Makale Yaz
stk1980
Bu haberi yazdır
GS icin Moneyball vakti (Financial Fair Play)
 Haz
11
 2018

Moneyball

 

Sevgili GS li dostlar. Sampiyon olan takimimizi ve teknik ekibimizi hatta mükemmel taraftarimizi kutluyorum.

Nice 5. 6. 7. ve bitmeyen yildizlara.

 

Baskan Mustafa Cengizi ve sayin Albayrak’i kutlariz yine secildiler camiya icin hayirli ugirlu olsun.

 

GS li olarak GS in kritik Financial Fair Play durumunu biliyoruz. Iyi ki bu duruma gelmisiz cünkü kulübün durumunu düzeltmeyi hepimiz destek amacli isteriz.

 

Sadece Forma almak ile deyil baska kulüpleri de örnek alarak basariyi yakaliyabilir GS Futbol subesi ve teknik kadrosu.

 

Gelelim ana basligimiza (Moneyball)

 

Moneyball (Para Oyunu) Filmine bakanlar belki olmustur.

 

Oakland A‘s Kulübünü idare eden Manager in yaptigi hikayeyi anlatiyor.

Basrolde Brad Pitt ve Jonah Hill oynuyor.

Sayilar ve Istatistiklerle takim kurup, systeme göre uygun fiyatta oyuncu satin alan idareci ve teknik kadro yu anlatiyor.

Filmi seyretmenizi mutlaka tavsiye ediyorum.

 

Büyük futbol takimlarindan bazilari kesinlikle bu uygulamayi kullaniyor.

 

Örnek takimlardan iki si Futbol da 250 Scout ekibi ile Porto ve taktik arti systeme göre oyuncu satin alma calismasi ile Mydjland ekibleri bunu son yillarda büyük bir basari ile uyguluyor.

 

Porto kulübü 250 Scout ekibi ile genelde güney amerika dan ucuza al pahaliya sat anlayisiyla her yil 30 - 50 mil € net kiar elde ediyor harcadigi yeni oyuncular dahil. Sonucta saison baslamadan kombine satislari, reklamlar ve sponsor haric aninda kiar da oluyorlar finansal anlamda. Avantajlari güney amerika da cogu futbolcular portekizce biliyor olmasi ve adaptasyon süreci oyuncular icin bu durumda tabiki cok daha kolay geciyor. Bu yüzden basariyi cabuk yakaliyip oyunculari iyi satabiliyorlar.

 

Mydjland takimi ise sahadaki taktik anlayisiyla oyuncu topluyor ve basariyi elde ediyor. Oyun systemi yaratilmis ve konseptlerine uygun oyuncu aliyorlar. Son yillarin en iyi cikis yapan takimlardan biri.

 

Peki GS bu Financial Fair Play de Moneyball fikrini üretip de uygulayabilir mi? Tabiki üretabilir. Ilk basta bi sorunlarimiza dikkatle belki bir kisaca göz atmaliyiz.

 

Transfer sorunu TR liginde hangi noktalar?

 

  • Sorun TR ye her gelen futbolcu 3 ile 6 ay adaptasyon süreci gecirmeden hemen kendini 1 hafta veya 1.5 ay icinde saha da buluyor ve dil sorunu yasadigi icin takimdan ara transfer veya 1 yil sonra malesef ayriliyor. Bir futbolcunun kadro ya ve systeme adapte olabilmesi icin en az 2-3 ile 6 ay adaptasyon süreci minimum olmali. Adaptasyon konusunu en iyi bilen kisilerden biri Teknik Diektör Arsene Wenger. Adaptasyon konusu TR liginde iyi uygulanmiyor veya uygulanamiyor malesef. Bugün aldik yarin sahaya sürelim alisir diyen sabirsiz takimlar cok.

 

  • Bunun yaninda malesef yildiz oyuncu pahaliya satin alip da takimda tutup deyerinden fazlasina satmama lüksümüz.

