Makale Yaz
sizofren
Bu haberi yazdır
29.29 Milyon Euro
 Nis
30
 2020

Korona sezonu Ağustos ayından önce büyük bir ihtimalle tamamlanacak. Çünkü bu yönde büyük bir gayret var. Uefa, Ağustosa kadar liglerin bitirilmesini istiyor, Ağustosta ise Avrupa Kupası maçlarını oynatma niyetinde. Yeni sezon da böylece Eylül ayında başlatılabilir. Dolayısıyla bu yıl en kısa transfer sezonu bizi bekliyor olacak. Planlamaları şimdiden yapmamız gerekiyor. Bazı ülkelerde acele kararlar alınarak liglerin devam edemeyeceği ilan edildi. Çok değişik günler yaşıyoruz gerçekten de. Tüm bu korona sezonu krizlerini nasıl fırsata çevirebiliriz ve elimizdeki yüklerden de nasıl kurtulabiliriz şimdi bunu inceleyelim.

Falcao               5                             2022

Feghouli            3.85                        2022

Muslera             3.575                       2021

Belhanda           3.35                        2021

Seri                   2.8                          Bu sezon

Andone              2.5                          Bu sezon

Babel                 2.5                          2022

Diagne               2.35                        2023

Mariano             2.3                           Bu sezon

Maicon               2.2                          2021

Lemina              2.05                         Bu sezon

Nagotomo          2                             Bu sezon

Donk                 1.895                       Bu sezon

Emre Akbaba     1.75                         2021

Linnes               1.4                           2021

Lyundama         1.05                          2022

Ahmet Çalık       0.9                           2021

Marcao              0.8                           2022

Jimmy               0.795 (güncel kur)     2022

Şener                0,795 (güncel kur)     2021

Saracchi            0.7                           2021

Onyekuru          0.65 (yarım sezon)     Bu sezon

Selçuk               0.53 (güncel kur)       Bu sezon

Ömer                0.4                            2021

Adem                0.397 (güncel kur)     2021

Okan Koçuk       0.331                        2023

Taylan               0.265                        2023

Sekidika            0.125                        2024

Soru çok basit. Galatasaray gelecek yıl kimlerle devam etmeli?

Sözleşmesi bu sezon tamamlananlar arasında Onyekuru ve Lemina ile devam edilebilir. Diğerleriyle devam edilmediği taktirde toplam 2.8 + 2.5 + 2.3 + 2 + 1.895 + 0.53 = 12.05 milyon euroluk maaş yükünden kurtulunmuş olunacak. Peki kim bu diğerleri?

Seri: İlk yarıda adaptasyon yakalayamadı. Ligin ikinci yarısında kendisini toparlasa da Lemina ile taş gibi bir orta saha kurdu diyemeyiz. Çünkü biraz kırılgan bir yapısı var. İstatistikleri 2.8 milyon euroluk maaşının çok altında. Nitekim Ömer Bayram 10 asist yaparken, Seri sadece 2 asist yapmış ve 1 gol atabilmiş.

Andone: Bence kumaşı olan bir futbolcu. Fakat gelecek sene kadroda olsa, kendisini bu sene kanıtlayamamışken gelecek yıl da ispatlayıp ispatlayamayacağı şüpheli. Mesela Onyekuru Monocaya gidip Galatasaraydan ayrıldı, tekrar döndüğünde ise kaldığı yerden devam etti. Aynı şeyi gelecek yıl da kalması halinde Andone için söyleyemeyiz. Bazı şeyler olmayınca olmuyor ve yedek forvet için 2.5 milyon euroluk maaşı da zaten oldukça yüksekti. 

