Makale Yaz
sizofren
Bu haberi yazdır
2024 Galatasaray Kadrosu
 Haz
03
 2021

2024 sezonunda ilk 11 de en fazla 6 yabancı futbolcu oynayabilecek. Bu kural aynı zamanda en az 5 yerli futbolcunun sahada olması gerektiği anlamına geliyor. Bu sezon yapılacak yerli ve yabancı tüm transferler üç takımı geçip Şampiyonlar Ligine katılabilmek için değil, bu gerçeğe göre yapılmalı. Çünkü istenilen futbolcu üç yıllık sözleşme talep ettiğinde bu futbolcunun 2024 kadrosunda olup olmayacağının da önceden etüd edilmesi lazım. Aslında bu planlama sportif direkrörün işi. Fakat Galatasarayda en az üç yıl sonrasını görebilecek böyle bir kurum yok. Bu yüzden seçimin geç yapılması ve teknik direktörün olmamasından daha çok beni düşündüren asıl konu Şampiyonlar Ligine katılma maçları dolayısıyla transferlerin alelacele ve plansızca yapılıp yapılmayacağıdır. Şimdi 2024 sezonunda sözleşmesi devam eden hangi futbolcular var ve bu futbolcular bu yılda kaç yaşında olacaklar, inceleyelim.

Muslera, 38 

Emre Kılınç, 30

Marcao, 28

Sekidika, 28

Oğulcan Çağlayan, 28

Kerem Aktürkoğlu, 26

Yunus Akgün, 24

Ali Yavuz Kol, 23

Muslera 2024 de 38 yaşında olsa da bence Galatasarayın kalesini korur. Fakat arkasından da çok iyi bir Türk kaleci gelmeli. Marcao da satılmadığı sürece ilk 11 de yer alır. Geriye 4 yabancı kalıyor. Sayı azaldığı için bunların çok iyi tercihler olması lazım. Yani ya tutarsa deyip, kumar oynama şansın yok. Bu futbolcular ne alacağını bileceğin tarzda net kalitede olmalılar. 4 yabancı futbolcunun hepsinin bu yıl alınması şart değil, bunların 3 yıl boyunca alınması yeterli, fakat en azından bir iki tanesinin bu yıl alınması, iskelet kadronun oluşturulması açısından önem teşkil ediyor. Peki, bu dört yabancı futbolcu hangi mevkilere alınmalı? İşte bunu beş yerli futbolcu belirleyecek. 

Yukarıdaki listeye göre Kerem, yerli kontenjanından 2024 de ilk 11 de oynar. Bunun yanında 2023 de sözleşmesi bitecek olan Taylanın kontratının da şimdiden mutlaka uzatılması lazım. Diğerleri için ise Emre Akbaba hariç aynı şeyi söyleyemiyorum. Bu durumda geriye yerli statüsünde oynayabilecek ve Milli takım seviyesinde olan üç tane futbolcu kalıyor ki bunları da belirledikten sonra yabancı futbolcuların mevkileri kendiliğinden ortaya çıkmış olacak.

Marcaonun yanına Milli takım seviyesinde yerli stoper var mı? Var. Kaan Ayhan. Diğerlerinin alınabilmesi çok güç. Kaan, 2024 de 30 yaşında olacak. Sağ beke Zeki Çelik i alamazsın. Sol bekte Umut Meraş bence yetersiz. Demek ki sağ ve sol bek yabancı olmalı. 

Taylan, geride tek oynadığında daha verimli oluyor. Okay Yokuşlu ise daha da geride oynuyor. Gelirse yanlış planlama olur. Taylanın önünde oynayan futbolcular ise ateş pahası. Orkunu beğenmedim. Alınabilirse bir tek Dorukhan alınabilir ki sözleşmesi de zaten bitti. Taylan ve Dorukhan özellikleri itibariyle birbirlerini bence çok iyi tamamlar. Şenol Güneş zaten bu ikiliyi bir kere oynatsa, o da başka arayışlara girmeyecek. Bu arada Dorukhan 2024 de 28 yaşında olacak. 

Milli takım seviyesinde 10 numara pozisyonu zaten ateş pahasıydı. Bu yüzden bu bölge yabancı kontenjanına açılıyor. Sağ açıkta zaten Kerem zaten vardı. Sol açıkta ise Kenan Karaman bence olmaz. Çünkü stil olarak Galatasaraya uygun değil. O bölgede Galatasarayda oynayabilecek futbolcunun topu alıp taşıyabilmesi de lazım. Onyekuru sakatlıktan sonra form düşüklüğü yaşasa da form tuttuğunda kendisinden neler alabileceğimizi biliyoruz. 2024 de 27 yaşında yani en olgun zamanında olacak. Gol vuruşlarını da geliştirse tadından yenmez. Bence opsiyonunun kesin olarak kullanılması lazım. Çünkü hem Galatasarayla kimyası iyi hem de yüksek potansiyeli var ve henüz en parlak dönemine de gelmedi. 