 

  • Yabanci oyuncularin TR yi ilk secim olarak görmemeleri.

 

  • Finansal sorunlarla bugusup oyuncularin magaslarini ödeyen kulüplerin sorunlari olmasi veya gec ödemele uygulamasi olmasi.

 

Peki ne yapilmaliyiz bu durumu düzeltebilmek icin?

Elbette Porto gibi bir Scout systemi Galatasaray takiminin kurup da bu basariyi yakalamasi cok zor. Kac ülke Türkce biliyor ki?

Mydjland kulübünün uyguladigi saha ve taktik anlayisi üzerine uygulanabilir bir system cok daha uygun.

Transfer konusuna gelince:

Shakiri hakkinda gazetelerde deyerini okudum 13-15 Mil € serbest kalma bedeli varmis ve baktim bunun yaninda Trezeguet (Mahmoud H.) 5 Mil € (istenilen Rakam) ve Emre Akbaba 6 Mil € haberlerini okudum. Nekadar dogru veya yanlis bilemiyorum ama insallah Fatih hoca 19-21 mil € arasi 3 oyuncuya harcamaz.

Elbette bir saison da bukadar gol atip da attiran futbolcular icin 15 - 5 - 6 mil € istemek karsi kulüplerin en büyük hakki ama Financial Fair Play konusu bir yana bu transferi isteyenlerin halen yanlis hareket ettiklerini ve dinozorlar devrinde yasadini hemen anliyoruz malesef.

Kendim Galatasaray kulübümüzün scout systemini ve ekibini de tanimiyorum.

Son yillarda ama Rodriguez, Bruma, Ndiaye olsun basarili alis ve satis gerceklestirdi bu transferleri yaptiranlari kutlarim.

Bu yil 75 kere gooolll diye bagardimiz ve bizi gururla sevindiren bir futbol takimimiz vardi sahada. Dikkat edersek yeni Gol Kralimiz 29 Gol atan ve 5 Assist yapan Gomis.

 

Peki hic mi yildiz almiyalim derseniz almaliyiz mecburuz buna. Hangi nokta derseniz 3-4 tane takimin iskelet noktalarini belirleyip Gomis gibi yildizlari elinde hep bulundurmali. Sonucta en az minimum 10-20 gol atan oyuncular ve santroforlar sart.

 

Gazetelerin yazildigi gibi tahminim yalan haber olabilir ama Gomis 6 Mil € istemis yok masi azmis, birakin 6 yi ona 6 deyil deyil 7 mil € hos olsun. Cünkü 29 gol ve 5 assist ile oynayan bir topcu sart bu kadroda. Sonucta Gol atan ve assist yapan oyuncular araniyor. Gomis bunu takim arkadaslari ile ve teknik ekibin basarisi ile yakaladi sonucta yanliz deyil bunu da unutmamali. Burda emeyi gecen ilk 11 ve kadro ya dahil olan her topcunun hakki var sadece Gomis in deyil.

 

Oyuncu satmalimiyiz? Oyuncu Kadromuza bakildinda gitmesi gereken oyuncular sart.

Isim vermicem ama kadroyu zorlayamayan veya Assist ve Gol üretmeyi unutanlari malesef systeme göre yollamak lazim. Sonucta futbol takim oyunu kollektif bir system haline geldi.

 

Bir oyuncunun yildizi parladi ise aninda satilmali. Hemde korkmadan satilmali. Bunu son yillarda cok iyi uyguladimizi görüyoruz. Porto gibi 15-20 Mil € satislari daha fazla görmek isteriz. Ndiaye olsun veya Bruma, Arda. Her oyuncunun yedeyi herzaman vardir ve bulunur.

 

Kadro kurma konusuna deyinmek isterim.

Her Antrenörün bir fikri vardir tabiki.