Mariano: İleriye gidip gelememe sorunu özellikle bu yıl kendisini fazlasıyla gösterdi. 34 yaşında 2.3 milyon euro maaş alıyor. Bu yaşta ve bu tempodaki bir sağ beke dünyadaki hiç bir takımın bu paraları vereceğini tahmin etmiyorum. Kendisine daha 1 sezon için Saracchinin aldığı 0.7 milyon euroluk teklif sunulabilir. Ki bu teklifi kabul ederse de gelecek yıl büyük olasılıkla yedek oynar. Fakat teklifi kabul etmeyeceğini ve belki de daha ucuz bir sözleşmeye imza atarak ülkesine döneceğini tahmin ediyorum.

Nagatomo: 2 milyon euro alıyor. İlk devre sonunda zaten kendisi hakkında karar verilmişti. O da temposu düşük isimlerden birisiydi.

Donk: 35 yaşından gün aldı. 1.895 milyon euro alıyor. Gelecek yıl devam ederse, Lyundamanın arkasında belki de koca bir sezon yedek olarak bekleyecek. Bu yaşta böylesi bir maaş yedek bir stoper için çok büyük bir külfet ki neredeyse Lyundamanın 2 katı bir maaş yükü var. 

Selçuk: Vakti zamanı zaten çoktan gelmişti. Futbolu bırakacağında ise teknik heyette görev alması bu kadar kolay olmamalı. Çünkü bu işin bir matematiği var. Pro-lisans alması, belli başlı kulüplerde yardımcı antrenör olarak görev yapması ve ancak stajını bitirdikten sonra Galatasaraya gelmesi gerekiyor. O kadar kolay olmamalı yani bu işler.

Peki sözleşmesi olduğu halde kimlere veda ederek daha ne kadar maaş yükünden kurtulabiliriz?

Feghouli: 3.85 milyon euro garanti ücret alıyor. Sözleşmesi 2 yıl sonra bitiyor. Ligin ilk yarısında ortalarda yok. 2. yarısında ise performansını arttırıyor. Aynı bölgede oynayan Visca 8 gol 11 asist üretmişken, Feghouli sadece 5 gol 2 asist üretebilmiş. Özellikle asist sayısı aldığı ücretin kenarından bile geçmeyecek seviyede. Feghouli 2017 yılında West Ham dan 4.25 milyon euroya alınmış. Arap kulüplerine satılırsa çok büyük meblağlar beklemeye gerek yok. Maicon gibi kiralansa da olur. Önemli olan maaş yükünden Galatasarayın kurtulması olacaktır.

Belhanda: 3 gol 1 asistle tam bir hayal kırıklığı konumunda. Aldığı süre zarfındaki kayıptan ötürü Emre Akbaba, Taylan gibi futbolcuların adeta kariyer dakikalarından çalmış. Tabi Terime de buradan selam vermiş olalım. Belhandanın aldığı garanti ücret 3.35 milyon euro. Bu dünyanın gerçekten adaleti yok. 2017 yılında Dinamo Kiev den 9.75 milyon euro bonservisle alınmış. Sözleşmesine 1 yıl kaldı. Satıldığı taktirde ise Dinamo Kiev e 2 milyon euro daha ödeme yapılacak. Bu nasıl bir anlaşmadır bunu anlamak da mümkün değil. Dinamo Kiev herhande bu futbolcuya 4 yıl sabredilemeyeceğini öngörmüş ve nasılsa ellerinden çıkartmak isterler diyerek 2. satışından da 2 milyon euro daha kazanabilmenin hesabını yapmış. Artık bu dakikadan sonra Belhandanın maaş yükünden kurtulabilmek adına bonservisine 2.1 milyon euro da verseler razı olurdum. Yazık, diğer futbolcuların da biraz önleri açılsın.

Babel: 2.5 milyon euro garanti ücret alıyor. En üzücü kısım ise 2 yıl daha sözleşmesinin olması. 34 yaşında. Gerçekten büyük bir piyango vurmuş kendisine. Ajax serüveninden sonra hiç bir kulüp, böylesi bir maaş yüküne girmek istemez. Bu yüzden kiralama bedeli 0 euro olmakla birlikte maaşının yarısını Galatasaray yarısını da yeni kulübü öderse kimse şaşırmasın.