Forvette ise Milli takım seviyesinde alabileceğimiz tek yerli futbolcu var. O da Halil Dervişoğlu. Uzun yıllardan beri çalım atabilen bir forvet Galatasaraya gelmemişti. Gerekirse Diagne ile takas yapılmalı fakat mutlaka alınmalıdır. Halil 2024 de 25 yaşında olacak.

Buna göre yapılması gerekenler,

1- Taylanla en az 2024 e kadar sözleşme uzatılmalı

2- Onyekurunun opsiyonu mutlaka kullanılmalı

3- Kaan Ayhan, Dorukhan ve Halil Dervişoğlu alınmalı. Kaan önce satın alma opsiyonu ile de kiralanabilir.

4- Sağ ve sol bek ile 10 numara pozisyonuna kaliteli yabancılar alınmalı.

Yerli futbolcuları kimselere kaptırmadan bu yıl kadromuza katmamız lazım. Çünkü kısıtlı sayıda kaliteli yerli var. Zaten yabancı kuralından dolayı artık asıl önemli olan yerli transferidir. Çünkü yabancı alternatifleri tüm dünya yani çok daha geniş. Yabancı transferini yıllara göre doğru zamana yaymamız lazım. Galatasaray olarak 2024 yılı için şimdiden bu ve benzeri planlamaları yapmaya mecburuz. Aksi halde plansız yapılabilecek transferler sonraki senelerde başımıza çok işler açacaktır.

Yabancı futbolcu önerilerim ise şunlar:

Sağ bek, Kevin Mbabu. Hızlı ve güçlü bir futbolcu, Galatasaraya dinamizm katacaktır. Kevin Mbabu ve Yedlinin sözleşmeleri 2023 te bitiyor. Yedlinin Galatasarayla sözleşmesi bitince 2023 te Kevin Mbabu bedelsiz olarak kadroya katılabilir.

Sol bek, Ezgjan Alioski. Sözleşmesi bu yıl bitiyor. Bu sene alınabilir çünkü o bölgeye bu yıldan itibaren ihtiyaç var. İyi bir oyuncu, ayağı düzgün. Kanımca çok yararlı olur. Galatasaraya transfer haberleri de çıkmıştı.

10 numara: Bu bölgede Sneijder gibi risk alınması lazım. Çünkü bu riskin Juventus maçında atılan gol gibi geri dönüşü de olacaktır. O golle Sneijder neredeyse bütün masrafını çıkartmıştı. Bu bölgede benim favorim Talisca. Taliscanın sözleşmesi 2022 de bitiyor. O tarihe kadar Emre Akbaba ile sözleşme uzatılıp devam edilebilir. 2022 de de Talisca alınabilirse harika olur gerçekten de.

Bu planlamaya göre 2024 kadrosu da şimdiden şekillenmiş oldu.

-------------------------Muslera------------------------

Kevin Mbabu-----Kaan--------Marcao----------Alioski

---------------Taylan-------------Dorukhan-------------

------Kerem------------Talisca-----------Onyekuru----

---------------------Halil Dervişoğlu---------------------

İşte yabancı kuralı dolayısıyla bütün transferlerin 2024 yılını düşünerek planlı yapılması gerekiyor. Yoksa Sekidika gibi ya tutarsa kumarları oynayıp, bir de bunlarla 4 yıllık sözleşmeler yapıp kadroyu şişirirsek vay halimize. Artık yabancı kuralından sonra yabancı transferlerinin az fakat öz olması gerekiyor. Bu öyle bir süreç ki gün gelecek ister istemez senede en fazla bir yabancı futbolcuyu transfer edebileceksin. Öyle 6 futbolcu gitsin, 6 futbolcu gelsin, olmaz, mecbursun buna. Yerli futbolcuyu ise bu sene aldın aldın. Pandemi dolayısıyla da ucuz kontrat yaptın yaptın. Daha sonra almak ise çok zorlaşacaktır. Çünkü fiyatları haliyle artacak, sıradan bir yerli futbolcu bile artık değerli olacaktır. Böylece bir şeye daha mecbur kalacaksın. Çok sıkı yerli futbolcu tarama ekipleri kurup, en iyilerini keşfedip, bu futbolcuları yetiştirmeye mecbur kalacaksın, tabi yabancı kararı 18. defa değişmezse. 

Sözün özü şimdiden 2024 ü düşünerek bu ve benzeri planlamaları bu yıldan itibaren kesin olarak başlatmamız gerektiğidir.

Sağlıcakla...





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...