Makale Yaz
ratherpinc
Bu haberi yazdır
Play-off Simülasyonu
 Şub
27
 2012

Son hafta oynanan Beşiktaş derbisini kazanarak en yakın rakibi ile arasındaki puan farkını 9'a çıkardı Galatasaray. Play-off'a katılım zaten garantileşmiş durumdayken birinci hedef, kalan altı haftada bu puan farkını daha da arttırmak olacaktır. Lakin, eleştirilerle doğru orantılı olarak, aradaki puan farklarının play-off'a yansımasında adiliyet sorunu göze çarpmaktadır.

Her ne kadar play-off statüsü gayet açık olsa da, kafadan bir hesaplama yapmak, herhangi bir grup hesaplaması yapmak kadar kolay değil. İş bu noktada, bir simülasyon, en azından daha sağlam bir öngörü oluşturmamıza yardımcı olacaktır.

Aşağıda yer alan senaryo, ligin 28. hafta ile sona erdiği varsayımı ve mevcut puan durumu üzerinden hazırlanmıştır. Lig statütüsü, 3. maddenin 8. bendine göre, lig grubunda atılan ve yenilen goller, Play-Off grupları müsabakalarında dikkate alınmaz. Bu durumda, play-off başlangıcındaki puan sıralaması şu şekildedir:

http://img585.imageshack.us/img585/7779/playoffc.jpg

Oluşan bu tabloyu incelediğimizde;

a)      Galatasaray’ın ligde elde ettiği avantajın, play-off içerisinde etkisini büyük ölçüde kaybettiği,

b)      Trabzonspor’un bile birinci bitirme olasılığının bulunduğu,

c)      Ve sonuç olarak büyük bir çekişmenin yaşanacağı,

sonuçlarına varılmaktadır. Bu noktadan itibaren yüzlerce farklı olasılık bulunmaktadır. Elbette Galatasaray yine de avantajlı konumda olduğundan dolayı, Galatasaray’ı şampiyonluğa taşıyacak olasılıkların sayısı, diğer olasılıkların sayısından daha fazla olduğundan, sorumuzu değiştirmek daha pratik olacaktır. Bu sebeple, Galatasaray’ın hangi senaryolarda şampiyon olacağından ziyade, hangi durumlarda şampiyonluğu yakalayamayacağını analiz etmek gerekir.

Yukarıdaki puanlama, lig puanlarının ikiye bölünmesi sonrasında Galatasaray ve Trabzonspor’a 0,5 puan eklenmesi sonucunda oluşmuştur. Lig bitiminde bu küsüratın her takıma ya da farklı takımlara eklenmesi söz konusu olabilir ve bu da bambaşka hesaplamalara yol açacaktır. Bir önceki paragrafta, kötü senaryoların sayısının daha az olduğunu belirmiştir Galatasaray için. Bu sebeple, biz bu dezavantajlı senaryo ile devam edelim.

ÖNEMLİ: Şampiyonlar Ligi’ne katılım

Bu simülasyona başlamadan önce bir konuda yanıldığımı fark ettim. Şahsen, Lig birincisinin Şampiyonlar Ligi elemelerine, Play-off birincisinin ise direkt Şampiyonlar Ligi gruplarına katılacağını düşünüyordum. Lakin durum böyle değilmiş. TFF Statüsü, EK-3, Madde 1 ve 2’ye göre, Şampiyonlar Ligi’ne katılım tamamen play-off sonuçlarına göre belirleniyor. Birinci doğrudan gruplara, ikinci ise ön elemeye katılıyor. Eminim, benimle aynı yanılgıya düşmüş olanlar vardır.

Puan Eşitliği

TFF Statütüsü, EK-2’de, olası puan eşitlikleri durumunda izlenecek yollar belirtilmiştir. Buna gore, 2’li, 3’lü veya 4’lü puan eşitliklerinde, kendisine yarım puan eklenen takımlardan bu puanlar geri alınacaktır. Bu durumda, Galatasaray ve Trabzonspor’dan, olası puan eşitliği sonrasında 0,5 puan geri alınacaktır. Dört takımın puanları eşit olursa, Şampiyonlar Ligi’ne Fenerbahçe ve Beşiktaş katılır.

5 puanlık fark her ne kadar adil olmasa da az bir fark değildir. Her takım birbirleriyle ikişer defa karşılaşacak. Klasik bir senaryoda, her takım kendi evinde kazanır, deplasmanda kaybeder ise, doğal olarak Galatasaray birinci olacaktır. Bu beş puanlık farkın erimesi için, Galatasaray’ın lig genelindeki derbi karnesinin tam zıttı bir performans göstermesi gerekir. Olası tüm durumlarda, Arena’daki maçlar Galatasaray için çok önemlidir. Deplasmanda alınacak her galibiyet ve beraberlik bu sıralamada önemli rol oynayacaktır.

Sonuç

Play-off, bir delinin kuyuya attığı taştan öte bir şey değildir. Muhtemelen önümüzdeki senelerde bu uygulama yer almayacak. Lig bir kenara, bu play-off grubunda bile öngörülemez onlarca senaryo mevcuttur. Galatasaray avantajlıdır ve her deplasman galibiyeti veya beraberliği bu avantajı pekiştirecektir.

Tekrar belirtmek isterim ki bu yazıda genel olarak Galatasaray için dezavantajlı durumlardan bahsetmeye çalıştım. Benim öngörüm, Galatasaray lig genelindeki derbi performansını devam ettirecek ve Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılacaktır. Hatta, play-off’taki puan farkının daha da fazla olacağını tahmin ediyorum ve temennim de bu yöndedir.

Umarım, play-off hakkında zaten bildiğiniz şeyleri daha da netleştirmenize yardımcı olabilmişimdir. Zaten hemen hemen elimizde olan şampiyonluğun resmi boyuta taşınması dileğiyle,





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...