Diagne: 3 yıllık sözleşmesi daha var. 2.35 milyon euro garanti ücret alıyor. Geçen yıl Kasımpaşadan 13 milyon euroya transfer edilmiş. Artık heleyse bu korona sezonundan sonra Galatasaray kolay kolay hiç bir futbolcuya böylesi büyük bonservis meblağları ödeyemez. Diagnenin piyasa değeri de düştü. Fakat ben tekrar kiralanacağı kanaatindeyim.

Maicon: 1 yıl daha sözleşmesi bulunuyor. 2.2 milyon euroluk ücreti var. Onun da şimdiki kulübü olan Al Nasr a kiralık ücreti olan 1.7 milyon euroya satılacağını düşünüyorum.

Linnes: 1.4 milyon euro garanti ücret alıyor. 1 yıl daha sözleşmesi var. İyi bir yedekmiş gibi duruyor. Fakat sağ bek pozisyonu için oldukça pahalı bir yedek. As futbolcu olarak kapasitesi Galatasaray için bence yetersiz. 

Jimmy: Yıllık maaşı çok yüksek olmasa da kendisini ispatlayamadı. 2 yıllık sözleşmesi bulunuyor. Antalyasporun sağ beki Nazım Sangarenin de kulübüyle 2 yıllık sözleşmesi var. Nazım transfer edilmek istenirse, Jimmy takasta da kullanılabilir. Nazım bence sağ beke iyi bir alternatif olur.

Şener: Kendisini ispatlayamadı.

Böylece Galatasaray sözleşmesi bu sezon tamamlan 6 futbolcuyla sözleşme uzatmayarak 12.05 milyon euro ve sözleşmesi bu sezon tamamlanmayan 8 futbolcuyla yollarını ayırarak da 17.24 milyon euro olmak üzere toplamda 29.29 milyon euroluk maaş yükünden kurtulabilir. Bu gerçekten muazzam bir tasarruf. Peki küçülecek miyiz? Asla. Galatasaray vizyonunu asla küçültmemeli. Akıllı kararlar alarak Türkiye Ligini gelecek sezon sürklase edip, Avrupada da adından söz ettirecek bir kadro oluşturmalıdır. Peki nasıl? Fakat önce ligi sürklase etmeli derken neyi amaçladığımı anlatayım.

Çok geçmiş yıllara gitmeye gerek yok. Barcelona 2018 de 14 puan, 2019 ise 11 puan farkla şampiyon oldu. Juventus 2015 te 17 puan, 2019 da 11 puan farkla şampiyon oldu. Manchester City 2018 yılında 19 puan farkla şampiyon oldu. PSG 2016 da 31, 2018 de 13, 2019 da 16 puan farkla şampiyon oldu. Bayern Münih ise 2017 de 15, 2018 de de 21 puan farkla şampiyon oldu. Ligi sürklase etmek derken işte bunu kastediyorum. Artık bizim de kendi ligimizi haftalar öncesinden bitirecek güçlü bir kadroyu kurmamız gerekiyor. Öyle bir kadro kurmalıyız ki bu kadro aynı zamanda Avrupada da gerçek anlamda iş yapsın.

