Makale Yaz
emre34
Bu haberi yazdır
Sistem Değişikliği Zamanı Geldi 4-3-1-2
 Eki
21
 2019

Bu yıl transfer döneminde son gün yapılan hamleler ile birlikte hepimiz sezona bir hevesle ve ligi domine edeceğimizi düşünerek girdik. Ancak sonuçlar istediğimiz gibi olmadı.

Musleranın arkasını Okan’la sağlama aldık. Sağ bekimizi Şener’le güçlendirdik. Orta sahaya; Premier lig, Serie A, Ligue 1, La Liga gibi liglerde forma giymiş üst düzey ve yüksek bonservislerle daha önce transferler yapmış 3 önemli orta saha ismini kadromuza kattık: Jean Micheal Seri, Steven Nzonzi ve Mario Lemina. Üstüne bir de potansiyeli olan Taylan Antalyalı’yı aldık. Kanatlarımızı Ryan Babel, Emre Mor, Jimmy Durmaz, Adem Büyük gibi isimlerle güçlendirdik. Süperstar bir forvet olan Falcao’yu transfer ederek dünya gündemini sarsarken, arkasına bir forvet de premier ligden Andone’yi kiraladık.

Geçen yıl kiralık sözleşmesini bitiren, pas kalitesini ve bazı maçlardaki konsantrasyonunu beğenmediğimiz Badou Ndiaye’yi gönderdik. Orta sahamızın bel kemiği Fernando’yu ve sol kanadın fırtınası Onyekuru’yu kaybettik. Ayrıca Diagne belasından da kurtulduk.

Bana göre, gönderilen oyuncular içerisinden sadece Onyekuru’nun yeri doldurulamadı. Onun süratinde ve skor katkısında bir oyuncuyu devre arasında bulmamız veya Emre Mor’un kendini tamamen futbola verip kendini geliştirmesi gerekir. 33 yaşındaki Babel’in ağır futbolu ve bencilliği takıma zarar veriyor. Onun dışında bence; Fernando’yu Nzonzi, Ndiaye’yi de Lemina da gayet iyi ikame edebilir. Hatta isim olarak daha kaliteli olduklarını söyleyebiliriz. Falcao ve Andone de Diagne ve Mitroğlu ikilisinden en az 5 kat kaliteli isimler

Transfer olmadan önce medyada şişirile şişirile iniesta transfer etmişiz de haberimiz yok diye düşünürken Seri benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Daha önce bu oyuncuyu seyretmemiştim ama takımımıza hiçbir katkısını görmedim. Fiziği zayıf, orta sahaya kattığı direnç neredeyse yok, hücum performansı ise çok vasat, çok top kaybediyor, bazen kritik bölgelerde ayağındaki topu veriyor, devamlı geri ve yana oynuyor. Bana göre bu kadroda sadece alternatif olabilir.

7 hafta geride kaldığında bu takımda gördüğüm temel sorunlar:

  • Yaşlı oyuncu fazlalığı nedeniyle kanatların işlememesi
  • Yaşlı kanatlar ve formsuz orta sahadan kaynaklı tempo düşüklüğü
  • Sakatlıklar sebebiyle bir ilk 11 üzerinde ısrar edilememesi 
  • Savunma oyuncularındaki konsantrasyon düşüklüğü
  • Orta alan direncimizin düşük olması.

Bu sorunları ortadan kaldırabilecek veya minimize edebilecek bir sistem değişikliğine gitmemiz bence takımın daha akıcı ve göze hoş gelen bir futbol oynamamızı sağlayabilir.

2012/2013 sezonunda da oynadığımız 4-3-1-2 dizilişi ile sahaya çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu dizilişle zaten işlemeyen ve yaş ortalaması yüksek kanat oyuncularını dışarıda bırakabiliriz.

