Makale Yaz
a-scorpion
Bu haberi yazdır
11 Futbolcu, 11 Takım
 Eyl
05
 2011

Bu sene bir karar verildi. Öyle ya da böyle, play-off sistemi uygulanacak. Bu uygulamaya kısaca değinecek olursak;

34 maçın sonunda 1-4 ve 5-8 arasında yer alan takımlar play-off'a kalacak. Böylece 4 takımdan oluşan iki tane mini lig kurulacak. Her takım üç rakibiyle iç saha ve dış saha olmak üzere iki kez daha karşılaşacak. Bu durumda play-off'a kalan takımlar ekstra 6 karşılaşma daha yaparak sezonu 40 maçla tamamlayacaklar. Bu maçların sonucunda da ligin uzatmalı şampiyonu ve Avrupa Kupalarına katılacak takımlar belli olacak.

Bu sistemin iki temel amacı var.

1- Yayıncı kuruluşun gelirlerini arttırmak.

2- Ligde hedefsiz hiç bir takım bırakmayarak takımların şikeye bulaşmasını önlemek.

Gizli amaç ise Fenerbahçe'yi küme düşürmeyip sadece -15 puan cezası vererek sezonu ilk 4'te bitirmesini sağlamak ve play-off yoluyla Fenerbahçe'yi şampiyon yapmak.

Bu sistemin uygulanma şekli ise anlaşılmazlarla dolu. Çünkü 1-4 ya da 5-8'e kalan takımlar, 34 maç sonunda elde etmiş oldukları puanın yarısıyla play-off'a başlayacaklar. Play-off'ta aldıkları puanlar, bu ikiye bölünmüş puanlara eklendiğinde ise ligin yeni sıralaması belli olacak. İlginç olan ise 34 maçın sonundaki gol averajının hiç bir şekilde play-off'ta geçerli olmaması. Dolayısıyla normal sezonda bir rakibi 1-0 yenmekle 10-0 yenmek arasında hiç bir fark olmayacak. Bundan daha anlaşılmazı ise normal puanın yarıya bölünmesi meselesi...

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; Mesela ligi 76 puanla bitiren bir takım play-off'a 38 puanla başlarken, 3 puan geride yani 73 puanla bitiren bir takım play-off'a 37 puanla başlayacak. Bu nasıl mı olacak? 73'ün yarısı 36.5. Bu durumda yarım puan TFF'den hediye edilecek ve tam sayı olan 37'ye tamamlanacak. Dolayısıyla 76 ve 73 puanla sezonu kapatanlar, 38 ve 37 puanla yani 1 puan farkla play-off'a başlayacaklar. Aynı hesabı aralarında yine 3 sayı fark olan 77 ve 74 üzerinden yaparsak, 77 puanla ligi bitiren takım 39, diğeri ise 37 puanla yani 2 puan farkla play-off'a başlamış olacak.

Bu durumda 3 puan farkla ligi bitiren iki takım, play-off'a 1 puan farkla başlayabilecekleri gibi 2 puan farkla da başlayabilecekler. Gel de gülme... :)) TFF bu şekilde yarım puan ekleyerek puanı tamsayıya tamamlamaya çalışacağına matematik okumuş her hangi bir orta okul öğrencisine danışsaydı, kendilerine daha akılcı bir yol gösterebilirdi. Bu 12 yaşındaki çocuk bile derdi ki, ''Play-off maçlarındaki beraberlik 2 puan ve galibiyet de 6 puan olsun. Alınacak toplam puan da normal puanın üzerine eklensin.'' Bu kadar basit.

Fakat anlaşılmazlar bu kadarla sınırlı değil. Diyelim ki ligi 5. bitiren takım Türkiye Kupası'nı kazandı. Bu durumda bu takımın 5-8 arası play-off mücadelesine katılmasının mantığı nedir? Zaten Uefa'ya gidecek bu takım... Fakat daha da ilginci 5. takım Türkiye Kupası'nı kazandığı için Avrupa'ya giderken, 8. takım play-off mücadelesi sonucunda 5. olursa ne olacak? O da Şampiyonlar Ligi'ne mi gidecek? :)

Aslında uygulamanın eksiklerinden ziyade, adaletsizliği çok daha ağır basıyor. Sezonu 20 puan farkla 4. bitiren bir takım neden şampiyon olabilsin ki? Üzerinde durmamız gereken asıl konu bu bence...

Beğenir misiniz, beğenmez misiniz bilmem ama bu şekilde adaletsiz bir sistem olacağına, ligi 11 takıma düşürsünler. Herkes birbiriyle 4 kez karşılaşsın. Şampiyon da 40 maç sonunda ligi 1. tamamlayan takım olsun.

Takım sayısı azalacağı için hem hedefsiz takım kalmayacak, hem de pasta 18'e değil, 11'e bölüneceği için Süper Lig'teki her bir takımın gelirleri neredeyse ikiye katlanacak. Yabancı sayısı da mesela 5+1'e düşürülürse, bu sefer o 5 yabancı saf kalite kokacak. Bu sistemde bizim aldığımız yabancıları Antalyaspor alabilecek. Bu durumda bizim aldığımız yabancıları bir düşünün... Lig'in kalitesini ve takımlar arası inanılmaz çekişmeyi hayal edebiliyor musunuz?

Sevgiler...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2012
  2011
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...