Mantık aslında çok basit. İşimize yaramayan veya bize seviye atlatamamış 14 futbolcuyla yollarımızı ayırarak bunlara 29.29 milyon euro ödemekten kurtulmak ve bu parayla da kendilerini ispatlamış, bonservisi elinde olan birinci kalite 6 futbolcuyu kadroya katabilmektir. 29.29 / 6 = 4.881 milyon euro yapar. Yani bu 6 futbolcunun her birisine 4.9 milyon euro maaş bağlasak (ki bazılarıyla daha düşük fiyata anlaşılabilir) buna rağmen zarar etmemiş olacağız. Bilakis kadromuz yıldızlarla dolacak ve sadece Türkiyede değil, Avrupada da hatıra sayılır bir başarıya ulaşabileceğiz. Tabi bunu kurgulayabilmek için bir yönetim vizyonu lazım. Fakat Abdurrahim Albayrak gibi amatör şubeleri kapatmak isteyip, küçülmeyi esas almayı bir marifet sanırsak bunlar olmaz. Biz aslında bu zamana kadar hep risk aldık. Mesela Diagnenin bonservisine 13 milyon euro, Belhandanın bonservisine neredeyse 10 milyon euro vererek son derece gözüpek riskler aldık. Bunlar elimizde patladı. Artık özellikle korona sezonundan sonra politikamızı değiştirmeli, bu tarz kumarlar oynayarak risk almamalı, bonservisi elinde olan kaliteli futbolculara yönelmeli ve gerekiyorsa onlara yüksek maaşlar vermeliyiz. Bu futbolcular az ama öz olsunlar fakat iş yapsınlar asıl mesele bu. Peki kim bu 6 futbolcu? Bunu belirtmeden önce Galatasarayda kimler ilk 11 in vazgeçilmez futbolcusu olamalılar işte bu soruyu biraz açmamız gerekiyor.

Kalede: Muslera

Defansta. Lyundama, Marcao

Orta sahada: Lemina, Onyekuru

Forvette: Falcao

Buradaki en zayıf halka sakatlığından dolayı performansını tam olarak sahaya yansıtamayan Falcao gibi gözükse de sakatlanmadığı sürece gelecek sezona damga vuracağı kanaatindeyim. Çünkü bunun emarelerini gördük. Saracchi ile 1 yıl daha anlaşmamız var. Fakat Saracchi benim gözümde iyi bir yedek. Ömer Bayram bu sezon çok iyi bir performans gösterse de Şampiyonlar Liginde ne kadar zorlandığına hep beraber şahit olduk. Bu yüzden o da iyi bir yedek konumunda. O halde ilk 11 için oturmuş bu 6 futbolcunun en az 5 kaliteli isimle süslenmesi lazım ki bu ligi sürklase edip, Avrupada da söz sahibi olabilelim. İşte bonservisi elinde olan o (5 + 1) = 6 isim.

1- Thomas Meunier: Mutlaka anlaşılmalı. Belçika Milli Takımında 40 kez oynamış 1.90 lık bir sağ bekten bahsediyorum. Teknik seviyesi çok yüksek değil fakat rakibe geçit yok. Çocuklarla oynuyormuş gibi oynuyor. Çok güçlü bir fiziği var. İleriye ani ve hızlı çıkışları ve bizzat görerek doğru zamanda adrese teslim ortalar yapması ise onu daha da özel kılıyor. 29 yaşında. Fatih Terim bu tarz bir sağ beki ne derece beğenir bilmiyorum. Fakat Meunier olmazsa, bu pozisyon için Romadan 1 yıllığına Alessandro Florenzi yi kiralamak isabetli bir karar olabilir.

2- Layvin Kurzawa: 28 yaşında. Son derece teknik bir sol bek. Maç boyunca yüksek tempoda oynayabiliyor. İleri geri müthiş bindirmeler yapıyor. Fatih Terimin sisteminde kanat beklerimiz çok önemli bir yeri var. PSG kendisiyle sözleşme uzatmadı. Kurzawa ile anlaşabilirsek, sol kanattaki Onyekuru-Kurzawa ikilisini rakipler adına düşünemiyorum bile...

3- Adam Lallana: Sözleşmesi bu sezon bitiyor. Fakat 1 yıl daha sözleşme opsiyonu var. Eğer Liverpool 32 yaşında olmasından dolayı bu hakkı kullanmazsa, (ki kadrosu çok geniş olduğundan bu opsiyonu kullanmayabilir) böylece Galatasaray da çok yönlü harika bir orta sahaya kavuşabilir. 

4- Willian: Asıl mevkisi sağ kanat fakat sol kanatta ve on numara pozisyonunda da oynayabiliyor. Çok hızlı bir futbolcu. Uzaktan harika şutları var aynı zamanda bir frikik ustası. Gelirse, gerçek anlamda Galatasaray seviye atlar.

