Makale Yaz
hakocbb
Bu haberi yazdır
1-2 Milyon Yeter de Artar !!!!
 Nis
21
 2013

 

Şimdi ortaya bir soru atmak istiyorum ,acaba kim buna samimi cevap verebilecek ? G.Saray ın Türkiye nin en kalabalık tereftar topluluğuna sahip kulüp olması önemli midir ? Yani yıllardır özellikle Fener ile yaptığımız sidik yarışında önde olmak ,istatistik kağıtlarında nüfusun yüzde bilmem kaçını kapsamak değerli bir veri midir ? Bunun kulübe ,takıma ne gibi bir yararı vardır ?

Eğer bana sorarsanız kuru kalabalık yerine 1 milyon ,hatta 5-6 yüz bin gerçek taraftar yeter de artar bile. Bunu çok çok düşündüm ,bir çok arkadaşla da tartıştım. Geldiğim nokta nerde çokluk orda ....

Arkadaşlar kalayı basmadan evvel biraz objektif düşünün lütfen. Maça gitmeyen taraftarın takıma kattığı artı nedir ? Bunun için de bizim durumumuzda 50 bin kişi yeterli. Yani istanbul da 100 bin gerçek G.Saray taraftarı olsa Arena aynı atmosferi sağlar. Diğer şehirlerde de 5 ila 15 bin arası gerçek taraftarımız olsa her deplasmanda İstanbul ve çevre illerden giden taraftarlarla beraber ayrılan yeri hınca hınç doldururuz. Yurt dışı içinde 200 - 250 bin gerçek taraftar bize yeterdi. Yani işin tribün tarafı için dünyada ihtiyaç olan sayı 1 milyon gerçek G.Saraylı.

Bakın bunun çok güzel bir örneğini vereyim. İspanya da Villareal takımını bilirsiniz. Bu Villareal Valencia kentine bağlı 60 bin nüfuslu bir kasaba. Takımın 25 bin kapasiteli bir stadyumu var. Son 13 yılın istatistik verilerine göre takım maçlarını 25 bin ortalama seyirciye(( % 100 ) oynuyor ki buna 2. ligde geçirdikleri sezon da dahil. Yıllık kombine satışları 22500. İşin daha güzel tarafı 60 bin nüfusa ulaşan kasaba ihtiyacı karşılamakta zorlanan El Madrigal stadını 36 bin kişi kapasitesine çıkartma hazırlıklarında.

Diğer yandan kulübe gelir sağlayan ticari girişimler söz konusu. Bir bakacak olursak G.Saray gsm hattı kullananların sayısı 200 bini bile bulmuyor. G.Saray a ciddi gelir getirmesi beklenen kredi kartları ise 100 bin limitini geçemiyor maalesef. G.Saray Store mağazalarının satış rakamlarına bakacak olursak sadece ve sadece 300 -350 bin kadar taraftarımız tarafından ziyaret edildiği ,alış veriş yapıldığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Kulübün çıkarttığı G.Saray dergisi 100 civarında basıldığı halde satış sayısı buna bile yanaşmıyor. Bir dönem GS Tv için sadece 5 TL ücret istendiğinde üye sayısı 5 bini bulamamıştı.

Şimdi çeşitli istatistik rakamlarına göre Türkiye de yaşayan ve G.Saray taraftarı olan insan sayısı 33 milyon. Hadi bunların yarısı çoluk çocuk olsun. 3-4 milyonu da bu işlerle hiç ilgisi olmayan profilde olsun. Ama bu kadar insan içinde cep telefonu olan ve kredi kartı kullanan en az 12 - 13 milyon insan var. Karısına ,kocasına ,çocuklarına ,arkadaş ve akrabalarına hediye alan 10 milyon insan var. Bir paket sigaraya 9 TL veren milyon tane insan var. Ama kulübünün dergisine 8 TL veren yok. Hediyesini store mağzalarında seçen yok. Hiç bir ek götürüsü olmadığı halde gsm hattını ,kredi kartını kulübü yararına kullanan yok. Var aslında ama olması gereken en az 15 milyon ,olan ise yarım milyon bile değil.

Bakın şu satırları yazdığımız ,okuduğumuz yer ülkenin en büyük G.Saray taraftar sitesi. İşin acı tarafı şu ki bu sitede yorum yapanların sayısı G.Saray a gelir sağlayanların sayısının kat kat üzerinde. Ve eğer G.Saray Spor Kulübü örneğin 3 milyon kredi kartı aktif kullanıcısı ,3 milyon cep telefonu aktif kullanıcısı ve senede en az bir ürünü GS Store mağazalarında alan 5 milyon insana ulaşsa bu güne kıyasla en az 250 milyon dolar daha büyük bir gelirin sahibi olacaktır. Ki bu ürünleri düzenli olarak kullanan profile uygun en az 12 milyon insan sporla ve G,Saray la yakinen ilgileniyor. Ben İstanbul da yaşıyorum ve her gün yüzlerce G.Saray formalı ,kaşkollu ,montlu insana rastlıyorum. Ama maalesef bu ürünlerin % 90 ı korsan ürün. Arkadaş bunun mantığını bana anlatamazsın. Eğer orjinal ,lisanslı ürün pahalı diyorsan almamayı anlarım da korsan forma giymeyi anlamam. Sen o ürünü kulübüne olan bağlılığından ,sevginden mi alıyorsun yoksa kendini tatmin mi ediyorsun ? Kimi kandırıyor ,kime ve neyi kanıtlıyorsun ? Hayırsız kilisenin papazı hesabı ,senin taraftar olmandan takımını ne kazancı var ki ,olsan ne olur ,olmasan ne ?