  • Nzonzi’nin yeri defansif orta saha olarak garanti. Oynadığı futbolla bunu hak ediyor. Yalnız bu kadar savunma oyuncularının arasına girmese ve rakibi daha önde karşılasa daha verimli olur.
  • Nzonzi’nin sağını ve solunu; mevcut orta saha oyuncuları içinde oyunu iki yönü ile oynayabilen ve dripling özellikleri olan Lemina ve Belhanda ile sağlamlaştırabiliriz. Bu iki oyuncu gerektiğinde kanatlara açılarak oyuna genişlik katabilecekleri gibi içeri doğru girerek şut veya derin paslar da atabilirler. Yeri geldiği zaman forvetler ile yeri geldiği zaman bindirme yapan bekler ile 2’ye 1’ler, duvar pasları ve üçgenler yaparak oyunun temposunu artırabilirler. Savunmaya dönüşleri de adam akıllı yaparlarsa Nzonzi’yle birlikte tadından yenmez bir orta saha olur. Tabi Belhanda böyle yürüyerek oynayacaksa kenara gelebilir. Yerini Ömer Bayram, Taylan veya formunu yükseltirse Seri doldurabilir. Aynı şey Lemina için de geçerli. Ama ben Lemina’nın potansiyeline güveniyorum. Sakatlanmazsa bize çok şey katacağına inanıyorum. Hatta Jimmy durmaz bile zaman zaman rotasyonda bu 3’lüden biri olarak oynayabilir. 
  • Savunma katkısı düşük olduğu için kanatta oynadığı zaman Feghouli bekine sıkıntı yaratıyor. 3’lü orta sahanın önünde temposu artık kanatta oynamak için düşmüş Feghouli’yi kullanabiliriz. Şutları ve ara pasları ile önündeki 2 forveti besleyebilir. Ekstra bir forvet oyuncusu olarak ceza sahasına girebilir. Ayrıca, formda bir Belhanda ile oyun temposunu ayarlayarak takımı yönlendirebilirler. Feghouli formsuz olduğu zaman da Belhanda buraya geçebilir.
  • Forvet hattında Falcao ve Andone birbirini tamamlayan oyuncular olabilir. Sivas maçında gördüğümüz üzere Andone rakibi yoran gerekirse gelip defanstan top çıkaran çok çalışkan bir oyuncu. Savunma katkısıyla orta saha direncini artırıyor ve kanatlara da deplase olarak top da kesebiliyor. Bencil bir oyuncu da değil, tam bir tamamlayıcı oyuncu ve görev adamı. Falcao’nun Monaco ve Atletico Madrid maceralarından 2 forvette daha başarılı olduğunu biliyoruz. Zaten kendisinin kalitesini konuşmaya gerek yok. Yeter ki sakatlıklardan kendini kurtarsın ve etkili olacağı pozisyonlarda top alsın. Andone ve Falcao’dan herhangi biri formsuzsa, Babel forvet özellikleri ile bu ikiliden biri olabilir. Rotasyonda veya sakatlıklar cezalar gibi zorunlu durumlarda 2 forvetten biri olarak Adem Büyük de düşünülebilir.
  • Bu sistemde bize sıkıntı yaratacak tek konu ideal beklerimizin 33 yaşında olması. Çünkü kanat oyuncusu olmadığı için tüm kenar kulvarları beklere kalıyor ve tempolu şekilde gidip gelmeleri gerekiyor. Mariano ve Nagatomo artık eski formunun çok uzağında ve maalesef hoca büyük bir hata yaparak Linnes’i kadro dışı bıraktı. Ocak ayında kuzeyin oğlu acilen bu takıma geri dönmeli ve bir sol bek transferine bütçe ayırmayacaksak kendisi sol bek pozisyonunun da hakkını verecektir. Linnes dönene kadar lig maçlarında Emre Taşdemir’e lig maçlarında şans vererek Nagatomo’yu biraz daha diri tutabiliriz tabi eğer Emre şansını iyi kullanabilirse. Onun dışında sağ bekte bence ilk 11 oyuncusu olarak artık Şener’i düşünmeliyiz. Oynadığı maçlarda bence Mariano’dan daha iyi performans sergiledi ve formayı almayı hak ediyor. Temposu ve orta kalitesi ile Mariano’dan daha önde görünüyor.
  • Stoperlerimiz sezona çok kötü başladı ama Luyindama biraz daha toparlanmış görünüyor. PSG maçı performansı önemliydi. Marcao için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Hoca bence sol stoperde Donk’a şans verebilir. Çünkü artık Marcao’nun bireysel hataları kabak tadı verdi.
  • Muslera zaten bu takımın vazgeçilmezi ve kaptanı. Okan da onu gayet iyi şekilde yedekleyecektir.

Üst üste bu diziliş ile sahaya çıkarsak çok daha fazla gol pozisyonuna gireceğimizi ve orta saha direncimizin de artacağını tahmin ediyorum. Hocanın da işlemeyen bu takımda bu veya buna benzer enteresan bir değişiklik yapmasını bekliyorum. Yoksa eldeki oyuncular ile bu kısır futbolu oynamaya devam edeceğiz.

Umarım herşey istediğimiz gibi olur ve yapılan bunca harcama boşa gitmez. Sezona kötü başladık ama güzel bitirmemiz dileğiyle…





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2019
  2018
  2017
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...