5- Edinson Cavani: Ondan çok fazla söz etmeye gerek yok. Harika bir golcü. Kanatlara deplase olma özelliği onun kanat forvet olarak da oynamasını sağlayabilir. Cavani, Uruguay Milli Takımında Falcao ile defalarca beraber oynamış. Bu durum Van Basten ile Gulit in Milan da birlikte oynaması gibi bir şey. Hiç bir uyum sorunu yaşamadan, Galatasaray formasıyla çıkacakları ilk maçta harika bir ikili olabilirler.

6- Dzyuba: 1.96 boyunda bir dev. Zenitte 21 maçta 13 gol 10 asist yapmış. Yani sadece gol atan değil aynı zamanda asistçi bir forvet. Falcaoya kimbilir ne goller attıracak. Klasik bir pivot santrafor değil, forvet arkası da oynayabiliyor. Fakat nasıl oynarsa oynasın önemli olan Falcao ya da Cavani ye yakın olması ve ceza sahasındaki etkinliğidir. Organize atağın kısır olabileceği maçlarda ceza sahasına her şişirilen topta 1.96 lık bir forvetin özellikle Türkiye Liginde neler yapabileceğini düşünün. Kenarda yedek beklese bile son 15 dakikada oyuna girdiğinde maçı nasıl çevirebileceğini hayal edin. 

Bu 6 futbolcuyu korona sezonundaki ekonomik zorluklardan sonra kimsenin kendilerine teklif edemeyeceği (eskisine göre daha cazip yapılacak tekliflerle) kadromuza katabiliriz. Tabi öncesinde 14 futbolcunun maaş yükünden kurtulmamız şart. İşte büyük düşünmek ve krizi de fırsata çevirmek budur. 

Bu kadro, Türkiye Ligini en az 15 puan farkla sürklase etmekle kalmaz, Şampiyonlar Liginde de Galatasarayı daha önce hiç görmediği yerlere taşıyabilir. İhtiyacımız olan tek şey gidecek ve gelecekler hakkında planlama yapmak ve hiç bir zararımızın olmadığını görerek vizyonumuzu genişletmektir. Mesela önümüzde böylesi bir fırsat varken, hem Cavani hem de Dzyuba nın ikisinin de alınmasını isterim. Çünkü ligi domine edebilmek için forvet hattının çok alternatifli olması lazım. Kaldı ki bu yıl sakatlıklardan dolayı santrafor sıkıntısını fazlasıyla çektik. Bütün bu planlamaları şimdiden yapmamız son derece önemli. Korona sezonu tamamlandıktan sonra küçülmek değil, bilakis bu kadroya nasıl seviye atlatabileceğimizin hesaplarını yapmamız gerekiyor.

------------------------Muslera------------------------

Meunier------Lyundama------Marcao--------Kurzawa

Willian--------Lemina----------Lallana------Onyekuru

----------------Cavani----------Falcao-----------------

21 kişilik kadrodaki yedekler:

Okan Koçuk, Nazım Sangare, Emin Bayram, Saracchi, Ömer Bayram, Taylan Antalyalı, Mert Hakan, Emre Akbaba, Adem Büyük, Dzyuba

Kadroya alınmayan yedekler: Ahmet Çalık, Atalay Babacan, Yunus Akgün, Jesse Sekidika

Emin Bayram a çok güvendiğim için ekstra stoper takviyesine bence gerek yok. Fatih Terim çift forvet oynamayı pek sevmiyor. Fakat bu şekilde oynarsa, ligi domine der. Çünkü 4-4-2 deki kanat bekleri görüldüğü gibi son derece sağlamlar. Hesap ortada. Hiç bir zarar etmeden böylesine güçlü bir kadronun planlarını yapabilir ve bu futbolcularla anlaşmanın yollarını arayabiliriz. Korona sezonunu fırsata çevirip büyük düşünmekten asla ödün vermememiz gerekmekte.





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...