelen buradaki sistemi anlamakta güçlük çekerdi, çünkü 10 yaşından 70'ine herkes futbol profesörü!

Türk basınının karakteristik özelliği, özellikle maç sonlarında teknik direktörü yerden yere vurmak ve hakem hatalarını ön plana çıkarmak. Her maçta da bu teknik direktör ve hakem hatalarından bir nebze olduğu için temcid pilavı gibi bunlar basına malzeme olur ve günlerce televizyonlarda ve gazetelerde yer alır. Herkes futbol konusunda doçentliği ana rahmine düşmeden geride bırakıp, ana karnında profesörlüğe terfi ettiği için de hiç kimse "hoca doğru yaptı" demez. Ona genel olarak destek veren adam bir noktada bile olsa bir kulp bulup ona giydirir.

Başbakandan aldığı dolaylı talimatların ortaya çıkmasından sonra adı "Alo Fatih"e çıkan "gazeteci" Fatih Altaylı da, Galatasaray Chelsea maçından sonra "Mancini'nin ezikliği" başlığını içeren bir yazı kaleme aldı. Mancini ligde doğru dürüst oynatmadığı Hajrovic'le başlaması hataydı diyor. Mancini'nin oyun kurgusu, ezik kişiliğinin sahadaki yansımasıymış. Galatasaray gol atmamayı düşünen bir zihniyetle sahaya yayılmış. Takımın başında Terim olsaymış turu düşünebilirmişiz. Falan filan...

HATA VAR

Öncelikle Hajrovic'in ilk 11'de başlamasının hata olduğu konusunda tüm dünya hem fikir. Maçı İngiliz Sky Kanalı'dan "kaçak" seyrettim çünkü D-Smart'a yedirecek param yok. Kusra bakmasınlar. Aklı başında adamlar hem devre arasında hem de maç sonunda yorum yapıyorlar. Spikerler de hem heyecanlı anlatımları hem de maç ile ilgili kendi görüşlerini çekinmeden söyleyerek karşılaşmaya renk katıyorlar. Bizim spikerler gibi, oyunucun top ayağına geldiğinde ismini zikretmekle kalmıyorlar. İzlerken hem düşünüyorsunuz hem de maçı yaşıyorsunuz.

Devre arasında Ruud Gullit ve Graham Souness Mancini'nin 4-4-2 ile başlatmakla intihar ettiğini ve Hajrovic değişikliği ile birlikte hata yaptığını kabul ettiğini söylüyorlar. İkinci devre ise Mancini'nin yaptığı değişikliklerle oyunu dengeye getirdiğini söyleyerek Chelsea'nin maçı ilk yarıdaki pozisyonları değerlendirerek koparması gerektiğinin altını çizdiler. 3 yorumcunun 3'ü de Mancini'yi hem eleştirdi hem övdü. Gerekçelerini söylediler. Onun çok hücumcu oyuncu ile sahaya çıkmasını orta saha kontrolünü Chelsea'ye verdiğini söylediler.

BUNUN NERESİ EZİKLİK?

Bence de Hajrovic'in başlaması yanlıştı. Sorun Hajrovic değil, sorun o sistemde ve o bölgede ekstra bir oyuncunun olmasıydı. Hajrovic çok iyi başlamadı ama iyi şeyler yapabilirdi. Galatasaray Selçuk ve Melo ile Chelsea'nin en dinamik bölgesi olan orta sahayı parselleyemedi. Bunun sonucu olarak Chelsea orta sahasında 2'ye karşı 3 oyuncusu ile üstünlük kurdu ve bu bölümde pozisyonlar verdi G.Saray. Golü de bu süreçte yedik. Mancini yanlışını gördü ve Hajrovic yerine oyuna Yekta'yı aldı ve taraftar desteğini de arkasına alan Galatasaray bir anda üstünlüğü ele geçirdi.

Sanırım Mancini, yoğun taraftar baskısı ve hücum gücüyle Chelsea'yi erken nakavt etmek istedi. Bunun zeminini de maç öncesi Chelsea'yi rehavete düşürücü söylemleriyle hazırladı. Chelsea yüzde 80 favori dedi. Maç başlayınca planların tutmadığını görünce de 31. dakikada değişikliğini yaptı ve oyunu dengeye getirdi. Sorunu gördü ve gereken teknik hamleyi yaptı. Bunun neresi eziklik?

"AYNAYA BAK"

"Alo Fatih"in Mancini'ye ezik demesi devamlı burnu akan bir çocuğun yılda bir grip olmuş birine sümüklü demesi gibi bir şey. Anayasa ne kadar fikirleri açıklama ve yayma özgürlüğü verse de Galatasaraylılar Fatih Altaylı'yı sevmiyor. Ben sevenine rastlamadım. Şahsen onun Galatasaray hakkında yazı yazmasını istemiyorum. Herkes mesleğini yapmalı. Biyolog adam fizik teorisi üretmesin. Veterinerler doktor olmasın. Marangoz, heykeltraşlık yapmasın. Herkes iyi bildiği mesleği yapsın. Fatih Altaylı da alakası olmadığı Galatasaray hakkında futbol mühendisliğine soyunmasın.

İngiltere Premier Lig şampiyonu olmuş ve uluslararası alanda kalitesi tescillenmiş olan bir teknik adama ezik demek kimsenin haddine değil. Alo Fatih'in hiç değil. Mancini'ye ezik demeden önce aynaya bir baksaydın iyi olurdu sayın Altaylı.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...