Tudor Sampiyon olan takimimizi kurdu bunu da defans blockunu Portekizce ve orta saha hücum hattini Fransizcayi iyi bilen oyuncularla uyguladi. Kendisi gitti ama iyi ki Terim usta direksyona bindi ve Nagamoto yu da kadro ya dahil edip takimi Sampiyon etti.

Tudor ilk basta kosmayan Snejder ile yolu ayirdi ve onun yerine cok kosan Belhanda yi getirdi. Saygi konusuna deyindi ve bazi oyuncular da aninda gitti.

Sonuc kötü olmadi kendisi de gitti Sampiyonluk geldi. Tudor un kurdugu takimi Fatih hocanin ekibi bu isi iyi ki sampyonlukla tamamladi. Biraz tuhaf geliyor tabiki yari yolda yönetim de deyisti antrenörler de. Tudor gitti diye sevinmiyelim ona yine de tesekkür etmek lazim.

 

Gelelimmmm en heyecanli noktaya.

Galatasaray Futbom takimi artik starlarini kendisi yaratmali ve 7-8 tane (isterse daha fazla) yabanci hakkini Moneyball stratejisi ile kesinlikle kendisi üretmeli.

Uygulanmasi ve denenmesi de sart.

Her satin alinan Futbolcu ya serbest kalma bedeli koyulmali en az 15-20-25 mil € arasi. Biri satildi mi diyer oyuncu liste de aninda yedekte hazir bulunmali.

Sonucta futbolcularin en iyi yasi 25-30 arasidir pahaliya satilmak icin.

Gerekirse cok cok ucuza kiralanmali misal 100 Bin € ile 1 mio un altinda ve satin alis hakki olmali cok pahali olmayan iyi bir fiyata. Örnek Talisca yi BJK kiraladi ama cok yüksek bonservis koydu bosu bosuna. GS nin almasi gereken oyuncular ucuz ve daha paiyasa da parlayabilcek oyuncular olmali Rodriguez Ndiaye Bruma gibi.

 

75 Gol ile sampiyon olan takimimizin üzerinden Moneyball hesabi rahatlikla yapilabilir.

1 Haziran da istenildigi gibi genc ve 25 yas alti hem fiyatlari cok uygun isimler sectim.

Sectigim oyuncular arasi da Milli Takim da oynayan topcular da var hatta U19 ve 21 oynamis olani da. 

Topcularin tipleri hic önemli deyil sonucta cok Gol ve Assist yapan belirli bir ortalamayla orta saha ve hücum hattinda tehlikeli olan ve GS Teknik ekibimizin aradigi oyuncular olabilir. Sectim oyuncularda bi iki üc nokta kaliyor onu da siz arastirirsiniz bunlar cok kosuyorlar mi kosmuyorlar mi system de lazim mi lazim deyil mi ve karakteri oyuncunun (zeka bilgisi) okadar.

 

Avrupa, Australya, Brezilya göze batan futbolcular sectim ve hepsinin bir ortalamasi var 75 Gol üzerinden hesap yapilmistir. Gomis eyer 20 atarsa yine asadan 5 oyuncu alinir ve yine 70-80 gole rahat ulasilir.

 

Shaqiri - Emre ve Trezeguet ile pahaliya kacmaya hiiiiccc gerek yok. Onlara kök söktürebilcek hücum hattinda takima ofansif anlamda katki sagliyabilcek oyuncular bir sürü hem fiyat olarak daha uygun oyuncular var.

 

Asada not ettim fiyatlar sadece olabilecek fiyatlardir ve kulüpler tabiki baska bir fiyat bicebilirler.

 

Eminim ki takimin basindaki Teknik ekibimizin ismi meshur olmayan (no Name) oyuncularla da sampiyon olabilceklerine cok inaniyorum.

Basarsa basarsa bi Fatih hocamiz basarbilir teknik ekibiyle.

Bu isi denerken de sabirli davranmali gerekirler. 1 Gün deyil 5-6-7 yil denenmeli.

