Makale Yaz
Bu haberi yazdır
ON LIBERO MEVKI VE KADRO PLANLARI
 Tem
01
 2019

Merhaba,

Sevilla alışverişinde adı geçen Fernando takası ile ilgili yazmak istiyorum çünkü önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. 

Fernando önümüzdeki sene bildiğim kadarı ile sözleşmesinin son senesine girecek, ayrıca yaşı da artık geçkin diyebileceğimiz bir oyuncumuz. Nitekim geçtiğimiz sezon da yer yer kendisi tekledi, bu da bir gerçek.

Sevilla oyuncuyu istiyor ve sanırım yönetim de yukarıdaki sebepler dolayısı ile bu oyuncudan para kazanmaya sıcak bakıyor fakat;

Bu oyuncu takımın omurgasını oluşturan oyunculardan bir tanesi. Ve yukarıda bahsedildiği gibi performans trendi negatif olsa da, yine de oyunu vasatın üzerinde bir oyuncumuz. 

Bu oyuncuyu gönderirsek, öncelikle mevcut kadroda onun performansını verebilecek oyuncu yoktur. 

Zaten bu bölgede sadece Selcuk ve Donk var. Selcuk jubile yapmak üzere, fizik olarak Fernandonun cok gerisinde. Donk ise bana göre oyun konsantrasyonu düşük ve daha serbest bir orta saha. Yani Donk; üzerinden taktik kurgulayabileceğiniz bir oyuncu değil. Donk ile oluşturulacak taktiksel formasyonlar savunma yönünden her zaman problemli olacaktır, çünkü oyuncuda alan bilgisi ve alan yönetimi malesef yok. 

Mental olarak ve oyun alan bilgisi, alan parselleme bilgisi olarak, Fernando altyapısı çok sağlam ve disiplinli, ciddi bir şekilde konsantrasyonla oynayan bir oyuncu. Daha doğru tabirle futbolcu. Bununla ilgili yazımın en sonunda biraz daha açacağım.  

Ek olarak, kendisi yanlış hatırlamıyorsam 5gol5assist gibi bir performans ile oynadı toplamda, yani hem atan hem attıran bir oyuncu. Ön libero pozisyonunda bu çok ama çok önemli bir şeydir. Mayıs ayında Beşiktaş maçında da 2. golu fernando atmıştı nitekim. 

Ezcümle, bu oyuncu eğer satılabiliyorsa satmak, bu aşamada ve bu yaşta, mantıksız değil, fakat;

Bu oyuncunun yerine en az aynı kalibrede bir ön libero bulmadan satmak, bana göre kumar bile değil, intihar olur. Kendi kendimize problem yaratmak olur. 

Bu oyuncunun kadroda alternatifi olmadığına göre, bu oyuncuyu satarsak, yerine 2milyon bonservis ile kimi alabiliriz? Böyle bir oyuncu var mı? Yani 2 milyon civarı veya bonservisi olmayan, ön libero oynayan ve hem gol hem assist yapacak. Ben size söyliyeyim yok böyle bir oyuncu. 

Defans hattı olarak bence olayı neredeyse mükemmel çözmüş durumdayız. Scauting ekibinin ellerinden ve gözlerinden öperiz. Kalede Muslera, stoper tandemi Marcao ve Lyndama, bekler ise solda Nagotomo, sağda Mariano, yedekleri ise Linnes ve Şener. Önlerinde ise Fernando ve Donk/Selcuk. Bakın bu defans hattı çok iyi bir defans hattı. bugün tek yapılması gereken stoper ile yedeklemek.

Sizden ricam lütfen dertsiz başımıza dert almayalım, çözmemiz gereken başka problemler var, örneğin santrafor mevkisi gibi. 

Fernando özelinde yapılması gereken tek şey, bu oyuncunun sözleşmesi bittiğinde, yerine geçebilecek, ve bizi en az 5 sene götürebilecek bir oyuncu bulup anlaşmak olmalıdır. Yine 27-28 yaşlarında Chealse gibi takımlarda oynayan sözleşmesi bitecek oyuncuları araştırarak, Ocak ayında işi bağlamalıyız. Ön Libero konusunda yönetim olarak tek misyon bu olmalıdır şahsi kanaatimce. 

Eğer kabul ederse sözleşmesi bitince Fernando ile daha düşük bir maaş üzerinden 1+1 lik bir sözleşme yapılabilir. Oynadığı maç başına prim verilerek. İsteyen olursa da 1-3 milyona satılır. Örnek olarak, Leichester'da Mendy var sözleşmesi bitiyor, o veya benzeri bir oyuncu Ocak ayında bağlayıp, Fernando ile birlikte 1-2 sene yedeklenerek oynatılırsa, hem oyuncunun gelişimi mükemmel olur, hem de 5 sene o mevkide problemimiz olmaz. Bu şekilde ilerlemeliyiz diye düşünüyorum, DM özelinde. 

Son olarak yukarıda bahsettiğim oyuncu tipolojisi üzerine biraz yazmak istiyorum. Şimdi bir oyuncunun yeteneğinden bağımsız olarak bir de kişilik karakteri oluyor. Ben bunu 3 kategoriye ayırıyorum. Oyuncu/Sporcu/Futbolcu. 

Oyuncu karakterli adamlar biraz daha Messi, Balotelli, Quaresma, bizim Keita tarzı adamlar. yani ne zaman ne yapacağı pek belli olmayan, yaratıcı, taraftarın sevgilisi olan, teknik kapasitesi yüksek fakat rapta zapta gelmeyen adamlar. Bu tip oyuncuya pek savunma yaptıramazsın. NE hikmetse afrika kökenli oyuncuların ekseriyeti bu şekilde oluyor.

Sporcu tarzı adamlar biraz daha fiziğiyle oynayan, örneğin Ronaldo CR7, Burak Yılmaz, Linnes, Şener özbayraklı gibi. Bunlar çok koşan az yakan ekip. Çok fazla teknik ve yaratıcılık beklememek gerekiyor. Bunlardan çok iyi stoper ve bek oluyor. Frenk ve Germen kökenli oyuncular genelde bu tip oluyorlar. 

Futbolcu tarzı adamlar ise, artık meslek erbabı kategorisine sokacağımız, genelde ortalama ve üstü teknik kapasitede adamlar, yani daha çok aklıyla oynayan, örneğin bizim fernando, atiba, Belözoğlu, aykut kocaman,  vs. gibi. Yani bu adamlar futbolu oyunun tekniğine göre oynayan adamlar. Başka bir deyişle, beyin bedava kategorisi. 

Şimdi dikkat edilmesi gereken, bu karakterlerden hiç biri diğerinden daha üstün değil, hatta hepsinin yerine göre bir önemi var. Mühim olan, sizin nerede ne tip bir adama ihtiyacınız olduğu ve takımınız dengeli mi? Şimdi savunmada, özellikle de orta saha savunmasındaki adam hata anlamında çok kritik, o yüzden burada aklıyla oynayan adamlar, yaşları geçkin bile olsa, bastonluk olana kadar oynayabiliyorlar.

Netice olarak Bu pozisyon ile ilgili ileriye dönük planlamalara istinaden, düşüncelerimi detaylı bir şekilde yukarıda sizlere ifade etmeyi bir borç bildim. 

Saygılar. 

DL





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
  2019
  2018
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...