Şimdi şurada bir yorum okayalım ,millet ne düşünüyor diye bakıyorum bazen gözlerime inanamıyorum. Bir kere bizim sitenin neredeyse yarısı Fatih hocadan çok daha iyi biliyor bu işi. Bir o kadarı da bizim formayı giyen futbolculardan misli misli daha yetenekli futbolcu. Hele bizim yöneticilerden ,başkandan filan daha iyi idareci olmayan zaten yok. Dün maçtan evvel bir bakayım dedim ,kadrolar açıklanmış ,taraftar ne diyor. Aman arkadaş biri Fatih Terim i kovuyor ,diğeri hocalığını sorguluyor. Vay efendim sen Sneijder i nasıl oynatmazsın. Biri Burak a küfür ,kafir ,hakaret. Yine eksik kalmışız ,alanı da ,oynatanı da...... Sabri ye ,Hakan a ,Aydın a ,Gökhan a sallamayana zaten rastlamak ne mümkün. Şurada yorum yazan arkadaşlardan hangisi Sabri den daha iyi orta yapamaz ,şut çekemez ki ? Hangisi ,Hakan Balta dan ,Gökhan Zan dan daha iyi durmaz ki sahada. Ya Fatih Terim kadar futbolu bilmeyen var mı burada ?

G.Saray ın 30 milyondan fazla taraftarı var mış. Ama kulübe yararı olan ,akıllı ve bilinçli şekilde kulübünün menfaatlerin gözeten yani bu kulübü sırtında taşıyanların sayısı 1 milyon bile değil ki. Bakın birileri en namussuz senaryolarını en alçakça şekilde sergilerken buna karşı çıkan 250 gerçek aslan çıktı sadece. Oysa Trabzon bu protestoyu 4 bin kişyle yaptı İstanbul da. Fener şikesini ,lekesini ortaya çıkartanları ,gerçeği açıklayanları 10 binlerle protesto etti. Peki ama ben ne yapayım o zaman bu kadar işe yaramaz insanı. Kuru kalabalık olmuyor mu sizce de ? Yararını da geçtim de bir de kendi elinde ki değerlere saldırarak ,kendi insanını yaralayarak ,üzerek ,küstürerek boş bir çok seslilik yaratmak kime ne yarar sağlar ? 

Diyorum ya ,bunu çok düşündüm ,çok tartıştım ,bana göre Galatasaray ın eğer sadece ve sadece 1 ya da 2 milyon ama bilinçli ,sağlam ve gerçek taraftarı olsa yolumuz çok daha açık olurdu. Şimdi birileri kızabilir ama safra atmak sanki hızımızı arttırır gibi geliyor. En azından çatlak sesler çok azalır ,bu kulübe hizmet eden insanlar hak ettikleri sevgi ve saygıyı daha çok alırlardı. Eleştir olmaz diye bir şey asla demedim zaten ,elbette eleştirilmeyecek hiç kimse olamaz bu piyasanın içinde. Ancak eleştiri demek hakaret etmek ,aşağılamak ,alay ve küfür etmek demek değildir ve asla olamaz. Fatih Terim i gönderip Hector Cuper i getiren en az 100 kişi vardı Ordu ya 2-0 yenildiğimizde ,hadi şimdi çıkıp ben demiştim deseler ya. Sabri ye ,Hakan a etmedik hakareti bırakmayanlar halı sahadan başka yerde topa vurmuşlar mı ? Geçtim A milli takımı şehir karmasına hiç seçilmişler mi ? Sayın başkanlarımıza ,yöneticilerimize desteksiz sallayanlar sadece kongre üyesi olabilmek için aidat yatırmaya hiç teşebbüs etmişler mi ? Bir yönetici orada olmak için zamanından ,parasından ,işinden ,ailesinden fedakarlık ediyor ,bazen doğru bazen yanlış yapıyor ama kendisinden maddi manevi fedakarlık ediyor. Bir hoca bu seviyede takım çalıştırmak için yıllarını harcıyor ,mesleğinin zirvesine çıkıyor ve başarılı olmak için yırtınıyor. Bir futbolcu bu forma için ne kadar emek veriyor ,anadan doğma kabiliyetlerini ne kadar çalışarak geliştiriyor. Ama birileri çıkıp her şeye  ,herkese hakaret etme ,aşağılama hakkını kendinde rahatlıkla bulabiliyor. Ama aynı insanlar nedense çok sevdikleri kulüpleri için ne maddi ne manevi en küçük bir fedakarlığa dahi yanaşmıyorlar. Eh sanal alemde sanal taraftarcılık oynayıp ,korsan formayla idare edenler olsa ne olur ölmasa ne ? En azından bir zararı olmayacağı kesin.

 





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2022
 
Ağustos (1)
 
Haziran (1)
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...