 

2 isim istendiz bizden genc. Ben 30 yasina kadar 45 futbolcu not ettim arastirma yaptiklarimdan Sayin Fatih Terim icin 16 tane 25 yas alti kategorisinden size Moneyball Stratejisi ile ortalama bir hesap yaptigim oyunculari Arti 2 tane TR den ve 2 tanesi Güney Amerika dan arti bir eski yildiz bildirmek istiyorum:

 

#24 Davis Ikaunieks / LET / Boyu 1.85 cm

24 Yasinda

700k (bin)€

Santrofor 10 Gol / 6 Assist

FC Visocina HET Liga TSCH

 

# Olayinka Peter / NIG / Boyu 1.88 cm

22 Yasinda

2.5 Mil €

Santrofor 11 Gol / 8 Assist

Zulte Waregem / Jupiter S L BEL

 

#8 Jacobsen Christian / DEN / Boyu 1.90 cm

25 Yasinda

600k (bin) €

Sag acik 7 Gol / 6 Assist

Sönderjyske / Superlegean DEN

 

#10 Hany Mukhtar / GER / Boyu 1.73 cm

23 Yasinda

3.5 Mil €

Orta Saha 9 Gol / 8 Assist

Bröndby IF / Superligean DEN

 

#19 Jordan Siabetcheu / FRA / Boyu 1.90 cm

22 Yasinda

2.5 Mil €

Santrofor 17 Gol / 7 Assist

Stade Reims / League 2 FR

 

#10 Amr Warda / AGY / Boyu 1.76 cm

24 Yasinda

2.5 Mil €

Sol Acik - Orta saha 8 Gol / 6 Assist

Atromitos Athen / Super League GRE

 

#19 Mason Mount / ENG / Boyu:?

19 Yasinda

2 Mil €

Offsnsif orta saha 9Gol / 8 Assist

Vitesse Arnheim / Eredivisie NL

 

#22 Sander van de Streek / NL / Boyu 1.80 cm

25 Yasinda

2 Mil €

Orta Saha / Sag kanat 10 Gol / 6 Assist

FC Utrecht / Eredivisie NL

 

#10 Simon Gustafson / SWE / Boyu 1.85 cm

23 Yasinda

2 Mil €

Offens / Central / defansif orta saha

10 Gol / 7 Assist

Roda JC / Eredivisie NL

 

#16 Tomané / POR - Boyu 1.86 cm

25 Yasinda

900k (bin) €

Santrofor& arkasi / 9 Gol 7 Assist

Tondela / Liga Nos POR

 

#88 Aleksandr Tashaev / RUS / Boyu 1.80 cm

23 Yasinda

3.0 Mil €

Sol Kanat / 7 Gol 6 Assist

Dynamo Moskau / Premier Liga

 

#70 Mattheus Cunha / BRA / Boyu 1.84 cm

19 Yasinda

1.5 Mil €

Santrofor / 10 Gol 6 Assist

FC Sion / Superleague CH

 

#10 Campo Daniele / CH & ITA / Boyu 1.80 cm

22 Yasinda

2 Mil €

Ofansif orta saha / 6 Gol 14 Assist

FC Basel / Superleague CH

 

47 Ricardo Esgaio / POR / Boyu 1.73 cm

25 Yasinda

3.5 Mil €

Sag kanat / 4 Gol / 9 Assist

SC Braga / Liga Nos POR

 

#7 Dimitri Petratos / Australia / Boyu 1.76 cm

25 Yasinda

500k (bin) €

Orta Saha / 9 Gol / 9 Assist

Newcastle Jets / A-League AUSTRALIA

 

#10 Neílton / BRA / Boyu 1.66 cm

24 Yasinda

2.0 Mil €

Sag acik / Orta Saha / 3 Gol 3 Assist

EC Victoria / Seria A BRA

 

Not: Fiyatlar Transfermarkt.com.tr sayfasindan alimistir.

 

TR Liginden tavsiyem:

Soner Aydogdu (Akhisar)

(Basaksehir ile anlasmis malesef)

 

Souleymane Doukara (Antalya) 1.25 Mil €

Serdar Gürler (Osmanli) 3.5 Mil €

 

Bonservisi elinde olan Adriano Lopez (La Coruna) 30 Yasinda 4 Mil € deyeri olabilir eyer daha anlasmadiysa baska bir kulüple. Ilerde Cin devletine satilsbilir mesela.

 

Son iki oyuncular güney amerika dan:

11 Sebastiàn Ferreira (Arda Turan tarzi var) Independiente / Paraguay

19 Yario Moreno 700k (Bin)€ (Hakan Sükür tarzi var kafasi ile atiyor golleri)

Independiente Medellin / Kolombia

 

2 Oyuncu secim tavsiyesini size birakiyorum sonucta hangi bölgeye oyuncu aradinizi yazmadiniz.

 

Vaktim kisitliydi ve malesef orta saha ve hücum hattini arastirmaya yetti. Bidaki seferine defanstan James Tavernier (Rangers) gibi takima katki saglayan oyunculari tavisiye ederim ve en iyi defansta saglam olan ve kurtaris yapan kalecileri de.

 

Kaleci dediniz:

25 K. Letica - HNK Hajduk Split 850 bin €

1 Matheus - SC Braga 2 Mil €

1 M.Bizot AZ - Alkmaar 3.5 Mil €

91 L.Kalinic - KAA Gent 6.5 Mil €

 

Matheus veya Letica alinmali.

 

Badou Ndiaye geri gelmemeli bize gelir getiriyor.

Trezeguet 1 yil 1.5 kiralanir 3.5 option koyulur.

 

Bana göre Gomis - Rodrigues - Feghouli kalmali bunlarin Gol ve Assist ortalamasi yüksek. Eyer 10-15-20-25 mil € teklif ederlerse satilsbilir aninda 1i sadece veya 2si ya da 3ü birden satilabilir ama yazdim gibi ne aradimiz belli Gol ve Assist.

 

21 Mil € neler alinabilir ortada ve bi orta yolu ile bu takimi cok daha ucuz maliyetli ismlerle de basariya götürebilir teknik ekibimiz.

 

Sattin kadar al uygulamasi deyil UEFA nin dedigi gibi, ucuza al veya kendin alt yapidan cikar en iyi veya en yakin zamaninda cok daha pahaliya sat anlayisi dileyi ile calismalari görmek isteriz.

 

FB - BJK - TS mi istemis fark etmiyor satin oyunculari sonucta basari varsa satilsin. Galatasary formasi icin yanip tutusan gencler ve yabanci oyuncular bir sürü yildiz olmayi bekleyen sabirsizlanan futbolcular var. Korkmayin güvenin ve tehlikeli olan oyuncular katin kadro ya ve basariya karni ac olani.

 

Oyuncuyu satmiyalim fikri basarida zor oldunu hepimiz cok iyi biliyoz. Illaki satin da demiyruz ama istatistik yapmayan oyunculara mecburen bye bye denilmeli ve hislerimizi bi kenara atmanin vakti geldi artik.

 

2018/19 saisonunda tüm GS ekibine basarilar dilerim.

 

Rodriguez, Bruma, Ndiaye, Arda, Emre gibi yildizlar yaratip satmak ve kulübün saglikli menfatleri dileyi ile herkeze saygilarimi sunarim.

 

STK

  





Yorum Yaz

Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Puan Durumu Fikstür
Bizi Takip Edin :
Webaslan Google+ Webaslan Facebook Page Webaslan RSS Webaslan iPad Webaslan Mobil
reklam
Yazarın diğer yazıları
Son Girilen Makaleler
kabatasli
| 06 Şubat 2024 |
| 01 Şubat 2024 |
| 30 Ocak 2024 |
kabatasli
| 27 Ocak 2024 |
kabatasli
| 11 Ocak 2024 |
En çok yorumlananlar
Blog bulunmuyor...